Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

ewalm 02:31, 19 lip 2012

magnolia napisał(a)
Ewo G. tez mam słabą ziemię. Nie wiem czy tak jak Ty- 4b, mocno przepuszczalna.
W tym roku M. zrobił mi prawdziwe, piękne ramy do warzywnika, wreszcie mamy płasko, bez spadku. I dodaliśmy ciut gliny od sąsiadów. I wiesz- pierwszy raz spróbowaliśmy marchewkę- udała się, udała, szpinak nowozelandzki- super, cudny, wielki. Z poprzednich lat mamy wytestowane papryki- udają się jeśli je podlewamy w czasie suszy, cukinię, sałatę( takiej nie ma dużo osób- chyba na słabych glebach jest nawet lepsza), bazylia w wielkich ilościach, dymka.
No i zioła- próbujesz zioła? Na słabych sa chyba najbardziej aromatyczne- tymianek, czaber , rozmaryn, oregano ( Compactum jest ładne, nie wybujałe), mięta. W tym roku posiałam rutę- za ładne listki i nazwę. Nie wiem jeszcze jak smakuje i do czego ją.
Rabarbar u nas to porażka , groszku cukrowego mamy 30 % co u moich sąsiadów. Brokuły kiedys próbowałam- nie dla nas. Tak samo z rzodkiewką

no popatrz Magnolio, a mnie akurat rabarbar na kiepskiej piaszczystej całkiem dobrze rośnie ( a może on nie wie, że nie powinien?)
z ziołami to myślę, że masz rację, te z dobrej gliniastej gleby piekne i duże, ale jakieś takie mniej pachnące, no może z wyjątkiem bazylii.
ewalm 02:35, 19 lip 2012

Aga, Twój wątek to jest bardzo miłe miejsce
nie pisuję zwykle, ale czasem sobie czytam, zwłaszcza jak mi smutno
i przepisy super się pojawiły, jak wrócę do mojego gliniastego ogródka i zbiorę cukinie, to wypróbujemy wszystkie.
Urszulla 04:36, 19 lip 2012

Witaj. Zerknęłam dla porównania jak dużo wykonaliście pracy od 2010r. W ciągu 2 lat taki postęp. Wspaniały plony szklarniowe. Ale te zdęcia z powodzi straszne- współczuję, że dotknęło to Waszej okolicy. Pozdrawiam i życzę wspaniałych efektów pracy. Urszula
agniecha973 10:39, 19 lip 2012

ewalm bardzo miłe to co piszesz, dzięki. Wiesz, że ostatnio przez 2 dni przypominało mi się o Tobie! Chyba Cię wywołałam telepatycznie. Myślałam sobie, że dawno się nie odzywałaś, bo przecież kiedyś w moim przedogródku często Cię można było spotkać. Kiedy wracasz do kraju?

Urszulo, zaglądnę niebawem do Ciebie i dzięki za odwiedziny i pochwały.
Mala_Mi 10:48, 19 lip 2012

Mówisz, że trasa do Rzeszowa przez Szklarską? Szklarska to 56 km ode mnie, tzn. całkiem blisko musi być

Blisko, blisko.....
Pszczelarnia 11:25, 19 lip 2012

Agnieszko, ten robaczek

to Łanocha pobrzęcz (Oxythyrea funesta).

Wiem od znawcy.

Obiadowo i robaczkowo, czyli naturalnie. Zrobiłam cukinię wg Grupy Trzymającej, myślałam, że dziś mi na obiad zostanie. Zero. Wszystko zjedli.
agniecha973 11:28, 19 lip 2012

Ewo, zidentyfikowałam go tak samo. Już napisałam przed chwilą w wątku opuchlak.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/17-opuchlak?page=3
Zaglądnij i powiedz co doradzasz? Nie będę się powtarzać.
Pszczelarnia 11:32, 19 lip 2012

Ach, to jeszcze dodam, że mi do cukinii też pietruszka lepiej pasuje. Teraz jeszcze dojrzałam wersję Ewy. Cukinia jest pyszna, ona domaga się ostrego dodatku (czosnek, papryka ostra). Mniam. Mogę jeść codziennie.
Zakupy OK.
badara 12:49, 19 lip 2012

Teraz zobaczyłam, że wpisałam sie tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/17-opuchlak?page=3
Milka 17:38, 19 lip 2012

agniecha973 napisał(a)
Tak wyglądają robinie. Wg mnie ładne i cena też dobra (15 zł). Zastanawiam się czy trzeba je prostować jakimś kijkiem czy mają rosnąć swobodnie. Ta środkowa przede wszystkim mnie zastanawia.

bardzo ładne, ale doczep je do kijka bambusowego, żeby ładnie prosto rosły ale zmiany