Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak feniks z popiołów 22:00, 04 gru 2019

Do góry
Odpaliłam i ja nowe odcinki "Epoki Lodowcowej". Na ekranie z okna kuchennego śledzę rozwój akcji.
Aktorzy tymczasowo rozpierzchli się po dalszym planie.

I podzielę się z Wami recenzją pierwszego odcinka:
- ładnie się prezentuje (sąsiadki już rozpytują gdzie takie cudo dorwałam);
- wymaga posiadania solidnego drzewa (na czymś trzeba powiesić), wypełniony po dekielek konkretnie przybiera na wadze więc byle chucherko nie udźwignie jego obecności na chuderlawej witce)
- ziarna słonecznika niestety z łatwością przelatują przez otwory w metalowej siatce (zanim doniosłam żołędzia do gałęzi ślad mej wędrówki znaczony był obficie "ciurkającymi" zeń ziarnami słonecznika),
- zastanawiam się jak sprawdzi się przy zacinających opadach, podejrzewam, że ziarno jednak trochę zamoknie,i w takiej kupie trudniej o wentylacje ziaren znajdujących się wewnątrz,
- dosypywanie jedzonka jest odrobinę kłopotliwe,
- sikorki polubiły orzeszka i przylatują tłumnie na wyżerkę.

A poza tym w końcu wyczaiły drogę do drugiego karmnika i od dziś też zaczęły wpadać i do drugiego lokalu.
By je zachęcić - za radą dziewczyn (dziękuję kochane), w dziury (po wypadłych sękach) w deskach powciskałam gałązki by mogły sobie na chwile przysiąść. Ot, taka szybka prowizorka (utrzymana w klimacie "Krainy Lodu" bo wyglądają jak witki Olafa - tego bałwanka) i pewnie okaże się jak każda rasowa prowizorka prowizorką trwałą.
Grunt, że jest klientela.
Pszczelarnia 21:57, 04 gru 2019

Do góry
A teraz bieżący rok.

Po kilka najlepszych roślin danego miesiąca.

W styczniu nie miałam czasu, więc nie było zdjęć.

W lutym tylko kilka.

Oczar pośredni "Feuerzauber'

Ciemiernik cuchnący z epimedium w tle

Turzyca 'Ice Dance'

Dereń 'Ivory Hallo'

I kalina bodnantska 'Charles Lamont'

Także bukszpan

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:56, 04 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Wyeksponowana z zapomnienia aleja w Karpnikach koło zamku:

Przepiękne. Zachwyca. Jakaś nieuchwytna magia.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:53, 04 gru 2019

Do góry
Milka napisał(a)
ciemierniki mają zdrowe liście

a kwiaty już wyłażą

trzcinniki teraz najbardziej mnie zachwycają

A mogę zapytzć jaka to odmiana trzcinnika? Jedt piękna, sle zupełnie inna od tej, jaką znam , pozdrawiam.
Ogród jesienny zachwyca
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:48, 04 gru 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję. Ja nie lubię się nudzić, czasu mam dużo więc ciągle staram się być zajęta, żeby nie myśleć o chorobie. Dziś pokażę jaki wianek i zawieszki zrobiłam w prezencie dla sąsiadki od której dostałam bardzo dużo gałęzi ze srebrnego świerka.
Mój twórczy bałagan w altance. Tu są zgromadzone potrzebne gałązki i tu lądują już gotowe ozdóbki.

Ach ile tu dekoracji - ja jestem w tyle no mus się zdopingować
te szyszki zgapię - super
choć muszę się za zielonym rozglądnąć - no przydają się teraz iglaczki

kolejna wizytówka - o to zajrzę

martwiłaś się gdzieś o miejsce - powojniki w górę miejsca nie zajmują ani inne pnącza
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:42, 04 gru 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Hosty czekają do wiosny, prawie wszystkie zawiozłam

Posadziłam może dwie trzecie cebul. Narcyze w gruncie. Mam nadzieję że się ukorzenią. Przykryłam liśćmi. Hmmm...

O rety zaglądam czasem a tu już chata prawie gotowa
No i ogrodowo się zrobiło - te doniczki przykryłaś liśćmi? to może jeszcze daj gałązki
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:39, 04 gru 2019

Do góry
Nie wiem Mirka nie zapamiętałam nazwy.na opakowaniu plastikowym takim z uchem jak sprzedają też grunty, wielkimi literami że do minus ośmiu...

Coś w tym stylu
Sezon 2017 u Hanusi 21:37, 04 gru 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

Ale nic to, przeżyjemy. jeszcze parę dzionków i Nowy Rok będziemy witać.

A jak to mówią - na nowy rok przybywa dnia na barani skok.
I zaraz będzie jaśniej, dzień dłuższy, i czas szybciej minie do wiosny
Długi i chudy 21:31, 04 gru 2019

Do góry

Ogrodzenie ma wysokość 1,20 m, więc korony musiałyby być chyba na tej wysokości
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:31, 04 gru 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Zdjęcia z włóczęgi?

pozdrawiam i dzięki

Ja mogę wrzucić?

Wyeksponowana z zapomnienia aleja w Karpnikach koło zamku:

I sam zamek.

Oraz

I

Jak również

Długi i chudy 21:25, 04 gru 2019

Do góry

Bo tak się zastanawiam, że nawet jakby na razie ten żywopłot był niski, to tak optycznie przybliży tą tylną ścianę, a jednak nie zamknie przestrzeni, z kolei dwa lizaki dosałyby wyższe piętro tej rabacie na końcu. Pod lizaki dałabym róże i ostróżki, które już mam i bardzo lubię.

Ewentualnie inna opcja, to powtórzyć brzozę, ktora jest w rogu i dosadzić jeszcze 2?
Długi i chudy 21:16, 04 gru 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Tu wrysowałam kwadrat +/- 2x2m. za tło cisy, możesz kupić w miarę małe i sadząc daj im trochę odstępów. ja sadziłam za blisko i teraz mam problem.
cis - zielona kreska
kwadrat - fiolet.
pomarancz to jakieś drzewo-krzew bliżej środkowej krawędzi. Jeśli te jabłonki nie są bardzo szerokie to one mogą być np przy ekranie cisowym, a to 2gie czy 3cie drzewo-krzew bliżej środka ogródka, ale nie centralnie w środku kwadratu, tylko w środku górnego prawego kwadratu [jeślibyś kwadrat rozdzieliła na kwadraty o boku 50x50cm.

Dziękuję i ślę uściski wirtualne za poświęcony czas. Twoje zdjęcia rewelacyjne, zresztą muszę powiedzieć, że twój wątek przeczytałam cały, piekny.
Za pomysły dziękuję, muszę tylko dopytać, ile po tych kilku latach ma szerokości twój żywopłot z cisa? Jaka odległość jest między trzmielinami na pniu ?

Zastanawiam sie czy na tylnej ścianie ogrodu też nie dać jskiegoś żywopłotu, żeby go optycznie przybliżyć? Rozmyślam nad cisem lub berberysem erecta
Gożdzikowa - wiejski ogród 21:13, 04 gru 2019

Do góry
Starym zwyczajem, na Imieniny można przyjść nieproszonym.

Kochana Solenizantko, radości i pociechy z bliskich i dalekich, życzliwości zewsząd.

Mój 4 arowy azyl... 21:11, 04 gru 2019

Do góry
Barbórki się nie zapomina. Ściskam Cię mocno, Prawdziwa Ogrodniczko. I życzę wielu kwiatów w miejsce jałowca.

Za drzwiami do ogrodu... 21:10, 04 gru 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Macie może pomysł, czym w przyszłym roku obsadzić ten kosz?Stoi on w cieniu jabłoni i żadne kwitnące nie dają tam rady,próbowałam z begoniami ,surfiniami i cyniamiii różnymi zwisającymi jednorocznymi.Myślę,czy nie posadzić tam jakiejś większej hosty,ale jedną wiekszą, samą?

Mam taki kosz, może troszku inny - jaśniejszy. U mnie klasyka. Pelargonie i jakieś zielone liście. Ale kosz stoi w pełnym słońcu. Nic nie podpowiem z hostami. Ja ich jakoś nie kocham. A może tylko taki mam etap? Bo przecież wszystko zmienne jest
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:05, 04 gru 2019

Do góry
Hosty czekają do wiosny, prawie wszystkie zawiozłam

Posadziłam może dwie trzecie cebul. Narcyze w gruncie. Mam nadzieję że się ukorzenią. Przykryłam liśćmi. Hmmm...

Styropian rozłożony

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:02, 04 gru 2019

Do góry

Płotki śniegowe musimy zamontować. Jutro pogadam z Piotrem.

Dom ocieplony. Używają kleju do minus ośmiu. Trochę spokojniejsza jestem.

Od strony ogrodu i drugiej działki. Z zamontowaną bramą i furtką.

Gożdzikowa - wiejski ogród 20:59, 04 gru 2019

Do góry
Serdeczności dla miłej Basieńki, niech jej słońce przyświeca i kłopoty idą precz za 10-tą miedzę. 100 Lat, Basiu!

Sezon 2017 u Hanusi 20:52, 04 gru 2019

Do góry
Runianko,U Was to jeszcze śniegiem poprószyło, a u mnie dalej szaruga jesienna. Ale nic to, przeżyjemy. jeszcze parę dzionków i Nowy Rok będziemy witać.
Ptasi gaj 19:38, 04 gru 2019

Do góry

Budleja i bergenia tegoroczna ciekawe czy będzie kwitła

Po prawej sosna himalajska tak się cieszę, że ładnie rośnie w 2017 wiosna przymarzły zgubiła dużo igieł

Elu dlaczego miała by nie zakwitnąć budleja i bergenia.Budleję wiosną przytnij a teraz może sypnij jej kopczyk i będzie ok.

Ta sosna jest prześliczna, myślałam o takiej bo to super materiał teraz na dekoracje
Po co przykrywasz od góry kompostownik? tak pytam z ciekawości
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies