Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

SylwiaBe 14:40, 30 kwi 2020

A ja bym mogła prosić o pomoc? strona wcześniej, ktoś, coś, Cokolwiek?
kasiab 14:51, 30 kwi 2020

SylwiaBe napisał(a)
Witam, proszę o pomoc w aranżacji tej oto rabaty (wystawa wschód i południe):

Drzewko na środku to klon pospolity Drummondi. Planuję coś takiego:

1. Zasadzić kilka sztuk berberysa Erecta;
2. Dosadzić kilka sztuk berberysa Chiquita;
3. Zasadzić trawę: miskant chiński/rozplenica japońska;
4. Dosadzić tawuły: Goldflame/Golden Princess;
5. Żurawki zielonkawe/limonkowe;
6. Żurawki bordowe/purpurowe, ew niziutkie trawki;
Może macie jakieś propozycje? Może część z moich propozycji ma sens? Wszelkie uwagi mile widziane

Sylwiu zurawki limonkowe na słońcu zostaną przypalone o reszcie się nie wypowiem bo dla mnie taka ilość roślin to już za dużo
SylwiaBe 16:16, 30 kwi 2020

kasiab napisał(a)

Sylwiu zurawki limonkowe na słońcu zostaną przypalone o reszcie się nie wypowiem bo dla mnie taka ilość roślin to już za dużo

Kasiu, witam i dziękuję
Czyli rozumiem, że za dużo, więc coś przesadzić, wywalić z tej rabaty? Ale co? Jakbyś to widziała? Przyjmuję na klatę każdą krytykę, a tym bardziej nie odrzucam pomocnej dłoni co do żurawek limonkowych, czym tu w takim razie podsadzić te jałowce? chcę tu też wysypać czarną ziemię i korę, jakoś lepiej będzie to wyglądało, chyba
SylwiaBe 16:17, 30 kwi 2020

W planach jest też montaż ekranów/paneli drewnianych, bo zdaję sobie sprawę, że sama siatka to brzydactwo
kasiab 18:29, 30 kwi 2020

Sylwiu siatke zaslonia tuje będą pieknym tlem dla roślin ja u siebie bede miala max 3 rozne gatunki roslin na rabatach bo nie potrafię niczego skomponować proponuje załóż wątek i są osoby które komponują takie rabaty że Ci mówię
aniaod 09:14, 01 maj 2020

Dziewczyny co to jest za trawka? Znacie? Polecacie?

Pozdrawiam Ania
maggra 09:21, 01 maj 2020

A_gawa napisał(a)
Pomysł masz bardzo dobry. Działaj.☺
Można też tujki wysypać żwirek i będzie cudnie. Przyciąć je, żeby były jednakowe kulki.

Można dać trzmielinę na pniu i czerwone berberysy rosnące w kulę.

Zależy na czym Ci zależy.
Nowocześnie i surowo czy z nutką romantyzmu.

Zamiast trzmieliny może być jakaś trawa.

Bardzo dziękuję za odpowiedz. Postawie na trzmieline Emeral Gold posadzoną pomiedzy kulkami, gdyż jedną musiałam przesadzić z innego miejsca i tu ja wykorzystam a pozostałe dosadzę. Podsypie żwirkiem, poprzycinam tu i tam i mam nadzieję będzie ok. Jeszcze raz dziękuję.
kasiab 09:32, 01 maj 2020

aniaod napisał(a)
Dziewczyny co to jest za trawka? Znacie? Polecacie?

Pozdrawiam Ania

Aniu to jest tak mi sie wydaje molinia karl foerster przynajmniej ja taka kupowalam pod tą nazwą mnie się one bardzo podobają i pieknie kwitną
aniaod 09:39, 01 maj 2020

Kasiu dziękuję
clivia 10:36, 01 maj 2020

Witam, podpowiedzcie proszę...
stanowisko rabaty od południa, w środku hortensja waniliowa, z przodu trzy rozplenice japońskie, zastanawiam się nad białym barwinkiem alba lub trzmieliną coloratus jako roślina okrywowa na całą rabatę - plus wymiana prawego cisa na kulę bukszpanową plus cebule wiosną ale jedna i druga okrywowa do półcienia... więc może będzie efekt że będą się męczyły na słońcu... bardzo lubię zimozielone rośliny i chciałabym stworzyć zielony dywan na rabacie ale o jednolitych liściach, proszę o rady

doczytałam jeszcze że ta trzmielina jesienią przebarwia się na purpurowo i że jednak na słoneczne miejsca się nadaje... czy ma ktoś doświadczenie z tą rośliną?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies