Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 12:45, 13 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
pieliłam bez rękawiczek i w niedzielnym ubraniu, żeby nie było że pracuję - taki cytat też mi się spodobał ..... może nie powiedzenie...ale.....dla mnie bomba .. autor Magnolia

nie, no Ania...nie przy jedzeniu, bo się zakrztuszę ze śmiechu....
To dobre. To ja też w niedzielnym ubraniu albo lepiej w piżamce będę pracować w ogrodzie...nikt się nie zorientuje
Będę wtedy incoguto
Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 12:42, 13 lis 2012

Do góry
pieliłam bez rękawiczek i w niedzielnym ubraniu, żeby nie było że pracuję - taki cytat też mi się spodobał ..... może nie powiedzenie...ale.....dla mnie bomba .. autor Magnolia
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:17, 13 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Ewa, super, brawo!
Kraty do zbrojeń sa cudne jako podpory. najbardziej je lubie jako nakładke na ścianę ( tak chcemy zrobić na wszystkich scianach pomieszcz gospodarczego) albo umieszczone w grubych kantówach z drewna- takie zderzenie surowego, zimnego z ciepłym drewnem.
.

Magnolio, usiłuję to sobie wyobrazić. I nie mogę (taka ograniczona ta wyobraźnia moja ), a zaintrygowało mnie.
Mogę takie cos gdzieś znaleźć?

Te kraty ( lub podobne, ale oddają charakter) do zbrojeń są np w ogrodzie na dachu BUWu w Warszawie- znalazłam takie zdjęcie

http://chwastowisko.files.wordpress.com/2011/07/buw2b.jpg?w=655

Takiej konstrukcji w ramach z kantówek nie znalazłam w zdjęciach niestety, widziałam kiedyś po prostu.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:28, 13 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewa, super, brawo!
Kraty do zbrojeń sa cudne jako podpory. najbardziej je lubie jako nakładke na ścianę ( tak chcemy zrobić na wszystkich scianach pomieszcz gospodarczego) albo umieszczone w grubych kantówach z drewna- takie zderzenie surowego, zimnego z ciepłym drewnem.
.

Magnolio, usiłuję to sobie wyobrazić. I nie mogę (taka ograniczona ta wyobraźnia moja ), a zaintrygowało mnie.
Mogę takie cos gdzieś znaleźć?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:01, 13 lis 2012

Do góry
Wiecie, opisywanie przypadków pod kątem estetycznym jest moim narzędziem pracy.
Musiałam się tego nauczyć, choć i tak jestem mało konkretna.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:23, 13 lis 2012

Do góry
Ewa, super, brawo!
A karty/pergole są świetne kiedy mają uzasadnienie, nie 'wiszą' w krajobrazie , gryząc się z nim,i kiedy sa masywne, nie za małe, nawet duże, wielkie.
Takie z cieniutkich listewek, cienkie, wąskie trudno do czegoś dopasować.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:05, 12 lis 2012

Do góry
Ewo, zapamiętałaś? Niezła jesteś.
Moja siostra już od sporego czasu jest manager/szkoleniowiec kosmetyki. A teraz ma jeszcze noworodka. Teraz to najwyżej mogę od niej dostać po głowie za głupotę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:52, 12 lis 2012

Do góry
Magnolia, ma siostrę kosmetyczkę to może plewić bez rękawiczek. Ale jest problem z sąsiadami; są jak pies ogrodnika sami nie robią (i do kościoła nie chodzą) i drugiemu nie dają.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:05, 12 lis 2012

Do góry
my obok ogrodzenia mamy tory kolejki zabytkowej- stała trasa do kościoła. Sąsiadka regularnie nas upomina żebyśmy nie gorszyli ludzi pracą w niedzielę.
No to nie pracujemy, ale łapy świerzbią.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:38, 12 lis 2012

Do góry
migneła mi, wydawała się bardzo fajna.
Konkretnie jej nie widzę gdzie by mogła być, trzebaby pomyśleć. Dziś trochę nie mam na to czasu, może Ty coś podsuń a ja doradzę.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:24, 12 lis 2012

Do góry
ja myślałam że już jestem dawno 'po cebulkach' Ale rano wpadłam na moment do mamy. Okazało się że miała dla mnie jeszcze kilka cebulek narcyzów. Pewnie wieczorem z latarka będę kopać i sadzić.
W sobotę jeszcze kosiłam ( głównie liście), wczoraj w ramach dowietrzania się pieliłam ( bez rękawiczek i w niedzielnym ubraniu, żeby nie było że pracuję)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:12, 12 lis 2012

Do góry
hej
Dogrzebałam się ostatnio do informacji, że carex montana lubi gleby zasadowe. Super, akurat tak jak i bukszpan. Ja swoim posypię popiołu z kominka, Tobie tez polecam, może się odwdzięczą
A miało być tak pięknie.... 10:59, 12 lis 2012

Do góry
a masz zdjęcie na wprost tej ściany? Żeby zobaczyć to miejsce w całosci
A miało być tak pięknie.... 10:57, 12 lis 2012

Do góry
z tym cyprysikiem trochę trudno jest. Z czasem trzeba dążyć do tego żeby te jego 'poduchy' były większe, bardziej okazałe. Ale nie znam się na prowadzeniu takich roślin, szczególnie na iglastych. Co na niego można puścić?- jedynie cos niewielkiego, co nie zarosnie go całego, bo zrobiłby się 'kłąb ' na nim. Przychodzi mi do głowy powojnik- np 'Dutchess of Alabany' czy Princess Diana lub z tego typu powojników bylinowych. Ale tak na 100% nie wiem czy sie sprawdzi, czy pomoże estetycznie cyprysikowi.
W nogi można mu wsadzić ładne trawy nie za wysokie- Hakonechloa jesli tam nie praży słońce lub Carex Morrovi Variegata
Ogród u stóp klasztoru 10:32, 12 lis 2012

Do góry
wszystko ma, łobuzica.
No to może brzoza Doorenbos? Zeobiły się mini zagajnik brzozowo- iglasty.
Tyle że brzozy suszą mocno, ta tak samo.
No i czy chcesz jeszcze brzóz.
Albo pójdźmy w większy kontrast- robinia 'Frisia', lub buk- np. odmiana 'Zlatia'- ten jest wielki, czy 'Rohan Obelisk'- piękny, tez jasny, mniejszy, tylko jeśli tam pali słońce to nie bo wrażliwy jest na to. Ale buki początkowo nie rosną szybko, później już tak.
Może sosna się jednak ostanie.
A miało być tak pięknie.... 10:20, 12 lis 2012

Do góry
już widze dlaczego ta rabata ma taki kształt- bo jest ławka na opasce przy domu. A czy możesz wydłużyć rabatę, jak proponuję, a przejscie do ławki zrobić przez rabatę?- po płytach chodnikowych czy plastrach kamiennych w macierzance czy rozchodniku, lub czymś podobnym?
forsycję wywal stąd.
Róże tam- chyba nie, kolor inny ale podobny, lepiej żeby był zupełnie kontrastowy. Ja bym nie sadziła róż żeby się przeglądały w lustrze ( bo takie jest założenie). Bardziej bym widziała tam jakiś ładny bordowy kolor.
Ten cyprysik/jałowiec będzie centralnie w lustrze?
A miało być tak pięknie.... 10:13, 12 lis 2012

Do góry
Te rabatkę zmień trochę- zrób z niej pasek. Narysowałam to, tylko róg zaokrągl, jak masz w innych miejscach.
Ogród u stóp klasztoru 17:54, 11 lis 2012

Do góry
witam dziewczyny . bardzo dziękuje za rady . nie uwierzycie , ale drzewo stoi dalej i trudno nam się zdecydować na jego wycięcie . mam jednak świadomość że taka marna korona , która zostanie po obcięciu dolnych gałęzi będzie tylko straszyć . jutro jednak spróbujemy obciąć najpierw dolne konary i zobaczymy jak to będzie wyglądało . warunek - musiałabym na drabinie na wiosnę obszczykiwać przyrosty żeby ją trochę zagęścić..

IRENKO-
daglezja----- byłaby tam jak najbardziej odpowiednia , bowiem to miejsce jest osią widokową a jest oddalone od tarasu ok 70. m. sosna i tak tam wytworzyła martwą strefę .

MAGNOLIO
grujecznik bardzo mi się podoba , ale on ma taką koronę że schowałby mi się za widoczną z boku brzozą i koniec z atrakcyjnością .klona czerwonego już jednego dużego mam . teraz kupiłam drugiego na miejsce wiąza górskiego , który mi na wiosnę wypadł. trzeci byłby przesadą

WIKTORIO
magnolia zdecydowanie za mała na tę oś widokową , to musi być wielkie drzewo i szybko urosnąć

SEBEK
o mało nie popłakałam się ze złości .a co do poranka w Wadowicach to chyba mnie pomyliłeś - nie byłam tam .
ANIU < BOŻENKO

pozdrawiam i dzięki za odwiedzinki

Ogród u stóp klasztoru 21:46, 09 lis 2012

Do góry
Witaj Alinko Grujecznik, który poleca Magnolia były OK, ważne, aby drzewko było atrakcyjne dłużej niż kilka tygodni w roku. Chciałam Ci podrzucić pomysł z magnolią (nomen omen), wiosną miałabyś efektowny akcent w ogrodzie, za jakiś czas. Tak zupełnie ta sosna padła? Ja swojej, po ciężkich przejściach nie wycięłam.
A miało być tak pięknie.... 20:57, 09 lis 2012

Do góry
Rench napisał(a)
Tuje przesadzić tylko te z miejsca na lustro,tak ? Czy wszystkie ?

Wszystkie ze ściany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies