Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:17, 16 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Lubię jednorodne łany Chodziło mi o to, żeby nie było nudno w tym pośrednim piętrze. A gdybym dała za brzozami miskanty, a pomiędzy brzozami tymi z tyłu - po 2 derenie? Czy to już będzie za pstrokato (mając w pamięci dolne, kolorowe piętro)?

Tzn ten pas miskanta byłby przecięty dereniami? czy inaczej, ? Nie łapie tego?
Myślę że mozna połaczyc miskanty z dereniem.

Z tyłu długi pas miskantów, a przed nim : brzoza - 2 derenie - brzoza -2 derenie - brzoza
Chyba, żeby jakoś to połączyć w jednym pasie za brzozami np.: 3 miskanty - 1-2 derenie - i tak powtórzyć ze 2-3 razy.
Ale w ogóle mój pierwszy najpierwszy pomysł na to pole pod brzozami to były nieregularnie porozrzucane Danici (mam 10szt.) z trawami (ale miskanty za wysokie). Coś podobnego było na "Zieleń to życie". Tylko u mnie już jest tło z thuj, za dużo by było tych thuj... Ajjjj, zaśmiecam temat
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:47, 16 paź 2012

Do góry
tak, tak pod lawendę też Aniu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:43, 16 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
dziewczyny możecie rozgarnąć korę przy bukszpanach i podsypać im popiołu drzewnego z kominka- odkwasi ziemie, jest antyseptyczny, wiec trochę odkazi, a jak sie zacznie rozkładać to doda mikroelementów bukszpanom. Tylko wiecie- nie wiadrami pod każdą sztukę, po troszku, po 2 garści.

Magnolio, a czytałam, ze pod lawendę też popiół ? prawda to?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:39, 16 paź 2012

Do góry
dziewczyny możecie rozgarnąć korę przy bukszpanach i podsypać im popiołu drzewnego z kominka- odkwasi ziemie, jest antyseptyczny, wiec trochę odkazi, a jak sie zacznie rozkładać to doda mikroelementów bukszpanom. Tylko wiecie- nie wiadrami pod każdą sztukę, po troszku, po 2 garści.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:36, 16 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Dzięki Magnolio A nie będzie to źle wyglądało, jak na całej dłuuuugiej rabacie (w sumie kilkanaście metrów) będą same Gracillimusy w rzędzie, wzdłuż żywopłotu (bo pod wiśniami też są, na lewo od brzóz). A może Morning Light? Podobne do grac.,ale jednak inne?

Dla mnie to jest super efekt takie jednorodne łany- najlepszy.
Ale Tobie może przekadzac taka jednorodność, tego nie umiem ocenić.
Do brzóz im zieleńszy miskant tym lepszy, bo mocniej kontrastowy.

Lubię jednorodne łany Chodziło mi o to, żeby nie było nudno w tym pośrednim piętrze. A gdybym dała za brzozami miskanty, a pomiędzy brzozami tymi z tyłu - po 2 derenie? Czy to już będzie za pstrokato (mając w pamięci dolne, kolorowe piętro)?

Tzn ten pas miskanta byłby przecięty dereniami? czy inaczej, ? Nie łapie tego?
Myślę że mozna połaczyc miskanty z dereniem.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:12, 16 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Dzięki Magnolio A nie będzie to źle wyglądało, jak na całej dłuuuugiej rabacie (w sumie kilkanaście metrów) będą same Gracillimusy w rzędzie, wzdłuż żywopłotu (bo pod wiśniami też są, na lewo od brzóz). A może Morning Light? Podobne do grac.,ale jednak inne?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:56, 16 paź 2012

Do góry
nie pamiętam ile tam jest miejsca.
Napewno sadź tak żeby jednej róży było więcej, żeby spinała kompozycję- baronesse.
Nie jestem pewna czy te 3 odmiany pozostałe, które sa dość podobne nie będą się troszkę gryzły, ale tego chyba nie będzie wiadomo aż do zakwitnięcią, bo ze zdjęć tego nie wypatrzymy. Bezpieczniej by było posadzić szwedke i 1 odmianę w 2 miejsca do baronessy.
Ale tu niech zdecyduje Twój apetyt- nie można się wiecznie ograniczać i żyć na 'wciąniętym brzuchu' Nawet jeśli ciut się nie zgraja tonacja koloryst. te jasne różyczki to trudno, spinać je będzie baronesa i byliny w tonacji fioletowo- różowej. W razie czego ograniczy się ilośc gat bylin i się uspokoi.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:42, 16 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
To teraz poproszę o pomoc w wyborze ilości. Najpierw przy tarasie. Czy mogę zdecydować się na 3 różne, tzn. baronesse + mariatheresia w jednym miejscu (ile? 2+3 czy 3+2 czy jeszcze inaczej?) a w drugim miejscu sama natasha czy też podsadzona baronesse?
Tuż obok, przy drugim boku tarasu będzie szwedka w rozplenicach. Czy nie za dużo różowego i różnych rodzajów róż?

w jednym i drugim miejscu - na tej rabacie po prawej tarasu, tak? Oba miejsca tam?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:40, 16 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, nie pisałam jeszcze o tej http://www.floribunda.pl/bridge-of-sighs-harglow-id-201.html Ona mi się bardzo podoba, ale kolorem nie pasuje do pozostałych. Chciałabym puścić ją swobodnie na mojego dużego płaskiego jałowca, zaczęłam robić z niego delikatnego "grzybka". Ciekawe czy to się uda, bo śliczna jest. Jeśli ma w miarę wiotkie pędy, to może. A do kompletu ma jeszcze koleżankę krzaczastą, ale w tej chwili niedostępną http://www.floribunda.pl/twiggys-rose-harteam-id-141.html

Musisz dopytać jak z jej pędami- czy są wiotkie czy sztywne. Ze sztywnymi nie uda się ten plan, a jest fajny
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:36, 16 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

A miało być tak pięknie.... 09:24, 16 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Hogato jeżówka Green Jewel jest zielonkawa, tylko jasna bardzo. Rzeczywiście jest piękna.

No faktycznie zielonkawa. Ale cudna. Wcześniej bym pewnie na nią nie popatrzyła, dominował u mnie kolor czerwony i pomarańczowy, a teraz wolę bardziej stonowane kolory.
A miało być tak pięknie.... 09:20, 16 paź 2012

Do góry
Hogato jeżówka Green Jewel jest zielonkawa, tylko jasna bardzo. Rzeczywiście jest piękna.
A miało być tak pięknie.... 09:06, 16 paź 2012

Do góry
Spróbujemy posunąć się dalej?
Będę do Ciebie wpadać, ale nie obiecuję że regularnie. W razie gdybyś traciła cierpliwość , daj znać żebym zajrzała.

To co jeszcze tak na szybko mi wpadło. Chociąż może lepiej żebym się odczepiła od tego. Ale jak juz zaczełam się czepiać, to się czepiam.
Rabata przy podjeździe z Chopinami- róze , lawenda, ostróżki. Widze jeszcze tam jukki i chyba miskanta chińskiego, tak?
Dobry układ, fajny, choc nie wiem czy nie będzie brakowało czegoś mocniej zasłaniającego od sąsiada.
Ja bym tylko wywaliła stamtąd jukki- wszystko jest tam miękkie, może na siebie zachodzić, a te jukki sztywne, jakby z innej bajki. Jak kwitną są ok, potem trochę się gryzą wg mnie.
Za to, jeśli masz tam miejsce, można powtórzyć gdzieniegdzie motyw miskanta. nie wiem jakiego masz, ja bym radziła któryś z drobnolistnych, żeby nie był przytłaczający- np Graciallimus, albo Morning light.
Wpleć go miedzy różami, co jakis czas. da się tak?
A jukki- chyba na któryms zdjęciu widziałam że dalej, za rózami sa tuje w szpalerze. Może przed nimi zmieszczą się jukki? Można je posadzić po kilka - 3, 2 ,1 szt, a między te grupki dać jakąś fajną niższą trawę która zmiękczy ciut te sztywności- np kostrzewę April Green czy kostrzewę owczą
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:56, 16 paź 2012

Do góry
śliczne wybrałaś.
Najbardziej podoba mi się ta pojedyncza, ja takie uwielbiam. Ze zdjęć wydaje się że pasują do siebie te 2 wyższe odmiany.
Wg mnie irysy syb z różą się nie spotkają kwitnieniem. Ale to nić, za to będzie dłużej zdobić - wiosną i potem od czerwca.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:49, 16 paź 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

[/quote

Wieloszko brzozy wyglądają pięknie , ale wydaje mi się że na tle Miscantów Vaeiegatus znikną piękne białe pnie.

No właśnie- a przynajmniej mniej będą się odcinały. Wiem że w ogrodzie z lustrem tak było, ale chyba Danusia miała tam jakiś zamysł w tym . Z Twoim zestawem Graciallimusy.

Z dereniami- rozumiem Cię. Ten efekt zimowy jest cudny.

Co do wrzosów- masz rację że nie ma co pytać o odmiany. Ale koniecznie pytaj o wysokość. Jak kupisz wrzosy silnie rosnąca to będą ładne 2 lata, a potem 40-45 cm krzaczory zwykle rozkładające się na boki. Nie wyższe docelowo niż 30-35 cm.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:36, 15 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
jedyne nad czym bym się zastanawiała to czy nie pomieszać berberysów bagatele z tawułami- w masie berberysów 'sypnąć' tawułami. Ale wiesz, ja mam taki skręt w tym kierunku, a po twojemu tez będzie łądnie. Tylko wtedy pamiętaj żeby wrzosy ułożyć tak zeby odcinały się od berberysów- przed nimi jaśniejsze i od tawuł-przed tymi ciemniejsze ( listki ciemniejsze)

Pomyślałam o posadzeniu berberysów w plamie, na tle z cisów, bo one małe i kolorystycznie nie odcinają się mocno od kory. A co do wrzosów miałam dokładnie taki pomysł: na tle berberysów wrzosy o fioletowych kwiatach i żółtozielonych listkach, później wrzośćce, przed tawułami wrzosy o ciemnozielonych listkach. Nie szukam już wg nazw odmian, bo u nas to niemożliwe - na wygląd po prostu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:01, 15 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Ślicznie jest, bardzo piękna ta rabata.

Co do Twoich planów- z miskantami będzie pięknie, bardziej zwiewnie niż z dereniami.
Tylko dociec nie mogę, dlaczego chcesz wymienić graciallimusy na Variegatusy? Grac sa bardziej drobnolistne, przez to dla mnie jeszcze lepsze niż Variegatusy. Do tego przy grac pnie będą bardziej kontarstowały niż przy Variegatusach
Pięknie by było, szczególnie że przed nimi masywne, mocne plamy cisów, jeszcze z przodu też mocne, wyraziste berberysy i tawuły.

Magnolio, tak liczyłam na to że zajrzysz Gracillimusy rosną za wiśniami pissardi i dokładnie 4szt.brakuje - tak prawie obok rabaty brzozowej, na lewo. Dlatego chciałam te 4szt. przesadzić. A Variegatusy przy brzozach zachwyciły mnie w ogrodzie z lustrem - choć tam są też inne trawy. A derenie z kolei przyszły mi do głowy, bo mają czerwone, ozdobne zimą pędy no i są mało wymagające Cisy mam do przesadzenia z innego miejsca (7szt. ok.90cm średnicy, ale takie bardziej krzaczory nieuczesane - jakoś mi pasują do tych brzóz). Berberysy (11szt.) i tawuły (10szt.) też muszę przesadzić z innej rabaty i tak je trochę tutaj upchnęłam. A i jeszcze mam 10szt. dużych już thuj Danica (tak ok.60cm średnicy) - też do zagospodarowania. Ale tak myślę, czy nie poczekać z tym do wiosny, bo już mało czasu na te przeprowadzki zostało...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:51, 15 paź 2012

Do góry
jedyne nad czym bym się zastanawiała to czy nie pomieszać berberysów bagatele z tawułami- w masie berberysów 'sypnąć' tawułami. Ale wiesz, ja mam taki skręt w tym kierunku, a po twojemu tez będzie łądnie. Tylko wtedy pamiętaj żeby wrzosy ułożyć tak zeby odcinały się od berberysów- przed nimi jaśniejsze i od tawuł-przed tymi ciemniejsze ( listki ciemniejsze)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:48, 15 paź 2012

Do góry
Ślicznie jest, bardzo piękna ta rabata.

Co do Twoich planów- z miskantami będzie pięknie, bardziej zwiewnie niż z dereniami.
Tylko dociec nie mogę, dlaczego chcesz wymienić graciallimusy na Variegatusy? Grac sa bardziej drobnolistne, przez to dla mnie jeszcze lepsze niż Variegatusy. Do tego przy grac pnie będą bardziej kontarstowały niż przy Variegatusach
Pięknie by było, szczególnie że przed nimi masywne, mocne plamy cisów, jeszcze z przodu też mocne, wyraziste berberysy i tawuły.
Pod starą jabłonią 18:42, 15 paź 2012

Do góry
Zaczęłam porządkować nie tylko ogród ale również własną głowę. W końcu zrozumiałam, że plan jest najważniejszy. I oto powstał

Moja kuzynka powiadała "chciałoby się całą wieś, tylko pieniądze gdzieś" innym mądrym przysłowiem jest Tak krawiec kraje jak mu materiału staje. Nie mogę sobie pozwolić na wiele, ale chciałabym konsekwentnie, powoli.

Jak na razie powstał plan. U KasiWB zobaczyłam bukszpan z miskantami. Trawy nie mam, ale bukszpanu dość sporo, a gdybym tak zrobiła z nich kule i posadziła z trawami na tym odcinku przed domkiem gdzie biegnie ścieżka płyt chodnikowych? Później dokupiła białych kamieni?

Najwięcej problemu mam z miejscem za oczkiem oraz z ugorem.

Chciałabym tam posadzić coś co zasłoniłby mi domek sąsiada.
Kwiaty kocham, uwielbiam. Tylko, że na dzień dzisiejszy mogę sobie pozwolić w ograniczonych ilościach.
Pracuje fizycznie, bardzo często wracam zmęczona, uszkodzone kolano. Jestem zmuszona tak zagospodarować ogród, żeby zminimalizować swoja pracę. Magnolia, wiem, że Ty mnie rozumiesz Byłam już w sklepie pytałam się o Złotokap ( bardzo mi się podoba) i chciałabym go w swoim ogrodzie. Słońce o poranku wstaje od strony ugoru, najwięcej miejsc zacienionych jest za wejściem, tam gdzie teraz rosną iglaki i wrzosy. Posadziłam też tam dwa rododendrony. Tu na forum wyczytałam, że lubią cień No tak miało być jeszcze o ziemi, a więc jest to teren podmokły, gliniasty. Inaczej nie potrafię wytłumaczyć

Przeglądając Wasze ogrody spodobało mi sie parę roślinek, głównie trawy. Niedawno byłam w ogrodzie japońskim we Wrocławiu, bardzo mi się tam podobało . Mam nadzieję, ze pomożecie początkującej ogrodnice.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies