Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Kindzia 09:31, 26 mar 2020

I to jest dobre miejsce dla ciemiernika, teraz słoneczne, potem zacienione. I widać, że mu dobrze, obficie kwitnie. Moje, niestety, źle posadzone, praktycznie cień cały rok i słabo kwitną. Mówią że nie lubią przesadzania...i nie wiem czy przesadzać, czy nie...

Pozdrowienia ślę
Dorota123 09:54, 26 mar 2020

Kindzia napisał(a)
I to jest dobre miejsce dla ciemiernika, teraz słoneczne, potem zacienione. I widać, że mu dobrze, obficie kwitnie. Moje, niestety, źle posadzone, praktycznie cień cały rok i słabo kwitną. Mówią że nie lubią przesadzania...i nie wiem czy przesadzać, czy nie...

Pozdrowienia ślę
Masz rację Kindziu z tym przesadzaniem trzeba uważać, ale jak weźmiesz z dużą bryłą ziemi to może się nie zbuntuje.
Dwa lata temu teściowa zechciała się ze mną podzielić swoim ślicznym ciemiernikiem. Sama się wzięłam za podzielenie jej uroczego krzaka. Ładnie podkopałam z 2 stron, nie chciałam wykopywać całego żeby jej nie chorowała reszta sadzonki. Po naciśnięciu od dołu łopaty ciemiernik ładnie pękł. Dałyśmy mu ziemi kompostowej, resztę podzieliłyśmy na 12 sadzonek. I co.... zdechło wszystko. Nic nie przetrwało, nawet ta połowa co została w ziemi padła. Było mi strasznie głupio i wstyd, że uśmierciłam jej cudownego ciemiernika. Za rok dała mi 4 sadzonki z młodych siewek, a w tym roku dokupiłam jeszcze 3. Te duże kępy były kupione dawno na targach ogrodniczych.
Mam jednego ciemiernika, któremu muszę zmienić miejscówkę. Ciekawe czy to przeżyje.

Aneta1309 10:39, 26 mar 2020

Ja ciemierniki przesadziłam i żyją
Z dużą bryłą bez specjalnych zabiegów, w tym roku też muszę siewki z ogrodu pozbierać w jedno miejsce. Ciekawe czy się uda tym razem.
Waclaw 15:27, 26 mar 2020

Dorota123 napisał(a)
Masz rację Kindziu z tym przesadzaniem trzeba uważać, ale jak weźmiesz z dużą bryłą ziemi to może się nie zbuntuje.
Dwa lata temu teściowa zechciała się ze mną podzielić swoim ślicznym ciemiernikiem. Sama się wzięłam za podzielenie jej uroczego krzaka. Ładnie podkopałam z 2 stron, nie chciałam wykopywać całego żeby jej nie chorowała reszta sadzonki. Po naciśnięciu od dołu łopaty ciemiernik ładnie pękł. Dałyśmy mu ziemi kompostowej, resztę podzieliłyśmy na 12 sadzonek. I co.... zdechło wszystko. Nic nie przetrwało, nawet ta połowa co została w ziemi padła. Było mi strasznie głupio i wstyd, że uśmierciłam jej cudownego ciemiernika. Za rok dała mi 4 sadzonki z młodych siewek, a w tym roku dokupiłam jeszcze 3. Te duże kępy były kupione dawno na targach ogrodniczych.
Mam jednego ciemiernika, któremu muszę zmienić miejscówkę. Ciekawe czy to przeżyje.

A ja zamierzałem w tym roku przesadzić ciemiernika. Teraz się zastanawiam czy go nie zniszczę.
Ten Twój - piękny
Pola 17:06, 26 mar 2020

Dorotko, piękne wianki , fajny pomysł.
basia3012 00:08, 28 mar 2020

Dorotko, może już pisałam kiedyś o ciemiernikach. Nie pamiętam. U mnie, jak posadzę za głęboko to nie kwitną. Trzeba tak normalnie, płytko sadzić. Wtedy ładnie kwitną.
mirkaka 05:49, 28 mar 2020

Dorota123 napisał(a)
Milo mi że oglądałaś wizytówkę i na dodatek spodobała Ci się. Zgadza się przy liliach jest rutewka. W ubiegłym roku rozerwałam jej karpę, ciekawe czy uda mi się w ten sposób ją rozmnożyć, bo zdecydowanie z nasion u mnie się nie rozmnaża.
Te "łódki" w których rosną rojniki kupiłam na starociach w Sandomierzu, kiedyś cieszyły kogoś innego, teraz mnie cieszą.

Rozerwałaś karpę rutewki? Jaki miała korzeń? Myślałam że one mają palowe i nie wolno ich przesadzać i dzielić?
Bardzo ładny ten stolik, cała rodzina zdolnych ludzi
GorAna 18:47, 28 mar 2020

Dorotko, pospacerowałam po Twoim ogrodzie
Piękną masz wiosnę. Bardzo ładna ta podstawa pod stolik. Fajnie, że masz dobrego fachowca do takich prac.
Wianki z bukszpanu bardzo pomysłowe. Chyba zgapię co nieco
Pozdrawiam serdecznie
Dorota123 19:46, 28 mar 2020

Aneta1309 napisał(a)
Ja ciemierniki przesadziłam i żyją
Z dużą bryłą bez specjalnych zabiegów, w tym roku też muszę siewki z ogrodu pozbierać w jedno miejsce. Ciekawe czy się uda tym razem.
Świetnie, że u Ciebie nie ucierpiały ciemierniki przy przesadzaniu. Też w tym roku widzę sporo siewek i jesienią spróbuję je przenieść w inne miejsce. Tamtego uśmierconego ciemiernika przesadzałyśmy w maju. Takie wskazówki były w jakiejś gazecie.

Dorota123 19:53, 28 mar 2020

Waclaw napisał(a)

A ja zamierzałem w tym roku przesadzić ciemiernika. Teraz się zastanawiam czy go nie zniszczę.
Ten Twój - piękny
Jak weźmiesz z bryłą ziemi to raczej nic mu się nie stanie, ja cokolwiek wykopię to mój piach zaraz odpadnie od korzeni.