Gardenarium
11:38, 24 lip 2017
Wszystko wskazuje na to, że ta groźna ćma Cydalima perspectalis dotarła do Polski. O przypadkach występowania pisano w prasie krakowskiej, ale dziś dostałam zdjęcie na telefon i pochodzi ono z Warszawy (Bemowo).
Zamieszczę później jak wgram.
Czy coś słyszeliście już o żerowaniu i zwalczaniu ćmy bukszpanowej?. Doczytałam w prasie zagranicznej o środkach zarówno biologicznych jak i pestycydach.
Moje proste tłumaczenie (mam nadzieję że sens jest prawidłowy).
Ćma żeruje kwiecień/maj i sierpień, gdy jest gorąco.
Należy traktować za pomocą specjalnego produktu w oparciu o spinosad (biologiczne), Bacillus thuriengiensis (bakterie czyli też biologiczne), lambda-cyhalotryny (Karate) lub deltametryna. Ważne jest, aby trafić dobrze na ciała gąsienic i powtórzyć za tydzień w przypadku pojawienia się nowych gąsienic.
Ważne: jeśli pierwsza generacja tego gatunku zostanie skutecznie zwalczona, znacznie mniej problemów pojawi się w lecie.
Rośliny zaatakowanych i zjedzonych nie musisz usuwać, odrosną!
Dodatkowa wskazówka: dorosłe ćmy są przyciągane przez sztuczne światło. Nie używaj go w nocy bo ćmy przylecą.
Zdjęcia żerowania [autorstwa Czytelniczki] otrzymałam na telefon.

Piszcie w jakim mieście zauważyliście atak, albo chociaż województwo, zrobimy mapę gdzie Cydalima jest obecna
podkarpackie
mazowieckie
małopolskie
dolnośląskie
Zamieszczę później jak wgram.
Czy coś słyszeliście już o żerowaniu i zwalczaniu ćmy bukszpanowej?. Doczytałam w prasie zagranicznej o środkach zarówno biologicznych jak i pestycydach.
Moje proste tłumaczenie (mam nadzieję że sens jest prawidłowy).
Ćma żeruje kwiecień/maj i sierpień, gdy jest gorąco.
Należy traktować za pomocą specjalnego produktu w oparciu o spinosad (biologiczne), Bacillus thuriengiensis (bakterie czyli też biologiczne), lambda-cyhalotryny (Karate) lub deltametryna. Ważne jest, aby trafić dobrze na ciała gąsienic i powtórzyć za tydzień w przypadku pojawienia się nowych gąsienic.
Ważne: jeśli pierwsza generacja tego gatunku zostanie skutecznie zwalczona, znacznie mniej problemów pojawi się w lecie.
Rośliny zaatakowanych i zjedzonych nie musisz usuwać, odrosną!
Dodatkowa wskazówka: dorosłe ćmy są przyciągane przez sztuczne światło. Nie używaj go w nocy bo ćmy przylecą.
Zdjęcia żerowania [autorstwa Czytelniczki] otrzymałam na telefon.

Piszcie w jakim mieście zauważyliście atak, albo chociaż województwo, zrobimy mapę gdzie Cydalima jest obecna
podkarpackie
mazowieckie
małopolskie
dolnośląskie
Instagram Ogrodowiska