Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 21:44, 23 wrz 2019

Do góry
Amelanchier Ballerina, ostatni okazyjny zakup

I jeszcze, wielkosc zabudowy obok. Tam mam tylko tak naprawde metrowa przerwe w dostawie cienia, czyli de facto 12m zabudowy Calutenkie slonce popoludniowozachodnie juz nie dochodzi, poza czesciowo warzywnikiem, na koncu ogrodu.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:44, 23 wrz 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Fajne te dzwoneczkowe papryczki Uroczo wyglądają na krzaczku.
Ale nie ma to jak hortensje,wszystkie tak cieszą oczy,lubię je w każdej fazie kwitnienia!

I fajnie Aniu wyglądają i obficie mi w tym roku obrodziły.
A jak smakują . sama się przekonasz
O tak hortensje bardzo cieszą. Już nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.
Aniu, dziękuję za dzisiejszy wspólny dzień. Tyle godzin a zleciało migusiem.Zawsze za szybko .
Tyle rozmów o roślinach .a jeszcze nie wszystko poruszyłyśmy
Nam to wiecznie tego czasu mało
Przyjechałam na kawę a byłam pół dnia. Dzięki ,,za wszystko , za roślinki , dynie i za wizytę u Iwonki.

Oto moje wspominkowe z dzisiejszego dnia u ciebie

Tą trawą Moudry jestem oczarowana. Chyba będzie mi się śniła.Cudna jest.Zdjęcie nie oddaje jej piękna.

Mayesty też cudna. zbierz proszę nasionka.

Jeżówki masz cudne jeszcze

Ogromnie się cieszę,że ta mam. Dzięki Aniu.
Może za rok mi zakwitnie jak twoja

Za drzwiami do ogrodu... 21:39, 23 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj byłam z wizytą w pięknym o każdej porze roku ogrodzie Ani
Miałą być tylko krótka wizyta na kawę...a było ileś godzin, ale jakże wspaniałych, z wymianą doświadczeń, rad, obserwacji o roślinach, środkach,
Ogród Ani zawsze piękny, romantyczny, wymuskany, ech..
Kto był i kto nie był to może zobaczyć jak teraz wygląda moimi oczami.

U Ani jeszcze mnóstwo jeżówek kwitnie

cieszę się, że tą mam. Dzięki Tobie
Przerwa na kawę... 21:38, 23 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Tyły

I ta rabatka też jest super

P. S. Dzięki za info o oborniku owczym
Moja działka na Dębowym Lesie 21:37, 23 wrz 2019

Do góry
iwona_d napisał(a)
Aniu u Ciebie jest tak kolorowo, że wcale się nie wydaje, że już prawie jesień.
Pozdrawiam

Iwonko dziękuję za dzisiejszy wspólny czas.I za roślinki
Ogród masz już śliczny. Czekam na ten twój watek.
A oto twój ogród

Przerwa na kawę... 21:35, 23 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Bok działki z różnych miejsc. Na zdjęciach wydaje się taki długi a w rzeczywistości to małe pudełeczko napakowane roślinkami.

Bardzo mi się podoba ta rabata
Ogród z wilkiem zamkn. 21:35, 23 wrz 2019

Do góry
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:34, 23 wrz 2019

Do góry
Witam, ja też kolejny raz chciałbym poprosić o rady.

Zacznijmy od początku po fatalnie kondycji trawnika po zimie udało mi się go uratować stosując porady z forum. W 2 części sezonu wyglądał już naprawdę ładnie. Ostatnie nawożenie normalnym nawozem przeprowadziłem pod koniec sierpnia, Vila Pro-Complex dawka niecałe 4kg / 140m2. Pod koniec sierpnia zastosowałem nawóz jesienny Vila. Do tego czasu trawnik był regularnie podlewamy 2-3 razy w tygodniu.

A cały początek września były i intensywne opady deszczu.

I teraz zaczęły się kłopoty, po około 2 tygodniach od ostatniego deszczu ( w tym czasie już nie podlewałem bo była niska temperatura i bardzo mocna rosa w nocy i o poranku ) trawa straciły cały kolor i zaczęła jakby usychać, gdy nazbierało się tego sporo postanowiłem to wszystko wygrabić ręcznie, nie chciałem wertykulować bo trawnik ma dopiero 2 sezon. Wygrabiłem dużo uschnięte trawy cały trawnik się przerzedził, i dodatkowo wyszło pełno małych pustych „placków”.

Po grabieniu cały trawnik ponakłuwałem butami z kolcami i podlałem cały trawnik, a w weekend dałem 2 dawkę nawozu jesiennego i obficie podlałem. Ale poprawy brak. Trawnik wyglada fatalnie nie można go porównywać do tego co było jeszcze w sierpniu. I teraz pytanie co mogło to spowodować?

Brak podlewania przez 2 tygodnie mógł wyrządzić aż takie szkody? A może za wcześnie dałem nawóz jesienny bez azotu? A może coś innego, bardzo proszę o pomoc.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:33, 23 wrz 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś pojechaliśmy z eMem na szybki rekonesans do dwóch szkółek i wróciliśmy z tym jegomościem:

Do samochodu wskoczyły nam też 3 śliczne ciski baccata - puchate miśki, w sam raz na stożki. Jutro muszę podjechać po kolejne .

Kasia, ale dorodny Jaka to odmiana? I gdzie Wy dostajecie takie piękne sztuki? U nas tylko cienkie wypierdki max. 70 cm.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:32, 23 wrz 2019

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 21:31, 23 wrz 2019

Do góry
Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 21:30, 23 wrz 2019

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 21:29, 23 wrz 2019

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 21:27, 23 wrz 2019

Do góry
Dziękujemy za pokazanie Twojej spaniałej ostoi. Piękne miejsce i ogród tworzony z pasją i pomysłem...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:27, 23 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

MNIAM!!!
Pszczelarnia 21:25, 23 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Trawy i astry, ostatni akord kwitnienia na tej rabacie zwanej przeze mnie: "prawa i lewa do strumienia". Jej przebudzenie następuje wiosną wraz z pojawieniem się czosnków Krzysztofa, kończy astrami. 4 miesiące nieprzerwanego kwitnienia, to dużo.

Wszystko jest piekne, ale te astry to jest moj number one u Ciebie.
Cynie tez Ci sie udaly. Co do cyn, tych ktorych nasiona obiecalam zebrac, to niestety nici beda. Slimaki pozarly mi siewki. Jedna sie ostala, zakwitla jednym kwiatkiem, i nie wiem, co sie z nim stalo. Bedzie powtorka z rozrywki
Przerwa na kawę... 21:12, 23 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
A jeszcze tu się kilka zdjęć zapodziało

i śmieszny zawilec o karbownych listkach i bardzo niepozornych kwiatkach

Najbardziej lubie u Ciebie cienista Po zmianach to juz w ogole, wszystko dojrzalo pieknie, tak jakby bylo od dawna.Masz piekne refleksy sloneczne, ktorych ja nie mam, bo mam tylko lity cien
Co to za drzewo masz na tej rabacie?

W ogole nie moge sie nadziwic iloscu drzew, ktore upchnelas w calym ogrodzie.
Nie wiem, jak masz zamiar trzymac to wszystko w ryzach, u Ciebie nawet milin sie zachowuja jak trzeba

A pamietasz nazwe tej bialej jarzebiny? i wielkosc docelowa? Bo ja miele biala/jasnorozowa, ale boje sie, ze bedzie za duza
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:11, 23 wrz 2019

Do góry
Dziś pojechaliśmy z eMem na szybki rekonesans do dwóch szkółek i wróciliśmy z tym jegomościem:

Do samochodu wskoczyły nam też 3 śliczne ciski baccata - puchate miśki, w sam raz na stożki. Jutro muszę podjechać po kolejne .
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:58, 23 wrz 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Agatko to, że po cichutku spaceruję po twoim ogrodzie to już nie raz pisałam. Że kocham go o każdej porze roku- też. Że robisz cudne fotki to fakt niezaprzeczalny. ale ostatnio moją uwagę kradnie szklarnia. Mam cicha nadzieje, że uda mi się przed zimą wylać fundamencik pod swoją i szukam inspiracji, informacji (fajny link kiedyś wstawiłaś) i natchnienia. I mam pytania- Jak głęboko kopaliście fundament pod swoją? Jeżeli dobrze doczytałam to boki szklane, góra poliwęglan komorowy... Czy rozważaliście poliwęglan lity na dach? Czym impregnowaliście drzewo?

Kolorek super.

Aniu miło mi że tak mi słodzisz. .. staram się ogładzić ten mój ogród
Zdjęcie to jedno na czas mi wyjdzie, ja tam zawsze podziwiam Twoje foty
Aniu jak się cieszę, szklarnia się spełni i u Ciebie
Co do szklarni to fundamenty głęboko na 1,20m lub nawet na 1,40m.
Okienka są tak jak piszesz na bokach i 4 okienka otwierane.
Dach z poliwęglanu litego oczywiście był brany pod uwagę przeze mnie pod uwagę, bo mężaty chciał położyć najtańszą opcję pleksi faliste. Ostatecznie stanęło na poliwęglanu komorowym 10mm, pierwszy wariant to drożyzna nie na naszą kieszeń. Drewno impregnowaliśmy impregnatem że średniej półki.
Drewnochron marki drewnochron

I tyle jak masz jeszcze pytania to wal do mnie jak dym
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:52, 23 wrz 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Piękne widoczki a rozczochrana stipa z berberysem to po prostu cudo.

Ten berberys rośnie tam właśnie po to. Wiosną trochę tam zgrzyta nadmiar bordowych odcieni, ale nie mogłam się oprzeć jesiennej odsłonie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies