Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:24, 18 lip 2020

Do góry
Lipiec

szczeć polna

szałwia ta przesadzona spóźniona kwitnie, miło
Zielony AZYL 22:40, 17 lip 2020

Do góry
Szałwia ścięta, druga tura już z pąkami

Smacznego weekendu życzę
Przerwa na kawę... 16:27, 17 lip 2020

Do góry
To szałwia Plumosa, kardynalski bordofiolet, taki jak na zdjęciu. Ona normalnie leży w rabacie, aby wstała trzeba ja podwiązać albo dać jej podparcie w innych roślinach
Okrągła rabata klejnotów 11:30, 17 lip 2020

Do góry
AgaCzek napisał(a)
No wlasnie m.in nad tymi tez się zastanawiam- Mam nawet w koszyku na Allegro wrzuconych kilka odmian W tym co dokładnie tą co napisałaś: southern belle, Blackberry trufle, secret affair i z żółtych secret glow i lemon drop (w sumie wszystkie pełne ale jakos najbardziej mi die podobają) i czekają na moją decyzję, chciałabym tez coś niebieskiego i ogólnie takie perełki mieć na tej okrągłej rabacie.

Co do krwawnicy to tez mi siępodoba, chyba mamy podobny gust kwiatowy

Secret affair jest niższa od southern belle. Krwawnice mam fioletową i różową (pomyłka w sklepie). Też jest dożo niższa niż fioletowa, ale to jej pierwszy sezon, więc może jeszcze się rozbuja. Z niebieskiego, to może barbula - dziewczyny chwaliły. Ja nie mam, ale się zastanawiam Może jakieś astry jesienne, one też są w rożnych kolorach i wysokościach. Hortensja przebarwiająca się na niebiesko? Szałwia, przetacznik?

Taaaa. fiolety, róże, fuksje i niebieskości to zdecydowanie moje kolory
Przerwa na kawę... 07:37, 17 lip 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ależ widoki u Ciebie, mi też zdjęcia ze słońcem bardziej pasują... szałwia plumosa ma niezwykły kolor!szkoda że się pokłada jak inne szalwie...
Tawułka boska! Mam też ale musze przesadzic bo w takim miejscu rośnie że nie rośnie...
tylko trzeba złapać jeszcze to słońce plumosie wybaczam pokładanie. Ma takie miejsce, że może. Kolor ma niespotykany i kwitnie bardzo długo. Tawułkę przesadź, jest obłędna. Uwielbiam ją. Na razie po 3 latach ma u mnie same zalety. A lawenda to Viva. Leży płaszczka na ścieżce, po całości. eM się tylko denerwuje.
Bylinowa łąka 22:25, 16 lip 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Basiu ja Cię podziwiam za to wysiewanie i taką pracę Dużo jest satysfakcji prawda z takiego własnego chorowania?

Asiu jak się uda to jest i satysfakcja i dużo roślin tanim kosztem pozyskanych. Wiesz u mnie rarytasy się nie sprawdzają. Co roku coś przybywa, część z samosiewu.
Ostatnio sadziec mnie zaskoczył, bo siewkę zobaczyłam jak miała już ponad pół metra.
Jeszcze teraz ostatni rzut rośnie na balkonie: ogórecznik i szałwia jednoroczna. Bardzo późno siałam i nie wiem czy szałwia zdąży zakwitnąć, bo wolno się zbiera.
Jola_M napisał(a)

uwielbiam ja pieski się tak uśmiechają
widziałam, że pisałaś u Ani ze "Spełnionego marzenia", że podziwiasz ją za odpowiednie odległości między roślinkami też ją za to podziwiam, a mam dokładnie tak samo jak Ty - zawsze za gęsto i podwójna robota...
pozdrawiam !

Witaj Jolu,
Tak to prawda, że podwójna robota, ale ja wyznaję zasadę, że wtedy chwasty już nie mają miejsca. A po drugie zawsze więcej mam roślin do posadzenia niż przygotowanego miejsca, to wciskam gdzie się da.
Przerwa na kawę... 20:06, 16 lip 2020

Do góry
Ależ widoki u Ciebie, mi też zdjęcia ze słońcem bardziej pasują... szałwia plumosa ma niezwykły kolor!szkoda że się pokłada jak inne szalwie...
Tawułka boska! Mam też ale musze przesadzic bo w takim miejscu rośnie że nie rośnie...
Przerwa na kawę... 16:22, 16 lip 2020

Do góry
Pełzająca po rabacie szałwia Plumosa i jeżówki
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 21:14, 15 lip 2020

Do góry
Chyba najbardziej klasyczne duety (ewentualnie tercety jeśli liczyć obwódkę z bukszpanu)
Róże i lawenda

I bardzo podobny duet:
róża excelsa i szałwia deep blue (w tym roku róże odrobine się spóźniły)

I niezawodny tercet:
Kula bukszpanowa, berberys admiration i imperata red baron ( tu słabo widać wybarwienie trawy ale przepięknie łączy duet bukszpanowo-berberysiwy)

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:40, 15 lip 2020

Do góry
Krokosmia

Rozchodnik

szałwia o niezwykłym kolorze kwiatu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:04, 14 lip 2020

Do góry
shotbutterfly napisał(a)
Dzień dobry, podpowiedzcie proszę, co dosadzić do mojej rabaty: są hortensje bukietowe, kule danica i turzyce jubilo, mam jeszcze miejsce na miskanty gracimillus koło hortensji. Chciałabym dodać trochę koloru - szałwia? jeżówki? może krwawnik? Nie mam pomysłu. Rabata od południowo-zachodniej strony.

Masz świetne pomysły! Jeżówki, krwawniki i szałwie są świetnym zestawieniem, możesz dodać jeszcze przywrotnik jak lubisz kolory. Warto nawiązać do kolorów już istniejących w ogrodzie. Możesz wrzucić przegorzany, kocimiętki, czosnki, łubiny, przetaczniki, zawilce japońskie, miskanta Zebrinusa, stipę, możesz dać berberys, rozchodniki - wybierz co się podoba Tobie, to najważniejsze.

Przeczytaj artykuł Danusi o hortensjach bukietowych - kopalnia zestawień.
Rabaty z trawami w odcieniach zieleni 16:35, 14 lip 2020

Do góry
Cały czas się głowie nad rabatą przy wejściu do domu. Tym razem trochę inny pomysł m na dzieje że w miarę czytelny
Pod ścianą dwa rzędy trzcinnika overdam lub miskanta k. fontein przed nimi kulki pod oknem sesleria i szałwia

Przy wiśni myślałam posadzić rozplanice i trzy kulki pomiędzy może stipę?

Tu pomiędzy oknami powtórzyć trzcinnik/miskanty, selserie, szałwię i kulki.

Chciałabym uzyskać takie jakby oddzielne "sekcje" może za dużo roślin dać np. jeden rząd trzcinnika? Czy zrezygnować ze stipy
Naprawdę nie wiem z każdej strony coś ogranicza najbardziej środkowe okno bo jego nie mogę zasłonić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:19, 14 lip 2020

Do góry
Dzień dobry, podpowiedzcie proszę, co dosadzić do mojej rabaty: są hortensje bukietowe, kule danica i turzyce jubilo, mam jeszcze miejsce na miskanty gracimillus koło hortensji. Chciałabym dodać trochę koloru - szałwia? jeżówki? może krwawnik? Nie mam pomysłu. Rabata od południowo-zachodniej strony.
Ogród do odnowy 09:09, 14 lip 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

to siewka amarantusa

bodziszek wyższy nie rośnie tylko trochę się kępka powiększa

O kwiatki mi chodziło klosowiec ? Szałwia ?
Zieleń, drewno i antracyt 13:54, 13 lip 2020

Do góry
Krótki spacer w ramach odstresowania.
Mini łączka przy skrzyniach trochę za mocno się rozrosła i zaczyna pożerać winogrona. W przyszłym roku będę musiała zrobić selekcję ze względu na wysokość.

Szałwia też olbrzymia, maleństwa pod nią ledwie widoczne. Budleja obok cała w kwiatach i motylach, tylko zdjęcia nie mogę jej dobrego zrobić, pod spodem zrobiło się na razie łyso. Zresztą cała wiejska zrobiła się tak mocno przechowalnikowe, że w tym roku straciła swój urok.

Różanka tworzy się w bólach. Burze położyła mi większość lwich paszczy co razem z dziury pomiedzy roślinami wywołuje wrażenie bałaganu i chaosu. Dobrze, że mam wyobraźnię Zaczyna kwitnienia gipsówka. Jest mało fotogeniczna, albo fotograf ze mnie taki słaby A szkoda, na żywo bardzo ją lubię.

Przyśmietnikowa i lawendowa to teraz moje faworytki
Dębowe zakątki 22:08, 10 lip 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Kwiatowo i kolorowo. Pięknie.
Aniu na trzecim zdjęciu z tą różową różą jest coś niebieskiego? Zdradzisz co to?

Gosiu , dziękuję.
Ta niebieska roślina to ostróżka.Taka wieloletnia

szałwia omszona chyba odmiana Marcus"
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 15:57, 09 lip 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Strona wschodnia.Rabata na oczyszczalni ekologicznej: stipa,bukszpany,szałwia,seslerie Heufleriana i jesienna

Rabata przy tarasie,narazie przypadkowo bez planu posadzone róże,werbena,sesleria,berberys

Asiu jest bajecznie. Twój ogród inspiruje! Dziękuję za fotki, chce jeszcze i jeszcze
Przerabianie ogródka pod swój gust 07:31, 09 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)
Trawnik rzeczywiście piękny. Siany czy z rolki? Ta szałwia trójbarwna fajnie wygląda na tle kocimiętki. To ładne połączenie.

A gdzie tam milion mieszanek traw. Trawnik reperowalam po poprzednich wlascicielach. Mi sie ta szalwia podoba ze srebrnymi roslinami-ktore narazie sa jeszcze male- trawami szarymi, perowskia, werbena i gaura

sadziec baby joe

Przerabianie ogródka pod swój gust 07:18, 09 lip 2020

Do góry
Trawnik rzeczywiście piękny. Siany czy z rolki? Ta szałwia trójbarwna fajnie wygląda na tle kocimiętki. To ładne połączenie.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:44, 07 lip 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Sprawdziłam że oferty były w marcu. Twoja przy róży wpadła mi w oko.

Zakupy masz udane zawsze. Ta szałwia to fajny okaz Przetaczniki uwielbiam.

To dobrze że motywacje udało się zrealizować. Miałaś farta a ciężka praca zaowocowała wspaniałymi efektami.

Różne mają, co roku jakaś nowa dochodzi więc w marcu wypatruj oferty
Farta miałam, oj i to dużego, teraz juz z fachowcami tragedia, o nic nie moge sie doprosić, jak to dobrze że już po
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies