Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zszywkowy ogród marzeń :) 21:08, 04 mar 2020

Do góry
Czosnki już spore, przywrotnik powolutku startuje, magnolia jeszcze spokojnie odpoczywa a piwonie bardzo nieśmiało

Przerwa na kawę... 21:07, 04 mar 2020

Do góry
A tak na marginesie to w LM ciemierniki już są. Zaciemiernikowałam się znowu )) Orientalne w mixie i hybrydy. Jest bardzo ładna odmiana z niemieckiej kolekcji HGC Ice Breaker Fancy. Mocno napakowany krzaczek z dużą ilością kwiatów. Zdjęcia po ciemku robione.
Zszywkowy ogród marzeń :) 21:01, 04 mar 2020

Do góry
Zszywkowy ogród marzeń :) 20:57, 04 mar 2020

Do góry
Nawet mam jednego przebiśniega! Nie wiem skąd, ale jest

Zszywkowy ogród marzeń :) 20:51, 04 mar 2020

Do góry
Mamy Marzec to i cebulowe się budzą

Ja ostatnio wzięłam się za ogarnianie rabat. Wyczyscilam wieloryba, podcięłam hortke Great Star, derenie. Na hortensjowej wycięłam floksy i astry.

Zakupiłam też pierwszy raz kłącza w Be..x białą i czerwoną serduszkę, 2 ciemierniki (biały i ciemny) i do tego w oszołomie 2 piwonie NN różowa i czerwona/bordową obie pełne
Do tego podzieliłam Astry i tez wyładowały w nowej ziemi

Hortensjowo 20:40, 04 mar 2020

Do góry
Taką mam już paprykę z siewu. Pikować już czy jeszcze czekać?
Malutki pod lasem 20:29, 04 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Kiedy można będzie wykopać i dzielić ID?

Teraz właśnie.
Przycinanie - cięcie tui 20:17, 04 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli to Brabant to żadna kreska nie jest właściwa. Nożyce szpalerowe, sznurek i cięcie po linii w pionie i w poziomie. Żywopłot iglasty formowany.

Ma być żywopłot, sadzone co około 60cm - wygląda to tak:

Ciąć czy nie ciąć?
Jeśli ciąć to na równo góra i boki z każdej storny?
Malutki pod lasem 20:16, 04 mar 2020

Do góry
A teraz jeszcze coś. Pamiętacie jesienną rabatę z hortkami i ŚŚ Robin Hill?
Chciałabym łukiem adekwatnym do ułożenia kostki jakoś podzielić ja na dwie kwatery, na jednej (na zdjęciu po lewej) posadzić Carexy Ice Dance, a w drugiej runiankę. Chodzi mi o zrobienie takiego dywanu w to jesienią powtykałabym cebulek
Kiedy można będzie wykopać i dzielić ID?
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:10, 04 mar 2020

Do góry
Hurra udało się
cd. fotek

Przepraszam, że tak dużo fotek.

A w ogóle, to czy prowadzenie korony od wysokości 170 cm, tam gdzie zaznaczyłam to będzie dobrze wyglądać, czy mam zostawić niżej jakieś gałęzie, albo wyżej robić koronę?
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:04, 04 mar 2020

Do góry
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:03, 04 mar 2020

Do góry
Anbu przepiękne te Twoje ambrowce. Gdzie Ci się udało takie kupić? Też jestem z Górnego Śląska, ale nigdzie takich nie widziałam.
Basiu Twój też ślicznie się wybarwił.

Moje marzenie o ambrowcu też się spełniło i przyjechał do mnie aż z Ustronia w listopadzie zeszłego roku. Oby mu się spodobało u mnie i rósł, jak te wasze.
Mój ma ok. 4 m wysokości i ma gałązki od samej ziemi, tak jak ten od Basi. Ja chciałabym, żeby on miał pień i koronę. W szkółce powiedzieli mi, że mam na wiosnę wyprowadzić sobie pień obcinając gałęzie zbędne. I tutaj zaczynają się schody, bo nigdy tego nie robiłam i nie wiem czy to już, czy jeszcze czekać aż cieplej się zrobi. Bardzo proszę o wskazówki, bo nie chciałabym mu zaszkodzić, żeby mu się coś stało.
Moje dylematy:
1. Kiedy mam obciąć gałązki.
2. Ile maksymalnie tych gałęzi obciąć, bo jest ich chyba ponad 35 do obcięcia i wydaje mi się, że to za dużo ran byłoby na raz. Może powinnam zacząć od dołu i rozplanować to na 2-3 lata?
3. Czy obcięte miejsca mam smarować maścią? Kupiłam Funaben Plus 03 PA. Różne są szkoły, jedni piszą, że nie smarować to szybciej się goi, inni że smarować i już nie wiem co zrobić.
4. Jak blisko pnia obcinać gałęzie. Za blisko pnia i za daleko, to źle, więc byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi doradził i namalował linie cięć (o ile uda mi się wstawić fotki)
Spróbuję wstawić, ale nie wiem czy mi wyjdzie.

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:01, 04 mar 2020

Do góry
Rabata w trakcie pracy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:52, 04 mar 2020

Do góry
Moi Drodzy,
Doradzcie, jakie drzewa posadzić w tej części ogrodu. Czy brzozy będą pasować? czy wiśnia Nigra (jest w innej części ogrodu)? Ta rabata jest od popołudnia w cieniu. Może do brzoz pasuje azalia?

Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 19:48, 04 mar 2020

Do góry
Kasiu przycięłam to co bardzo z przodu wisiało, reszta zostawiona. Ja na tej pergoli mam dwie montany, rubensa i jedną taka inną odmianę co nazwy nie znam , i jeszcze dwa zupełnie inne clematisy na bokach. Muszę to towarzystwo jakoś w ryzach utrzymać, u mnie większość clematisów sezon odpaliła, boję się, że przymrozki zetną.
tu moje montany przerośnięte, rubens i jakiś bezimienny

od północy wymieszane z takim

wszystkie na jednej pergoli, dzięki temu kwitnie bez przerwy cały maj i czerwiec
a potem w dmuchawcach
Malutki pod lasem 19:41, 04 mar 2020

Do góry
Dziękuję dziewczyny
Szkoda tylko, że to nie obok mnie... Najbardziej pasowałoby gdyby nie było tego klocka obok i mogłabym kupić pustą działkę obok, ale cóż, stało się, już się nie odstanie.
Aniu, nie ma raczej takiej opcji, musiałabym nowy dom budować, chyba nie dam rady A poza tym bardzo lubię to miejsce gdzie mieszkam, kolosa przysłonią drzewa, zaczęli robić coś przy elewacji, chyba będzie obłożone takim brązowym kamieniem-cegłą, dla roślin to będzie ok tło. Teraz strasznie wali po oczach tą bielą

A z frontu robót, trzcinniki, piwonie, floksy, trochę roachodników wycięte
Później poleciałam z hakone, czy to możliwe, że już rusza?

A na koniec na frontowej pochlastałam jeszcze dwa gracki, szok, w środku zielone i tak jak mówi Polinka to z zeszłego roku, bo zielone jest bardzo wysokie. Za rok poproszę M o wycięcie tego piłą spalinową, ktoś tak próbował???
Zdążyłam jeszcze przy świetle latarnii ciachnąć ID. Nie wiem kiedy reszta...
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 19:32, 04 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
To się napracowałaś Ale chyba to nasz największa przyjemność
Halinko czy ja Ci się już chwaliłam, że laurowiśnie od Ciebie pięknie przezimowały
Może zakwitną w tym roku? Jak mogę poznać czy będą kwitnąć?

Laurowiśnie chyba w tym roku wszystkie dobrze zimowały bo zima była łagodna.moje stoją piękne zielone .

Ta z cieńszymi liśćmi Otto Lyken wiem jak kwitnie na biało .żdjęcie niżej

Ta druga Etna u mnie nigdy nie kwitła ale pewnie dlatego,że tnę ją bardzo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:23, 04 mar 2020

Do góry
A od Emusia na dzień kobiet już dzisiaj
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:16, 04 mar 2020

Do góry
Do LM rzucili ciemierniki, różne, śliczne, nie tanie, ale się skusiłam na jednego pięknego, a czytam, że Aga też się skusiłana stoisku zewnętrznym.

Zdjęcia kwiatu w różnych fazach kwitnienia

I jeszcze takie zakupy do ogrodu, wszak ogród to nie tylko roślinki, ale i sprzęt
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:16, 04 mar 2020

Do góry
Przyszła paczka
Zdążyłam przed nocą i deszczem część posadzić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies