a teraz rabaty, choć nie skończone to pokaże, przyszła dereniowa i łezka, na której jednak zagościła Pissardi, zamiast ambrowców, jakoś takoś mi się zmieniło...
czekam na ciepełko, żeby seslerię wsadzić no i muszę barbule kupić...
przyszła dereniowo-pęcherznicowa... na razie słabo wygląda, ale może kiedyś...
łezka...
Dziękuję, że do mnie zaglądacie jakoś weny nie było... do Was zaglądam, żeby tylko trochę myśli oderwać i powoli sobie działam
troszku wiosny u mnie
półkola przy garażu... exoticki nie zawodne... i czosnki takie jakieś inne...
A tu chciałam pokazać co widać w głębi jak się stoi na tarasie. W narożniku przed żywopłotem cisowym rośnie magnolia (być może Elisabeth lub pomylona Honey Tulip). Hortensje i miskanty dopiero odbijają i tam też są potrzebne tetrisy. Ale to później.
Witam,
zwracam się z prośbą o pomoc, gdyż nie wiem która z rzeczy, którą zrobiłam ostatnio mogła się przyczynić do takiego stanu rzeczy jaka jest widoczne na załączonych zdjęciach, czyli obsychające głównie wierzchołki tuj jak i ich boki. W ogrodzie mam 150 tuj odm. Smaragd. Zakupione w zeszłym roku i posadzone w czerwcu. Oprócz posadzenia ich i podlewania do początku kwietnia (oczywiście nie na okres zimy) tego roku nic z nimi nie robiłam. Od 2 tyg. na skutek ciepłych dni zaczęłam podlewanie ich linią kroplującą. Tydzień temu nawiozłam je również nawozem compo długo działającym iglaki plus. W dniu dzisiejszym zauważyłam usychajace części. Dawka nawozu pod każde drzewko wyszła ok. 35g. Producent zaleca 40g. Ziemia wokół iglaków jest wilgotna, mokra, ale nie stoi woda. Mój ogród jest bardzo wietrzny i teraz nie wiem czy jednak przenawoziłam te iglaki, czy przelałam czy się rozchorowały. Tuje są ściółkowane korą, po odkryciu kory widzę korzonki na wierzchu. Tuje płytko się ukorzeniają, ale czy aż tak? Doły były odpowiednie przy posadzeniu zaprawiane ziemią do iglaków. W ogrodzie mam ziemię piaszczystą. Proszę o podpowiedzi.
Witam bardzo długo mnie tutaj nie było Ale to nie znaczy że nic nie robiłam w swoim ogrodzie otóż dzięki waszym sugestii, porada zmieniłam niektóre moje puste zakatki.prosze o to zdjecia
Dziękuję Wiesz, że nawet miałam taki pomysł, tylko nie znalazłam już wolnych donic odpowiedniej wielkości. Za dużo mam zadołowanych w nich roślin, ostatnie wykorzystałam do dalii. W mojej szkółce nie sprzedają doniczek, a nie chcę jechać do marketów typu O , bo tam wszędzie tłumy. Na razie wsadziłam do ziemi. Może jutro uda mi się wykombinować donice, jak nie to już chyba zostanie tak jak jest.
Robocze foty, żeby nie zapomnieć co gdzie posadziłam:
Ascot + Elfe
Comte de Chambord
Elmshorm
Gosiu u TAR-ci pisałaś że przedszkole ciemierników to takie malutkie wtedy były bo stare zdjęcie teraz to mini szkółka jak zobaczysz to usunę, liście brzydkie bo nie obcięłam jeszcze bo ciągle przymrozki u mnie a zawsze trochę chronią
No i jak to u mnie wszystko rośnie jak chce i gdzie chce