Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Długi i chudy 19:06, 06 gru 2019

Do góry
Jeszcze jedna fotka z brzozami i na dodatek w towarzystwie Prunus serrula.

Pamiętajcie o ogrodach 18:47, 06 gru 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Nasza pietruszka tworząca napój życia

Grzesiu co to ?
Pamiętajcie o ogrodach 18:42, 06 gru 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Dzisiejszy poranek

Sliczne. Kłosy traw też

Z pietruszki robisz herbatę?
Długi i chudy 18:40, 06 gru 2019

Do góry
Nie no, aż tak źle nie jest, że pod brzozami nic kompletnie nie urośnie. Urośnie. Dla przykładu podaję fotkę z jednego ze zwiedzanych ogrodów.

Ty masz o tyle dobrze, że brzoza jest młoda i rośliny mają czas, aby rozwinąć pod nią głęboki system korzeniowy. Poza tym mając mały ogród możesz sobie pozwolić na regularne podlewanie w tym miejscu. No i oczywiście powinna tam być dobra, co roku ulepszana kompostem gleba. Kluczem do sukcesu zawsze jest gleba. O nią powinnaś bardzo dbać, zwłaszcza mając drzewa podsadzone bylinami

Pod brzozami daja radę hosty, ciemierniki, Epimedium x rubrum, Epimedium perralchicum 'Frohnleiten, Epimedium perralderianum, Epimedium pubigerum, Epimedium x versicolor 'Sulphureum', Aquilegia vulgaris, bergenie, Geranium macrorrhizum, Geranium x cantabrigiense, Geranium dalmaticum, Vinca major 'Variegata', Vinca minor, Waldsteinia geoides (może się nawet rozpanoszyć), Ajuga reptans, Omphalodes verna, Lathyrus vernus, Fragaria vesca (też może się rozpanoszyć), Convallaria majalis, Tiarella cordifolia. Paprocie np. Athyrium filix-femina i Asplenium scolopendrium. Poza tym można po ziemi puścić bluszcz.

Jednak zanim to nastąpi, to w tym miejscu pod tą małą jeszcze brzozą będzie słonecznie, więc na początek będzie można tam posadzić np. szałwie i jakieś trawy np. proso.

Edit, tam było więcej tych brzóz.

Pamiętajcie o ogrodach 18:27, 06 gru 2019

Do góry
Nasza pietruszka tworząca napój życia

Pamiętajcie o ogrodach 18:26, 06 gru 2019

Do góry
Dzisiejszy poranek

Przerwa na kawę... 18:21, 06 gru 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Ewcia, nie wiem czy te zdjęcia pomogą. Podjazd jest duży, do tego rabata z kamieniem dlatego myślę o mniejszej ilości typowych ścieżek. Na ławkę niestety tu nie ma miejsca

Skoro ten podjazd jest taki duży, to ta rabata też może być duża. Nie myślałam o ścieżce w sensie ścieżka, tylko płytach zatopionych w roślinności. Tam, gdzie na moim planiku brązowe, tam mogłyby być właśnie rośliny.
Wymagałoby to jednak wysadzenia roślin z tej wysepki pośrodku trawnika.

I widząc tylko fotki myślę, że pod tymi dwoma drzewkami przy płocie znalazłoby się miejsce dla ławki ukrytej w roślinności. Do niej mogłyby prowadzić te płyty w roślinach.
Długi i chudy 17:23, 06 gru 2019

Do góry

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:15, 06 gru 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Z ogrodu fotek na razie nie mam, ale pokażę za to parę pstryków ze spacerku w drodze powrotnej ze szkoły.

Listopad - ta nazwa idealnie pasuje do tego miesiąca

Ale pieknie, az szkoda, ze my takiej drogi do szkoly nie mamy

Te smierdzace milorzeby do dla mnie jakis kosmos, znam jednego od 40 lat, innego mam na osiedlu i na szczescie to jak widac meskie osobniki Chyba jeden z nielicznych przykladow, gdzie oplaca sie meska nieowocujaca wersja
Podmiejski ogródek 14:40, 06 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I tu całość. Drewno, cegła.

Piknie. Po prostu piknie.
Podmiejski ogródek 14:22, 06 gru 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Chyba Twoje obawy są nieuzasadnione, naparstnice zdaje się nie mają przodu ani tyłu .

Obyś miała rację, bo mieczyki teoretycznie też nie miały, a jednak na tej rabacie oglądałam raczej ich łodygę, niż kwiaty

to zdjęcie jest zrobione od strony ogrodzenia

Podmiejski ogródek 14:06, 06 gru 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Iwonka, wielkie dzięki! Na taras nie będę teraz, przed remontem, kupowała żadnych donic, ale chciałabym już mieć jakąś określoną koncepcję, żeby już docelowe zakupy robić na reszcie terenu. Na pierwszy rzut pójdzie szubienica i kominek. Tak jak napisałam: mam wielką potrzebę poprawienia okolic szubienicy (pierwotny plan przewidywał tam po prostu dywanik z bluszczu, ale w momencie, kiedy tam zaczęły urzędować dzieci, plan się przestał sprawdzać. Jednocześnie, również z powodu dzieci, mam obawy przed stawianiem tam tłukących się donic, więc drewno w tym miejscu by mi bardzo pasowało. Największy problem jest taki, że tam w rogach jest trochę mało miejsca, a donica o boku 45 cm (wymiar zewnętrzny) na rośliny zimozielone, zostawiane na zimę, to chyba trochę za mało? Czy się mylę?

Do Radzymina zajadę przy okazji.

OOO! dokładnie o takich jak te z tyłu z krzyżykiem i ośmiokątem myślałam, nawet gdzieś je tu w pobliżu widziałam, muszę się zastanowić gdzie. Pamiętam, że bardzo mi się podobały (cena mniej) ale szarości mi akurat nie pasują
makadamia napisał(a)

takie kwadratowe, co z tyłu widać - to właśnie te, których nie mogłam znaleźć.

Donice drewniane możesz sama zrobić z desek tarasowych albo wyślę ci namiar do tego człowieka, co moje robił - on robi na wymiar i takie jak chcesz. Bardzo porządna robota. Mam porównanie z poprzednimi drewnianymi.

Edit - u mnie na tarasie drewniane mają po zewnątrz 50 cm.
Podmiejski ogródek 14:05, 06 gru 2019

Do góry
I tu całość. Drewno, cegła.
Podmiejski ogródek 13:41, 06 gru 2019

Do góry
To z Wollerton.

I widać kawałek ściany z cegły

Podmiejski ogródek 12:51, 06 gru 2019

Do góry
myślę coraz intensywniej

takie kwadratowe, co z tyłu widać - to właśnie te, których nie mogłam znaleźć.

bardzo by mi pasowały

hosty w takim kobalcie są oczywiście obłędne i zaraz się rozpłaczę, bo już je sobie zdążyłam wybić z głowy, a tu takie zdjęcie...

te wszystkie gliniane donice w okolicach bardzo mi się podobają - u Ciebie. U siebie jakoś ich jednak nie widzę.

o takich ocynkach jeszcze myślałam, tylko u Ciebie one takie ładne, zupełnie inne niż te, które znalazłam w necie. Spatynowane?
Przedziwny Ogród 12:25, 06 gru 2019

Do góry
AgataM napisał(a)

Dzisiaj po pracy, tak na szybkości zrobiłam takie kule ..... Ta duża ma ok 35 cm średnicy, a ta mniejsza 25 cm. Jeszcze zostało delikatnie przyzdobić....

Agatko, ale mi się te kule podobają. Już teraz są piękne. Mech taki naturalny, niefarbowany. Ciekawa jestem tego przyozdobienia. Co jest w środku? Styropian? Proszę, daj sygnał jak wstawisz zdjęcia. Bo potem nie znajdę.
Dziękuję za życzenia.
Skrzyp zimowy - Equisetum hyemale 12:22, 06 gru 2019

Do góry
Dzień dobry,
proszę o informację co z moim skrzypem się dzieje? Od kilku miesięcy zaczął "opadać" tak jakby w stronę słońca (?). Czym to jest spowodowane? Wsadzone do skonstruowanej donicy, zasadzone ok. 10 cm poniżej, donica wyłożona folią grubą (nie do końca szczelną), grunt to mieszanina gliniasto-piaszczysta. Całość przykryta włókniną i kamieniem. Wsadzone ok. 80 sadzonek - teraz liczba się co najmniej podwoiła, niestety poskręcała i pojawiają się jakieś boczne przyrosty. Co należałoby zrobić żeby ładnie zielono i prosto rosły w moim przypadku?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Ogród Basi 12:18, 06 gru 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Spóźnione, ale bardzo serdeczne życzenia imieninowe Wszystkiego najlepszego i dużo, dużo zdrówka

Agatko, dziękuję serdecznie za życzenia. Bardzo miło, że pamiętałaś.
Ogród Małej Mi 2017 11:54, 06 gru 2019

Do góry
Kochane do nart to jeszcze kilka miesięcy Rezerwacja na odległy termin...

Jeszcze święta i takie tam po drodze sprawy ..

Podmiejski ogródek 11:36, 06 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Te szkliwione wszystkie widziałam na żywo ale i tak nie potrafię doradzić. Może pokaż te miejsca, gdzie one mają stać docelowo?

Ta pierwsza cudowna jest.

Na pewno chcę co najmniej jedną przed kominkiem (za radą Kwartecika). Porządnego zdjęcia kominka jak na złość nie mogę znaleźć.
Lubię ustawiać donice (o ile można powiedzieć o lubieniu donic w moim przypadku)przy tej ceglanej kolumnie na tarasie (zdjęcie wyżej)

Zastanawiam się nad ustawieniem donic przy szubienicy

akurat przy tych dwóch widocznych na zdjęciu słupach. Ten kawałek pod świerkiem jest tak brzydki, że rzutuje mi na odbiór całego ogrodu.
A tam mam akurat najlepszy widok z tarasu.
Może ławeczce dać strażników po obu stronach?

trzeba by było też ogarnąć wejście, żeby bardziej reprezentacyjne było, tylko że tam moi panowie najchętniej zostawiają hulajnogi, znicze, rękawice i wszelkie różności aktualnie używane.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies