Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

jotka 11:13, 03 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)

I może coś z piwniczki zaserwujemy, np. ogóreczki?

Jak by ten bigos został to go do słoika i do piwniczki... planujemy być we Wrocławiu styczeń/luty, to może ...

Śliczny ten Twój kalendarz, tylko czemu owoc truskawki rośnie do góry? moje tak nie potrafią

pozdrawiam
popcorn 21:09, 03 sty 2013

Ewo najlepszego w Nowym Roku!

przed chwilą obejrzałam dopiero odcinek Mai z Pszczelarnią. Uśmiałam się z organizacji "ogrodowisko" i harówki w ogrodzie podziwiam za ogromną działkę -jak Ty to ogarniasz? Z przerzucaniem kompostu i obornika osobiście? No i pszczoły - bez rękawic? Raz pracowałam przy nich, to myślałam że mnie zjedzą, brzęczały jak wściekłe, Teścia 5 ugryzło...

pozdrawiam serdecznie!
Karolina
Bogdzia 21:16, 03 sty 2013

Ja też lubie bigosik i piwniczka tez zachęca by w niej pobuszowac. Pozdrawiam Ewo .Wy już pewnie myślicie o nowym spotkaniu bo to już prawie zaraz. Pozdrówka.
monteverde 21:23, 03 sty 2013

Będzie wesoło
Pszczelarnia 00:09, 04 sty 2013

popcarol napisał(a)
Ewo najlepszego w Nowym Roku!

przed chwilą obejrzałam dopiero odcinek Mai z Pszczelarnią. Uśmiałam się z organizacji "ogrodowisko" i harówki w ogrodzie podziwiam za ogromną działkę -jak Ty to ogarniasz? Z przerzucaniem kompostu i obornika osobiście? No i pszczoły - bez rękawic? Raz pracowałam przy nich, to myślałam że mnie zjedzą, brzęczały jak wściekłe, Teścia 5 ugryzło...

pozdrawiam serdecznie!
Karolina

Karola, pszczoły nie gryzą, bo chyba nie mają zębów.
Jak w dzieciństwie "pracując" w ziemi przy ojcu bałam się i krzyczałam: "Tato pająk, coś chodzi, żuk, gąsienica, robal", to ojciec spokojnym głosem mówił: "przecież Ty jesteś większa od niego". I tak nieświadomie dziecko pozbywa się uczucia strachu przed tym wszystkim.

Ogarniam przy pomocy Męża, Mamy, Cioci i Ojca, wszystko ogarniam z doskoku. Raz z chrześniakiem młodzieńcem lat 17 (wtedy) przesiewaliśmy kompost. Nie śmiał mi odmówić. Jego zadaniem było trzymać arfę, może przecierać, ew. wozić taczki - po kilku kursach zwiał do kuchni i powiedział, że zaparzy kawę. I zrozumiałam, że "z niewolnika nie mam pomocnika".
Pszczelarnia 00:12, 04 sty 2013

Troszkę przygotowań trzeba poczynić. Nie mam w dalszym ciągu pomysłu na miejsce na ognisko. Gdzie je dać?
monteverde 00:13, 04 sty 2013

Z opłaconego tez nie ma, cały czas musisz patrzeć bo odwala "po łebkach" najlepiej robić samemu
alinak 00:59, 04 sty 2013

Ewciu ty znowu tak bardzo nie szalej , najważniejsze że się spotkamy i pogadamy
magnolia 09:36, 04 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Troszkę przygotowań trzeba poczynić. Nie mam w dalszym ciągu pomysłu na miejsce na ognisko. Gdzie je dać?

A w części parkowej jest już gęsto? Może jest miejsce na polanę ogniskową?
Do ogniska u Ciebie może by pasowały ławki z grubych ociosanych na płasko pni w kształcie półokręgu>
Są świetne, takie ma moja Mama ( a ja zdjęć nie mam- wstyd). Tworzą kształt okręgu, to bardzo malownicze.
Pszczelarnia 10:49, 04 sty 2013

magnolia napisał(a)

A w części parkowej jest już gęsto? Może jest miejsce na polanę ogniskową?
Do ogniska u Ciebie może by pasowały ławki z grubych ociosanych na płasko pni w kształcie półokręgu>
Są świetne, takie ma moja Mama ( a ja zdjęć nie mam- wstyd). Tworzą kształt okręgu, to bardzo malownicze.

O tym myślałam, bo miejsce jest. Tylko oznacza to w sezonie wożenie odpadów z warzywnika do spalenia i niektórych liści kilometrami w przeciwną stronę. W sad nie chcę się pakować, żeby nie niepokoić pszczół. Ale na skraju sadu jest miejsce. Może spróbujemy tym razem. Jak nie wyjdzie to damy gdzie indziej. Ognisko (zdjęcia z popiołem) z części warzywnej już uprzątnęłam, bo będę potrzebować miejsca na warzywka.
Bo to ognisko ma wiele zastosowań: gospodarcze i społecznościowo-kulinarne.