Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Przerabianie ogródka pod swój gust

KasiaBawaria 11:24, 01 maj 2020

ryska napisał(a)
Szybkiego powrotu do zdrowia.
Twoje epimedium jest przepiękne. Kupiłam dziś, bo mi przypomniałaś tym zdjęciem, że od dwóch miesięcy w koszyku leży

Dziekuje, specjalnie dla ciebie dzisiejsze zdjecie Mam go od kilku lat, wolno przyrasta.Ale jest kompletnie bezproblemowy.

KasiaBawaria 11:26, 01 maj 2020

Milka napisał(a)

Tak, prywatnie to robiłam.Miałam szczęście, bo mój kolega, lekarz sportowców zajął się tym i wyprowadził na prostą.
Spróbuj laser, nawet prywatnie, długo to trwa, szkoda mi ciebie, biednaś. Dobrze, że ogród, i rodzina i psiak dają szczęście

Musze koniecznie o ten laser zapytac. Ale mam wrazenie, ze te cwiczenia przynosza ulge. Zapytam ortopede o laser i inne metody leczenia.
KasiaBawaria 11:30, 01 maj 2020

Mam pytanie- we wrzesniu usuwamy 4 metrowego cyprysa.Juz pelno galezi usunelismy, bo obijaly sie o dach a ze niedlugo bedzie remont, to musi byc miejsce na rusztowanie przy scianie. Chcialabym tam posadzic kolekcje traw, zolte rundbeckie, agastachee (mam obie w przechowalniku i moglabym w koncu wykorzystac. I zastanawiam sie albo nad vernonia albo nad sadzcem glutball.Zastanawiam sie tylko, czy starzec potrzebuje naprawde duzo wody?Bo to jednak taka mala skarpa i nie wiem czy da rade. Jakie on ma korzenie? Mozna go sadzic przy scianie domu czy cos uszkodzi? Pod sciana jest najpierw pas zwiru, potem betonowa opaska i dopiero rabata. Druga sprawa- zastanawiam sie nad prosem Northwind i strictum. Z przodu sporobusy i pomiedzy rundbeckie i agastache. Ma ktos z was te trawy?Jak sie sprawdzaja?
Milka 11:30, 01 maj 2020

Koniecznie
KasiaBawaria 21:23, 01 maj 2020

Milka napisał(a)
Koniecznie

Bede scigac choc mam wrazenie, ze tu za szybko kieruja na operacje.
Ulubiona roslina mojego syna.W zeszlym roku zrobil sadzonki i dosadzil kolejny pasek.I rosna

Buk- zasadzony tutaj zaraz po wprowadzce jako 15 cm sadzonka-obecnie to juz duze drzewo ale przycinane.

Kocham bodziszki na tym etapie

KasiaBawaria 21:28, 01 maj 2020

Urzekla mnie ta odmiana

Rozkwita biala kocimietka

Ostrogowce i szalwie juz w pakach

A ten mnie zdziwil- w tamtym roku wogole nie wyszedl po zimie, wiec juz spisalam go rok temu na straty a w tym znow sie pokazal.

deszczowymaj 22:52, 01 maj 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Kocham bodziszki na tym etapie

Wcale się nie dziwię śliczne mają listki

a jaka to odmiana ? i czy długo kwitnie ? a może jest jakiś bodziszek którego możesz polecić ? szukam długo kwitnącej odmiany do posadzenia owocowym w nóżki
KasiaBawaria 09:34, 02 maj 2020

To Geranium renardii o bialych i niebieskich kwiatkach.Mial byc tylko bialy, ale szkolka pomieszala i tak tez mi sie podoba. Nie wiem jak dlugo kwitnie, musze na fotki spojrzec. Ale rosnie w kepach, nie rozlazi sie i wyglada porzadnie i krople deszczu na jego listkach wygladaja super. Drugim moim ulubionym jest rosemoor.Oba powtarzaja kwitnienie, zaczna juz niedlugo i kwitna chyba do polwy czerwca- musze sprawdzic w tym roku.Ale potem powtarzaja kwitnienie, ale nie jest ono juz tak obfite.

Fajne sa tez Geranium x cantabrigiense 'Cambridge' i Rosanne, ale jako okrywowe, bo sie wszedzie rozlaza. Sa nie do zdarcia na trudne stanowiska.U mnie cambridge mam na tarasie w opasce, dalej nie moze sie rozlezc ale jest piekny.
Tu cambridge,

deszczowymaj 22:04, 02 maj 2020

Właśnie nad Rosemoor się zastanawiam ,śliczny jest
Bodziszek czerwony Elke też wygląda interesująco ..ale chyba trudny do kupienia, zaglądam na strony szkółek. wszędzie wysprzedany ..
gogo 00:34, 03 maj 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Sadz koniecznie Bez w doniczce jest kompletnie bezproblemowy.Jakie zabiegi bierzesz na stawy? U mnie to problem sciegien.

Bez już bym posadziła, ale boję się, że padnie, więc poczekam do jesieni.

Zachwycam się tym, co piszesz o Waszych wyprawach rodzinnych z Eddiem, to jest niesamowite

Na stawy [u mnie to zmiany po zapaleniach, choruję od 8 roku życia] brałam laser, ultradźwięki, magnetron, jonoforezę i gimnastyka, zastrzyki też.
Ale ćwiczenia są niezbędne, od tego zaczynam dzień.
Życzę zdrowia