Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 16:27, 30 kwi 2020

Iwonka napisał(a)

Mam ten sam kalinowy dylemat Moja jest tylko nieco mniej podgolona. Ścinam od lat co roku w kulę. Dzięki temu nie rozrasta się bardziej. Kwitnie różnie, czasem obficie czasem mniej. W tym roku bedzie to mniej spektakularne kwitnienie
Pryskałam decisem na mszycę kilka dni temu bo już listeczki zaczynały się zwijać.
Kiedyś nie było innych kalin tylko te zwyczajne. I tak jestem ze swojej zadowolona, że jakoś wygląda Twoja też jest bardzo ładna
Mnie zastanawia co zrobić z tą dużą ilością gałęzi, kusi mnie zredukować ich ilość. U siebie mam dylemat czy wycinać młode czy stare. Pasowałoby stare, ale one są ładniejsze niż te młode. Ty masz chyba w środku nieco mniejszy busz niż ja

Każda gałąź daje czuprynkę więc musisz tak ciąć żeby góra była dekoracyjna.

Mój Garnet, latem go mocno przypala. Znalazłam zdjęcie jego z 2014r- wtedy obok rosły hortensje Silver Dollar. Na początku dawało to mu osłonę przed zimnem. Potem zaczęło hortensjom brakowało miejsca,więc znalazły się na kuchennej. Garnet zyskał przestrzeń i nawet nie zauważyłam że poszedł tak bardzo w szerokość. Wczoraj tuje odchudzałam żeby miał miejsce. Obawiam się że jak dalej tak pójdzie to tuja będzie musiała być wycięta.

A pod nim robi się gęsto, docelowo ma zarosnąć runianka.

Urszulla 16:45, 30 kwi 2020

Magleska napisał(a)
Ula
fajnie prowadzisz tą kalinę -za chwilkę jak ją jeszcze trochę powycinasz ,będzie wyglądała jak drzewko wielopniowe
a mszyce -spróbuj wodą z płynem do naczyń spryskać ….nie wiem ,czy da efekt ,ale można spróbować
rabatki masz bardzo ładne -powolutku sobie ogarniesz ….niestety ,chyba nigdy tak nie jest ,że wszędzie ma się zrobione ….ja nie wyrabiam -pół mam ogarnięte ,a drugie czeka
jak zaczynam drugie ,to zarasta pierwsze i tak w kółko
dobrze ,ze to lubię ,bo czasem mnie to drażni
Buziaki
ps. brateczki u mnie też się powysiewały -pozostawiałam ,bo są urocze

Jasne, tak właśnie jest że się nie nadąża. Brateczki dałam do donicy
Wczoraj popadało ale to za mało. Przyszło dziś słońce i już wszystko wyparowało. Zdążyłam przed południem coś poplewić w przechowalniku mniejszym od Twojego. Czekam na kolejny deszcz

A to mój drugi przechowalnik sadzonek- docelowy przedogródek lawendowo -trawiasty. w którym Lawendy nie widać, za to kocimiętka się prezentuje. Trawy też w przedbiegach. Tu mam wszystko- pełen misz masz. I kupa Ice Dance do wyrzucenia na śmietnik.

Urszulla 09:10, 01 maj 2020

popcorn napisał(a)
Fajna ta kalina! Posadziłabym coś okrywowego pod nią i to tyle?
Szczepione na pniu rosną jak głupie i łamią kijek na którym sa szczepione...

powodzenia pozdrawiam!!!

Ciekawe o tym bym nie pomyślała.

Miodunka długo kwitnie. Po kwitnieniu podzielę bo bardzo mi się podoba. Pójdzie ma miejsce żurawek które się męczą.

Urszulla 09:26, 01 maj 2020

Pola napisał(a)
U mnie też orliki się wysiały, zobaczymy jaki będzie kolor, będzie niespodzianka...

To fajnie tak odkrywać nowości
Wczoraj wieczorem poszłam tylko przyciąć 2 tuje formowane a skończyło się na cięciu żywopłotu i nie tylko. Narobiłam bałaganu. W sobotę znowu sprzątanie po sobie.

Poza tym jestem hodowcą hortensji bukietowych. To już 2 sezonowe z patyczków od Kindzi

Milka 09:45, 01 maj 2020

Najważniejsze rozmnażać, wtedy i satysfakcja i zwiększa się ilość roślin za darmo
Milka 09:47, 01 maj 2020

Urszulla napisał(a)

To wsadzę do donicy
A pamiętasz jak jednego roku zbierałam orliki białe i fioletowe. Już niektóre zaczynają. A co lepsze wysiewają się u mnie. Narazie niezbyt ekspansywnie a ja i tak potrzebuję zapełniać nadal puste przestrzenie.
Orliki są idealne przed hortensjami. Potem ścinam albo zostawiam zależy jak mi pasuje, a one fajnie odbudowują zielone.

Robię tak samo one do tego wytrzymałe na suszę, ogromny plus
kasiek 13:35, 01 maj 2020

O rany jakie Ty masz piękne pierwioski, podziwiam. Kalina fajnie wygląda taka ogolona i ułożona i sliczny klonik widzę
Urszulla 08:52, 02 maj 2020

Milka napisał(a)
Najważniejsze rozmnażać, wtedy i satysfakcja i zwiększa się ilość roślin za darmo

Pewnie cieszą bardzo.

Elaty u mnie 2 sezony nie wiem kiedy będą choćby połową Twoich ale cierpliwie czekam tą z przodu w zeszłym roku podzieliłam dlatego odchudzona rośnie

Urszulla 08:56, 02 maj 2020

Milka napisał(a)

Robię tak samo one do tego wytrzymałe na suszę, ogromny plus

Właśnie widzę że się bardzo sprawdzają
Ten okazał się fioletowy. A czekam też na białego od Ciebie, fajny bo niższy na nadmiar siewek jeszcze nie narzekam.

Urszulla 09:07, 02 maj 2020

kasiek napisał(a)
O rany jakie Ty masz piękne pierwioski, podziwiam. Kalina fajnie wygląda taka ogolona i ułożona i sliczny klonik widzę

Te pierwiosnki będę rozmnażać chyba w nieskończoność, są słodkie rosną w cieniu, od płn- zach i słoñce mają popoł tylko po 15.

Zakwitły zawilce majowe, też zawsze na nie czekam

A tutaj zacznie się niedługo spektakl. Mam czosnki, liatry i różne bylinki. Brakuje mi tylko lilii tych niskich białych bo też były planowane.