Tak to prawda brzozy są fajne ja mam ich sporo.
Jeden bok działki mam posadzone brzozy i sosny na przemian .
Po drugiej stronie będę na jesieni robić rabatę z brzozami tak jak u Johanki tylko z rozplenicami bo mam ich sporo
Posadziłam 8 berberysów Admiration na rondo nr2. Teraz pasuje do ronda nr1
Wszystkie Bagatelle poszły pod brzozy Youngii. Przeżyć przeżyją... najwyżej zzielenieją z braku słońca
Posadziłam dwie tuje Danica w żwirku i dosadziłam seslerie skalne też w żwirku... żeby było ciekawej Nie wiem czy mi się spodoba efekt finalny. Jak coś to wykopię
Powciskałam też seslerie w dziury na rabatach.
Odchwaściłam i wycięłam kwiaty jeżówkom, szałwiom i liatrom coby mi się nie wysiewały
Jutro walka z cisami. Trzymajcie kciuki żeby żon mnie nie pochował w mogiłce warzywnej za głupie pomysły
Dzisiaj czyściłam oczko z przybrzeżnych roślin ciełam i liście wybierała. brzozy już się sypią na całego znowu liści od groma.
Jutro z eMem naciągnięmy siatke na oczko. W zeszłym roku przykrywałam 20 września w tym roku wcześniej szybciej liście opadają.
Lilie wodne jeszcze kwitną.
Jutro znowu ma być pięknie oby jak najdłużej.
Dzisiaj znalazłam brzozy kuliste w swoim centrum ogrodniczym.
Cena mnie zabiła.
380 za dwumetrowe kijki z 30cm kulką liści na końcu.
No sorry, ale nie wydam tysiaka za trzy drzewka
Szukam dalej.
Prośba o pomoc , w ciągu 3 dni liście mojej brzozy youngii zaczynają usychać , każdy jeden w podobny sposób . Brzoza rośnie w betonowej donicy . Czy macie jakiś pomysł co to może być ? Nie widać szkodników . Może po prostu za mało wody ?
Proszę o pomoc w identyfikacji brzozy. Kupiliśmy w zeszłym roku na wiosnę 3xdoorembos (podobno doorbos). Niestety dzisiaj mam wątpliwości patrząc na korę i na liście i ich pokrój.
Alamakota! Bardzo mi miło, że podoba Ci się mój ogród. Ja też lubię duże drzewa.
Staw powstał ok. 15 lat temu, ale część drzew już tam rosła, świerki, sosny, brzozy, olchy, dlatego są takie duże. Mam też z nimi problem, bo jak pewnie zauważyłaś mam linię wysokiego napięcia i co parę lat trzeba obcinać im czubki, co mnie bardzo denerwuje, bo potem wygląda to niezbyt ładnie.
Działka jest niestety bardzo wąska od strony ulicy, jakieś 15 m, czyli szerokość domu i podjazd, za domem garaż, ta część ma kształt prostokąta, ma 8 arów. Dalsza część ma kształt trapezu o bardzo szerokiej podstawie, a u góry znowu ok. 10 m szerokości. Tak więc kształt jest bardzo nietypowy.
Na działce o dziwnym kształcie też można wymyślić coś fajnego, najważniejsze żeby Tobie się podobało, a tworzenie tego miejsca sprawiało Ci przyjemność.
Powodzenia. Pozdrawiam.
Ależ ja nie mówię żeby kupować duże. Tylko małe, ale na początku tworzenia ogrodu. Z czasem rabaty dojdą, w sumie to na nie chyba więcej kasy się wydaje niż na pojedyncze drzewa . Sama kupuję czas kupując małe i sadząc, mając nadzieję, że nie tylko wytrzyma ale i urośne do czasu zakładania ogrodu.
Może za mało je pokazujesz, albo ja je przegapiłam... Jak są - to super!
Dzięki Milunia. Przez te deszcze mam przyspieszone żółknięcie liści. Hortensje też liście zmieniają. Może ta piękna pogoda która ma być zachaluje jesień.
Brzozom teznieja pnie zrobiły się takie obszerne liści worki wiszą na nich. Mam blisko oczko i trzeba siatka nakryć liście lecą do wody.
Elu pięknie Ci wszystko kwitnie - pełen rozkwit. Trawy piękne, a Menory cudnie przebarwiony. Miejsce z brzozami dla mnie bajeczne. Bardzo lubię brzozy, a nigdy ich nie miałam w ogrodzie.
Hej, dzięki dziewczyny!
Bzyczków i bzyków 24 na dobę.
Drzew już coś tam mam , ale nie stać mnie na duże egzamplarze,kupuję młodziki.
Za jakiś czas może będzie je bardziej widać
Mam już brzozy odmiany Goldbirke, wiazy Wredei, Graby kolumnowe, i ostatnio jarząb Autumn Spire
Buczka będę raczej wyprowadzać z koroną wyżej, jak brzozy.
I zdjęcie od choin zza suchego oczka (które nie jest na razie skończone)- zdjęcie szerokim kątem co ja tam z tyłu posadzę zanim te drzewa urosną?
Marta, dziękuję Ci bardzo za szczegółowa analizę Nie mogłam długo zasnąć, bo myślałam co tu zrobić.
Doszłam do podobnych wniosków. Wsadzimy tylko 2 drzewka, trzecie zostanie.
Przesadze do dużej donicy i zadołuję. Moja mama buduje domek letniskowy, to może po budowie sobie posadzi a jak nie to znajdę mu nowego właściciela
Buczek to buk Rohanii, w tej chwili ma jakieś 1,5 m. Ale miejsce mu chyba pasuje, jak go nornice nie podgryzą to powinien dać radę.
Taka fotkę znalazłam z 27 sierpnia zeszłego roku jak planowałam jego sadzenie taki widok jak się wychylę z południowego okna salonu
Asiu, przestudiowałam szczegóły i powiem Ci tak: z 3 dodatkowymi grujecznikami miałabym problem, gdzie je wsadzić. Zawsze myślałam, że Twoja działka jest bardzo przepastna ale patrząc na plan i zdjęcia, które zrobiłaś z tarasu (super pomocne w orientacji), widzę, że wcale tak dużo miejsca na duże drzewa nie ma. Biorąc pod uwagę, że masz od południa brzozy, które mocno w przyszłości zredukują słońce - nie miałabym serca proponować Ci posadzenia grujeczników od wschodu przy środkowej skarpie, choć tam jest teraz najbardziej łyso (Gursztyn mały ale tymczasowo tylko). Byłaby to opcja, jeśli chciałabyś się przestawić z czasem na cieniolubne w ogrodzie. Ale pewnie chcesz trochę słońca? Od zachodu grujeczniki byłyby świetne, tylko tam masz mało miejsca na cztery. Trzeba by długości rabaty na jakieś 20 m. Czy Twój buk to rohan weeping? Nie pamiętam dokładnie odmiany. To ze 4 metry odległości musisz mu dać od grujecznika, by ten go nie zjadł.
Ja bym chyba posadziła jeszcze te dwa grujeczniki vel kaktusy - po prawej od obecnego aż do taczki, maksymalnie do przodu odsunęłabym od choin, ale tu sama tylko możesz ocenić, ile chcesz trawnika, a jednego g. wystawiłabym na A. albo popytała może na O., kto chce odkupić? Ewentualnie: posadziłabym go od strony skarpy, ale dalej od domu a bliżej brzózek.
Życzę owocnych rozkminek
Pozdrawiam, Asiu