Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Dorota123 09:42, 26 mar 2020

Zawsze zachwycam się Twoją rabatą, zdjęcia które wstawiłaś ostatnio nasunęły mi pomysł żeby jeżówki wysokie posadzić przy miskantach. Mam te wysokie w warzywniku, miały być odmianowe, ale nie wszystkie powtórzyły cechy matecznych. Teraz wiem jak je wykorzystać, a nie miałam na nie pomysłu.
deszczowymaj 10:09, 26 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Litra soczku jabłkowego obalicie całkiem niechcący , co do reszty się nie wypowiadam

Powiem Ci Asiulka ,że czasami dopada mnie taka niemoc że ten sok litrowy to bym z chęcią i sama wyżłopała
deszczowymaj 10:19, 26 mar 2020

Dorota123 napisał(a)
Zawsze zachwycam się Twoją rabatą, zdjęcia które wstawiłaś ostatnio nasunęły mi pomysł żeby jeżówki wysokie posadzić przy miskantach. Mam te wysokie w warzywniku, miały być odmianowe, ale nie wszystkie powtórzyły cechy matecznych. Teraz wiem jak je wykorzystać, a nie miałam na nie pomysłu.

Cieszę się Dorotko że mogłam Cię zainspirować

Choć ja czasami odbiegam od utartych schematów i np. wysokie rośliny sadzę na przodzie rabaty a za nimi niższe tak na przekór tak jak tu

ps.Miskanty i jeżówki to zawsze zgrany duet
Mgduska 10:28, 26 mar 2020

Na tyle zgrany, że wespół w zespół u mnie znikły obydwa. Miskanty nie przeżyły poprzedniej zimy, a jeżówki wyparowały
Ale u Ciebie przepiękne, podziw wielką gębą
deszczowymaj 12:17, 26 mar 2020

Mgduska napisał(a)
Na tyle zgrany, że wespół w zespół u mnie znikły obydwa. Miskanty nie przeżyły poprzedniej zimy, a jeżówki wyparowały
Ale u Ciebie przepiękne, podziw wielką gębą

Dziękuję

a czemuż to miskanty znikły ? czyżby zbyt duża wilgoć zawładnęła ich nóżkami ?

mi kiedyś miskanty też potrafiły zanikać ..ale to tylko malusie okazy nie przeżywały pierwszej zimy
Mgduska 12:24, 26 mar 2020

Ba, żeby to kto wiedział? Może wilgoć, może coś innego...Okazy były całkiem spore, może nie przyjęły się wystarczająco, chyba były sadzone jesienią. No trudno, widzę, że proso sobie u mnie radzi, więc nie będę się upierać, nie, to nie Jak coś przetrwa u mnie, a warunki nie są łatwe, to hołubię, jak nie daje rady, to nie daje.
Z jeżówkami jest dziwnie - w lepszym miejscu znikły, a na mojej suchej górce od czasu do czasu coś tam sobie przypomina o kwitnieniu. Widać, że to co mi się wydaje dobre, niekoniecznie jest dobre dla jeżówek.
deszczowymaj 12:48, 26 mar 2020

A bo jeżówki to takie marudy trochę są

Dobrze sadzić je tak żeby miały dość dużo słońca w samej chwili wzrostu (jak już wyrosną na docelową wysokość to nie przeszkadza im zacienienie samych liści ) taka moja obserwacja czyli przed nimi sadzimy coś co będzie rosło ciut niżej/wolniej niż one same

ciekawe czy coś można z tego zrozumieć ?

A i przepuszczalna gleba to jest to pewnie dlatego na górce piaskowej lepiej Ci rosną
Mgduska 13:00, 26 mar 2020

... chociaż na tej górce ziemia słabiutka, a teoretycznie lubią żyzną.
Mój ogród w ogóle jest odwrotny do Twojego, hortensje bukietowe to moje NAJGORSZE rośliny, co roku mam ochotę je wywalić, nic nie pomaga coroczny ochrzan, nie rosną i już. Tam nawet ciąć nie ma czego. Zmienię im w tym roku miejscówkę i to już będzie naprawdę ostatnia szansa.
GosiaZ 15:36, 26 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)

Ależ proszę..nie ma za co

A masz zamiar Gosiu zakładać swój wątek ?

Jeszcze nie. Zbyt nieśmiała (ogrodowo ) jestem )
Waclaw 15:58, 26 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)

Choć ja czasami odbiegam od utartych schematów i np. wysokie rośliny sadzę na przodzie rabaty a za nimi niższe tak na przekór tak jak tu

ps.Miskanty i jeżówki to zawsze zgrany duet

Jakie piękne ujecie!