Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

LeŚnicZaNka 16:34, 20 kwi 2020

Do góry
LeŚnicZaNka 16:33, 20 kwi 2020

Do góry
LeŚnicZaNka 16:33, 20 kwi 2020

Do góry
LeŚnicZaNka 16:32, 20 kwi 2020

Do góry

Do góry

Do góry
LeŚnicZaNka 16:31, 20 kwi 2020

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:26, 20 kwi 2020

Do góry
Niniejszym informuję że czosnki sadzone w marcu nie tylko wyszły ale będą kwitnąć .

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:22, 20 kwi 2020

Do góry
I okazuje się ze nasadzilam takie potworki

To będzie zaczarowany ogród 15:05, 20 kwi 2020

Do góry
Ok wpadam z kilkoma ujęciami takich widoków raczej tu jeszcze nie było, bo zazwyczaj pokazuję go w pełnym rozkwicie . A tu teraz tak pusto ))))))) wybaczcie zatem jest wiosna musi być pusto. I od razu uprzedzę pytania, nie sadzę cebul wiosennych, kiedyś sądziłam je setkami niczym ogrody w Holandii, niestety okazało się że wszystkie nornice z okolicy przychodziły jak do darmowej restauracji , wyjadały cebulki i zostawały na dłużej. Tak że nie ma tulipanów , nie ma nornic. Aczkolwiek oświeciło mnie na nasadzenia w pojemnikach ale to dopiero na jesień poczynię

A tu jeszcze jedna nowość, poczyniłem sobie taki mały warzywnicza w skrzyniach zamiast jednego z trawników

Na Bukowej 14:54, 20 kwi 2020

Do góry
Witam.. Chyba jestem w dobrym miejscu...
.. Zabrałam się za miejsce koło magnolii... Zerwałam folie.. Szykuje podłoże... Co tam posadzić???.. Myślałam o azaliach żeby je przesadzić z takiego długiego zacienionego pasa,tam nie rosną ale chyba to nie czas na przesadzanie przed ich kwitnieniem... Poza tym magnolia wymagająca i azalie też.... To może pas lawendy zrobić??? Obok jest piers i ostamphus..I tawula która ciągle jest wyschnięta... Co myślicie???

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:45, 20 kwi 2020

Do góry
To znowu ja. Kolejny problem to miejsce za ławką. Posadzone Brabanty, rozstaw co 70 cm, miały utworzyć zwarty szpaler ale chyba to się nie uda, zdaje się, że rosną za daleko od siebie. Za nimi bluszcz. Liście jesienią przebarwiają się na kolor czerwony i bordowy. Pomiędzy ławką a Brabantami jest 70 cm miejsca. Sadziłam cebulowe ale zdobiły tylko przez chwilę i były zasłonięte ławką. Trzeba tam coś co będzie od ławki wyższe, nie będzie bardzo szerokie żeby nie ogołociło brabantów. Robiłam różne przymiarki. Na wiosnę posadziłam hortensje, z myślą, że od strony tuj będę je podpierać by się na nie nie pokładały ale to i tak źle, bo kwiaty częściowo będą schowane za ławką, a częściowo będą leżały na ramionach siedzącego. Podoba mi się rozwiązanie Danusi, piętrowy żywopłot, nie pamiętam nazwy projektu ale zrobiłam zdjęcie więc je wkleję. Mogę?

Tylko nie sadziłabym już Brabantu. Cis? Buk jako żywopłot? Co tam się zmieści by żyło? W na wiosnę tak wygląda to miejsce :

W lecie tak :

W tamtym roku robiłam przymiarkę do kolorów i roślinności. Dwa rzędy roślin to chyba za dużo, będą konkurowały o miejsce i wodę. Posadziłam czyściec ale nie wyglądał dobrze, chował się za ławką. Miejsce też nie było dla niego dobre. Słońce jest tam tylko do południa.

Więc co posadzić by było ładnie, nic nie leżało na plecach?
Pięknie dziękuję
System automatycznego nawadniania 14:32, 20 kwi 2020

Do góry
QbaH napisał(a)
Jest w postaci linku, ale udało mi się już też normalnie załadować tutaj.
Żeby był komplet w jednym miejscu wklejam też treść posta:

Proszę o ocenę projektu zraszania.

Podlewanie z wodociągów: kran czerpalny na rurze ½” – prawdopodobnie będzie przyłącze do gniazda w bruku, niestety nie przewidziałem szybciej podłączenia wody do zraszania.

Może ma ktoś jakiś pomysł jak zejść ładnie z kranu czerpalnego do poziomu ziemi? Nie ma możliwość rycia w elewacji oraz wyjścia rurą w innym miejscu z domu.
Wydajność źródła 18,75l/min, ciśnienie 4.4-4.6bar (mierzyłem na ww. kranie o różnych porach).

Promienie zraszaczy narysowane dla najniższego ciśnienia danego zraszacza - 2bar (najczarniejszy scenariusz, chociaż wątpię, żeby na 3 zraszaczach i 20 metrach rury był spadek ponad 2 bar), przy większym ciśnieniu promienie będą większe, maksymalny promień/zasięg danego zraszacza zachodzi na kolejny zraszacz, można je zmniejszyć poprzez regulację. Zraszacze będą statyczne z głowicami Rotator albo odpowiednikami od Rain Bird.

Do skrzynki rozdzielczej rura 32mm, ok. 7m, dalej ze skrzynki 25mm z rozdzielacza na zraszacze.

5 sekcji zraszania:
- sekcja 1 – błękitne kropki, 3 zraszacze, wydatek maksymalny ok. 15l/min (będzie mniejszy bo będą przydławione na niższe ciśnienie i mniejszy promień, realnie ok. 12-13l/min) – najbardziej słoneczne miejsce działki,
- sekcja 2 – fioletowe kropki, 3 zraszacze, wydatek jak wyżej – mniej słońca, cień od tarasu, stąd taki podział zraszaczy na dwa trójkąty a nie lewa/prawa strona ogrodu,
- sekcja 3 – 4 zraszacze podlewające po prostokącie, wydatek maksymalny 7l/min – bok domu, cień przez sporą część dnia, dlatego osobna sekcja, będzie pewnie najkrócej podlewana,
- sekcja 4 – jasno zielone kropki, wydatek maksymalny ok. 7l/min – front, ciągle słońce, czarny prostokąt to świerk, zraszacz w lewym dolnym rogu zachodzi się razem z ostatnim zraszaczem z sekcji 3, stąd taki mały promień, żeby nie lał po gałęziach drzewka,
- sekcja 5 - linia kroplująca z kompensacją ciśnienia idąca dookoła działki (tuje, biały pas), długość 100m,

Do wszystkiego będzie sterownik 6 sekcji, kolektor 6 sekcji (jedna w zapasie w razie jakby coś było nie tak).

Mogę prosić o jakieś opinie / komentarze? Starałem się tak dobierać przepływ aby był w okolicach maks. 80% przepływu zasilania, ciśnienie nie wiem jak przeliczyć, ale zapas wydaje mi się spory zakładając, że najdłuższy odcinek rury ze zraszaczami będzie miał 30m, pozostałe po 10-20m. Podlewał będę pewnie wczesnym rankiem, w czasie gdy zużycie wody jest minimalne.

Hej.
Jeżeli faktycznie masz ok. 19 l/min z 1/2 cala a przepływy na sekcjach stanowią 80% wydatku, to raczej wszystko będzie chodziło.....
Co do rury 32 - moim zdaniem bez sensu. Jak masz kran /2 cala to zrób już rurę calówkę i nią wszystko poprowadź. Rura 32 dodatkow zmniejszy Ci ciśnienie ...
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:28, 20 kwi 2020

Do góry
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:07, 20 kwi 2020

Do góry
Dziś wpadłam na takiego pina:

Pod nosem mam, za płotem, a nie wpadłabym na to, żeby koryt użyć jako siedzisk... normalnie boskie!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:43, 20 kwi 2020

Do góry

Narysowałam na kartce rozmieszczenie tej rabaty. Ma średnicę 6 m. Widok od strony domu.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 13:36, 20 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Chętnie się wypowiem ale czy mogłabyś pokazać troszkę więcej zdjęć? Jak wygląda dom z tej strony? Tam jest spadek wytarasowany i rabata niżej na tym boku?

Niestety jestem już w pracy... Tam jest wyjście boczne z kuchni. Między brzozami rośnie cis. Równo z ściana budynku także, myślałam o lekkiej przesłonie od ulicy, bardzo często właśnie z tej strony wieje
Ptasi gaj 13:31, 20 kwi 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj też działałam trzeba wykorzystać dosyć dobrą pogodę.

Olbrzymi kwiat doniczkowy jak co roku nie zawodzi

Piękną masz kliwię, mam podobną , dużą roślinę, ale jest problem z kwitnięciem. Teraz ma jeden kwiat. Czasem kwitnie na tak krótkiej łodydze, że nie widać kwiatów z liści. Jaki jest Twój patent na tak obfite kwitnienie. Swoją kliwię przesadzałam, żeby miała lepszą ziemię, podlewam ją nawozem ze skórki banana, co jeszcze zrobić, żeby tak pięknie kwitła?
Basia - Mój Świat 13:30, 20 kwi 2020

Do góry
perspektywa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:24, 20 kwi 2020

Do góry
Witam miłośników ogrodówa w szczególności Danusię, która niczym dobry duch pomaga tym, którym sen z powiek spędza projektowanie własnego ogródka. Jestem osobą, która sadzi, przesadza, dosadza i jest ciągle niezadowolona z efektów swojej pracy. Początkowo myślałam, że im większa różnorodność roślin, tym ogród piękniejszy, bardziej tajemniczy. Po obejrzeniu kilku realizacji Danusi zrozumiałam, że to nie tędy droga. Potrzebuję pomocy w kilku kwestiach. Paląca jest rabata na środku ogrodu. Dawno temu posadziliśmy 2 tuje szmaragd, 2 kule Danica, które dostaliśmy jako już duże okazy, mahonię oraz oliwnik (pomiędzy tujami). Rośnie z przodu Boulevard. Przestrzeń była wypełniona żółtymi liliowcami, szałwią i przetacznikiem. Z czasem posadziłam 3 wąskokolumnowe cisy, które nadal nie mają swojego miejsca docelowego. Kształt rabaty był nieregularny. Postanowiliśmy w tym roku na wiosnę jakoś to uporządkować. Będzie koło. Małe cegiełki w 2 rzędach mają okalać rabatę. Wewnątrz będzie wysypany kliniec. W rabacie są w doniczkach zadołowane rośliny :
1. tuja Tuffet - 4 szt
2. berberys Orange Sunrise - 2 szt.
3. miskant Gracillimus - 1 szt.
Co usunąć, co zostawić, co dosadzić?
Może przy tej drogiej kuli Danica (tej po lewej stronie)dosadzić jeszcze 2 mniejsze? Czy 1 cis od tyłu rabaty zostawić, a dwa, te z przodu usunąć, będzie za gęsto? Przód rabaty, od strony Boulevardu widac od strony wejścia do posesji, z kolei od strony wypoczynkowej widać tylko Szmaragdy, Danicę, oliwnik i jeden cis.
Widok z góry, z okna.
To tylko jeden z moich ogrodowych "problemów". Co zrobić by za rok nie przesadzać, by cieszyło oko.
Rabata od strony południowej. Od strony cyprysika Boulevard jest wschód i południe.
Z góry dziękuję za zainteresowanie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies