Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogródek Iwony II 23:23, 03 sie 2016

Do góry
OOO widzę, że nie tylko ja urlop pracowicie spędzam Fajna pergola
Zmiany z kostka też fajnie wyszły, nie doczytałam co będzie teraz przy chodniczku?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:45, 03 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasia, fajnie ta rabata wyszła. Mimo twojej krytyki.
Tylko chyba lawendę bym wymieniła na taką bardziej zwartą. Ta jakaś niepookładana jest.
jeśli znajde czas ...bo dzisiaj to już mam klęskę urodzaju dosłownie...to może jak przekwitnie to ją przesadzę na sam skraj rabaty niech sobie swobodnie zwisa i się pokłąda i rozkłada a nie między bukszpanami bo obecnie jest tam jeszcze mała kostka której wogole nei widać a jak będzie wena to zupełnie wyleci w obmyśo0ne już kiedyś miejsce.
Ogródek Iwony II 12:43, 03 sie 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pędzicie z robotą w zastraszającym tempie i to mi się bardzo podoba. Bardzo dużo się dzieje u Ciebie, ja gdybym chciała przenosić roślinki z rabatki na rabatkę w środku lata na pewno bym je umarnowała. Kiepska ziemia i bezdeszczowe upalne lato nie sprzyja u mnie takim przeprowadzkom.

Dorotko, przenosiłam roślinki, bo tam miała być kostka, decyzja zapadła nagle o poszerzeniu tarasu. Tylko dlatego, ze został materiał.
Zdziwiona jestem tym bezdeszczowym latem, bo u mnie corusz pada. Ziemia nigdy nie byłą tak nasączona wodą, jak w ostatnim czasie. Ponadto przyjmuję kilka zasad przy letnim przesadzaniu:
1. Wykopanie roślinki z dużą ilością ziemi
2. Namoczenie na kilka godzin w wodzie (wiaderko), aby roślinki się napiły.
3. Dołek nawożę kompostem zmieszanym z obornikiem, na to ziemia, roślinka, wlewam konewkę wody, zasypuję, jak woda osiądzie. Zasypuję ziemią. Ściółkuję, by woda nie parowała.
4. Przez kilka dni podlewam z konewki wodą.
5. Jak pojawia się słońce - cieniuję roślinki do czasu, aż widać , ze łebki mają do góry ale przy przesadzaniu były pochmurne dni, co mnie bardzo cieszyło
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:29, 02 sie 2016

Do góry
Właśnie chciałam powiedzieć, że masz super miejsca na przedpłociu. Na razie nie ruszaj. U mnie po ryciu kanalizacji przed płotem był obraz nędzy i rozpaczy. Na razie masz co robić w ogrodzie.

Kostka super, ja bym chciała choć krawężniki, żeby można było rośliny sadzić do końca.

Pod bukszpanami fajne będą carexy. Raczej nie powinno ich przypalać. U mnie nic się nie dzieje
Ogródek Iwony II 21:32, 01 sie 2016

Do góry
Straszne tyły mam na forum. Nawet na swoim wątku.
E-Mmiał urlop, zamiast odpoczywać, pracowaliśmy, jak mrówki. A właśnie, dziś zdejmowałam kostkę i strasznie mnie mrówki oblazły Musiałam wypowiedzieć im wojnę ...
W zeszłym tygodniu:
1. Erkiel na domku gospodarczym został rozebrany. Będzie równy dach. Zamówiliśmy drzewo na podbitkę, będę malować deski, czekamy na cieśli...i na blachę. Powinna dojechać w tym tygodniu. Gorzej z cieślami ...

2. Zrobiliśmy pergolę na róże pnące.

Marta proponowała przedłużyć pergolę po całości. Propozycja przyjęta.
Będzie kontynuacja pergoli, jeśli czas pozwoli i kupimy materiał. Pomysł świetny, Zbyszek zlicza potrzebny materiał Pędzle i drewnochron śnić mi się będą po nocach, najpierw muszę pomalować deski na podbitkę

3. Posadzka w pokoju młodego zalana, schnie. Musze ją zraszać wodą, by za szybko beton nie popękał ...

4. Chodniczek na wejściu do domu podniesiony wyżej, woda nie będzie spływać pod dom, tylko na trawnik. Przy okazji zrobiliśmy odprowadzenie wody z rynny. Na razie z jednej, bo mieliśmy tylko jedną beczkę. Niestety nie mam namiarów na więcej, tą dostaliśmy przy okazji. A szkoda. Zostały 3 rynny na domu ...

5. Odzyskałam trochę kostki, więc zapadła decyzja, żeby powiększyć tarasik przy grillu. Trochę tam było ciasno, teraz udało się pozyskać dodatkowy metr

Musiałam wykopać wszystko z tej rabaty

Miejsce rabaty zajęła kostka, by łatwiej można było przejść
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:24, 01 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Świetnie ten chodnik pomyślany. I jak szybko wykonany!

Dzięki Ewka teraz działamy z drugim.....materiał różny .....w sensie kostka różnych wzorów, wielkości i kształtów, ale chociaż kolory te same......wyzwanie jest
Co z tym ogródeczkiem począć 15:08, 01 sie 2016

Do góry
Beaciu zrobiłam zdjęcie tego podjazdu z tych skrawek ,jak je jeszcze mam to ci pokżę.
A gdzie sie kupuje ..nie wiem ,zapytam Ema to Ci napiszę

Beaciu sporo ziemia po zimie siadła .My początkowo myślelismy o polbruku ,dlatego czekaliśmy przez zimę bo tak nam fachowiec poradził .
Ale teraz nie chce polbruku .Jak bym jeździła tylko osobówkami to co innego, ale u mnie dziennie duzo się tego wszystkiego przewija ,nie chce, bo widziałam jak taka kostka wygląda jak kilka razy dziennie ciagnik przejeżdza .
Ja bym szału dostała jak bym ten polbruk ciągle uwalony miała .A w kamyczkach nic nie widać
Więc póki nic mądrzejszego nie wymyślę będą kamyczki
Zmiany potrzebne od zaraz. 13:55, 01 sie 2016

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdcznie

Już kiedyś tutaj byłam, jednak brak czasu i inne sprawy spowodowały, że musiałam odpuścić tematy ogrodowe na jakiś czas. Teraz wracam i proszę o pomoc, Was, doświadczonych ogrodników

Potrzebuję zmiany, chcę zmiany.

Ogólnie w tym momencie w moim 'ogrodzie' jest sporo nasadzeń z czego większość do siebie zbytnio nie pasuje. Chciałabym je jakoś uporządkować.
Kostka w niedługiej przyszłości będzie do wymiany. Chciałabym zlikwidować nasadzenia po prawej stronie chodnika (tam gdzie jest hustawka), ponieważ jest to jedyny w miarę prosty teren na działce, gdzie można byłoby zrobić mini taras oraz miejsce gdzie może stać huśtawka plus ewentualnie basen dla dziecka. Rośliny które tam rosną chciałabym wykorzystać do innych rabat (oczywiście te które będą pasować). Problem polega w tym, że nie wiem jak je zaplanować. Myslałam o rabacie wzdłuż chodnika? Co o tym myslicie?

Kilka zdjeć poglądowych.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:22, 01 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Hop hop.Wpadłam z rewizytą!Faktycznie mamy podobne domki!Życzę dużo wytrwałości przy pracach.Wszystko na pewno się uda

Witam Cie Kasju.
Przez weekend nie uświadczycie Mnie na Ogrodowisku, bo siedzę na ogropolu. Ogłaszam, że już jest kostka, teraz zostało sam pole popoligonowe. Wiecie pewnie co mam na myśli. Zacieram ręce i po pracy rzucam sie w porządkowanie tych dziur, nasypów i całej reszty. Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu coś zaprezentuję
Teraz idę do Was nadrabiać zaległości
Typografia ogrodu 15:48, 29 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Bo w tej cześci ogrodu, ten wgłębnik, pergola i ta rabata stanowią fajną całą kompozycję. Cisu już tam nie widzę w innym miejscu tej rabaty. Ale jako zaakcentowanie końca tej części, gdzie króluje rozchodnik byłby super. Ten cisowy ekran trochę by też nawiązywał do tych ciut wystających oparć ławeczek we wgłębniku. Jak cis zostanie tak jak teraz, to zasłoni te wszystkie rozchodniki, a szkoda.

U mnie ten ewentualny cis powtarzałby się w kilku miejscach jako kostka

łatwiej byłoby jakbyś nie miała argumentów

a co z tym, ze w obecnej roplenicowo-rozchodnikowej są bukszpanowe kule a w nowej cześci ich nie będzie?
Typografia ogrodu 15:37, 29 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a dlacxego wg Ciebie zcis nie moze.byc w srodku? To tak jak Twoje kostki wsrod bylin

Bo w tej cześci ogrodu, ten wgłębnik, pergola i ta rabata stanowią fajną całą kompozycję. Cisu już tam nie widzę w innym miejscu tej rabaty. Ale jako zaakcentowanie końca tej części, gdzie króluje rozchodnik byłby super. Ten cisowy ekran trochę by też nawiązywał do tych ciut wystających oparć ławeczek we wgłębniku. Jak cis zostanie tak jak teraz, to zasłoni te wszystkie rozchodniki, a szkoda.

U mnie ten ewentualny cis powtarzałby się w kilku miejscach jako kostka
Ogród z pergolą 14:05, 29 lip 2016

Do góry
a jakieś kostki poza bylinami jaką być? bo w tym ogrodzie to jest i kostka formowana i donica wsadzona w sam środek rabaty. To wydaje mi się wtedy te sąsiednie rabaty bylinowe zamyka w te kanciaste kształty. Czy same byliny tak chcesz ułożyć?
Ogródek Iwony II 01:40, 28 lip 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

Z fachowcami teraz problem i to duży terminy odległe.Moja kuchnia miała być dopiero w przyszłym roku w styczniu a zamawiałam w kwietniu tylko przypadek spowodował,że będę miała w listopadzie.Mój M prowadzi firmę remontową i uwierz mi u nas wszystko jest robione na końcu bo zawsze coś jest ważniejsze.

Szewc bez butów chodzi
Mirelka pisze to samo

Dziś zameldował się nasz pan murarz. To taka złota rączka, wykonuje u nas wszelkie prace od momentu, jak się wprowadziliśmy. Wzięłam go raz i nie odpuszczam. Wszystko potrafi, doradzi, teraz będzie robił pokój Karola. W piątek wylewka. Pawełek dziś miał za zadanie rozłożyć styropian. Spisał się dzielnie

Pan nam podpowiedział, jak zniwelować wodę spływającą z rynny, bo zalewa róg przy domu. Tam jest kostka (dojście do domu) i przez to, ze nie spływa woda, w rogu robi się grzyb na ścianie. Problem niebawem nam rozwiąże. Przekopią się z rurą na trawnik, tam wkopana będzie beczka pod trawą i rura doprowadzająca wodę z rynny

Czytałam, że u Ciebie wczoraj padało u nas ani kropli a przydałaby się bo woda w zbiorniku już się kończy.

Wczoraj padało troszkę, ale dziś już lało mocno
Godzinę po tym, jak podlaliśmy ogród
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:27, 27 lip 2016

Do góry
Czerwone koniecznie

PS - to się nazywa kostka z bukszpanu!!!
NewLife w ogrodzie 13:39, 27 lip 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Trawniczek wygląda super
I wszystko tak czyściutko wypielone, fajny widoczek masz już z okien
Duża rabata nie tyle wypielona co przekopana glebogryzarką, więc wygląda znośnie. Oj co ja bym bez glebogryzarki zrobiła Widok z okna zaczyna coraz przyjemniej się patrzeć.
Zana napisał(a)
Bea, boski trawnik

Ja to jestem ryzykantka i swoją hortensję kwitnącą przesadzałam w sobotę. Ale gorzej niż miała to już mieć chyba nie mogła, więc ryzyk fizyk. Dostała wreszcie dobrą ziemię i duuuużo wody.
Już miałam swoją polecieć i przenieść na rabatę z rozmachem, ale przypomniałam sobie, że sporo odkładów z niej zrobilam i są w trakcie ukorzeniania. Wstrzymam się jednak do wiosny. Może mi wybaczy "zimne nóżki" przy rekuperacji.
Joku napisał(a)
Pięknie się zrobiło z nowym trawnikiem. Nieźle wyszedł. Tylko ty wiesz ile cię trudu kosztował i my czytający

To prawda Jolu. Mało kto wie ile potu i łez mnie kosztował. Głównie Wy i niektórzy sąsiedzi, którzy byli naocznymi światkami mojej codziennej tyrki w ogrodzie.
Basiula napisał(a)
Ej, ale trawnik masz już imponujący
Trawiasta też śliczna

I kosmos, jak mi brakuje kwiatów! Zachywcam się kosmosami u Ciebie a ogólnie forumowow jeżówkami i całą resztą kwitnącego kwiecia.
U mnie tylko lawena, róża i rozwar z odzysku
W przyszłym roku poszalją kwiatowo, jak już ten nieszczęsny szkielet skończę
Ja nie mam szkieletu od strony domu, więc sobie rośnie co popadnie. W tym Cosmosy. Gdy przyjdzie kostka i teren ureguluję, wiele roślin poleci stamtąd w kosmos, Cosmos też
Trawiastą też lubię...

BasiaLT napisał(a)

O ja pierdziu... nie no trawnika jak ta lala... mówiłam ze to będzie Miss Ogrodowska
:*

dominika_ napisał(a)
Kurcze to mi teraz szczęka opadła...
Nie, no tak aż pięknie nie jest, ale jest dobrze!

Iwk4 napisał(a)
Beatko, jaki cudny masz trawnik. Zbyszek powiedział, że naocznie musi to sprawdzić
No to co? Na ktorą mam kawę robić? Zapraszam!

Flower1 napisał(a)

Pięknie nie żałuj tujom wody i odżywki to pójdą jak szalone!
Wody nie ząłuję, odżywkę muszę jeszcze raz sypnąć. Właśnie porównałam i kurcze, no rosną te moje tujeczki a takie mikrusie sadziłąm a już je widać!

Makusia napisał(a)
Napłakała się, rąk nazałamywała, włosy z głowy rwała i co? Piękna trawa daje po oczach zielenią soczystą!
Ale co włosów, łez i nerwów straciłam, to moje. Jak w koszmarnym śnie. Na szczęście się obudzuilam i zielono mi.
Psiamama napisał(a)

He he no naprawdę trawnik jak ta lala
Lalalalalalalala...Oby się tak ladnie mi "chował" Brez systemu podlewania, z niskim ciśnieniem wody, to mam teraz problem, jak odarnąć podlewanie :/
jolanka napisał(a)
Beatko, oczy przecieram Cudo

Mój zobacz Dosiewkę robię, podlewam i czekam
Bylam, czytałam, oglądałam. Jest Jolanko dobrze u Ciebie.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:18, 25 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Ania to super, że kostka będzie już na dniach. Ja to zejdę z radości jak będę miała samą obwódkę z kostki wokół domu, nie mowiąc już o reszcie

A ja zejde z radości jak się doczekam obwódek wogóle Na razie podjazd , chodniki i plac pod basen dla dzieciaków...
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:14, 25 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
To muszę na tego cisa polować... choć on też mi się taki jakiś mocarny nie wydaje. A może kostka tego, kostka tego... A jakieś thuje jakby tak opitolić? Nie będzie efektu nie?

Thuja jest tanią opcją, ale nie do takich zadań - szybciej od buksa brązowieje, łysieje i nie odbudowuje się w przeciwieństwie do bukszpana. W naszym klimacie najlepszą opcją będzie cis, ew. grab lub buk strzyżony w kostkę.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:19, 25 lip 2016

Do góry
kostka z tego i z tego super odcieniami się będą różnic
https://pl.pinterest.com/pin/355502964311376796/

a teraz minimalistycznie
https://pl.pinterest.com/pin/355502964311324200/
https://pl.pinterest.com/pin/355502964311564626/
https://pl.pinterest.com/pin/355502964311874273/
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:15, 25 lip 2016

Do góry
To muszę na tego cisa polować... choć on też mi się taki jakiś mocarny nie wydaje. A może kostka tego, kostka tego... A jakieś thuje jakby tak opitolić? Nie będzie efektu nie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:16, 25 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Raz za wysokie kostki dla paproci, za niskie dla lawendy - i jak to pogodzić

sebek w doope dostaniesz paproć za niska do kostki a nie kostka za wysoka dla paproci paproć nie chce rosnąć o dziwo pewnie dlatego że na kamieniach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies