Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W kamiennym kręgu od początku 12:59, 22 kwi 2020

Do góry
Energetycznie i słonecznie, jedne przekwitają a inne dopiero otwierają pąki

W kamiennym kręgu od początku 12:57, 22 kwi 2020

Do góry
Aniu, Małgosiu, Ewo, Basiu, dzielę się z Wami moją ogrodową radością
...i jak tu nie kochać wiosny
Basiu, tulipany zasilam w marcu nawozem azotowym. Ważne, by nie miały za mokro, a jak susza, to trzeba im dać pić zwłaszcza jak kwitną. Potem jak najszybciej oberwać im przekwitłe łebki.

TOPowe róże sezonu 2019 12:56, 22 kwi 2020

Do góry
Zagajanka napisał(a)
15. Bouquet Parfait (Lens) - stosunkowo zdrowa (czasem łapie mączniaka na nowych pędach), ładnie powtarza, bardzo obficie kwitnie, wcześnie zaczyna, zapach słaby. "Idealny bukiet", nic dodać, nic ująć.

Mam na nią ochotę Powiedz , czy ona potrzebuje podpory? Wydaje się,że jest wsparta na ścianie,czy to tylko złudzenie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:50, 22 kwi 2020

Do góry
Ja eksperymentalnie część tawuł posadziłam do wiader bez dna po farbie. Zrobiłam to z kilku powodów. Jako sąsiedztwo do tawuł wybrałam ekspansywną trawę red baron. Trawa ma rosnąć swobodnie, ale nie włazić mi w tawuły. Po drugie chciałam sprowokować tawuły do głębszego korzenienia się i stąd ograniczam im rozrost korzeni na boki. No i jak podlewam tawuły to chcę, by woda nie rozlewała się na boki tylko konkretnie była ukierunkowana pod konkretną roślinę.

Eksperyment rozpoczęłam jesienią. Ten rok daję sobie na obserwację.
A sprowokowało mnie do tego obsychanie końcówek liści tawuł w poprzednich latach z powodu niewystarczającego nawodnienia. Bo ja to raczej z tych oszczędnie gospodarujących wodą.
Właśnie chciałam Cię podpytać o te naziemne zbiorniki do gromadzenia deszczówki. Sprawdziły się przy zeszłorocznych opadach? Napełniały się szybko podczas powiedzmy normalnego jednodniowego opadu?
Bo u mnie zbiornik podziemny na deszczówkę okazał się jednak niewystarczający na potrzeby i zastanawiam się nad zastosowaniem dodatkowych rozwiązań.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:49, 22 kwi 2020

Do góry
Moja w pierwszym roku po posianiu też tak wyglądała. Podlewałam i czekałam - rok był bardzo suchy. W tym roku miała wertykulację i podanie nawozu - agrecol i azofoska.
Teraz jest o wiele lepiej, tylko sunia ją posikała - nie patrzeć na dziury.
Mieszkam na "piaskowni", więc szału angielskiego nie ma. W końcu przestałam do tego dążyć, bo to chore było.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:46, 22 kwi 2020

Do góry
A myśl o wprowadzeniu tam żywopłotów wpadła mi do głowy jak kupiłam tuje i robiłam żywopłoty przy ławeczce. wtedy część tuji przez przypadek odłożyłam na grabowa i ostały się na zdjęciu, które później mnie zainspirowało. O zobacz

I jeszcze taki pin trawki i zywopłociki..

https://pl.pinterest.com/pin/588986457491521490/

I tu żywopłot przedzielony trawkami
https://pl.pinterest.com/pin/597571444294600580/
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:44, 22 kwi 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Nie czuję tych trzech ciągów - lawenda w masie - sesleria w masie - i znowu lawenda w masie.
Po lewej masz fajne danici i sesleriw, a na dwóch pozostałych coś zupełnie innego...

Poprzednią wersję planowałaś tak, żeby te trzy rabaty były spójne.
Teraz szczerze mówaic widzę trzy kompletnie różne i oddzielne... takie mam wrażenie.

Prześpij się jeszcze z tematem

Asia uwierz mi , ze z tym tematem nie tylko śpię....Mimo iż ostatnie dni to była praca i tylko praca to gotując obiad czy latając ze szmatą po domu myślami byłam na mojej grabowej. Asia ja nie chce nakombinować. Wręcz przeciwnie lubię jak jest spójnie. i ta wersja , którą dzięki wam stworzyłam wg mnie byłaby idealna gdyby nie to iż sesleria, która jest wymieszana z kulkami i rozchodnikiem nagle przechodzi w rabatę z grabami. nie ma tam odcięcia. Dlatego tez ostatnio wsadziłam tam jako przerywnik lawendę.Ale po przemyśleniach stwierdziłam , ze jeszcze jeden gatunek to za dużo.Ale konicznie chciałabym tam przy studni odciąć rabatę sesleriowa od grabowej.I tak myślę , że może te żywoplociki z tuji hoserii dać na przód rabaty zamiast lawendy. Byłoby coś zimozielonego i miałabym to odcięcie.
Zobacz...Np. tak

Ptasi gaj 12:43, 22 kwi 2020

Do góry
Jadę dzisiaj zobaczyć i podlać trawnik ciekawe czy już ruszył po nawozie.

Buki moje trzeba też sprawdzić czy mocno liście trzymają. Bo jest to pewnie wylęgarnia robactwa. Całe w liściach brązowych z zeszłego i poprzedniego roku.

Fiołki kwitną

Wszyscy sieją i pikują ja też coś mam

Pomidory podobno bardzo dobre malinowe "faworyt" polecone przez ogrodnika

Petunia

Pokrzywka i petunia do pikowania

Zaczynam po raz kolejny... 12:26, 22 kwi 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Krzewuszka, której odmiany nie znam i posadziłam ją na wariata jesienią. Jak o nią zadbać?

Co to za krzewuszka? Ja kupiłam na jesień Nanę Purpureę. Myślałam, że już nie ruszy, ale powoli, powoli odbija. Bardzo pododbają mi się krzewuszki jak kwitną.
Ogród z plażą 12:13, 22 kwi 2020

Do góry
Ja jeszcze wczoraj coś takiego wyrzeźbiłam

Ogród z plażą 11:59, 22 kwi 2020

Do góry
Może cos na tej zasadzie? Bez przesuwania trampoliny, kompostownik za rabatą. Prowadziłaby do niego jakaś ścieżka w rabacie.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:48, 22 kwi 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Wzajemnie Haniu! Mam cztery mini rzadki, może z 16 mb ziemniaków w sumie. Zobaczymy będę się bawić, na pewno żadnych kupnych nawozów. Powodzenia pozdrawiam!

Posadziłam hosty od Rodziców, na stoku wzdłuż ogrodzenia. Mam dość na dziś. Buźki

Moja wielka gliniasta pustynia heh

A coś takiego?
Pod Sandomierzem widziałam taka góra jak u mnie i u Ciebie , bez roboty na przyszłość, a piękna choc to już był lipiec, a nie kwiecień czy maj Usunę jak zobaczysz

schodki wycięte wprost w gruncie

z dalsza

i na szczycie

no i podlewać nie trzeba.
Floksy, goździki, różne rozchodniki, rojniki, barwinka, rogownicę, czyśćca mam mam, mogę dać. To szybko rośnie byś sobie raz dwa rozmnożyła. Można by kępki rozplenic miejscami dołożyć i jest bajecznieA małym kosztem
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:36, 22 kwi 2020

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dorotka, dawno mnie nie było tutaj i nie jestem na bieżąco.
Powiedz jak tam u Ciebie orliki? coś z nasionek urosło?
Orliki mają się dobrze W tym roku powinny dać śliczny popis. Już w ubiegłym roku ładnie zakwitły. Zapraszam w porze kwitnienia, w tym roku wysadziłam wszystkie z warzywnika na rabaty kwiatowe. Połączyłam je z trawami, łubinami i jeżówkami. Czekamy na efekt.

Ogród z plażą 11:35, 22 kwi 2020

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Może przy tych drzewkach rabatę poprowadzić właśnie półkoliście, tak żeby drzewa znalazły się na środku półkoli:

też już tak myślałam, tylko co z górą? polecieć na prosto?
Ogród z plażą 11:32, 22 kwi 2020

Do góry
Może przy tych drzewkach rabatę poprowadzić właśnie półkoliście, tak żeby drzewa znalazły się na środku półkoli:

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:32, 22 kwi 2020

Do góry
anpi napisał(a)
I kompozycję w donicy chwalę!!!

Dziękuję
Lubię te tulipany za ich koralowy kolor i za to że z upływem kwitnienia
kielichy im rosną

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:32, 22 kwi 2020

Do góry
anpi napisał(a)
I u Ciebie zapożyczony krajobraz cały w bieli Przepięknie to wygląda! Ławeczki przecudnej urody i zaciekawiła mnie błękitna romantyczna podusia z różyczek Fabryczna, czy ręczna robota?Dasz bliższą jej fotkę?

Ta podusia to wianuś już mocno sfatygowany, ale będę reaniomować moje dzieło

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:28, 22 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudna kapliczka Dorotko, niezwykłaU Ciebie to nie wiadomo co zacytować bo trzeba by każda fotkę, prześlicznie masz przez calutki rok
Dziękuję Mój ogródek jest niewielki, to u Ciebie jest co podziwiać. Jak u Was się ruszy na spacer po ogrodzie to można pół dnia zachwycać się roślinami i architekturą ogrodu.

Ogród z plażą 11:28, 22 kwi 2020

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Ajka, na pewno przy półkolistych rabatach będzie bardziej spójnie. Szczególnie, że masz też takie na froncie.

Tak, chyba masz rację. Podoba mi się tylko ta prostokątna rabata przy tarasie, która mi jakoś tak pasuje do skrzynek na warzywniaku, ale dalej chyba muszę już wszędzie pojechać z półkolami.

Muszę magnolii obciąć boczną gałąź, czekałam ponad rok czy coś wyrośnie na niej oprócz liści, ale widzę, że nic z tego, to chyba jakaś dziczka. Widzę, że magnolia zaczyna puszczać nowe odrosty już z kwiatami, więc tylko przy nich zostanę. Nie wiem tylko jak mogliśmy kupić taką krzywiznę. Mam nadzieję, że w przyszłości się to jakoś zgubi przy nowych gałęziach.

Widok z okna.

Między rododendronami, a magnolią planuję posadzić jeszcze pierisa, ale w szkółkach wszystkie kosztowały ponad 100zł. Muszę poczekać na rozsądniejsze ceny.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:14, 22 kwi 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Hej, no ładne okazy, masz rację , za mało wody, wysuszyły się, dokupię jeszcze i zrobię remament.Pozdrawiam.
Dużo ludzi zapomina o podlewaniu zimozielonych roślin zimą, a to błąd. Przy braku opadów śniegu, czy deszczu musimy pomagać roślinom przetrwać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies