Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:54, 30 maj 2019

inka74 napisał(a)
Daj znać czego ew. szukasz. Pozostałe elementy wolne wydam sąsiadkom coby nie stały

No tą kocimiętkę małą to bym przytuliła.
I na żółtej rabacie zrobiło się miejsce na stellę...
TAR 13:58, 30 maj 2019

makadamia napisał(a)

O mączniaku na floksach rozmawiałam z Toszką w zeszłym roku.
Należy podlewać konewką po korzeniach a nie szlauchem po liściach.
Ten floks, który podlewałam pierwszym sposobem (bo rośnie przy chodniku i mam do niego dojście) prawie wcale nie miał mączniaka.
Ten, którego podlewałam drugim (bo rośnie pod cisami, w głębi rabaty) miał straszliwego mączniaka.
Brak przewiewu zapewne się dołożył.

U mnie kotka nie rusza kocimiętek, za to z upodobaniem podskubuje różne trawki

ha, to moze dlatego na moich nie zauwazylam maczniaka, bo ja nie podlewam. u mnie rosliny maja przekichane, musza sobie same radzic podlewane tyle co przy wsadzeniu i deszczem.
MirellaB 14:00, 30 maj 2019

Fajne połączenie krwistej żurawki i szałwii U mnie na dwóch różnych rabatach
makadamia 14:01, 30 maj 2019

Aniu, już ustaliłyśmy - nawet bez podlewania i nawożenia Twoje rośliny mają lepiej niż nasze z podlewaniem
April 14:02, 30 maj 2019

tulucy napisał(a)
To ja się podzielę irysami jakby co, mam teraz kwitnące biąłe i ciemny fiolet by się znalazł... Tylko też - musisz wpaść na szaberek

To i ja się zapiszę do ciebie na szaber, jak jeszcze zostanie ci tych białych irysów. Bo niebieskie mam a jakoś nie mogę dopaść białych. Może nie rozkradną ci wszystkiego
TAR 14:02, 30 maj 2019

do mnie koty przychodza na polowanie na myszy. ale zauwazyłam ostatnio, ze na korze, przy brzozie koło oczka wyleguje sie kot. wcale sie nie boi, to ja sie boje o białasy. Ale musze go gonic, bo ten gnojek chyba na ptaki mi poluje. oczko to ulubiona miejscowka skrzydlatych. Nie po to budki legowe robilam, nie po to tyle dokarmialam zima zeby teraz padły łupem kota.

musze jakiegos psika wodnego miec pod reka i go pogonie. to czyjs kot, miejscowy, zauwazyłam ze ma obrozke.
MirellaB 14:04, 30 maj 2019

W szkółce Pani mi podpowiedziała, aby floksy nie miały mączniaka należy wczesną wiosną jak zaczynają wschodzić spryskać preparatem. Można również ziemię spryskać przed ich wykiełkowaniem.
Stosuję tą metodę od trzech lat i floksy mi nie chorują.
makadamia 14:04, 30 maj 2019

MirellaB napisał(a)
Fajne połączenie krwistej żurawki i szałwii U mnie na dwóch różnych rabatach

Koniecznie musisz je ze sobą zeswatać
Ten róż na żurawce taki ładny, że ze wszystkimi fioletami pięknie się komponuje

Zdjęcie z zeszłego roku ładniejsze: rogownicy już tutaj nie mam, a żurawkę za późno podzieliłam i w tym miejscu mi nie kwitnie w tym roku.
makadamia 14:06, 30 maj 2019

MirellaB napisał(a)
W szkółce Pani mi podpowiedziała, aby floksy nie miały mączniaka należy wczesną wiosną jak zaczynają wschodzić spryskać preparatem. Można również ziemię spryskać przed ich wykiełkowaniem.
Stosuję tą metodę od trzech lat i floksy mi nie chorują.

Topsinem?
Jeśli by to miało pomóc, to mogę się raz w roku poświęcić, bo do regularnych oprysków nie mam cierpliwości
TAR 14:07, 30 maj 2019

makadamia napisał(a)
Aniu, już ustaliłyśmy - nawet bez podlewania i nawożenia Twoje rośliny mają lepiej niż nasze z podlewaniem

w sumie to prawda, dobrze zagadałam z facetem od piasku podczas budowy. on mi przywoził w reklamówkach ziemie na probe z roznych miejsc i ja te najlepsza (tak mi sie wydawalo) u niego zamawiałam. niedrogo jak na trojmiejskie standardy i nie mieszana z piachem. tylko czysty czarnoziem. na czesci dzialki na szczescie tylko 5 wywrotek mam slabej ziemi od innego dziada, ktory mnie po chamsku oszukal. co innego pokazywał a co innego nawiozl.