Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gosiek33 13:37, 27 lis 2019

Ależ lilie piękne przypomniałaś
Poppy 14:38, 27 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Ciekawe spostrzeżenie. Nasz umysł nie jest przygotowany na grudniowe naturalne kwitnienia.

Długo potrzebowałam, żeby przyzwyczaić oczy do ciemierników kwitnących w ciemnościach nocy grudniowej. Tak samo jak trudno łączy się zapach narcyzów ze Świętami Bożego Narodzenia (Anglicy łączą i mają też hiacynty). Ale w tym roku postanowiłam podpędzić narcyzy i hiacynty na Święta (eksperyment). Nie będą stały w pokojach ale w sieni, czemu nie?

Wniosek, w grudniu na ogród trzeba spoglądać tylko w słoneczne dni.

Ee, to ja mam angielski umysl w takim razie. Nic a nic nie musialam sie przyzwyczajac, milosc od pierwszego wejrzenia TYlko hiacyntow nie lubie Nigdy nie zapomne styczniowych Kamelii w przedogrodkach podczas mojego pierwszego pobytu 20+ lat temu.
To zimowe kwitnienie jest inne, delikatne, pachnace. Nie wachalam tej dwarf december,vibunum Tinus tez smierdzi, ale inne krzewy pachna bosko, jak taka Sarcococca, Daphne, oczary, Mahonia i jeszcze troche by sie znalazlo. Charles Lamont' ladnie pachnie WInter honeysuckle tez
Chyba tylko kamelie potrafia byc takie za bardzo do przodu, maja duze albo ogromne kwiaty, i jakos tak malo zimowo wygladaja, ale te odmiany zazwyczaj kwitna wiosna dopiero, chyba, ze pogoda namiesza.
Lubie wlasnie te kwitnace do listopada/grudnia szalwie i chryzantemy,zaczynajace mahonie i kaliny od listopada a pozniej zaczyna sie zima, delikatna i czesto pachnaca, tak bardzo potrzebna jak dla mnie w najbardziej ponure dni.
Poppy 14:41, 27 lis 2019

galgAsia napisał(a)

bardzo pozadany widok o tej porze roku.

Gruszka_na_w... 16:30, 27 lis 2019

Apetyczne te zdjęcia z czerwca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 16:46, 27 lis 2019

Cieszę się, że kilku osobom poprawiłam nastrój tymi czerwcowymi widokami
Poppy, ten Winter Honeysuckle to wiciokrzew jest? u nas chyba zupełnie nieznany, bo nie mogę znaleźć żadnej polskiej strony z nim. A ładny jest, nie powiem Szkoda, że internet jeszcze nie przekazuje zapachów
galgAsia 16:48, 27 lis 2019

Haniu, no ja też zatęskniłam, tym bardziej, że pogodę mam cały czas w stylu "płynny ołów" . A teraz jeszcze czai się na nas jakiś Sebastian i nie wiadomo, co przyniesie...
wiklasia 19:57, 27 lis 2019

Asiu, uprzejmie donoszę, że tak mi się spodobał orzeszek, który ostatnio prezentowałaś iż bezczelnie postanowiłam zgapić za Tobą takie cudeńko i pognałam do wiadomego sklepu no i od kilku godzin jestem szczęśliwą posiadaczką onego.
galgAsia 20:37, 27 lis 2019

Wiklasiu, Twoja bezczelność raduje mnie ogromnie
Dziś przez chwilę byłam w ogrodzie - boszszsz, po 15 już ciemno - i widziałam, że orzeszki są wyjadane. To im w sobotę powieszę następne stołówki
Gruszka_na_w... 20:50, 27 lis 2019

A w jakim sklepie one są?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 21:07, 27 lis 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A w jakim sklepie one są?

Haniu, Ty też ?! One som tutaj. Jakby u Ciebie już nie było, to napisz, kupię