Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Tu narazie jest ściernisko... 21:08, 28 maj 2017

Do góry
Basiu piękne widoki z ogródka, skarpa nabiera masy kwiecie zachwyca
Ogród Grodzi 16:07, 26 maj 2017

Do góry
Asiu, to nie jest skarpeczka malutka, to skarpa do zjeżdżania na mocnych sankach
Ogród Grodzi 15:21, 26 maj 2017

Do góry
Grodziu, z góry przepraszam za wtrącanie się i mącenie

Ponieważ czasu mam mało, powiem krótko i węzłowato:
nie wiem, jak wygląda Twoja działka - czy tam pod spodem to jeszcze Twoje czy już nie? Jeśli Twoje, to skarpa w obecnej postaci dzieli Ci działkę na pół. Jest tak ukształtowana, że nie da się po niej przejść.

Jeśli na jej krawędzi posadzisz szpaler tui, to dodatkowo to podkreślisz a do tego zasłonisz sobie piękny widok. Ja bym tą skarpę wypłaszczyła i zrobiła na niej piękną meandrującą ścieżkę pomiędzy tymi bylinami i trawami, które Ci proponuje Toszka. W ten sposób skarpa by nie dzieliła, a łączyła górny i dolny taras.

Wiem, że to są koszty, ale może dałoby się je zminimalizować, stosując płyty kamienne i samemu wykonując roboty ziemne.

Chwilowo pinterest mi strajkuje, ale za parę dni - jeśli jesteś zainteresowana - podrzuciłabym Ci kilka inspiracji.

A męża w sprawie lipy popieram w 150%
Ogród Grodzi 13:58, 26 maj 2017

Do góry
trzmielinę przycinam żeby nadać im kształt kulek skarpa nie wiem ile ma dokładnie zaczyna się tak z 0.5 metra a potem jest coraz wyższa tak myślę że dochodzi do ok 5 m wrzucam jeszcze raz zdjęcia

tutaj myślałam o posadzeniu jałowców płożących
Ogród Grodzi 13:44, 26 maj 2017

Do góry
Jałowcami nie zasklepisz. One tylko tak wyglądają, ale system korzeniowy nie jest głęboki (powiem, że nawet bardzo płytki, powierzchniowy), a tu rosliny o głębokim systemie i same utrzymają się przy życiu i będą trzymać ziemię.

Grodziu, ja ci tylko daję propozycję. Decyzje podejmujesz ty. Zwracam tylko uwagę, że szkoda tujek, bo rosną na samej krawędzi. Teraz rosną, bo są małe. Dużo wody i składników mineralnych nie potrzebują... jeszcze. Potem pod ciężarem własnym...no, nie wiadomo jak się skarpa zachowa i jak rosliny będą dawały sobie radę. W takich warunkach jedynie jakieś karłowe sosny dadzą radę.
Jesli oczywiście myslimy o nasadzeniu na najbliższe kilkanaście lat. I dłużej

Jaka trzmielina tam rośnie? Można strzyc ją w kulki i będzie akcentem zimozielonym. U Przemka zobacz, przy stozkach, te żółto-zielone kule

Z obsadzeniem na dole wyższe trawy, a na górze niższe, kurcze, słońce nam szyki psuje. Wysokie trawy będa cieniować niższe...
Jak wysoka jest skarpa?
Ogród Grodzi 13:20, 26 maj 2017

Do góry
na tym kawałku skarpy na którym teraz chcę popracować rośnie oprócz iglaków trzmielina czy mam to wszystko przesadzić i wsadzić tawułę?

dodam że w tym miejscu skarpa się nie obsuwa od dołu chcę ją obsadzić jałowcami płożącymi, żeby ją dodatkowo zasklepić.

Ogród Grodzi 13:13, 26 maj 2017

Do góry
Skarpa jest frontem od południa także w pełnym słońcu
Ogród Grodzi 12:47, 26 maj 2017

Do góry
Lubisz trawy. Posadź na skarpie trawy, one swoim głębokim i zwartym systemem korzeniowym utrzymają ziemię na miejscu i nie będzie ryzyka obsuwu.
Mozna tak ustawić/wystopniować wysokość traw, że od domu zamaskuje się skarpa - na dole wyższe, np. miskanty, a czym wyżej to niższe (trzcinniki, kostrzewy, sesleria, rozplenice). Kluczowe jest słońce. Z której strony skarpy jest południe i zachód?

Można pomiędzy trawy wpleść niezawodne rudbekie, perowskię, rozchodniki, szałwię, lawendę, liliowce Stella de Oro (to wyjątkowy, niziutki liliowiec mający głęboki system korzeniowy), przetacznik ostroklapowy, mozna posadzić melisę, by zielenią liści tworzyła kępy (ona lubi sucho i ma spore korzenie - wieloletnia), tymianek. Mozna fajną skarpę zrobić. Na górze, zamiast tuj (muszą mieć wodę) posadzić obwódkę z tawuły japońskiej - ta jest niedroga i nie do zdarcia. Wszystkie wymienione rosliny w 2-3 lata pomnożysz bardzo łatwo. Niektóre sięsieją, a niektóre przez podział lub odkłady. Bez wiekszych nakładów finansowych, z odrobiną cierpliwości za 4-5 lat będzie cudny, preriowy busz.

Na skarpy doskonale moze pasować siedliskowo rododendron kosmaty (Rhododendron hirsutum)... ale to już ekskluzyw
Ogród Grodzi 20:13, 25 maj 2017

Do góry
Witaj Grodziu,

Wpadłem z wizyta. Masz bardzo ciekawa działkę z przepięknymi widokami!
Nie jestem fachowcem, ale chyba przydał by się rysunek działki, rzut z góry z naniesionym domem i kierunkami swiata. Tak jak pisała Toszka, nanieś skarpę i od razu posypia się pomysły. Bedzie widać co jest przed i za skarpa. Fachowcom od razu rozjaśni sie w głowie

Będę zagladał jeśli pozwolisz....

Pozdrawiam
Ogród Grodzi 09:41, 24 maj 2017

Do góry
Grodzia no skarpa niczego sobie Ale w takim terenie trudne, żeby działka była równa A jaką masz ziemię na skarpie?
Jaka ona wysoka, szeroka i długa? Da radę fotkę od frontu jej zrobić?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:06, 24 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Mnie się skarpa też podoba. Rozumiem Twoje rozterki z nią związane, nie wiem czy jest coś trudniejszego, niż obsadzenie takiej skarpy. Niemniej jednak wygląda fajnie. Podoba mi się, że dałaś tam przywrotnik z szałwią. Leona cmokam w jego wiercipiętkę. Świetne imię.

Dzięki Anula :* Mam wrażenie, że przez to pochylenie muszę nawsadzać tam więcej roślin i najlepiej by było porobić większe grupy, no ale wszystko przede mną.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:46, 24 maj 2017

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

A nie u Madżenki? Właśnie widziałam, ze Ci moja skarpa tam do głowy przyszła przy zwycięskim projekcie A projekty trochę takie na tym Chelsea jakby się koncentrowali na architekturze i juz o ogrodzie zapomnieli

No szału niiiiii....
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:18, 24 maj 2017

Do góry
Mnie się skarpa też podoba. Rozumiem Twoje rozterki z nią związane, nie wiem czy jest coś trudniejszego, niż obsadzenie takiej skarpy. Niemniej jednak wygląda fajnie. Podoba mi się, że dałaś tam przywrotnik z szałwią. Leona cmokam w jego wiercipiętkę. Świetne imię.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:05, 24 maj 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
A mi się skarpa podoba

Jazzy dzięki pokrzepiasz
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:04, 24 maj 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Fajna skarpa! Będzie git!
U Asi Navigatorki dziś relacja z Chelsea Flower. Tam zwycięski projekt ma fajne klocki architektoniczne na Twoją skarpę by pasowały jako podtrzymanie roślin i ziemii

A nie u Madżenki? Właśnie widziałam, ze Ci moja skarpa tam do głowy przyszła przy zwycięskim projekcie A projekty trochę takie na tym Chelsea jakby się koncentrowali na architekturze i juz o ogrodzie zapomnieli
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 06:59, 24 maj 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Witaj, przyszłam do Ciebie od Basi widzę,że kolejna osoba z Małopolski piękne tulipany masz/miałaś, skarpy nie zazdroszczę, sama kompletnie pomysłu pewnie bym nie miała. Obok kościoła u nas jest wielka skarpa rosną na niej czerwone,żółte berberysy, danice, świerki conica i powiem Ci,że jak to wszystko urosło na prawdę pięknie to wygląda, więc może pomysł coś w tym kierunku. Zaznaczam i będę zerkala co wykombinowalas

Witam w moich skromnych zabałaganionych progach Oczywiście zapraszam do zaglądania. Mam nadzieję że coś niedługo ruszy na froncie domu
Nieraz widziałam skarpy fajnie zagospodarowane, ale najfajniejszą minimalistyczną widziałam wczoraj na jakimś pinie, którego jakimś cudem nie zapisałam
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:45, 23 maj 2017

Do góry
Fajna skarpa! Będzie git!
U Asi Navigatorki dziś relacja z Chelsea Flower. Tam zwycięski projekt ma fajne klocki architektoniczne na Twoją skarpę by pasowały jako podtrzymanie roślin i ziemii
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:31, 23 maj 2017

Do góry
A mi się skarpa podoba
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:38, 23 maj 2017

Do góry
Witaj, przyszłam do Ciebie od Basi widzę,że kolejna osoba z Małopolski piękne tulipany masz/miałaś, skarpy nie zazdroszczę, sama kompletnie pomysłu pewnie bym nie miała. Obok kościoła u nas jest wielka skarpa rosną na niej czerwone,żółte berberysy, danice, świerki conica i powiem Ci,że jak to wszystko urosło na prawdę pięknie to wygląda, więc może pomysł coś w tym kierunku. Zaznaczam i będę zerkala co wykombinowalas
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:52, 23 maj 2017

Do góry
Juzia napisał(a)

Kopytnik raczej nie....paprocie TAK!
Host mam już sporo

No widzisz.... Ja dziś sobie zafundowałam adiantum pedatum Nie mogłam przejść obok obojętnie.

babka napisał(a)
Dospać nie mogę z przepracowania więc buszuję u Ciebie od rana I z podziwu wyjść nie mogę nad Twoimi kwiatami, roślinami. Wiesz, masz piękny ten wiosenny ogród i klimat taki jak jak lubię. Cudowne zdjęcia. Konwalie w niezapominajkach - napatrzeć się nie mogę. A ile masz odmian orlików! Dopiero teraz odkąd je mam u siebie zaczęłam doceniać ich urodę. Iryski też urocze. I jak tak patrzę na Twój ogród to skręca mnie z żalu że mam taki "ograniczony" ogród
Skarpa wygląda coraz fajniej, jeszcze poczekaj rok, dwa i nie będzie miejsca by tam cokolwiek dosadzać
Miłej niedzieli Reniu

Podziwiam za to poranne wstawanie Ja wiecznie niewyspana chodzę, ale wstaję w nocy cały czas co najmniej kilka razy
Wczoraj do zmroku trawę grabiłam... i jak już się ściemniać zaczęło, że nie widziałam wszystkich tych niedoskonałości i ubiegłorocznych zaszłości, to sobie pomyślałam, że ładnie jest.... że w dobrym kierunku idę.

Większość orlików mam z siewu z jednego krzaczka, który podarowała mi kilka lat temu teściowa. Ty dostałaś własnie te siewki. One mają kolor różowy, ciemnoróżowy z białym środkiem, bladoróżowy z białym.
Rok temu kupiłam sobie na targu 3 innego kolory: biały, fioletowy, i takie ciężki do określenia. Zrobię fotki w wolnym czasie. Niestety fioletowego wcięło.

Ola, kiedy jedziesz na południe? Napisz mi priv.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies