Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

HannaR 18:13, 30 kwi 2020

Potrzebuję pomocy w rozpoznaniu choroby świdośliwy lamarckiej - kupiona i posadzona w tym roku. Dziś zobaczyłam na niej chore liście. Co to jest? I jak temu zaradzić?
danuta_szwajcer 18:39, 30 kwi 2020

Potrzebuje pomocy czym to zwalczyć? Nagle zauważyłam, że na jałowcu mam takie coś, jest to rdza gruszkowa tak się doczytałam ale czy ktoś miał takie coś, czym zwalczyć i czy da się uratować jałowca?

Anda 19:59, 30 kwi 2020

danuta_szwajcer napisał(a)
Potrzebuje pomocy czym to zwalczyć? Nagle zauważyłam, że na jałowcu mam takie coś, jest to rdza gruszkowa tak się doczytałam ale czy ktoś miał takie coś, czym zwalczyć i czy da się uratować jałowca?

To są zarodniki grzyba, który powoduje rdzę gruszy. Musiałabyś wszystko, na czym on jest, wyciąć. On zimuje na jałowcach a latem żeruje na gruszach, tak bardzo ogólnie tłumacząc
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:05, 30 kwi 2020

HannaR napisał(a)
Potrzebuję pomocy w rozpoznaniu choroby świdośliwy lamarckiej - kupiona i posadzona w tym roku. Dziś zobaczyłam na niej chore liście. Co to jest? I jak temu zaradzić?

To może być choroba grzybowa, a mogą być też po prostu niedobory pierwiastków. Jak ona wygląda ogólnie? Są to dolne czy górne liście?

Prawdopodobnie ma stres spowodowany przeprowadzką na nowe miejsce.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
HannaR 20:15, 30 kwi 2020

Ewa, świdośliwy były w doniczkach. One nie są jeszcze duże. Mają ok. 1,5 - 2,0 m. Większość liści jest zielona. Na niektórych gałązkach w środku zielona, a po obwodzie żółkną, a kilka listków miało te plamy.
Anda 20:21, 30 kwi 2020

HannaR napisał(a)
Ewa, świdośliwy były w doniczkach. One nie są jeszcze duże. Mają ok. 1,5 - 2,0 m. Większość liści jest zielona. Na niektórych gałązkach w środku zielona, a po obwodzie żółkną, a kilka listków miało te plamy.

Jeśli były w doniczkach, to może być rzeczywiście niedobór pierwiastków. Jednak jeśli to ten grzyb, o którym myślę, to on zimuje na pędach i być może przyniosłaś go ze szkółki. Co mnie jednak trochę dziwi, bo w szkółkach regularnie używane są specjalne opryski, aby uchronić gęsto stojące rośliny.

Jeśli już je posadziłaś to pewnie dałaś im i obornika, i kompostu. Jeśli nie, to daj im papu I może mimo wszystko pryśnij środkiem antygrzyb. U mnie polecany jest Duaxo, u Ciebie nie wiem. Zrób oprysk wg ulotki.
HannaR 20:25, 30 kwi 2020

Dzięki Ewa. Tak zrobię i zobaczymy .
samsabat 09:37, 01 maj 2020

Witam mam problem z gruszą Chojuro.
Sadzona na wiosnę w tamtym roku miała przyrosty, na wiosnę w tym roku przymarzła, wszystkie młode liście opadły i kwiaty także. jedna z gałęzi była ciemna w środku także więc przyciąłem, ale na konarze zaczęła także ciemnieć kora.
Zaczyna odbijać na gałęziach, ale obawiam się o konar

Może ktoś coś podpowie

Była pryskana miedzianem .
danuta_szwajcer 20:03, 01 maj 2020

Dziękuje za odpowiedz, chodz bardziej byłam nastawiona by walczyć z tym
Garden86 15:01, 02 maj 2020

Witam.
Dzisiaj na porannym obchodzie zauważyłam na liściach mojego rododendrona dziury i podpalenia widoczne na załączonym zdjęciu.
W sąsiedniej donicy wytajniaczylam również żyjątko może ono jest odpowiedzialne za zniszczone liście.
Zaobserwowal ktoś kiedyś podobny przypadek ?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies