Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród w Cichym Dworku 21:53, 07 cze 2017

Do góry

Skarpa do rzeczki

Dla mnie ten widok jest jak z bajki.

Ogród w Cichym Dworku 13:49, 05 cze 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ooo, jaka różnica poziomów!, ale za to piękne widoki. U mnie podobnie, tylko ostra skarpa jest za domem w dół do doliny rzecznej, a potem kawałek płaskiego, na którym mamy warzywnik. Jak sobie radzicie z koszeniem skarpy? U mnie mój M nie chce za bardzo kosić...

To u mnie Agnieszko podobnie tylko że ja przed domem mam skarpę do rzeczki a za domem większą górkę a nad nią jest półka gdzie może kiedyś powstaną domki letniskowe na które mamy już pozwolenie.
A z koszeniem tych górek i skarp męczy się mój M niestety nie ma wyjścia a ja z synem kosimy te kawałki płaskie
Górka za domem zdj starsze

Przód domu

Z boku druga działka połączona z działką z domem .Jest ona za altanką a szerokośc od huśtawki do altanki(zdj wcześniejsze pokazuje altankę)

Skarpa do rzeczki

Ogród w Cichym Dworku 12:44, 05 cze 2017

Do góry
Ooo, jaka różnica poziomów!, ale za to piękne widoki. U mnie podobnie, tylko ostra skarpa jest za domem w dół do doliny rzecznej, a potem kawałek płaskiego, na którym mamy warzywnik. Jak sobie radzicie z koszeniem skarpy? U mnie mój M nie chce za bardzo kosić...
Zielony zielonym pogania :) 21:53, 04 cze 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Teraz bym pomyślała, gdzie i ile zimozielonych przesłon potrzeba oraz gdzie, ile i jakie drzewa.

Myślałam, myślałam i wymyśliłam coś takiego (przepraszam ale nie potrafię rysować)

Wiec tak: miejsce na przeciwko altanki. Niestety Pan Mąż nie dał się namówić na bramkę tylko koniecznie chce mieć drugą bramę wjazdową. Ni jak go nie przekonam. Za to ma być tak wąska jak tylko się da. I tu pomyślałam o żywopłocie ze szmaragdów( na całej długości żeby tej drogi nie było widać. Nawet mi się to podoba, tylko:
1. nie wiem jak z częścią za domem, czy pociągnąć żywopłot na całą długość aż do wiaty, żeby z okien domu nie było widać tego wjazdu?
2. Skarpa za domem kończyła by się albo na albo tuż przed żywopłotem... wrrr

Tam gdzie szary prostokąt na tujach miałaby być przerwa (może jakaś pergola) i przejście z drogi na ogród.

W puste miejsca między świerkami wsadziłabym tuje i potem cięła na równo (można tak?)
w tym miejsce widziałabym brzozy. Narysowałam je na razie równo, tak dla orientacji. no i znowu problem bo troszkę się obawiam czy korzenie nie naruszyłyby drenów z oczyszczalni?
Większe drzewo przy altance - np. klon.
Cienkimi czarnymi kreskami próbowałam uchwycić linię rabaty zgodnie z projektem Asi. A grube czarne to murek oporowy.
Tu narazie jest ściernisko... 21:17, 04 cze 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Basiu o ściółkowaniu fajny artykuł jest napisany przez szefową Danusię, tutaj masz linka, jest tam też o trawie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

ja wykorzystuję tą skoszoną trawę i podsypuje

Och, przypomniałaś mi, zwykle sypię skoszoną trawę w międzyrzędzia ogórków, mniej chwastów, więcej wilgoci i ogórki czyste

Basiu skarpa nabiera mocy, coraz mniej podłoże wygląda między kępami roślin

Super wycieczkę miałaś i piękną fotorelację pokazałaś
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:34, 04 cze 2017

Do góry
My dziś z Córcią między burzami przygotowałyśmy do sadzenia górna rabatę na skarpie. Wyleciało prawie wszytko. Zostały tylko cztery Alberta Globe i dwie brzózki, które przesadziłam wiosną i wciąż się jeszcze nad nimi lituję...

Skarpa ma dość trudny kształt. Na środek (pod planowane drzewo) na perwno pójdą perowskie. A do koła szukam trawy. Rozplenica za duża. Sesleria wydaje mi się za ciemna... Sama nie wiem.

Ogród Grodzi 22:18, 31 maj 2017

Do góry
A nie myślałaś żeby tam jakieś kamolce duże dać i to obsadzić?

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgrc=SsGNsa3IoabKHM:

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgdii=QrcXYRvZKf5m8M:&imgrc=Llxttfu_zWl0PM:

https://www.google.pl/search?q=kamienna+skarpa&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQuoXk9ZrUAhUs0oMKHaGeD4AQsAQIJQ&biw=1366&bih=635#imgrc=e69Zb2Cnc7Iw1M:
Malutki pod lasem 20:27, 30 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

wniosek warto rozmawiać z sasiadami

PS. ciekawi mnie ogród zakładany przez firme ...u mnie dwóch sasiadów takowe inwestycje poczynili (jeden ma pełna obsługe nawet do koszenia trawy przychodza )ale rabat raptem jest jedna i roslin moze z 15-20 szt łacznie + tuje wkoło i trawnik

Podobnie u mnie w okolicy, tuje dookoła, kilka wysepek z roślinami, skarpa obsadzona po 1 szt z gatunku beznadzieja totalna. I tak projektują firmy.

Aniu - ja też lubię takie kadry, nie przejmuj się ja też nie pokazuję wszystkiego bo "bajzlu" u mnie nie brakuje, o mordorach nie wspomnę.
A u Ciebie porządek, kolor na domku pierwsza klasa, graby rosną, żyć nie umierać. Ślicznie...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:26, 30 maj 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ostatnie dni spędziłam na południu Węgier u znajomych. Mieszkają na zboczy góry, ziemia glinaiasta. Fenomenalnie wygląda ich zagospodarowana juz skarpa. Wrzucam dla wszystkich, co mają skarpowe dylematy. Szczególnie Asi Rojodziejowej polecam

O dzięki za prezent z podróży
Kiedy to u mnie tak zarośnie!!!
Ogród Grodzi 08:46, 29 maj 2017

Do góry
Bardzo dziękuje za cenne rady i uwagi ... myśleliśmy wczoraj z mężem jak to zrobić żeby było najlepiej i zrobimy schody ale nie w tej części skarpy tylko dalej bo skarpa jest bardzo długa....w tej części skarpy w której chcemy zrobić schodki tak własnie w poprzek skarpy są na dole zasadzone brzozy więc będzie zejście do zagajnika z brzozami... natomiast ta część skarpy która jest na zdjęciach zostaje bez zmian bardzo Was proszę o pomoc
Ogród skąpany w słońcu 08:38, 29 maj 2017

Do góry
Minęły dwa lata od moich pierwszych wpisów, dużo się zmieniło na tym moim kawałku ziemi.

Skarpa zarasta, rośliny cieszą, ale z nornicami nadal jest duży problem

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:18, 28 maj 2017

Do góry
Ostatnie dni spędziłam na południu Węgier u znajomych. Mieszkają na zboczy góry, ziemia glinaiasta. Fenomenalnie wygląda ich zagospodarowana juz skarpa. Wrzucam dla wszystkich, co mają skarpowe dylematy. Szczególnie Asi Rojodziejowej polecam

Tu narazie jest ściernisko... 21:08, 28 maj 2017

Do góry
Basiu piękne widoki z ogródka, skarpa nabiera masy kwiecie zachwyca
Ogród Grodzi 16:07, 26 maj 2017

Do góry
Asiu, to nie jest skarpeczka malutka, to skarpa do zjeżdżania na mocnych sankach
Ogród Grodzi 15:21, 26 maj 2017

Do góry
Grodziu, z góry przepraszam za wtrącanie się i mącenie

Ponieważ czasu mam mało, powiem krótko i węzłowato:
nie wiem, jak wygląda Twoja działka - czy tam pod spodem to jeszcze Twoje czy już nie? Jeśli Twoje, to skarpa w obecnej postaci dzieli Ci działkę na pół. Jest tak ukształtowana, że nie da się po niej przejść.

Jeśli na jej krawędzi posadzisz szpaler tui, to dodatkowo to podkreślisz a do tego zasłonisz sobie piękny widok. Ja bym tą skarpę wypłaszczyła i zrobiła na niej piękną meandrującą ścieżkę pomiędzy tymi bylinami i trawami, które Ci proponuje Toszka. W ten sposób skarpa by nie dzieliła, a łączyła górny i dolny taras.

Wiem, że to są koszty, ale może dałoby się je zminimalizować, stosując płyty kamienne i samemu wykonując roboty ziemne.

Chwilowo pinterest mi strajkuje, ale za parę dni - jeśli jesteś zainteresowana - podrzuciłabym Ci kilka inspiracji.

A męża w sprawie lipy popieram w 150%
Ogród Grodzi 13:58, 26 maj 2017

Do góry
trzmielinę przycinam żeby nadać im kształt kulek skarpa nie wiem ile ma dokładnie zaczyna się tak z 0.5 metra a potem jest coraz wyższa tak myślę że dochodzi do ok 5 m wrzucam jeszcze raz zdjęcia

tutaj myślałam o posadzeniu jałowców płożących
Ogród Grodzi 13:44, 26 maj 2017

Do góry
Jałowcami nie zasklepisz. One tylko tak wyglądają, ale system korzeniowy nie jest głęboki (powiem, że nawet bardzo płytki, powierzchniowy), a tu rosliny o głębokim systemie i same utrzymają się przy życiu i będą trzymać ziemię.

Grodziu, ja ci tylko daję propozycję. Decyzje podejmujesz ty. Zwracam tylko uwagę, że szkoda tujek, bo rosną na samej krawędzi. Teraz rosną, bo są małe. Dużo wody i składników mineralnych nie potrzebują... jeszcze. Potem pod ciężarem własnym...no, nie wiadomo jak się skarpa zachowa i jak rosliny będą dawały sobie radę. W takich warunkach jedynie jakieś karłowe sosny dadzą radę.
Jesli oczywiście myslimy o nasadzeniu na najbliższe kilkanaście lat. I dłużej

Jaka trzmielina tam rośnie? Można strzyc ją w kulki i będzie akcentem zimozielonym. U Przemka zobacz, przy stozkach, te żółto-zielone kule

Z obsadzeniem na dole wyższe trawy, a na górze niższe, kurcze, słońce nam szyki psuje. Wysokie trawy będa cieniować niższe...
Jak wysoka jest skarpa?
Ogród Grodzi 13:20, 26 maj 2017

Do góry
na tym kawałku skarpy na którym teraz chcę popracować rośnie oprócz iglaków trzmielina czy mam to wszystko przesadzić i wsadzić tawułę?

dodam że w tym miejscu skarpa się nie obsuwa od dołu chcę ją obsadzić jałowcami płożącymi, żeby ją dodatkowo zasklepić.

Ogród Grodzi 13:13, 26 maj 2017

Do góry
Skarpa jest frontem od południa także w pełnym słońcu
Ogród Grodzi 12:47, 26 maj 2017

Do góry
Lubisz trawy. Posadź na skarpie trawy, one swoim głębokim i zwartym systemem korzeniowym utrzymają ziemię na miejscu i nie będzie ryzyka obsuwu.
Mozna tak ustawić/wystopniować wysokość traw, że od domu zamaskuje się skarpa - na dole wyższe, np. miskanty, a czym wyżej to niższe (trzcinniki, kostrzewy, sesleria, rozplenice). Kluczowe jest słońce. Z której strony skarpy jest południe i zachód?

Można pomiędzy trawy wpleść niezawodne rudbekie, perowskię, rozchodniki, szałwię, lawendę, liliowce Stella de Oro (to wyjątkowy, niziutki liliowiec mający głęboki system korzeniowy), przetacznik ostroklapowy, mozna posadzić melisę, by zielenią liści tworzyła kępy (ona lubi sucho i ma spore korzenie - wieloletnia), tymianek. Mozna fajną skarpę zrobić. Na górze, zamiast tuj (muszą mieć wodę) posadzić obwódkę z tawuły japońskiej - ta jest niedroga i nie do zdarcia. Wszystkie wymienione rosliny w 2-3 lata pomnożysz bardzo łatwo. Niektóre sięsieją, a niektóre przez podział lub odkłady. Bez wiekszych nakładów finansowych, z odrobiną cierpliwości za 4-5 lat będzie cudny, preriowy busz.

Na skarpy doskonale moze pasować siedliskowo rododendron kosmaty (Rhododendron hirsutum)... ale to już ekskluzyw
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies