Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:48, 15 paź 2012

Do góry
Ślicznie jest, bardzo piękna ta rabata.

Co do Twoich planów- z miskantami będzie pięknie, bardziej zwiewnie niż z dereniami.
Tylko dociec nie mogę, dlaczego chcesz wymienić graciallimusy na Variegatusy? Grac sa bardziej drobnolistne, przez to dla mnie jeszcze lepsze niż Variegatusy. Do tego przy grac pnie będą bardziej kontarstowały niż przy Variegatusach
Pięknie by było, szczególnie że przed nimi masywne, mocne plamy cisów, jeszcze z przodu też mocne, wyraziste berberysy i tawuły.
Pod starą jabłonią 18:42, 15 paź 2012

Do góry
Zaczęłam porządkować nie tylko ogród ale również własną głowę. W końcu zrozumiałam, że plan jest najważniejszy. I oto powstał

Moja kuzynka powiadała "chciałoby się całą wieś, tylko pieniądze gdzieś" innym mądrym przysłowiem jest Tak krawiec kraje jak mu materiału staje. Nie mogę sobie pozwolić na wiele, ale chciałabym konsekwentnie, powoli.

Jak na razie powstał plan. U KasiWB zobaczyłam bukszpan z miskantami. Trawy nie mam, ale bukszpanu dość sporo, a gdybym tak zrobiła z nich kule i posadziła z trawami na tym odcinku przed domkiem gdzie biegnie ścieżka płyt chodnikowych? Później dokupiła białych kamieni?

Najwięcej problemu mam z miejscem za oczkiem oraz z ugorem.

Chciałabym tam posadzić coś co zasłoniłby mi domek sąsiada.
Kwiaty kocham, uwielbiam. Tylko, że na dzień dzisiejszy mogę sobie pozwolić w ograniczonych ilościach.
Pracuje fizycznie, bardzo często wracam zmęczona, uszkodzone kolano. Jestem zmuszona tak zagospodarować ogród, żeby zminimalizować swoja pracę. Magnolia, wiem, że Ty mnie rozumiesz Byłam już w sklepie pytałam się o Złotokap ( bardzo mi się podoba) i chciałabym go w swoim ogrodzie. Słońce o poranku wstaje od strony ugoru, najwięcej miejsc zacienionych jest za wejściem, tam gdzie teraz rosną iglaki i wrzosy. Posadziłam też tam dwa rododendrony. Tu na forum wyczytałam, że lubią cień No tak miało być jeszcze o ziemi, a więc jest to teren podmokły, gliniasty. Inaczej nie potrafię wytłumaczyć

Przeglądając Wasze ogrody spodobało mi sie parę roślinek, głównie trawy. Niedawno byłam w ogrodzie japońskim we Wrocławiu, bardzo mi się tam podobało . Mam nadzieję, ze pomożecie początkującej ogrodnice.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 18:32, 15 paź 2012

Do góry
ślicznie jest ! Gabi, super to zrobiłaś. Wszystko zgrane, świetne.
Dla mnie ,murek bombowy. Jeszcze pewnie Ci się nie zgrywa, bo jest swieży, rosliny jeszcze małe wokół. Ale wygląda dosyć surowo, nie jest taki wylizany co dla mnie jest bardzo fajne.
Daj mu 1 sezon, a zobaczysz że go polubisz takiego.
Co w końcu rośnie na murku- miskanty i...
Jeszcze raz, brawo!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:18, 15 paź 2012

Do góry
śliczna barierka i sofa z obudową- ja strasznieee lubię na biało, jak jest tak czysto i mlecznie.

Kloniki świetne!
zielonastrefa 17:48, 15 paź 2012

Do góry
Dziewczyny dziś przyjechałam do domu nieco wcześniej, więc udało mi się co nieco zrobić dosadziłam na skarpę 2 berberysy, których mi wtedy brakło, 1 przesunęłam, bo był za nisko względem innych. Potem dosadziłam w tyłach różanki 1 brakującą hortensje. Kiedy już miałam iść robić ostatnią rzecz, zobaczyłam, że jedna z dużych tuj w szpalerze całą połową obeschła po przyjrzeniu się jej zobaczyłam, że cała aż lepi się od jakichś wstrętnych, czarnych robali. Nigdy czegoś takiego nie widziałam! Przerażona, w trosce o inne tuje, nie zastanawiając się ani chwili wykopałam całe dziadostwo i wyeksmitowałam z ogrodu. Jutro spłonie w ognisku.
Tak mi się po tym humor popsuł, że już bez entuzjazmu przesadziłam magnolię. Oczywiście brakło mi torfu, ale mój M był tak miły, że pognał czym prędzej i mi dokupił. Magnolia wsadzona w puch torfowy i ma rosnąć, bo już nie mam do niej siły.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:32, 15 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

a tak cudownie przebarwia się magnolia parasolowata; jak już będzie wielka, to dopiero widok będzie! zwłaszcza na tle zielonych sosen

Śliczna magnolia, te liście wyglądają uroczo, jak urośnie to będzie w oczy razić

A jak z jej zimowaniem? u mnie na razie magnolie całkiem nieźle zimują, ale tej odmiany nie mam

bez problemu zimują, to będzie ich kolejna zima; w Wojsławicach widziałam je już takie wielkie, z 20 m; one kwitną przełom czerwca i lipca, olbrzymie kwiaty i liście bardzo mi się podobają, ale jeszcze nie kwitły
Ania i róże i cała reszta :) 16:31, 15 paź 2012

Do góry
a czy w rogu możesz robic plecy z tuj lub z cisów? Tuje szybciej dadzą efekt.

I czegoś tam w rogu trzeba ująć , zrezygnować z jakiegoś gatunku, bo teraz to chyba najbardziej chaotyczne miejsce w przedogródku.
Ja najchętniej wyprosiłabym stąd budleje, zostawiła róże na tle tuj lub cisów, a floksy dała tylko jako akcent. O słup się nie martw, przesłoni go śliwa wiśniowa jak podrośnie
Pod starą jabłonią 16:29, 15 paź 2012

Do góry
Dziękuje dziewczyny. Magnolia przesadzę je napewno, ale dzisiaj już nie dam rady. Pięć godzin myłam okna, nie czuję rąk.
Ania i róże i cała reszta :) 16:25, 15 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Tak wygląda ta rabata od ulicy, jako tło rosną tam tuje, których nie mogę ruszyc, bo chyba by mnie z domu wyrzucili (mam jeszcze rodzinę na parterze), kłótliwą niestety .

Te dziury pomiędzy iglakami powstały z powodu wypadnięcia cyprysów, nie za bardzo im chyba spasowało to miejsce.
Początkowo rosły tuje i cyprysy na zmianę w tym miejscu.
No, to teraz już nie wiem jakie odległosci dac pomiędzy tymi cisami (na rabacie od siatki)..

Magnolio, dziękuję Ci za pomoc :*.

Mam nadzieję że więcej pomogłam niż namieszałam.
Ja bym cisy sadziła co ok 70 cm, albo narazie zostawiła jak jest a za 2-3 lata je rozsadziła.

Za zakrętem chyba dodaj tuj i zrób szpaler. Ładne są tuje Smaragd jako szpalerowe, bo równe, gęste.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:20, 15 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
a tak cudownie przebarwia się magnolia parasolowata; jak już będzie wielka, to dopiero widok będzie! zwłaszcza na tle zielonych sosen

Śliczna magnolia, te liście wyglądają uroczo, jak urośnie to będzie w oczy razić

A jak z jej zimowaniem? u mnie na razie magnolie całkiem nieźle zimują, ale tej odmiany nie mam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:06, 15 paź 2012

Do góry

kwiat rozplenicy rubrum; tez trafi ta trawa do piwnicy, mam ich 7 i szkoda żeby padły zimą

winobluszcze, 3 i 5 klapowe w jesiennej tonacji

Ania i róże i cała reszta :) 11:45, 15 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
co do gęstości sadzenia cisów- zależy czym maja być. Jeśli żywopłotem to tak jak posadziłaś to nawet za rzadko. Ale jeśli grupkami smukłych krzewów- to nawet rzadziej powinny być. Ponieważ maja tam być jałowce to chyba cisy nie jako żywopłot, tak?

A za zakrętem nie sadzisz cisów? Myślałam że i tam będą. Jakoś mi uciekło że tam są tuje i coś jeszcze. Nie ma szans na ujednolicenie cisami tam?

Niektóre dziewczyny odradzają Ci jukki na tej rabacie. Ja tez bym wybrała wersję bez nich. Ale jeśli je lubisz i chcesz je tam, to zostaw.

Więcej głosów jest przeciwko nim - przeniosę je gdzie indziej.
Tak wygląda ta rabata od ulicy, jako tło rosną tam tuje, których nie mogę ruszyc, bo chyba by mnie z domu wyrzucili (mam jeszcze rodzinę na parterze), kłótliwą niestety .

Te dziury pomiędzy iglakami powstały z powodu wypadnięcia cyprysów, nie za bardzo im chyba spasowało to miejsce.
Początkowo rosły tuje i cyprysy na zmianę w tym miejscu.
No, to teraz już nie wiem jakie odległosci dac pomiędzy tymi cisami (na rabacie od siatki)..

Magnolio, dziękuję Ci za pomoc :*.
Ania i róże i cała reszta :) 11:29, 15 paź 2012

Do góry
co do gęstości sadzenia cisów- zależy czym maja być. Jeśli żywopłotem to tak jak posadziłaś to nawet za rzadko. Ale jeśli grupkami smukłych krzewów- to nawet rzadziej powinny być. Ponieważ maja tam być jałowce to chyba cisy nie jako żywopłot, tak?

A za zakrętem nie sadzisz cisów? Myślałam że i tam będą. Jakoś mi uciekło że tam są tuje i coś jeszcze. Nie ma szans na ujednolicenie cisami tam?

Niektóre dziewczyny odradzają Ci jukki na tej rabacie. Ja tez bym wybrała wersję bez nich. Ale jeśli je lubisz i chcesz je tam, to zostaw.
Pod starą jabłonią 11:10, 15 paź 2012

Do góry
w donicach raczej jest prawie pewność że nie przezimują. Teraz już, szybko trzeba je wyjąć ( bo donice ceramiczne) i do ziemi. Uważaj żeby nie obsypać im ziemi z korzeni, podlej mocno, żeby ziemia skleiła się z ich bryłą korzeniową. Na wiosnę możesz znów je przeprowadzić do doniczek.
Ania i róże i cała reszta :) 11:51, 13 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
zostaw go i dosadź 2 jako powtórzenie. 3 razem że sobą, albo 2 i trzeci za jakiś czas.
Tylko pamiętaj- berberysy te wąskie, żeby nie rozłaziły się, nie rozkładały

Dosadzę .

Ania i róże i cała reszta :) 11:47, 13 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Berberysy naprawdę ładne, grubaśne w tym roku kupowałam po dwadzieścia kilka zł. Małe - Maria dzisiaj po 10 zł- takie byłyby za małe, ale tamte już spokojnie. Cisy jednak droższe by były, przynajmniej u mnie. A tez wolno rosną.

Wybierz Aniu gatunek który bardziej lubisz, byle jeden. Wg mnie berberysy też pasują do jałowców.

Znalazłam berberysy, różnej maści, ale wszystko małe. Długo musiałabym czekac na efekt.
Stanęło na cisach, ale nie wiem, jakiej wielkości, zobaczymy jak przyjdą. Zamówiłam 6 szt, były po 14 zł.
Mój mały raj na ziemi :) 22:05, 12 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
a masz jakies jego zdjęcie bliżej? jeśli chce Ci się poszukać

Magnolio, jutro.....lub pojutrze poszukam lub zrobię fotkę ! dzisiaj juz padam
Ania i róże i cała reszta :) 21:28, 12 paź 2012

Do góry
Berberysy naprawdę ładne, grubaśne w tym roku kupowałam po dwadzieścia kilka zł. Małe - Maria dzisiaj po 10 zł- takie byłyby za małe, ale tamte już spokojnie. Cisy jednak droższe by były, przynajmniej u mnie. A tez wolno rosną.

Wybierz Aniu gatunek który bardziej lubisz, byle jeden. Wg mnie berberysy też pasują do jałowców.
Mój mały raj na ziemi :) 21:23, 12 paź 2012

Do góry
a masz jakies jego zdjęcie bliżej? jeśli chce Ci się poszukać
Mój mały raj na ziemi :) 21:06, 12 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
po prawej, za latarenką, koło tui

no to variegatus ! tylko kolumnowy, taki prosty.
Taki sam jest na rabacie brzozowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies