Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Madzenka 22:09, 15 paź 2012

Zdjęcie jak podrasowane przez photo shopa!!! idealne!!

Ja bym zostawiła te gracimillusy (czy jak one się nazywają ) ale posadziłabym je pomiędzy brzozami. Zebrinusy są dla mnie mniej eleganckie, rosną u mnie w ogrodzie i lekko mnie denerwują. Jeśli planujesz więcej innych zestawień to warto stonowanego miskanta. Ale derenie też piękne, weź człowieku i się zdecyduj????
Czekam na dalsze decyzje. Jest pięknie a będzie cudownie.
Ginger 22:25, 15 paź 2012

Wieloszka napisał(a)
A teraz opowiem Wam (wersja dla baaardzo cierpliwych ) co planuję posadzić pod tymi brzozami, a Wy mi powiecie, czy to ma sens:
- widoczne po lewej stronie 4 gracillimusy - out (ale dopiero wiosną)
- pomiędzy trzema brzozami z tyłu - miskanty "Variegatus"
- pomiędzy 1 i 2 rzędem brzóz - cisy "summergold" (przesadzone z innej rabaty)
- tuż przed brzozami po lewej - plama berberysów "bagatelle" (11szt.), a po prawej - 9szt. tawuł "Goldmound" - przesadzone z innego miejsca
- tam gdzie teraz te niskie roślinki - 2 odmiany wrzosów i 1 wrzośćców posadzone kwadratowymi plamami

Kurczę, muszę to narysować, bo pewnie nikt poza mną nie wie o co chodzi

Wieloszko brzozy wyglądają pięknie , ale wydaje mi się że na tle Miscantów Vaeiegatus znikną piękne białe pnie.
magnolia 08:49, 16 paź 2012

Ginger napisał(a)

[/quote

Wieloszko brzozy wyglądają pięknie , ale wydaje mi się że na tle Miscantów Vaeiegatus znikną piękne białe pnie.

No właśnie- a przynajmniej mniej będą się odcinały. Wiem że w ogrodzie z lustrem tak było, ale chyba Danusia miała tam jakiś zamysł w tym . Z Twoim zestawem Graciallimusy.

Z dereniami- rozumiem Cię. Ten efekt zimowy jest cudny.

Co do wrzosów- masz rację że nie ma co pytać o odmiany. Ale koniecznie pytaj o wysokość. Jak kupisz wrzosy silnie rosnąca to będą ładne 2 lata, a potem 40-45 cm krzaczory zwykle rozkładające się na boki. Nie wyższe docelowo niż 30-35 cm.
Wieloszka 08:57, 16 paź 2012

Dzięki Magnolio A nie będzie to źle wyglądało, jak na całej dłuuuugiej rabacie (w sumie kilkanaście metrów) będą same Gracillimusy w rzędzie, wzdłuż żywopłotu (bo pod wiśniami też są, na lewo od brzóz). A może Morning Light? Podobne do grac.,ale jednak inne?
Wieloszka 08:59, 16 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Czy jak jest niedobór potasu u bukszpanów, to im się końcówki listków złocą? Takie obrzeża robią?

Kiedyś Danusia komuś pisała, że takie złocenie się końcówek listków bukszpanowych to nie jest objaw chorobowy. Moje niektóre bukszpany tak miały późną wiosną - potem samo zniknęło.
Wieloszka 09:03, 16 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)

Zdjęcie jak porasowane pzrzez photo shopa!!! idelane!!
Ja bym zostawiła te gracimillusy (czy jak one się nazywają ) ale posadziłabym je pomiędzy brzozami. Zebrinusy są dla mnie mniej eleganckie, rosną u mnie w ogrodzie i lekko mnie denerwują. Jesli planujesz więcej innych zestawień to warto stonowanego miskanta. Ale derenie też piękne, weź człowieku i się zdecyduj????
Czekam na dalsze decyzje. Jest pieknie a będzie cudownie.

Ja nie wiem, co Ty tam widzisz idealnego, ale pożycz te różowe okulary . Miskantów zebrinusów nie brałam w ogóle pod uwagę, bo one mi nie leżą, miały być Variegatusy, ale dziewczyny mówią, że zleją się z białymi pniami brzóz... Derenie z kolei za mało zwiewne...No i masz rację - weź się człowieku zdecyduj...
ewalm 09:05, 16 paź 2012

Wieloszko, to może G. przesunąć w brzozy, a zamiast nim ML?
Wieloszka 09:20, 16 paź 2012

Ewa, tych G. ma tam w ogóle nie być - na lewo od nich rosną wiśnie pissardi, a za nimi gracillimusy (parę sztuk brakuje):

Musiałabym wtedy przesadzić aż 8 ogromnych traw...
ana_art 09:28, 16 paź 2012

Wieloszka napisał(a)

Czy jak jest niedobór potasu u bukszpanów, to im się końcówki listków złocą? Takie obrzeża robią?

Kiedyś Danusia komuś pisała, że takie złocenie się końcówek listków bukszpanowych to nie jest objaw chorobowy. Moje niektóre bukszpany tak miały późną wiosną - potem samo zniknęło.

a mi nasz wspólny specjalista powiedzial że to niedobór potasu
ana_art 09:28, 16 paź 2012

Wieloszka napisał(a)

a mi nasz wspólny specjalista powiedzial że to niedobór potasu