Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 20:01, 02 kwi 2020

Do góry
Tak dziś pierwsza balia wyciągnięta a w niej szałwia wodna, tylko ona ponieważ rozrasta się niebotycznie

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:56, 02 kwi 2020

Do góry
Wszyscy pieką to ja tez
Zaraz idzie do pieca
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:54, 02 kwi 2020

Do góry
Chciałbym postawić na tarasie drewniane wysokie donice, które wypełniłyby lukę pomiędzy żaluzjami od tarasoli. Zastanawiam się tylko co najlepiej byłoby tam wsadzic. Ogólnie taras ma niewielką skarpę która jest już obsadzona roślinkami i dlatego też pod uwagę biorę rośliny typowo sezonowe typu pelargonie, petunie itd. Myślałam też nad może jakimiś trawami bo jak wsadzę tylko rośliny sezonowe to będą pustki w inne pory roku... Nie chciałabym też jakiś szerokich donic żeby nie zabierały mi zbyt dużo miejsca na tarasie tak 30 cm szer i 70 cm wys. Ogólnie w jednym miejscu mam do zadonicowania 440 cm i z drugiej strony 220. Może coś doradzicie?
Donice drewniane 19:52, 02 kwi 2020

Do góry
Chciałbym postawić na tarasie drewniane wysokie donice, które wypełniłyby lukę pomiędzy żaluzjami od tarasoli. Zastanawiam się tylko co najlepiej byłoby tam wsadzic. Ogólnie taras ma niewielką skarpę która jest już obsadzona roślinkami i dlatego też pod uwagę biorę rośliny typowo sezonowe typu pelargonie, petunie itd. Myślałam też nad może jakimiś trawami bo jak wsadzę tylko rośliny sezonowe to będą pustki w inne pory roku... Nie chciałabym też jakiś szerokich donic żeby nie zabierały mi zbyt dużo miejsca na tarasie tak 30 cm szer i 70 cm wys. Ogólnie w jednym miejscu mam do zadonicowania 440 cm i z drugiej strony 220. Może coś doradzicie?
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 19:51, 02 kwi 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Jak napisałaś "romantyczny" to myślałam że będziesz chciała iść w linie faliste, ale skoro holenderskie Ci się podobają, to zdecydowanie proste
Mnie też się ten styl podoba. Myślę, że te piny to jest to, co masz na myśli
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867057683/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867053955/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867043981/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063867043945/

A teraz względem funkcjonalności.
Jeśli dobrze odczytuję Twoje rysunki, to wyjście z salonu na ogród masz z boku domu, na ogrodzenie od wschodu. Na ścianie szczytowej masz zapewne wykusz i z tego względu zapewne nie ma możliwości zrobienia zadaszonego tarasu przy samym domu?

W takim razie sprawa pierwsza i podstawowa: musicie koniecznie postawić sobie porządną altanę z daszkiem, przy samym domu. W rogu działki będzie za daleko chodzić z talerzami, a winogrono nie chroni wystarczająco przed deszczem.

Kostkę od wschodniej strony położyłabym przy samym domu, a rabatę po stronie ogrodzenia - rośliny będą bardziej widoczne z okien domu i lepiej będą rosły. Przed salonem trzeba położyć trochę więcej kostki dla wygodnej komunikacji. Zostanie mało miejsca na rośliny, więc żeby nie patrzeć na goły żywopłot, na kostce postawiłabym coś, co będzie całoroczną ozdobą. Ławeczka otoczona donicami zapewniałaby dodatkowe siedzenie. Jakieś ciurkadełko dekoracyjnie podświetlone też byłoby super.
Dalej w prawo masz jakiś pokój, tam bym dała mniej kostki a więcej rabaty. I za tym pokojem postawiłabym jakieś przepierzenie, czy kawałek żywopłotu z furtką, który by zasłaniał część użytkową. Dookoła garażu wyłożyłabym wszystko kostką (zostawiając tylko miejsce na żywopłot). Tam postawiłabym trzepak, suszarkę (w cieniu, bo słońce wypala kolory), ewentualnie kompostowniki.

Natomiast co do części wypoczynkowej, to narysowałam dwie opcje:
w pierwszej jest jeden duży trawnik, a rabaty są bliżej domu i altany.

w drugiej podzieliłam ogród na dwie strefy: bliżej domu jest strefa ozdobno-wypoczynkowa, z rabatami, a z tyłu: część dziecięco-użytkowa. Z tyłu rabat można by było nawet posadzić niewysokie żywopłoty, żeby zasłonić plac zabaw i ewentualny warzywnik. Żywopłoty chroniłyby także rabaty przed piłkami i bieganiem dzieci.

W obydwóch opcjach proponowałabym dosadzić brzóz na całą prawą połowę ogrodzenia, żeby zasłonić tą wyższą część domu sąsiada. Z lewej strony posadzić tylko jakieś wyższe krzewy (robinia niech zostanie w rogu). Na tym kawałku rabaty od robinii do altany będzie dobre miejsce na część owocowo-warzywną.

Dzień dobry makadamia, czy mogłabyś rzucić okiem na mój ogród?

Zajęta jestem teraz częścią wschodnią, powoli pojawia się też pomysł ze zrobieniem pergoli na winogrono- byłby to kącik wypoczynkowy.
Mam problem co posadzić od wschodu jako żywopłot? czy cis? czy coś innego

I czy taki układ ogrodu w ogólne ma sens?

Malutki pod lasem 19:49, 02 kwi 2020

Do góry
Wyszłam dziś na dwie godzinki
Podcięłam anabelle, grandiflory i derenie. Żywopłot cisowy trochę podcięty, fajne miśki sie robią. Wycięłam stare baty jeżyny, obciachałam hakuro i odkryłam, że ta ostatnia jest żywa tylko po jednej stronie. Niestety cała do wywałki.
Makusiu, jeżeli czytasz, a wierzę, że tak, to przepraszam... Walczyłam o nią, ale niestety... Ona już chyba dłużej nie chce u mnie być

Świdośliwa i pissardi jeszcze chwilkę

Piwonie wychodzą coraz odważniej i znalazłam szafirki w trzmielinie To te tulipanowe
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 19:44, 02 kwi 2020

Do góry
Działam ciągle ze stroną warzywno-owocową ogrodu..wygląda to minimalnie lepiej. Narobiłam się przy tych skrzyniach z mężem strasznie. wypełnione mam nadzieję dobrze- w dużej mierze kompostem i obornikiem końskim, mieloną korą i na wierzch ziemia kupna.
Mam wizję, ale też trochę wątpliwości:
miejsce to wybrałam, gdyż jest idealne na kompostownik (tył domu- ściana tylna garażu) więc łatwo będzie mi coś przeplewić, łatwo też podlać-bo bliziutko mam kran zewnętrzny z wodą i w razie potrzeby będę mogła wyskoczyć z salonu po koperek.
Minusy widzę- wąsko, wschód a nie południe, druga droga równoległa do długości działki.
Chciałabym koniecznie zasłonić grządki od drogi- jest 75cm na coś- myślałam o cisach, czy jest to dobry pomysł? a może jakiś krzew (wąski?) owocowy?jest coś takiego?

Przy skrzyniach dzikie poziomki (zasiałam w pojemnikach i grzeją sie do słońca na parapecie), wzdłuż domu chyba tawuła japońska będzie.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 19:31, 02 kwi 2020

Do góry
Dziękuję Asiu

A takie smakołyki właśnie zajadamy

Mój ogród ciągle w budowie 19:05, 02 kwi 2020

Do góry
ale wcześniej trzeba przygotować dekoracje świąteczne

Mój ogród ciągle w budowie 18:57, 02 kwi 2020

Do góry
stół przygotowany fotele czekają czas rozpocząć sezon
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:51, 02 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

A co to za deren ?
Kwiaty siejesz wprost do gruntu czy najpierw na rozsadniku ?
Super to miejsce w szklarni

Dereń kwiecisty Cherookie Chief,
To zależy szałwię, kosmosy, ślazy wiesiołka wysieję wprost do gruntu i maki też, resztę
w rozsadniku w szklarni, zawsze szybciej wykiełkują
Tutaj za tym igliwiem będą rosły między innymi hortensje
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:42, 02 kwi 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Agatko, śliczną masz tę szklarnię. Mi pozostała szklarnia z folią zamiast zniszczonego poliwęglanu, ale musi tak być na razie. Wysiałam duuużo różnych zielenin i już wschodzą, w razie czego będą własne witaminki

Te wichury zeszłoroczne rozwaliły niejedną szklarnię, Aguś przyjdzie
czas to odbudujesz to co straciłaś i odrodzi się perełeczka jak wszystko
w Jurajskim
Zieleninka mnie też spoko zaspakaja
Dziękuję Agnieszko uwielbiam ją cieplej w niej niż domu
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:41, 02 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)
W szklarni jest cieplusieńko, dereń zaczyna rozchylać przylistki kwatowe

A co to za deren ?
Kwiaty siejesz wprost do gruntu czy najpierw na rozsadniku ?
Super to miejsce w szklarni
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:40, 02 kwi 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

to o mnie

Wacław taka nasza natura witaj w klubie
Nad oczkiem mam większego Hicsi też go będę formować na stożek

Nigra przy wodopoju

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:35, 02 kwi 2020

Do góry
Zrobiłam do końca - jak wszystko posadze to zrobię jeszcze ładny kancik i będzie. jutro przesadze poprzeczkę, ktorą widac na koncu kolo skrzynki i zrobię tam miejsce na ładne zakończenie rabaty, z czego? Hmmm pewnie jakieś resztki z tarasowej, jak zostaną
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:33, 02 kwi 2020

Do góry
Rozglądałam się w szkółkach za cisami na stożki i masakra nie ma nic
W sprzedaży tylko cis Hicksi, Hilli, sprzedawane cisy piękne na żywopłoty.

Wybrałam na siłę 2 sztuki, żeby mieć zajęcie

a to pierwsze strzyżenie, będę się bawić w stożkowanie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:27, 02 kwi 2020

Do góry
W szklarni jest cieplusieńko, dereń zaczyna rozchylać przylistki kwatowe
Wzgórze chaosu 18:26, 02 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Ładnie Ci rodki rosną Iwonko. Ile lat już mają?
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:26, 02 kwi 2020

Do góry
Co to za drzewko?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:25, 02 kwi 2020

Do góry
A proszę o popdowiedź co to za sonsa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies