Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:51, 25 cze 2021

Do góry
Hej hej! Wróciliśmy nocą z nadmorskich wakacji - z przygodami -na ok 270km przed domem padło ładowanie akumulatora i na oparach energii udało się jeszcze dotoczyć kolejne 100km i stanęliśmy przy jednym z MOPów. Przyjechał do nas tata eMa z zamiarem holowania, ale udało nam się przez zamiany akumulatorami i inne czary dojechać do domu bez użycia holu -byłaby katorga, bo budowa 7ki to mnóstwo krętych objazdów.

No ale o 2 w nocy zrobiłam obchód ogródka przy latarce i choć duże kwitną na całego, to wątpliwa ich zeszmacona deszczem uroda no trochę smutno, ale cóż poradzić -czy urlop czy był w domu była, byłoby tak samo.
Ślimaki żrą wszystko na całego, więc jak będę robić kolejne prania, to z wiadrem obejde ogródek i pozbieram co się da.

Magnolia straciła nawet te pojedyncze liście jakie miała.. nie będę ludzi niej nic manipulować poza podlewaniem, może jeszcze kiedyś ożyje.
Pszczelarnia 23:00, 24 cze 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie jest Ewo.
Róża gestokolaczasta- czy ona kwitnie krótko? Moja od Ciebie zakwitła, zachwyciła, ale szybko przekwitła. Może za mala jeszcze. Może uda się jej zawiązać owoce.
Pigwowiec- też planowałam upiąć Twoją metodą. Czy w kwestii obfitości/jakości owocowania masz sugesite, jaki kupić?

To pewnie z powodu upałów. Kwitnie krócej niż Lukkefund ale dłużej niż Reine des Violettes.

Mam biało kwitnące trzyletnie i jeden czerwono kwitnący 'Holland'. Kiedyś miałam te kwitnące na pomarańczowo ('Nicoline') i dopiero po kilku latach dawały dużo owocu. Te białe też na razie skąpo z owocowaniem. Chyba po prostu p. japoński będzie najlepszy.
Migawki z ogródka 17:43, 24 cze 2021

Do góry
tulucy napisał(a)
W cieniu to było i wczoraj jakoś chłodniej

A dziś tylko tyle. Posadziłam w końcu magnolię i sypnęłam trochę kory na tę ścieżkę. Paliki magnolia dostała od pomidorów. Kory więcej sypnę, jak zrobię obrzeże, to na dole. To w ogóle jest jedna rabata, magnolia po lewej, ścieżka po prawej. W plecach płot sąsiadów już bez tuj.

łucja , i tak wiele biorąc pogodę pod uwagę
Ja ograniczam się do pielenia
ale to idzie strasznie wolno ,
jak nie gorąco to leje

Migawki z ogródka 17:40, 24 cze 2021

Do góry
W cieniu to było i wczoraj jakoś chłodniej

A dziś tylko tyle. Posadziłam w końcu magnolię i sypnęłam trochę kory na tę ścieżkę. Paliki magnolia dostała od pomidorów. Kory więcej sypnę, jak zrobię obrzeże, to na dole. To w ogóle jest jedna rabata, magnolia po lewej, ścieżka po prawej. W plecach płot sąsiadów już bez tuj.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:58, 24 cze 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
No tu dopiero jestem pod wrażeniem ze domu nie widać prawie

Kucnęłam

Ale jak urośnie Ginnal, brzoza, pęcherznica, magnolia i reszta to faktycznie domu prawie nie będzie z tego miejsca widać.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:09, 24 cze 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

Mam tę samą piwonię, i tak samo wygląda, inne rosnące w pobliżu są normalne, tylko ta taka jasna . Może to jest coś z tą odmianą? Będę na jesień swoją wykopywać i sprawdzać co jest w korzeniach

Daj znać jak sprawdzisz jak się mają, ja się boję grzebać bo magnolia grzebania nie lubi, a ona pod magnolią. Celowo tak sadziłam bo piwonie mogą wiele lat rosnąć w jednym miejscu, ale z tą ewidentnie coś nie halo
Do raju daleko - u Ewy 21:09, 23 cze 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Ewa! Też się przyłączam do cmokania. Piękne róże, piwonie, powojniki i magnolia o dziwo o tej porze.

Fajnie się zrobiło Takie cmokanie jest bardzo miłe
Magnolia Genie jeszcze nie przestała kwitnąć Niezła jest
Do raju daleko - u Ewy 17:09, 23 cze 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Dzisiaj dzień cmokania Fajnie To ja Was tez cmokam
I przesyłam powojniki

Genie nadal u mnie kwitnie - nie do wiary

Ewa! Też się przyłączam do cmokania. Piękne róże, piwonie, powojniki i magnolia o dziwo o tej porze.
Dla odmiany czas na zmiany... 10:12, 22 cze 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

No i szkoda, czaiłam się na niego od dawna, ale jeśli lubią go ślimaki, to nigdy nie będzie taki ładny, jak na Waszych fotkach. Szkoda, kwitnący zadarnicz bardzo by się przydał. Tu i ówdzie.

Zauwazyłam, że najbardziej ślimaki lubią samą odmianę Little Artist, juz siewki z niego mniej. jak go obsypiesz na dole mączka bazaltową, to im się nie spodoba- ślimakom. U mnie w tym roku ślimaki zżerały jednego, reszcie darowały. Ale zapolowałam wieczorem na nie i jest już dobrze. On moim zdaniem jest dobry jako domieszka czy akcenty np między trawami czy bylinami o ładnych liściach- w masie obok siebie, gdzie niemiałby o co się opierać byłoby widać jak się rozkłada na boki a srodek pusty- to chyba nie bardzo się sprawdzi.
Dla odmiany czas na zmiany... 10:07, 22 cze 2021

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Magnolio, uwielbiam Twoje "typy" roślin. Są takie oryginalne, mają w sobie jakiś taki czar . Znalazłam u Bety zdjęcia Twoich powojników i info o ulubionych grupach, są przepiękne. Już zachorowałam na nie . Widziałam właśnie, że Little Artist ma patyczek, teraz wiem dlaczego. Zgapilam od dziewczyn polecana przez Ciebie Princes Diane i nie mogę się na nią napatrzeć w tym sezonie, właśnie powoli rozkwita.

Bardzo się cieszę, że mogę czasem Cie zainspirować. Powojniki botaniczne są wg mnie niesamowite
Dla odmiany czas na zmiany... 14:53, 21 cze 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

całe lato do jesieni. U mnie też sie sieje trochę. Jedno z dzieci zakwitło na róż.
jedyny jego mankament malutki że jako pnącze prymitywne jest wiotki, więc czasem warto go lekko podeprzeć lub związać luźno. I lubią go ślimaki

No i szkoda, czaiłam się na niego od dawna, ale jeśli lubią go ślimaki, to nigdy nie będzie taki ładny, jak na Waszych fotkach. Szkoda, kwitnący zadarnicz bardzo by się przydał. Tu i ówdzie.
Dla odmiany czas na zmiany... 10:58, 21 cze 2021

Do góry
Jagodaa napisał(a)
O jaki on śliczny! Jak długo kwitł w zeszłym roku?

całe lato do jesieni. U mnie też sie sieje trochę. Jedno z dzieci zakwitło na róż.
jedyny jego mankament malutki że jako pnącze prymitywne jest wiotki, więc czasem warto go lekko podeprzeć lub związać luźno. I lubią go ślimaki
Dla odmiany czas na zmiany... 10:56, 21 cze 2021

Do góry
beta napisał(a)

O jej, nie wiedziałam. Zatem następnym razem umowie się na oprowadzanie z Tobą

super!
Dla odmiany czas na zmiany... 10:55, 21 cze 2021

Do góry
to śmiałek wg mnie
Dla odmiany czas na zmiany... 22:01, 19 cze 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
ja mam oprowadzania w tym ogrodzie botanicznym. Ale nie było mnie tam wczoraj, ani w weekend, szkoda

O jej, nie wiedziałam. Zatem następnym razem umowie się na oprowadzanie z Tobą

Migawki z ogródka 00:30, 18 cze 2021

Do góry
Kasiu, magnolia stoi tam, gdzie stała, pod oknem salonu. Ale już zaczęłam zdejmować darń na jej nowej miejscówce.

Magda, warzywnik w trakcie, jak zrobię ścieżki, to będę się chwalić
Ogród pod lasem 16:32, 17 cze 2021

Do góry
Magnolia stellata i dereń Cloud Nine.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:11, 16 cze 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Piękne róże

Teraz, jak patrzę po sklepach internetowych, to nie ma tych odmian, które ewentualnie mogłabym chcieć .

Kiedy najlepiej zamawiać róże? Kiedy jest ich największa dostępność?

Kasiu, jak magnolia?

Zwykle zamawiałam jakoś w sierpniu czy wrześniu i potem zostawało czekanie na wysyłki jesienne. A na jakie odmiany się nastawiasz?

Magnolia póki co wegetuje...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:33, 16 cze 2021

Do góry
Piękne róże

Teraz, jak patrzę po sklepach internetowych, to nie ma tych odmian, które ewentualnie mogłabym chcieć .

Kiedy najlepiej zamawiać róże? Kiedy jest ich największa dostępność?

Kasiu, jak magnolia?
Pszczelarnia 10:19, 16 cze 2021

Do góry
pięknie jest Ewo.
Róża gestokolaczasta- czy ona kwitnie krótko? Moja od Ciebie zakwitła, zachwyciła, ale szybko przekwitła. Może za mala jeszcze. Może uda się jej zawiązać owoce.
Pigwowiec- też planowałam upiąć Twoją metodą. Czy w kwestii obfitości/jakości owocowania masz sugesite, jaki kupić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies