Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród do kwadratu 17:14, 17 wrz 2012

Do góry
Och Danusiu - bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś. Bardzo dziękuję za porady. Będę podglądać ogród Marzenki - choć to trudne - tyle stron ma w swoim wątku.

Hej OZZ - no to dałaś popalić z tą wisnią - kolejne piękne drzewko - i co tu wybrać.???

Trochę boję się o derenia kousa - Magnolia pisała, że nie lubi mocnego słońca - a tam zero cienia latem. Spodobała mi się też bardzo świdośliwa o której pisala Alina

Ogród Danuszy - odsłona 2 17:09, 16 wrz 2012

Do góry
Cześć Danusiu - dobrze że na chwilkę jesteś. Najbardziej mnie zadziwia kwitnąca magnolia i wielgachne jabłka . Pozdrawiam gorąco i trzymaj się .
Ogród do kwadratu 17:08, 16 wrz 2012

Do góry
Alinko, spacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie już wiele razy, ale anonimowo. Pięknie u Ciebie. Ogród dojrzały. Wszystko rozrosnięte i bujne. U nas na razie maluczkie wszystkie roślinki. Jedynie brzoza jako jedyna, dostojnie króluje nad rabatami - ma już wiele wiosen za sobą.

Spodobało mi sie to drzewko o którym piszesz - świdośliwa. Nigdy o nim nie słyszałam, ale wujek Google pokazuje piękne obrazy pod jej tytuem. Magnolia rowniez je poleca.
Zastanawiam się jeszcze na dereniem kousa, bo również jest piękny. Ma oryginalny pokrój.

Został mi jeszcze ugorek przy słupie. Myślę o miskantach, między świerkami, może pustynniki - bo jest tam raczej sucho, może zawilce japońskie - mój tato miał je w swoim ogrodzie i pięknie u niego rosły pomimo suchego terenu. Coś mi się tak roi w głowie - coraz więcej pomysłów - aż zaczynam się tego obawiać

Ogród Danuszy - odsłona 2 16:42, 16 wrz 2012

Do góry
kwitnie mieczyk

ostatni kwiat Kopernika

magnolia wciąż kwitnie

żurawka zakwitła na wiosne była taka marna że myslałam nic z niej nie bedzie a tu proszę

Ogród do kwadratu 22:11, 15 wrz 2012

Do góry
witaj Agnieszko .wpadłam przywitać krajankę i już wyrażam ochy nad serbami . piękne . z tych drzew które ci podrzuciła Magnolia do propozycji polecam ci
--- świdośliwę amalachier. jak się pobawisz w obcinanie to można fajne drzewka uformować . ja mam i w słońcu rośnie bosko.

----dereń jadalny ma piękny kolor, ale rośnie nieforemnie i raczej jako duży krzew
----a perukowiec to też wielki krzew , ale za to piękny , też do formowania
-----Klon Brilliantissimum. ma wielką koronę , chyba za duży na te rabatę

jednak z tych propozycji ja doradzam świdosliwę. pięknie sie odznaczy na tle serbów i muru

Zielony galimatias 13:33, 14 wrz 2012

Do góry
Przy bukach, które będą żywopłotem? Ja to widzę malarsko tak: bukowy żywopłot jest taką trochę plątaniną gałęzi z liśćmi utrzymującymi się dość długo na drzewkach (bo są to drzewka przecież). I jako drzewo do tego magnolia - za wiele bo jest szeroka. Jakieś inne drzewo, kolumnowe wysokie nie wprowadzające dynamiki.

Mamy serby jako tło jednolite, bukowy czerwony żywopłot jako forma cięta a koło nich w kole jakieś drzewo - dobrze rozumuję?
Odnosimy się do tego, tak?
Zielony galimatias 13:19, 14 wrz 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ja kolorystka jestem: kolor buków czerwonych i śliwy Pissardi (ona ma bardzo głęboki buraczek bordo) wg mnie nie ten teges, nie ta paleta. Może coś żółtego do tych buków czerwonych (one potem są takie brązowe jak glina mokra).

Ewuś, Pszczółko to ten buraczek bordo byłby dobry przy serbach, jeśli zostaną na tło? czy lepszy byłby obelisk?
a przy bukach co na środek?.... klonik pensylwański?... .. czy coś krzaczastego bardziej?.. - magnolia?
Zielony galimatias 12:50, 14 wrz 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Się wtrancam...mogem?
Zostaw tuje, widziałaś moje, jakie wielgachne. Dosadź świerków kilka, żeby nie było takiej płaskiej ściany...będziesz miała koroneczki czy falbaneczki. Albo dodaj drugi niski ekranik po obwodzie koła z tui (lub cisów) po obwodzie koła. Miałabyś wysokie tuje i niższy "płotek' okalający Madżenkowe kółko. Widziałam taki potrójny żywopłotek z cisów pod Magnolia Park we Wrocku. Marzenka bedzie wiedziała. piknie to wygląda. Proste a jaki efekt! W środek coś kwitnącego chcesz? To se daj! Będzie ładnie! A ten rohan też dobrze będzie wyglądał. Ma być ascetycznie pod drzewem czy szał ciał?

Aga, jasne że możesz
Potrójny żywopłotek?.. bo się pogubiłam nieco...
tuje - serby - cisy?...
Zielony galimatias 10:48, 14 wrz 2012

Do góry
Się wtrancam...mogem?
Zostaw tuje, widziałaś moje, jakie wielgachne. Dosadź świerków kilka, żeby nie było takiej płaskiej ściany...będziesz miała koroneczki czy falbaneczki. Albo dodaj drugi niski ekranik po obwodzie koła z tui (lub cisów) po obwodzie koła. Miałabyś wysokie tuje i niższy "płotek' okalający Madżenkowe kółko. Widziałam taki potrójny żywopłotek z cisów pod Magnolia Park we Wrocku. Marzenka bedzie wiedziała. piknie to wygląda. Proste a jaki efekt! W środek coś kwitnącego chcesz? To se daj! Będzie ładnie! A ten rohan też dobrze będzie wyglądał. Ma być ascetycznie pod drzewem czy szał ciał?
Wersja mini mini 09:52, 14 wrz 2012

Do góry
bez obaw można ciąć wiśnie.
Ogród zmyślony 08:31, 14 wrz 2012

Do góry
myszorku dzięki za namiar.

Zielony galimatias 23:28, 13 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Moja Droga
Z podpisiku nazwa wątka zniknęła ! Test czy trafimy do Ciebie robisz?
Trafimy trafimy
To może za kołem wiśnie pissardi szczepione wysoko posadzisz tak aby się w jeden bordowy ekran zlały. Wtedy do środka może magnolia obwiedziona bukszpanami? Albo dla kontrastu coś żółtego np. miłorząb lub słynny już wiąz werdei?
Albo odwrotnie za kołem świerki serbskie a w kole bordowo - rohan obelisk jak w Danusiowym projekcie . http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji

Gotowa inspiracja. Co Ty na to?

Ku przypomnienu.. bo nadal nic nie wybrane... Świerki czy bordowe za kółko?
A dotyczyło to tej części:

Oprócz walorów estetycznych cuuudnie byłoby gdyby i walory praktyczne zostały uwzglęnione. Górą biegnie skarpa, a po skarpie biegaja ludzie, psy, zwierzęta Czuję ogromną potrzebę intymności. Tujki urosną za lat naście, z boku rosną pęcherznice, ale chyba je przerobię na graby...
No i tak sobie pomyślałam, że gdyby świerki usadowić za obrysem koła - od momentu łączenia z rabatami, to moze by co nieco przysłoniły... ale czy to ma sens?..
z jednej strony dadzą ladny obrys koła i przysłonią nieco boki,
z drugiej strony zasłonią tuje, które same w sobie dają ładne tło dla innych roślin,.

No i jeszcze pytanie: ta rabata po lewej jest w miarę szeroka - na piętrowe nasadzenia może się nada Chciałabym tam posadzić 3 duże azalie wys, ok. 1-1,2.." Mam je teraz na bocznej, wąskiej rabacie - skutecznie uniemożliwią mi docinanie żywopłotu... muszę je przesadzić. Czy nadadzą się na tą rabatę?.. a za nimi szczepione Umbra?.. a przed nimi coś niższego... mogłoby być? czy za dużo tego?

Poradźcie proszę....
Edytuję, bo zbieram to co kto radził w środek
Noemi i Ircia Dereń cousa - pięknie kwitnie, pięknie się przebarwia jesienią,,,
Aga z Grabii Migdałek trójklapowy -Exochorda "Serratifolia"Malus "Ola"Magnolia gwiaździsta Paulownia
Wersja mini mini 13:30, 12 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ładne połączenie - Carex buchanani z jeżówką. Bardzo ładne

Dziękuję, dziękuję

Plan jest aby umieścić to zestawienie w lewym górnym rogu pod wisienką.
Wersja mini mini 12:53, 12 wrz 2012

Do góry
ładne połączenie- Carex buchanani z jeżówką. Bardzo ładne
Wersja mini mini 12:52, 12 wrz 2012

Do góry
jest taki chaotyczny narazie, bo nie ma jeszcze 'pleców' z cisa rozrośniętych, a przed nimi rozrosły sie już trawy. A one potrzebują mocnego tła.
Ja bym te po lewej przy schodach tez sadziła.
Wersja mini mini 09:19, 12 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
przepraszam pisałam skrótami. Oczywiscie, w sumie powinno być ich trzy- dwie jak na rysunku -po lewej stronie, w lewym rogu. Zastanawiałam się tylko nad tym że dwie na końcu, za skrzynia by mi sie podobały, ale bałam się że będzie ciut ciężkawo
A o sadzeniu na słupku tez pomyślałam, ale do końca nie wiem gdzie ten słupek jest , czy nie jest pośrodku tej przestrzeni między donicą a rogiem.
U Ciebie nie ma symetrii i dobrze. I tego warto się trzymać.
Jeśli jednak masz dużą ochotę posadzić tam za donicą dwie wisienki i przycinać z czasem , to też nie będzie źle.

Magnolio, cały odcinek między donicą o siatką ma 240 cm, słupek jest w odległości 95 cm od donicy, więc prawie na środku efekt przesunięcia byłby chyba słabo widoczny. Chyba zrobię tak: kupię dwie i zacznę przymierzać oby tylko nie padało

co do braku symetrii, to ciągle muszę się przełamywać żeby jej nie było i przez jej brak mam wrażenie, że mój ogródek trochę chaotyczny.

ps. ta wisienkę po lewej stronie na dole, przy schodach też zostawić??
Ogród do kwadratu 08:33, 12 wrz 2012

Do góry
Trochę na mróz i na mocne słońce. Jak masz tam 'patelnię' to je odpuśc. Ale wg. mnie są cudne i warto by z nimi próbować, szczególnie że masz blisko mur, jak świerki podskoczą tez osłonią, no i jesteś na południu.
Pokrój, wielkość świetna.

Klon Brilliantissimum - może być. Jakis polny tez- np Nanum w formie piennej
Z wiśni- Umbraculifera.
Albo magnolia soulangeana
Jeszcze Swidosliwa- amelachier , tylko trzeba prowadzić na drzewko, wycinać nadmiar pędów od korzeni
I dereń jadalny- efektowny na przedwiośniu bardzo.
Bez czarny 'Laciniata'
Perukowiec, np 'Purpureus'- peruki są purpurowe, liście zielone

Wersja mini mini 08:10, 12 wrz 2012

Do góry
przepraszam pisałam skrótami. Oczywiscie, w sumie powinno być ich trzy- dwie jak na rysunku -po lewej stronie, w lewym rogu. Zastanawiałam się tylko nad tym że dwie na końcu, za skrzynia by mi sie podobały, ale bałam się że będzie ciut ciężkawo
A o sadzeniu na słupku tez pomyślałam, ale do końca nie wiem gdzie ten słupek jest , czy nie jest pośrodku tej przestrzeni między donicą a rogiem.
U Ciebie nie ma symetrii i dobrze. I tego warto się trzymać.
Jeśli jednak masz dużą ochotę posadzić tam za donicą dwie wisienki i przycinać z czasem , to też nie będzie źle.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:04, 11 wrz 2012

Do góry
Mam straszna ochotę coś jeszcze zrobic przed zimą....

Pod topór wzięłam kawałek rabaty z brzózkami i dereniami.
Pościągałam już część darni.

Ale zupełnie mnie wena opuściła co do wyboru konkretnych gatunków....

Na poczatek - linie - czy sadzić tak jak zaplanowałam? takimi łukami?

Po drugie - wybór roslin - najmniej jestem pewna irgi 'Major' ( to te czerwone kropki na zielonym, pod nr 5)....

Tak w ogóle ten projekt rózni się trochę od rzeczywistych nasadzeń - tu głównie chodziło mi o pokazanie linii planowanych nasadzen - robić tak?

Na tym rysunku też pod nr 4 mam hosty - rzeczywiście już tam rosną, ale zachodzą do samego brzegu ( tam , gdzie kółeczka z nr 3)

Jeszcze co mnie zastanawia - Magnolia napisala kiedys, że ta część jest utrzymana w kolorach białych - trzymać się tego? Kuszące.... Ale nie potrafię dobrać roślin...

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:07, 11 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Magnolio, wielki buziak ode mnie i dziękuję ślicznie za wizytę oraz miły komentarz
Wpadnę i ja do Ciebie pooglądać

Ale Magnolia chyba nie ma swojego wątku?
Ja nie znalazłam, choć już dawno chciałam zobaczyć, jakie piękności ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies