Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

...uDany ogród 14:11, 17 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Każdy ma jakiś syf w ogrodzie. Gdzieś trzeba graty, chwasty czy inne rupiecie składować. U mnie najwięcej badziewia jest przy ognisku po przykrywane aby nie zamokło czekające na spalenie.
Tyłko chrust plastików nigdy nie paliłam.

Floksy są piękne moje też się szykują do zakwitu. Kupiłam 4 doniczki a teraz mam poduszki o 1 m średnicy i wszędzie posadziłam gdzie się dało. Dużo też obcielam bardzo się krzewią.

Piękna pogoda u nas wczoraj po południu trochę deszcz pokropił, ale susza w dalszym ciągu.

Pozdrawia

Elu wiem, ale ja już z tym nie mogę wytrzymać i postanowiłam to w tym roku uprzątnąć. Okazja się znalazła, bo postanowiliśmy tam zrobić warzywnik i szklarnię. Zaczęło się od wycinki drzew i sprzątania gałęzi i drewna . Musieliśmy zlikwidować namiot foliowy, który nam załatwił zmrożony śnieg. Namiot był super schowkiem na przydasie, okazało się podczas segregowania, że połowa jest zepsuta lub do niczego się nie przyda. Kursowałam dzisiaj z Dużym do punktu zbiórki odpadów. Teraz Musimy wyrównać teren bo jest zaniżony. Jak się z tym uporam to zaczniemy stawiać skrzynie, a dopiero na sam koniec będziemy kombinować ze szklarnią z okien, które już czekają. Roboty mam moc, ciekawe czy w tym sezonie zdążymy z wszystkim co jest na liście?
Pamiętam jak mnie ostrzegałaś jak sadziłam tak gęsto. Teraz widzę, że nabierają ciałka rozsadzę je po kwitnieniu. Teraz już mam na nie plan w zeszłym roku nie miałam

Wczoraj u nas było cudownie w słońcu prawie 30 stopni. Dzisiaj jest pochmurno i wieje silny wiatr. Trochę ogarnęliśmy i przyjechałam do domu zrobić obiadek, potem znów się wybieram
...uDany ogród 13:55, 17 kwi 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Super. Czyli bodziszek nie jest taki zły jak myślałam. Dziękuję Danusiu i pestko. Potrzebuję zadarniających.

Danusiu też mam floksy. I muszę je posadzić bliżej ścieżki bo w głębi rabaty tracą urok. Łatwe w przesadzani. Lubię je.

Aniu bodziszki to super rośliny. Szybko rosną, ładnie kwitną i są zdrowe
Ja mam floksy od zeszłego roku, jakoś nigdy nie przepadałam za nimi, ale Pan na giełdzie mnie namówił Zobaczymy jak będą wyglądać jak rozkwitną.
Muszę je po kwitnieniu rozsadzić, bo są zdecydowanie za gęsto. Ale mnie Ela ostrzegała, a ja nie posłuchałam...
Ogród na tle lasu malowany 12:58, 17 kwi 2019

Do góry
Witam się i ja, też mam widok na Babią Górę, z jakiej strony Krakowa jesteś? Podobnie walczę jak Ty
trochę dłużej i jak na razie wytrwałam, Magda z tego co widzę wytrwała z Ciebie osóbka..dasz radę

Magnolia u Ciebie to jedna z pośrednich czyli Soulanegana jakaś tam

Z mojego doświadczenia jak masz floksy szydlaste, zamiast żagwinu od razu
zrezygnuj z rh, ja wszystkie musiałam eksmitować, nie rosły z trudem radzą sobie azalie, jeśli magnolie
rosną to klony też będą...oczywiście jak lubisz
To są moje pierwsze spostrzeżenia i tylko sugestie...powodzenia w nowych falujących nasadzeniach

Pozdrawiam
...uDany ogród 10:16, 17 kwi 2019

Do góry
Każdy ma jakiś syf w ogrodzie. Gdzieś trzeba graty, chwasty czy inne rupiecie składować. U mnie najwięcej badziewia jest przy ognisku po przykrywane aby nie zamokło czekające na spalenie.
Tyłko chrust plastików nigdy nie paliłam.

Floksy są piękne moje też się szykują do zakwitu. Kupiłam 4 doniczki a teraz mam poduszki o 1 m średnicy i wszędzie posadziłam gdzie się dało. Dużo też obcielam bardzo się krzewią.

Piękna pogoda u nas wczoraj po południu trochę deszcz pokropił, ale susza w dalszym ciągu.

Pozdrawia

...uDany ogród 08:15, 17 kwi 2019

Do góry
Super. Czyli bodziszek nie jest taki zły jak myślałam. Dziękuję Danusiu i pestko. Potrzebuję zadarniających.

Danusiu też mam floksy. I muszę je posadzić bliżej ścieżki bo w głębi rabaty tracą urok. Łatwe w przesadzani. Lubię je.
Słoneczny Ogród 22:46, 16 kwi 2019

Do góry
Brzoskwinia ładny ma kolor kwiatków i są takie delikatne, aby tylko mróz nie przyszedł. Zapowiadają na szczęście ciepło. Sasanka taka dostojna na tym skalniaku, główkę trzyma sztywno , nie Ci się wysiewają. Floksy u Ciebie więcej dojrzałe.
Ciekawa jestem nowej rabaty.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:23, 16 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Widziałam w wiadomościach jak się pali dach. Taka historia, szkoda by jej było.
Iza super ta wiosenna rabata z moimi ulubionymi sasankami.
Floksy zaczynają kwitnąć, u nas jeszcze nie pora, jeszcze troszeczkę.
Orzech jest?

Orzech jest ciekawa jestem ile w tym roku urosnie

Strasznie mi szkoda tej katedry, straszny taki pozar. 180 lat budowy, pokolenia przetrwala a mala iskra ja tak zniszczyla. Na szczescie da sie odbudowac.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:17, 16 kwi 2019

Do góry
Widziałam w wiadomościach jak się pali dach. Taka historia, szkoda by jej było.
Iza super ta wiosenna rabata z moimi ulubionymi sasankami.
Floksy zaczynają kwitnąć, u nas jeszcze nie pora, jeszcze troszeczkę.
Orzech jest?
Skąpana w słońcu 08:00, 16 kwi 2019

Do góry

Bardzo lubię floksy szydlaste, powolutku zaczynają

Ptasi gaj 13:24, 15 kwi 2019

Do góry
Moja nie kwitnąca bergenia już 3 rok ci z nią zrobić?

Barwinek tak mi się rozrósł jeszcze nigdy nie był tak piękny. W zeszłym roku został skoszony po przekwitnięciu.

Floksy zaczynają kwitnac.

Gutlandia 21:48, 14 kwi 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Drzewa nie muszą mieć 20 m. Powinny być proporcjonalne do całości. Wybór konkretnego drzewka, to jeszcze nie ten moment (choć przyznam się, że swoje myśli kieruję w stronę rajskich jabłonek.One zimą dosyć długo trzymają owoce, do owoców przylatują ptaki, a je przyjemnie się obserwuje przez okno. Byłyby spójne z sąsiednimi drzewami.)
Najpierw Agnieszka jednak musi podjąć decyzję, jaki tam ma być styl, układ.

Czy przy tej kratce rosną róże?

Gdyby to było wakacyjne siedlisko, to późnojesienny, zimowy i wczesnowiosenny wygląd można by pominąć. Gdyby potraktować to miejsce jak typowy wiejski przedogródek, to też. Wystarczyłoby wsadzić floksy, aksamitki, malwy, irysy.

Agnieszko, a jaki masz stosunek do bukszpanów? (i do okrywowych róż?)

Obawiam się, że te przylatujące ptaki będą przysmakiem moich kotów. Polują skubańce na wszystko co się rusza a zwłoki znoszą mi pod drzwi lub do domu. Plus taki, że łapią również krety.

Te zielone krzaczory po prawej? To te no... khmm... eee... nooooo... bambusy fargesia robusta pingwu. Kocham je. I wiem, że to głupia nastoletnia miłość bo pasują jak świni siodło ale na razie są.

Bukszpany niekoniecznie. Za dużo z tym roboty bo ładnie wyglądają tylko przycięte w równe kulki, stożki tudzież inne bryły. Puszczone samopas bez strzyżenia są jakieś takie nieporządne. Róże okrywowe są śliczne. Zwłaszcza białe lub blady róż. Tylko nie wiem jak się nimi opiekować i jak często.
Gutlandia 21:35, 14 kwi 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ale Haniu czy tam jest wystarczająco dużo miejsca na drzewa? Jak oglądam zdjęcia, to wydaje mi się tam dość wąsko. Drzewo pasuje mi między furtką i bramą.

Drzewa nie muszą mieć 20 m. Powinny być proporcjonalne do całości. Wybór konkretnego drzewka, to jeszcze nie ten moment (choć przyznam się, że swoje myśli kieruję w stronę rajskich jabłonek.One zimą dosyć długo trzymają owoce, do owoców przylatują ptaki, a je przyjemnie się obserwuje przez okno. Byłyby spójne z sąsiednimi drzewami.)
Najpierw Agnieszka jednak musi podjąć decyzję, jaki tam ma być styl, układ.

Czy przy tej kratce rosną róże?

Gdyby to było wakacyjne siedlisko, to późnojesienny, zimowy i wczesnowiosenny wygląd można by pominąć. Gdyby potraktować to miejsce jak typowy wiejski przedogródek, to też. Wystarczyłoby wsadzić floksy, aksamitki, malwy, irysy.

Agnieszko, a jaki masz stosunek do bukszpanów? (i do okrywowych róż?)

Moja glebo terapia 20:12, 12 kwi 2019

Do góry
Tu też zaszły małe zmiany, znowu ukradłam kawałek trawnika, trochę poprzesadzałam, trochę podosadzałam wszystko jak widać jest w trakcie prac.

W każdym razie plan jest, realizacja trochę się ślimaczy ale na pogodę nie ma mocnych.

Pod płotem pomiędzy tawułą a wierzbą dosadziłam azalię wielokwiatową Mandarin Lights a po drugiej stronie wierzby białą krzewuszkę

Po prawej stronie od magnolii trochę pozmieniałam i dosadziłam trzy hortensje Phantoma, Vanille Fraise i Pink Diamond.
Pomiędzy nimi rosną floksy, marcinki, orliki i takie tam inne co już wcześniej rosły. Są tam dwie piwonie, które będę przesadzać ale to dopiero jak przekwitną, bo liczę że może jednak zakwitną. Na zdobycznym kawałku rosną różowe i białe jeżówki, szałwia i rozplenice

Bezpośrednio pod magnolią w dużej mierze rosną sadzone w tamtym roku liliowce i tam nic nie będę zmieniać tylko w pierwszym rzędzie przed liliowcami mam zamiar żurawki dość ciasno posadzić one tam już rosły ale tak dość rzadko po prostu je posadzę gęściej aby było je widać.

Dalej są hosty i one też nie będą ruszane ewentualnie zastanawiam się nad jeszcze jedną hortensją ale to się jeszcze zobaczy.

Z niecierpliwością będę czekać jak to będzie w lecie wyglądać bo już zaczynam po woli mieć dość tej rabaty, co roku coś na niej grzebie i dalej nie jest to to co bym chciała.

Majówka na Majówce 10:29, 12 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Teraz byliny. Niezła lista

Pierwsze co bym zrobiła, to pogrupowała je w zależności od zapotrzebowania na wodę.
Jeśli ta rabata będzie dobrze podlewana, to mogłyby iść na nią:
floksy, świecznica, rozlenice, miskanty, rdest, jeżówki, czyściec, pysznogłówka.
Jeśli miałaby być sucha, to wtedy: molinie, lawenda, rozchodniki, trzcinniki, seslerie, przetaczniki.

Szałwia w obu przypadkach, bo coś na wiosnę jest potrzebne. Może jeszcze jakieś orliki, bodziszki lub kukliki?

Nie wiem czy pamiętasz, zimą pokazywałam na swoim wątku projekty rabat Roya Dibika - takie naturalistyczne, całkiem wymieszane. Poszłabyś w coś takiego?

Rabata ma nawodnienie kropelkowe więc wodę dostanie, tam jest cały czas słońce, bo nic jej nie osłania, dlatego chciałabym jakieś drzewa, które chociaż trochę dadzą cienia, te co są jeszcze takiego nie dają. Liczę, ze te świdosliwy szybko rosną i zasłonią co nieco
Nie pamiętam tych projektów ale zaraz się wrócę pogrzebać u Ciebie. Tak czy siak zdecydowanie bardziej podoba mi się styl naturalistyczny, mieszany.
Majówka na Majówce 09:36, 12 kwi 2019

Do góry
Teraz byliny. Niezła lista

Pierwsze co bym zrobiła, to pogrupowała je w zależności od zapotrzebowania na wodę.
Jeśli ta rabata będzie dobrze podlewana, to mogłyby iść na nią:
floksy, świecznica, rozlenice, miskanty, rdest, jeżówki, czyściec, pysznogłówka.
Jeśli miałaby być sucha, to wtedy: molinie, lawenda, rozchodniki, trzcinniki, seslerie, przetaczniki.

Szałwia w obu przypadkach, bo coś na wiosnę jest potrzebne. Może jeszcze jakieś orliki, bodziszki lub kukliki?

Nie wiem czy pamiętasz, zimą pokazywałam na swoim wątku projekty rabat Roya Dibika - takie naturalistyczne, całkiem wymieszane. Poszłabyś w coś takiego?
Podmiejski ogródek 08:33, 12 kwi 2019

Do góry
Z krzewów wcześnie kwitnących mam złotlina, i to chyba pleniflorę;
nie jest popularny ze względu na bałaganiarski pokrój ale ja go tnę do ziemi zaraz po kwitnieniu i pięknie odbija

klon palmowy powoli zaczyna być widoczny

wilczomlecz purpurea - po raz pierwszy po zimie wygląda ładnie i nawet aktualne przymrozki - o dziwo - mu nie zaszkodziły; chyba doczekam się kwiatów

na ścieżce floksy szydlaste mi padły po tym, jak budowlańcy kubły z cementu tam płukali; wymieniłam na skalnicę
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:26, 11 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale się pokaz magnoliowy szykuje

Sylwia roślinki szykują się do pokazu
jeśli mróz nie zniszczy to będzie co podziwiać

Szafirki

Floksy

Tulipany

Majówka na Majówce 21:52, 11 kwi 2019

Do góry
Forumki, chciałbym Was prosić o pomoc w skomponowaniu jednej z rabat, nie moge całkowicie pójść na żywioł z tyn co zaplanowała Asia ale chcę na tyle ile się da z tego skorzystać (Asiu, mam nadzieje, ze nie będziesz mi miała za złe ). Chodzi o największy "cycek" . Nasmarowałam coś na kształt tego co sobie wymyśliłam i proszę Was o pomoc w rozplanowaniu roślin, którym aktualnie dysponuję.

N szczycie cycka rośnie strzępek (na razie młodzież - ok 80cm) w stronę siatki wymyśliłam żeby posadzić dwie świdośliwy, które właśnie nabyłam, pod nimi tuje danica z hakonkami i pomiędzy nimi jakieś cosie. Pomiędzy strzepkiem i czymś pod nim a świdośliwami chciałabym zrobić coś na kształt ścieżki, żeby nie biegać w koło cycka

Z rabaty z boku mam do dyspozycji:
floksy - białe, różowe, fioletowe/niebieski (w zależności od nasłonecznienia)
pysznogłówke (która łapie mączniaka, ale urzeka mnie zapachem liści i kolorem i zamierzam walczyć z nią do końca, mojego lub jej )
świecznica
przetacznik Chirsta - kilka sztuk
czyściec humelo - kilka sztuk
ID - kilka kęp
rozplenice szt. 4 (dwie muszę podzielić, bo kobyły są i jedna nie chce się kocić)
Miskant variegatus - jeden spot=ry (ale nie chce go ruszać, bo jest ładniusi więc zostanie na miejscu, drugi młodzik
jabłonka ozdobna Ola
jeżówki Secret affair sztuk 4
hortensja Limelight - jedna spora, druga taka sobie
hortensja Anabaell - 3 szt, w tym jedna spora
kilka sztuk chryzantemy różowej
molina Heidebraut - 2 szt.
molnia variegata - 6szt. 9kilka jeszcze w rozsadniku)
bukszpan kula - jedna sztuka
lawenda
tuja złota głowa (pod taka nazwa kupowałam) - 3 szt.
rozchodnik nn - kilka jest w rozsadniku
cyprysik filifera - 2szt.
trzcinnik Karl forester - szt (ale chyba muszę je stamtąd zabrać, bo mocno zardzewiały w zeszłym sezonie)
i dwa jałowce na jednym pniu

Uff, to chyba wszystko, mam nadzieję, ze wspólnymi silami uda się coś fajnego wymyślić
To jak, pomożecie?
A tak wygląda ta rabata "tramwaj", na której są w wymienione rośliny

Wśród brzóz i dębów 20:32, 10 kwi 2019

Do góry
Aniu, nie mam porzeczek w ogrodzie, ale niestety są u sąsiadów, to jakieś 50 metrów od mojej wejmutki, mam nadzieję, że to wystarczająco daleko.

Basieńko, sasanki zaskoczyły mnie takim kwitnieniem, bo kompletnie nic przy nich nie robię. Rosną w suchej ziemi i bez nawożenia. Okazały się bezobsługowe, więc coraz bardziej je lubię.
Agatka dała znak, że żyje, ale znowu przepadła. Musimy cierpliwie czekać.

Dorotko, ten zakątek najfajniej wygląda latem, gdy kwitną irysy, liliowce, floksy i ostróżki Teraz jeszcze jest łyso, ale już niedługo...

Kilka wiosennych ujęć:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies