Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

LyraBea 09:41, 20 sie 2016

Auri napisał(a)
napisałam na priv
Ale jeszcze jedno... czy może wiesz gdzie (i czy w ogóle) na naszym terenie jest jakaś szkółka bukszpanowa? Chętnie bym pojechała pooglądać
Nie mam pojęcia. Ja swoją szkółkę bukszpanów prowadzę sama
Toszka napisał(a)
Odnośnie koreanek - tu biję się w piersi- muszę się dokształcić, bo jesteś drugą osobą pytającą się o letni termin cięcia jodły. Swoją strzygę (dosłownie strzygę niemal jak cisa!) w lutym. Skracam wszystkie przyrosty nadając delikatnie kształt stożka ale tak by typowego pokroju iglaka nie zatracić.
Jodły potrafią płakać i dlatego mam mieszane uczucia odnośnie cięcia latem.
To jeśli nic nie wymyślisz, to poczekam do lutego (o ile moje drapaczki zimę przetrzymają zadołowane).
LyraBea 09:49, 20 sie 2016

Ostatnio trochę się u mnie rzeczy niekoniecznie planowanych zadziało, więc podczytywałam Ogrodowisko i zaglądałam do siebie z doskoku. Wczoraj nadrobiłam. Dzisiaj kilka zdjęć ze spaceru po ogrodzie. Na zdjęciach wygląda jakby nie wiem jak dojrzały był. Potęga odpowiednio wykadrowanego ujęcia
Ślicznie wyglądają Stipy, które wsadziłam w dosyć zwartej kupie. Malutkie siewki dostałam od Gosi (Margo). Efekt na tej rabacie przerósł moje oczekiwania. Cudnie się mieni na horyzoncie, gdy słońce pada lekko z tyłu. Efekt dla mnie nowy, ponieważ to pierwszy rok tej rabaty i słońce jeszcze pod takim kątem na nią nie padało.
LyraBea 09:54, 20 sie 2016

AsiaK_Z 10:05, 20 sie 2016

Kot jak tygrys wśród roślin taaaaaki wieeeelki
Trawki ładne i lawenda kwitnie. Jednym słowem pięknie
LyraBea 10:10, 20 sie 2016

Uwielbiam moją trawiastą. Stipy urosły na pół metra. Cudnie kołyszą na wietrze...

Wczoraj skosiłam trawnik w poprzek i efektów pasów z tej perspektywy nie widać. Za to teraz pasiasty trawnik widać jak się patrzy od strony ulicy. Widziałam już kilka aut, które przed moim ogrodem zatrzymały się by popatrzeć

AsiaK_Z 10:13, 20 sie 2016

Ideollo
zoja 10:35, 20 sie 2016

Cudnie!
Kociaki preguski jak moj

Sama bym sie zatrzymala zeby popatrzec
LyraBea 10:54, 20 sie 2016

Ostatnio miałam akcję "bukszpany". Gdy byłam u Mamy na działce, jej sąsiad zaczepił mnie, czy bym nie chciała bukszpanów, bo likwiduje żywopłot. Ucieszyłam się, bo żywopłot regulowany, cięty i gdyby tak pokroić w szersze kawałki to fajna kostka by z tego była. No i ochoczo postanowiłam przygarnąć bukszpany. Jakież było moje rozczarowanie, gdy po godzinie poszłam po nie a przed płotem leżało mnóstwo byle jak wyrwanych krzaków. Krzak to za wiele powiedziane. On ten żywopłot pokroił na plastry! Żebym wiedziała, to osobiście poszłabym z łopatą wykopać zgrabnie krzaczki. A tak dostało mi się zmasakrowane byle co.

Miałam nawet zrezygnować, ale jak to ja...Wzięłam na próbę. Posadzić gdzie mam, to co mi szkodzi. No i wczoraj składałam te plasterki do kupy, wiązałam sznurkiem tworząc na ile się dało krzaczek na nowo. Nie wiem czy to w ogóle mi się przyjmie, bo korzeni to niemal w ogóle te bidulki nie mają. Tak to wygląda. Dzisiaj potraktuję je nożycami.
LyraBea 10:58, 20 sie 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Ideollo

zoja napisał(a)
Cudnie!
Kociaki preguski jak moj

Sama bym sie zatrzymala zeby popatrzec

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
zoja 11:26, 20 sie 2016

priv wysłałam