Potrzebuję pomocy w rozpoznaniu choroby świdośliwy lamarckiej - kupiona i posadzona w tym roku. Dziś zobaczyłam na niej chore liście. Co to jest? I jak temu zaradzić?
Potrzebuje pomocy czym to zwalczyć? Nagle zauważyłam, że na jałowcu mam takie coś, jest to rdza gruszkowa tak się doczytałam ale czy ktoś miał takie coś, czym zwalczyć i czy da się uratować jałowca?
To są zarodniki grzyba, który powoduje rdzę gruszy. Musiałabyś wszystko, na czym on jest, wyciąć. On zimuje na jałowcach a latem żeruje na gruszach, tak bardzo ogólnie tłumacząc
Ewa, świdośliwy były w doniczkach. One nie są jeszcze duże. Mają ok. 1,5 - 2,0 m. Większość liści jest zielona. Na niektórych gałązkach w środku zielona, a po obwodzie żółkną, a kilka listków miało te plamy.
Jeśli były w doniczkach, to może być rzeczywiście niedobór pierwiastków. Jednak jeśli to ten grzyb, o którym myślę, to on zimuje na pędach i być może przyniosłaś go ze szkółki. Co mnie jednak trochę dziwi, bo w szkółkach regularnie używane są specjalne opryski, aby uchronić gęsto stojące rośliny.
Jeśli już je posadziłaś to pewnie dałaś im i obornika, i kompostu. Jeśli nie, to daj im papu I może mimo wszystko pryśnij środkiem antygrzyb. U mnie polecany jest Duaxo, u Ciebie nie wiem. Zrób oprysk wg ulotki.
Witam mam problem z gruszą Chojuro.
Sadzona na wiosnę w tamtym roku miała przyrosty, na wiosnę w tym roku przymarzła, wszystkie młode liście opadły i kwiaty także. jedna z gałęzi była ciemna w środku także więc przyciąłem, ale na konarze zaczęła także ciemnieć kora.
Zaczyna odbijać na gałęziach, ale obawiam się o konar
Może ktoś coś podpowie
Była pryskana miedzianem .
Dzisiaj na porannym obchodzie zauważyłam na liściach mojego rododendrona dziury i podpalenia widoczne na załączonym zdjęciu.
W sąsiedniej donicy wytajniaczylam również żyjątko może ono jest odpowiedzialne za zniszczone liście.
Zaobserwowal ktoś kiedyś podobny przypadek ?