Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 11:11, 11 sie 2017

kerii napisał(a)
Znaczy co z tymi jeżówkami, jedną kępkę rozczłonkowałaś ? To teraz można czy lepiej na wiosnę? Mam całe dwie sztuki i też bym je chętnie cudownie rozmnożyła.

Tak właśnie Jedną kępę rozczłonkowałam Ale nic CI nie podpowiemm- teraz czy na wiosnę, bo ja działam często na intuicję i na własne ryzyko. Nie chcę żebyś przeze mnie straciła swoje dwie jeżóweczki Osobiście wydaje mi się, że od sierpnia do zimy jest wystarczający kawał czasu, żeby się przekorzeniły i wzmocniły.

To są kępki, które zostały "rozczłonkowane" rok temu Schowałam je w cieniu traw, żeby ich słonko nie paliło i ... zapomniałam A na wiosnę - niespodzianka

jolka 11:16, 11 sie 2017

mrokasia napisał(a)
Ale fajne jeżówki! Te zielone są śliczne . A jak Ci urosną te przedszkolaki to będzie efekt wow!!! Też mam irgę. Sadzona w zeszłym roku jako mikrus w tym roku ruszyła bardzo ładnie . Twoja jest zimozielona?

No, jeżówki fajne, a zielone bardzo oryginalne Jak mi urosną przedszkolaki, to je posadzę w dolnej części skarpy. Co do irgi, ech.. marudzę na nią od wiosny. Ale w końcu postanowiłam się nie poddawać i zawalczyć. Skoro tyle osób ją chwali - musi coś jednak w tym być. Wczoraj eM. zrobił po raz pierwszy kancik przed skarpą i powiedzmy, powiedzmy... jakoś powoli zaczyna to wyglądać w miarę estetycznie.

Powiem CI, że nawet nie pamiętam jaka ona zimą była, za to pamiętam że wiosną byłam zła, że w ogóle się w nią wpakowałam. Mam nadzieję, że zmienię zdanie

Macham zielonym dzisiejszym
jolka 11:24, 11 sie 2017

Ananasek napisał(a)
Joluś! Skarpa coraz zieleńsza! Gratulacje
Moja skarpa wyglądała tak w zeszłym roku....a w tym nie ma ani kawałeczka gdzie byłaby widoczna ziemia! Cała porośnięta jest pięknie irgą Chwasty wyrywam z niej sporadycznie. Cierpliwości! " Będzie Pani zadowolona!" ...tak jak ja

...a jeżówka cudowna!

Beatka, Ty mi tu gadu gadu, a fotki gdzie masz, ja się pytam Skandal skandaliczny, żeby zimowe fotki mieć w wątku, pokazuj mi tu tę Twoją irgę, szybciutko A ja już nie grymaszę, tylko czekam cierpliwie na to "porośnięcie"

jolka 11:33, 11 sie 2017

Przy okazji chciałam donieść uprzejmie, że mam inwazję opuchlaków na hortensjach! Wczoraj wyszłam sobie wieczorkiem do ogrodu napawać się limonkowym kwieciem... patrzę, a czarne wredoty spacerują po czubkach moich hortensji!! Ołłł...noł! Wyłapałam chyba z 50, a może i więcej!! Dziś powtórka z rozrywki. Nie wiem czy jakiejś chemii nie zastosuję, albo chociaż wrotycz, bo na pewno wszystkich nie wyłapię.

Poza tym przyjrzałam się moim bukszpanowym kulom, i też nie wiem co myśleć. W środku gałązki są zupełnie suche, w ogóle nie ma liści. Na zewnątrz piękne, ciemno zielone, zdrowo wyglądające. Raczej nie zauważyłam tej ćmy paskudnej, o której teraz tak głośno, ale też nie wiem czy profilaktycznie czymś nie prysnąć. Chociaż z drugiej strony, skoro w środku kuli jest ciemno, to może dlatego liści nie ma...
malgorzata_s... 15:47, 11 sie 2017

Jolu masz cudnie. Hortki, jeżówki i trawki to to co lubię Pozdrawiam
sylwik69 18:45, 12 sie 2017

Nawet się nie obejrzysz jak irga ładnie porośnie całą skarpę,dosadzanie jest zbyteczne,można ją tylko obcinać aby się zagęszczała jeśli zima mrożna i wietrzna a miejsce niezbyt osłonięte może przemarzać i brązowieć,ale szybko się odbudowuje.Piękne masz jeżówki,jeśli będziesz miała dużo nasion to pierwsza ustawiam się w kolejce po te zielone
MirellaB 18:55, 12 sie 2017

Paskudne opuchlaki.
U mnie kret ryje pod drugim garażem w rabatach żwirowych brrrr
jolka 19:00, 12 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Paskudne opuchlaki.
U mnie kret ryje pod drugim garażem w rabatach żwirowych brrrr

Mirelka,ja właśnie Twój wątek oglądam, a TY u mnie piszesz
jolka 19:04, 12 sie 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jolu masz cudnie. Hortki, jeżówki i trawki to to co lubię Pozdrawiam

Dzięki Gosia
Ja się za to zachwycam Twoim porządeczkiem, bogactwem roślin i relacjami ze spotkań
jolka 19:08, 12 sie 2017

sylwik69 napisał(a)
Nawet się nie obejrzysz jak irga ładnie porośnie całą skarpę,dosadzanie jest zbyteczne,można ją tylko obcinać aby się zagęszczała jeśli zima mrożna i wietrzna a miejsce niezbyt osłonięte może przemarzać i brązowieć,ale szybko się odbudowuje.Piękne masz jeżówki,jeśli będziesz miała dużo nasion to pierwsza ustawiam się w kolejce po te zielone

Sylwia - obyś miała rację co do skarpy. Miałam jeszcze dokupić tej irgi, ale skoro już któraś osoba z kolei pisze, że nie trzeba to nie będę kombinować. Zrobiłam kilka swoich sadzonek i na tym poprzestanę. U mnie skarpa na "wygwizdowie", więc raczej na zimozieloność irgi ciężko liczyć, no ale zobaczymy. Może zimy będą łagodniejsze, niż ostatnia.

A co do zielonych jeżówek... nie sądzę, by z nasion powtórzyły swoje cechy, ale spróbować zawsze można