Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Co dalej z tym ogrodem?? 19:37, 07 cze 2012

Do góry
Nikt nic nie doradzi???
Powiedzcie mi czy w miejscu 17 moge dać berberysy Atropurpurea, 6 szt?? Czy może lepszy byłby Rose Glow???
A czy moją 16 mogłaby zostać magnolia??? Marzy mi się w ogrodzie ale nie wiem czy akurat na tej rabacie jest dla niej odpowiednie miejsce? Jeśli tak to czy m. pośrednia Aleksandria będzie dobra? A jeśli nie to co innego?? Trawa jakaś wysoka? Czy drzewka np. wierzba "Hakuro-Nishiki" na pniu? Ech, jakoś nie mam wyobraźni przestrzennej i ciężko mi uznać co byłoby dobre? 18 chce obsadzić wrzosami a dokładnie wrzoścami i już doczytałam że ok 15 szt trzeba dać żeby efekt "plamy" osiągnąć... tak zrobie!! 2 lub 3 kolory.... Prosze powiedzcie jak wy to widzicie?
Dalej mam kilka zmian naniesionych na ten (pseudo)projekt ale chce zacząć od tej strony więc prosze o konstruktywną opinie pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:25, 07 cze 2012

Do góry
Aga, no niezly ten bukszpan

Zgadzam sie z Magnolia co do Evergolda, daj rozplenice, bedzie utrzymana konwencja kulkowa

Magnolia, no nie daj sie prosic, zaloz w koncu watek
Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:47, 07 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja gratuluję strony 105 !!!
Wielki buziak
Mam nadzieję że nie wyrzuciłaś rozplenicy z 1 źdźbłem- teraz ma pewnie ich z 8 czy więcej. To 1 źdźbło to i tak osiągniecie po tej zimie. Moje rozplenice nawet tego nie zrobiły- zimne trupy.
Na szczęście moja siostra chętnie się z nimi rozstała, więc znów je mam w ogrodzie.
Super zmiany.
Trzmielin nie da się już mocniej powycinać?- tych starych gałązek? ja bym próbowała ciachać na maxa

Magnolia, witaj Strasznie dawno sie "nie widzialysmy" Wciaz nie masz watku, no nie badz taka

Nie, nie wyrzucilam rozplenic, niewiele im przybylo, ale wciaz dzielnie walcza o zycie. Zmienilam im miejsce zamieszkania, a w tam wsadzilam nowe.

Trzmielinke poprzycinalam, dzieki za rade, wypuszcza coraz wiecej mlodych listkow, bedzie dobrze
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:08, 07 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Kurcze, głupio mi że mieszam..
Wydaje mi się że lawenda mogłaby być, nawet fajnie, ale nie z c.Evergold.bo on jest jasny, żółtawy, ciepły a lawenda szarawa- nie widzę dobrze tego połączenia, wydaje mi się za mało wyraźne, mdłe, nieciekawe.
ja akurat uważam że evergold jest trudny, musi mieć dobre tło żeby ładnie wyglądał.
Może pomyśl jeszcze o innej trawie?
Albo zingoruj moje gadanie....

Nie będę ignorować, broń Boże! To w takim razie która wersja lepsza:
1. bukszpany + same carex evergold (ja akurat bardzo lubie ten ich żółtawy kolor, tak jak trzmieliny emerald'n gold)
2. bukszpany + lawendy + inne trawy (rozplenice lub jakieś biało paskowane, np. holcus mollis Variegatus, Carex Siderosticha Variegata)
Trawka biało paskowana musi wytrzymać na słonku, więc wybór jest bardziej ograniczony, bo większość carexów tego typu woli półcień...
A czy uważasz Magnolio, że bukszpany są dobrym tłem dla c.Evergold? Tego typu połączenie widziałam m.in. u Danusi i bardzo mi się spodobało. Mogłoby być jescze hakone, ale poza netem jest nie do zdobycia u nas...

A nie za małe trawy do tych kul? Może jedank rozplenice tylko nie ma paskowanych??? Moźe byś z tyłu miskanty morning light dala???
Ja bym w tym miejcu nie sadziła lawendy.... Oj mieszamy ci..... Ale Magnolia lepiej się zna i też czekam na jej ogród i Malkul!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:29, 06 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
A ja tam czekam na ogród Magnolii
I też bym te kulku dałą takei rozrzucone...ale ja lubie wszytko rozrzucone, wiec nawet się nie odzywałam ....

Ja też się nie mogę doczekać, aż Magnolia pokaże swój ogród Bardzo jestem go ciekawa... Ona zwleka, bo chce wszystko skończyć i wtedy będzie wielkie WOW!!!
Mała działka, duży dom-brak miejsca i pomysłu na ogród:( 21:03, 06 cze 2012

Do góry
Milli, ja bym wszystkie funkcje gospodarcze dała w jednym miejscu (czyli drewutnia i smietnik razem; kto będzie biegał z drewnem przez ogród).
Poza tym po co Wam w tak małym ogrodzie altana? Lepiej zrobić większy taras, częściowo osłonięty pergolą niż wstawiać kolejne budyneczki do małego ogrodu.
Jak widać chcesz aby ogród spełniał także funkcje konsumpcyjne: winorośl. Czy może bardziej Ci chodzi o to żeby osłonić się od sąsiadów - to wtedy lepsze byłoby pnącze ozdobne.
Zastanów się też nad skalniakiem; co właściwie się Ci podoba w tym elemecie ogrodowym? Przyznam się szczerze, że do stylu Twojego domu skalniak ma się bardzo źle. Najlepiej za to mają się proste rabaty, które proponuje Magnolia i mało trawnika. Nie wiem czy to wynika z tego, że zdjęcia robione były w pochmurny dzień, ale wydaje mi się, że Twój ogród jest dość cienisty. Jest mnóstwo świetnych roślin do cienia.
PS. A w szpalerze to chyba masz przemieszane żywotniki (żółte) z cyprysikami (niebieskie z przewieszającymi się czubkami)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:26, 06 cze 2012

Do góry
To ja muszę w kilku miejscach ogrodu zrobić WIELKIE tablice "Designed by Magnolia"
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:07, 06 cze 2012

Do góry
Magnolio, ja tez uwielbiam Twoje rady Jak ta rabata wreszcie powstanie będzie miała tabliczkę "by Magnolia"
Oki, jestem przekonana: bukszpany+lawenda+jasno paskowana trawa - a która z tych przez Ciebie wymienionych Magnolio, to będzie zależało od tego... którą uda mi się kupić, niestety Tą Holcus mollis kupiła wczoraj u nas Irenka (więc jest dostępna ) a tą Carex Siderosticha Variegata dostanę od Irenki w prezencie - u niej wytrzymuje i na słońcu i w cieniu Rozplenicę Hameln też widziałam w sklepie - podoba mi się, tylko one tak strasznie późno wypuszczają, że nie wiem, czy mnie nie będzie denerwowała
Ogródkowe perypetie:) 16:28, 06 cze 2012

Do góry
ja tez z gratulacjami. I z lawendą w ogrodzie budowlanym:
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:09, 06 cze 2012

Do góry
jeszcze Briza media- spodobał mi się efekt 'mgiełki'
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:04, 06 cze 2012

Do góry
tak? Dziwie się, ale mi miło.
dzięki
Mała działka, duży dom-brak miejsca i pomysłu na ogród:( 16:03, 06 cze 2012

Do góry
Plan nie jest taki zły. Jeśli mogę Ci cos doradzić- odpuść rysunki na nawierzchni podjazdu ( bo sa rysunki z kostki, Tak?) Lepiej niech uwaga skupia się na wejściu, oryginalnym domu, ogrodzie, a nie na podjeździe. Za dużo punktów skupiajacych uwagę to nie jest dobry pomysł.
Czy podjazd musi bys aż tak masywny? Jeśli musi to musi, ale miej to przemyślane.
Kształty rabat- Te proste fajne, te brzuszki, niefajne, niespójne, za bardzo 'pocięte'- nie gniewasz się za krytykę?
Wydaje mi się że można zrobić podjazd jak pisałam, łukiem, a rabaty proste,, otulajace taras, ze scieżką pośród roślin, żeby się je trącało idąc.
Albo odwrotnie- podjazd prosty, reszta miękka.
Zaraz uciekam sprzed kompa, w weekend pewnie mnie nie będzie, wpadnę po niedzieli, zerknę co wymyslicie.
Pa
Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 15:37, 06 cze 2012

Do góry
catalpa na żółto, Wiśnia Umbraculifera też,
Lilak tez na żółto, ale zwykle to sa małe odmiany lilaków szczepione na pniu, czyli masz dzrewko wysokości 100-120 cm o koronie do 1 m., więc trudno go uznać za drzewo.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:32, 06 cze 2012

Do góry
Bukszpany mogą być dobrym tłem , tak jak sa u Danusi, czyli jak same są miejscu któremu przyda się rozjaśnienie- U Danusi zwykle maja tło w postaci świerków za nimi, muru z hederą itp. U Ciebie one sa w słońcu, wokół jest jasno, blado, dlatego boję się tutaj tego zestawienia.
Ja bym dodała tez lawednę, plamkami, nierówno, gdzieś wiecej, gdzieś mało.
Jakieś trawy z białym są lepsze bo mają większe kontrasty.
Albo zielone
Z zielonych rozplenice- ładne, jednak chyba odmiana 'Hameln 'żeby nie była za wysoka, świetna byłaby Medium Boy, ale powiem szczerze nie wiem jak zimuje . Agniecha ma kontakt do szkółki w Waszych ( chyba ) okolicach, gdzie wydaje mi się że maja Medium Boy, możesz pogadać z facetem jak ona zimuje.
To szkółka Grochowskich
Holcus mollis - tak, może być, tylko sporo bukszpanu i lawendy. Nie wiem jak się zachowuje po kwitnieniu, czy nie robi się mu dziura w środku ( upewnij się kupując)
Carex Siderosticha Variegata- tak, ta fajna, ślicznie by było, tylko musi mieć wilgotno żeby dała radę w słońcu pełnym.
Jeszcze Carex montana, Carex morrovi 'Variegata' ,Festuca ovina.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:45, 06 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Wydaje mi się że lawenda mogłaby być, nawet fajnie, ale nie z c.Evergold.bo on jest jasny, żółtawy, ciepły a lawenda szarawa- nie widzę dobrze tego połączenia, wydaje mi się za mało wyraźne, mdłe, nieciekawe.
ja akurat uważam że evergold jest trudny, musi mieć dobre tło żeby ładnie wyglądał.

Nie będę ignorować, broń Boże! To w takim razie która wersja lepsza:
1. bukszpany + same carex evergold (ja akurat bardzo lubie ten ich żółtawy kolor, tak jak trzmieliny emerald'n gold)
2. bukszpany + lawendy + inne trawy (rozplenice lub jakieś biało paskowane, np. holcus mollis Variegatus, Carex Siderosticha Variegata)
Trawka biało paskowana musi wytrzymać na słonku, więc wybór jest bardziej ograniczony, bo większość carexów tego typu woli półcień...
A czy uważasz Magnolio, że bukszpany są dobrym tłem dla c.Evergold? Tego typu połączenie widziałam m.in. u Danusi i bardzo mi się spodobało. Mogłoby być jescze hakone, ale poza netem jest nie do zdobycia u nas...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:31, 06 cze 2012

Do góry

Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 12:58, 06 cze 2012

Do góry
dziękuję pięknie Ewa!
jestem w stanie sobie teraz to wszystko jakoś wyobrazić... bo należę raczej do wzrokowców

czy przy takim zagospodarowaniu ogrodu pasuje ta obwódka z bukszpanu po prawej stronie?
czy dać ją jeszcze gdzieś? czy pasowałoby drzewko lub krzak o innym pokroju niż stożek na tym zawijasku?

zastanawiam się też cały czas nad tym liściastym drzewkiem i w sumie stanęło na 4
catalpa "nana", wiśnia "umbraculifera" ( jak sugerowała Magnolia) oraz śliwa dziecięca i lilak szczepiony na pniu lub prowadzony jak drzewko....
czy któreś z tych drzew przebarwia liście na jesień?

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:31, 06 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Kulkowałam wczoraj krzaczory bukszpanowe na nową rabatę z wiśniami umbraculifera . Oprócz kulek z bukszpanu będą tam trawki - chyba carex evergold albo złote hakone (ale nie mogę ich nigdzie dostać). Podpowiedzcie jak te kule ustawić - nie chciałabym znowu w rządku... Może tak porozrzucane pod wiśniami a pomiędzy nimi trawki? Taka mała przymiarka, ale na razie za mało kul. Podpowiedzcie plisssss!!!

A to jedna z kulek w trakcie kulkowania - moja głowa obok dla porównania wielkości

Nieźle jest, nierówno będzie najlepiej wg. mnie.
Tak jak ustawiasz jest prawie dobrze, tylko zrób większ róznice- tzn, jak maja byc np 3 blisko siebie to blisko, a dalsze niech będa dalej żeby odstęp był wyraźny nawet jak urosną. fajnie będzie za jakiś czas jak te blisko siebie nawet się połaczą, gdzieniegdzie będą pojedyncze, samotne, gdzieś parka, gdzieś parka + dziecko.... itp. czyli nierówno, z fantazją.

wow, gigant i jaka ładna i głowa i kulka
Czas na zmiany - najwyższy czas 11:12, 06 cze 2012

Do góry
Magnolia i Limka dały pomysł na kostkę granitową, ale oczywiście nie ma w tej chwili(ciemne te foto wyszło) Prawej stronie jak się patrzy na dom stożek mały na początku i trzy kulkimają z tego się zrobić a na końcu też taki sam stożek. W tej chwili płoży się tojeść roz., ale myślę o czymś zimozielonym z tego względu, że bardzo z ziemi chlapie na tynk.Chyba, że kora
a lepiej mam nadzieję, że żwir lub grys -tylko jaki kolor?szary z domieszką brązu czy jak???
Z drugiej strony stożek i trzy kulki mają z tego być byćnastępny stożek się nie zmieści.
No i pytanie czy jeszcze coś tu wciskać na kijunp:trzmieliny po jednej i drugiej stronie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:58, 06 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Kulkowałam wczoraj krzaczory bukszpanowe na nową rabatę z wiśniami umbraculifera . Oprócz kulek z bukszpanu będą tam trawki - chyba carex evergold albo złote hakone (ale nie mogę ich nigdzie dostać). Podpowiedzcie jak te kule ustawić - nie chciałabym znowu w rządku... Może tak porozrzucane pod wiśniami a pomiędzy nimi trawki? Taka mała przymiarka, ale na razie za mało kul. Podpowiedzcie plisssss!!!

A to jedna z kulek w trakcie kulkowania - moja głowa obok dla porównania wielkości

Nieźle jest, nierówno będzie najlepiej wg. mnie.
Tak jak ustawiasz jest prawie dobrze, tylko zrób większ róznice- tzn, jak maja byc np 3 blisko siebie to blisko, a dalsze niech będa dalej żeby odstęp był wyraźny nawet jak urosną. fajnie będzie za jakiś czas jak te blisko siebie nawet się połaczą, gdzieniegdzie będą pojedyncze, samotne, gdzieś parka, gdzieś parka + dziecko.... itp. czyli nierówno, z fantazją.

Aleee kula Ci się trafiła

Ja bym dał pomiędzy kulami tylko trawy - a dalej może być lawenda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies