ragsmom
10:08, 20 sie 2016

Hmmm. Troszkę mi smutno, że mój wątek jest chyba "niewidzialny", ale trudno, najwyżej będę miała kiedyś pamiętnk moich rozterek ogrodowych dla siebie. Ostatnie dni spędziłam, czytając wszystkie artykuły Szefowej o warzywniakach, oglądając Wasze piękne i praktyczne zakątki warzywne. Wiele wzbudziło mój podziw, ale jeden zrewolucjonizował moje myślenie o przyszłym warzywniku, a właściwie o całym ogrodzie. To warzywnik Asicy -tu link do jego wizytówki : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2866-wizytowka-warzywniak. Trawiaste ścieżki mnie urzekły, a malownicze grządki żasługują na ekspozycję-ponieważ najlepsze warunki świetlne dla warzywniaka mam na niezagospodarowanego dotychczas czésci ogrodu(wzdłuż frontowej ścieżki, płotu z hortensjami do trampoliny i basenu) tam postanowiłam wydzielić prostokąty i ścieżki. Będzie nietypowo, a ogród zyska charakter wiejskiego, ale w nowoczesnym wydaniu. Muszę tylko M przekonać ze zamiast rabat różanych, o których marzył, mogą być warzywa i róże i może to zagrać.
W pierwotnej wersji myślałam o terenie poniżej skarpy - wzdłuż wschodniej granicy, ale jest on niżej od reszty ogrodu i przy deszczach zalega tam woda, wię grządki na poziomie ziemi tu by się nie sprawdziły. Myślę o drenażu, ale poniwwżnie bardzo wiem, jak się za to zabra, temat czeka,
orteza zdjęta, można brać się za odchwaszczaniem przyszłego warzywnika, choć na dziś planuję potrenować kanciki na istniejącym kawałku trawnika i w przyszłym "sadzie"
.
Gwoli kronikarskiej skrupulatności dodam jeszcze, ze wczoraj przekonstruowałam rabatę trawiastą przy "źródle" suchej rzeki ( która też dopiero się tworzy-zabrakło kamieni). Ewakuowałam 5 hortensji z tego podmakającego terenu, bo nawet dla nich było tam chyba zbyt mokro i nie zakwitły mimo, iż krzaki rozrosły się pokaźnie. Mam nadzieję iż się przyjemą, choć wiem, ze sierpień nie najlepszy na takie operacje, ale u nas od dłuższego czasu pogoda była zgoła wrześniowa.
W pierwotnej wersji myślałam o terenie poniżej skarpy - wzdłuż wschodniej granicy, ale jest on niżej od reszty ogrodu i przy deszczach zalega tam woda, wię grządki na poziomie ziemi tu by się nie sprawdziły. Myślę o drenażu, ale poniwwżnie bardzo wiem, jak się za to zabra, temat czeka,
orteza zdjęta, można brać się za odchwaszczaniem przyszłego warzywnika, choć na dziś planuję potrenować kanciki na istniejącym kawałku trawnika i w przyszłym "sadzie"

Gwoli kronikarskiej skrupulatności dodam jeszcze, ze wczoraj przekonstruowałam rabatę trawiastą przy "źródle" suchej rzeki ( która też dopiero się tworzy-zabrakło kamieni). Ewakuowałam 5 hortensji z tego podmakającego terenu, bo nawet dla nich było tam chyba zbyt mokro i nie zakwitły mimo, iż krzaki rozrosły się pokaźnie. Mam nadzieję iż się przyjemą, choć wiem, ze sierpień nie najlepszy na takie operacje, ale u nas od dłuższego czasu pogoda była zgoła wrześniowa.