Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 18:11, 26 mar 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Tak teraz forsycje zażółciły ogród

Ponieważ będę miał miejsce na kaliny to byłem dziś w szkółce aby zobaczyć co mają,
i przybyła
kalina angielska

Grzesiu
Kalina angielska cudowna ,
I jaki piękny, duży, zdrowy krzaczek

Nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian kalin.
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:53, 26 mar 2020

Do góry
Bez

Umbry

Nasz przydomowy ogródek 17:43, 26 mar 2020

Do góry
Haniu, Ewo - w ogródku teraz mało kwitnących , to przynajmniej w domu niech będą.

Basiu - ja bym sobie odpuścił. Nie zalecają liści z orzecha dawać do kompostownika. Lepiej spalić. Kilka lat temu przeszliśmy na ogrzewanie domu gazem ,
ale piec na drewno pozostawiłem. Zwalony orzech pójdzie więc do pieca w jesieni i zimie.

Dajano witaj również. My też Ciebie doskonale pamiętamy ze spotkania u Alinki pod klasztorem. Czytam o Twoim "pierepałkach" u Hani. pozdrawiamy i trzymaj się dzielnie.

Wiosna powoli startuje ale już jest ogromnie sucho i trzeba zacząć podlewanie.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:26, 26 mar 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Ale wesołe towarzystwo

cholery jedne nauczyly sie przelazic przez plot i latam wieczorem po calej wsi by je znalezc i zamknac przed lisem

nastepny cholera
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:23, 26 mar 2020

Do góry
Proszę o poradę jakie drzewko szczepione na pniu z niewielką koroną mogłabym posadzić w miejscu jak na rabacie ze zdjęcia. Ten narożnik trochę wyciągnęłam i chcę ten kąt rozjaśnić, narysowałam na biało. Z tyłu przy siatce rosną tuje ale są jeszcze małe. Wystawa słoneczna przez większą część dnia.
Pamiętajcie o ogrodach 17:19, 26 mar 2020

Do góry
Tak teraz forsycje zażółciły ogród

Ponieważ będę miał miejsce na kaliny to byłem dziś w szkółce aby zobaczyć co mają,
i przybyła
kalina angielska

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:06, 26 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
zakaz zgromadzen nas chyba nie dotyczy, my jestesmy z jednego gospodarstwa domowego i bedziemy robic co chcemy

Ale wesołe towarzystwo
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:00, 26 mar 2020

Do góry
zakaz zgromadzen nas chyba nie dotyczy, my jestesmy z jednego gospodarstwa domowego i bedziemy robic co chcemy

cosik cyknelam w przelocie ale kolory mi jakies blade wychodza
Osiedlowy ogródek 16:48, 26 mar 2020

Do góry
Jeśli posiana bazylia nie kiełkuje, najlepiej postawić doniczki bezpośrednio na kaloryferze. Ona musi mieć ok 25 stopni do wykiełkowania, później można ją obniżać.

Moje posiane tydzień temu, postawione na wydawało się ciepłym parapecie, w słońcu, nic się nie dzieje...

Wczoraj postawiłam doniczki bezpośrednio na kaloryferze...

A dzisiaj...już wykiełkowały w jeden dzień

Sezon 2017 u Hanusi 16:45, 26 mar 2020

Do góry
Tęcza mnie też rozweseliła, udało się pobyć w ogrodzie. Straty po przymrozkach będą do obejrzenia dopiero jak wszystko ruszy, Hortensji jeszcze nie odkryłam w poniedziałek ma być znów przymrozek u mnie. Póki co widziaŁam pociemniałe róże. Trudno, będę skracać jAKBY CO. Dziś prace porządkowe, 3 worki suszu spod tuj załadowałam i jedną rabatę oczyściłam, to zaledwie 1/5 wykonanej roboty. Tydzień byłoby może w sam raz.

Do domu przyniosłam żonkile, bo te najbardziej ucierpiały, leżały pokotem i nawet po silnym słońcu nie drgnęły. Niech zdobią domek. Powoli wszystko startuje, jest więc nadzieja na wiosenne kwiecie, i to by było na tyle. Zdjęć dzisiejszych nie mam, za szybko było hasło na odjazd, nie zdążyłam.

Zieleń, drewno i antracyt 16:36, 26 mar 2020

Do góry
W końcu zakwitły gwiazdki wokół grujecznika jak ja je lubię
Od zeszłego roku zbierałam się, żeby zmienić kwadratowe wycięcie wokół drzew na okrągłe. Dzisiaj wreszcie się za to zabrałam i od razu wygląda lepiej. Lubię proste rabaty, ale co za dużo kanciastości to niezdrowo.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:02, 26 mar 2020

Do góry
Anitka napisał(a)

Jakże podoba mi się ten zakątek!
Jeżówkowe-Love 15:58, 26 mar 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Choć ja czasami odbiegam od utartych schematów i np. wysokie rośliny sadzę na przodzie rabaty a za nimi niższe tak na przekór tak jak tu

ps.Miskanty i jeżówki to zawsze zgrany duet

Jakie piękne ujecie!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:41, 26 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

pallibin już kolorki pokazuje

Jeszcze koza do ogrzewania tam potrzebna aby o tej porze roku tam odpoczywać
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:27, 26 mar 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Masz rację Kindziu z tym przesadzaniem trzeba uważać, ale jak weźmiesz z dużą bryłą ziemi to może się nie zbuntuje.
Dwa lata temu teściowa zechciała się ze mną podzielić swoim ślicznym ciemiernikiem. Sama się wzięłam za podzielenie jej uroczego krzaka. Ładnie podkopałam z 2 stron, nie chciałam wykopywać całego żeby jej nie chorowała reszta sadzonki. Po naciśnięciu od dołu łopaty ciemiernik ładnie pękł. Dałyśmy mu ziemi kompostowej, resztę podzieliłyśmy na 12 sadzonek. I co.... zdechło wszystko. Nic nie przetrwało, nawet ta połowa co została w ziemi padła. Było mi strasznie głupio i wstyd, że uśmierciłam jej cudownego ciemiernika. Za rok dała mi 4 sadzonki z młodych siewek, a w tym roku dokupiłam jeszcze 3. Te duże kępy były kupione dawno na targach ogrodniczych.
Mam jednego ciemiernika, któremu muszę zmienić miejscówkę. Ciekawe czy to przeżyje.

A ja zamierzałem w tym roku przesadzić ciemiernika. Teraz się zastanawiam czy go nie zniszczę.
Ten Twój - piękny
W ogródku emerytki 15:13, 26 mar 2020

Do góry
Dla odreagowania pozytywne widoki
Wiosna i u mnie jest, ale późniejsza, co dobrze widać na forsycji.

Niektóre rośliny nieźle cieszą oko

Nawożenie, zasilanie trawnika 15:11, 26 mar 2020

Do góry
Dzień dobry!

Chyba jak wszyscy tutaj piszę z prośbą o poradę do niedawna jeszcze nie wyobrażałam sobie "bawić się" w ziemi, a teraz czuję że będzie mi to sprawiać przyjemność! nie mniej jednak nie mam zielonego pojęcia na temat dbania o trawnik i o tym co zrobić żeby był lepszy.

Poniżej zamieszczam zdjęcia trawnika. Trawę zasialiśmy na koniec września 2019, przed zimą była koszona raz. Teraz wygląda tak. Co zrobić żeby było lepiej? Trawa jest bardziej "bujna" tam, gdzie zakopaliśmy rury od nawadniania (na zdjęciu widać np. wzdłuż płotu).

W ogrodniczym polecili walec z kolcami, nawóz, dosianie trawy. Nie wiem jednak czy to prawidłowe postępowanie oraz przede wszystkim jaki nawóz wybrać. Mogę liczyć na pomoc? Będę zobowiązana
W ogródku emerytki 14:52, 26 mar 2020

Do góry
Ciąg dalszy "widoków"

I połamany bukszpan, ćmy u mnie nie było, a krzaczkowi się dostało

Trochę już ogarnęłam, ale wydłubywanie gruzu trochę mi zajmie.
A muszę się spieszyć, póki rośliny małe.
Ogród bez reguł 14:45, 26 mar 2020

Do góry
Kochana Asiu dla Ciebie moje pierwsze tulipanki w dueciku z okazji wiadomej

W temacie ziemników moje dzisiejsze poczynania.
Najpierw w domu stało sobie takie coś

potem

a na koniec tak co by tak piknie było

No wiadomo że na razie to na noc do garażu.
Cały proces bezszczelnie ściągnięty od Montiego
W ogródku emerytki 14:35, 26 mar 2020

Do góry
Kochani Ogrodowiczanie
Dotarłam wczoraj do domu bez przeszkód, ale było już ciemno.
I dobrze się stało, bo gdybym zobaczyła to co dzisiaj, ze złości nie mogłabym zasnąć
Tak wyglada "posprzątanie" po robotach dachowych

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies