Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Duże pole do popisu 10:26, 20 wrz 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
W weekend zaszalałam i trochę nagięłam mój budżet i plan zakupów na ten rok. Przy wejściu pojawili się "strażnicy" - dwie tuje. Razem z donicą mają ok. 160 cm. Starałam się wybrać jak najbardziej równe wielkością i proste, co nie było takie proste.
Mam wielką nadzieję, że przetrwają w tych donicach parę lat. Chyba na forum czytałam, że tuje wytrzymują w donicy około 5 lat. To może nie czekać aż padną tylko np. za 4 lata wysadzić do gruntu, a do donic kupić nowe?
Bardzo bardzo się cieszę z tego zakupu

Myślę, że padły w donicy po 4 latach, bo zima się okazała inna niż poprzednie.

Natomiast wejście bardzo eleganckie
Ogród w mieście-ogrodzie 10:06, 20 wrz 2019

Do góry
Dzięki Aga, Eli
Ogród do odnowy 09:32, 20 wrz 2019

Do góry
Psiekrwie, że tak powiem, ciężko nadążyć za Tobą!
Ta rabata jest prześwietna

a do tego kolejne wynalazki:

Napiszesz coś więcej o tym sadźcu, bo gugl za dużo nie mówi? Może jeszcze jakieś fotki Czy on dopiera teraz ma takie pąki?

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:27, 20 wrz 2019

Do góry
Dziewczyny potrzebuje rady. Sprawa nie jest bardzo pilna, ale może być

Nie uratuje klona na podokiennej. Próbowałam, choć Mazan od razu powiedział, że to walka z wiatrakami. Ma to na "w". Zalałam ziemię previcurt i teraz pytanie.
Co zamiast klona?
Może stożek z cisa? Bo będę miała w przyszłym tygodniu.
A może coś zupełnie innego?

Brzoza - Betula 09:23, 20 wrz 2019

Do góry

Dzień dobry
Mam w ogrodzie trzy duże brzozy.
Postanowiłam je przyciąć
Czy ktoś może podpowiedzieć w których miejscach powinnam to zrobić aby je obniżyć, zagęścić i aby nabrały ładnego kształtu i pokroju
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:15, 20 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obecnie

Poprostu przecudnie.
Ta kosta mi sie bardzo podoba.

A jak sie ta jasna trawa nazywa, ktora posadzilas pod stozkiem z cisa?
I czy nie bedzie ona cisa przeszkadzac jak podrosnie? To znaczy czy ten stozek nie bedzie lysial od dolu?

W samym słońcu 08:53, 20 wrz 2019

Do góry
Ostatnie pąki Baronessy

Ogród do odnowy 08:36, 20 wrz 2019

Do góry
Po trzech latach pierwszy raz zakwitł - czy to miskant chiński 'Pünktchen' (taki mieli w tej szkółce).
Jest niższy niż Strictus i liście wyrastają mu w koło łodygi. Strictus tworzy takie jakby płaskie wachlarze

A te palczatki zadołowałam na razie w słonecznym, suchym miejscu... tu była jukka

Ogród do odnowy 08:28, 20 wrz 2019

Do góry
Miały być podobne - aster Ann Lays i floks Blind Lyon - dobrze, że fakturą zbliżone

TAR marcinki na razie kwitną tylko te fioletowo-różówe. Kolor bardzo dopasowuje się i do fioletów i do różnych odcieni różu - to ten kwiatuszek położony na stipie

i taki dalszy plan, nieco zyskał po ostatnich deszczach

Podmiejski ogródek 07:59, 20 wrz 2019

Do góry
Dziewczyny, ja bym bardzo chętnie wyciepała te tuje, ale niestety - sama tego nie załatwię, a wszystkie roboty, które wymagają współpracy eMa ciągną się u nas latami:/
Ale jest jedna robota, za którą też muszę się zabrać i powinnam to ogarnąć sama:

Muszę poprzesadzać te krzaczory w okolicach ławeczki, żeby ją ładnie wyeksponować.
Nie wiem, co widzicie na tych zdjęciach ale od prawej strony rosną tam:
- kalina kilimandżaro (to ta na tle ściany), tegoroczny podarunek, na razie radzi sobie świetnie, ale co będzie za dwa, trzy lata?
- jaśminowiec wonny (krzaczor rosnący w połowie za ławką) rośnie tu drugi rok i kwitnie; mniej ładny od kaliny ale za to pewniejszy
- trzy derenie sibirica variegata (jeden za ławką, dwa przy lipie).

Sadziłam w ten sposób, żeby jaśminowiec miał trochę słońca, a derenie żeby rozjaśniały cień pod lipą. Ale potem doszła kalina i ławeczka i plan się rozjechał.

W tej chwili najbardziej by mi pasowało, żeby derenie posadzić symetrycznie za ławeczką, a tego jaśminowca dać w róg, na prawo od lipy.
Tylko kurczę blade - nie dość że tam ciemno i pewnie przestanie kwitnąć, to jeszcze za duży jest na ten kąt. Szkoda mi go ale chyba będę go musiała wywalić. A w ten róg może fotergilę, o której niedawno rozmiawiałyśmy?
Hortensjowo 07:44, 20 wrz 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Bardzo mi się podoba hosta praying hands. Czy mogłaby być jedna tu gdzie lichy ciemiernik?

Jedna albo dwie?

Może poczekaj jeden sezon i zobacz, jak Ci się to wszystko rozrośnie? Ciemierniki to rośliny żelazne. Jak sie ukorzeni to będzie piękny
Hostę Praying Hands warto posadzić gdzieś bardziej na widoku. U niej ciekawe są te fajnie wznoszące się liście. Moja tak w tym roku urosła, że straciła ten delikatny pokrój. Będę ją dzielić. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, dostałabyś kawałek ode mnie
Hortensjowo 07:40, 20 wrz 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Z hakone podoba mi się jeszcze takie zestawienie? Tylko nie wiem co jest na tym zdjęciu oprócz kuli bukszpanowej, hosty i hakonki? Ciemiernik czy pieris czy coś innego?

Przed ciemiernikiem jest jeszcze wilczomlecz, który się trochę pokłada na ścieżkę.
Ogród bez reguł 07:17, 20 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

Mam i ja! dzisiaj przyszły. Toszka, buziak

Asiu, gdzie kupiłaś i do jakich roślin będziesz używała?
Przerabianie ogródka pod swój gust 07:13, 20 wrz 2019

Do góry

Uwielbiam te paproc o tej porze roku.

Eddie przestal sie zalatwiac u nas w ogrodku. Wychodzimy z nim min.3 razy na dzien i nawet jakbym chciala to nie zrobi w ogrodku. Zaczal widziec go jako przedluzenie domu i ciagnie mnie do bramy by z nim wyjsc czyscioszek

A to moj ulubiony chwast. Szczec pospolita. Owady ja uwielbiaja. Ptaki rowniez a zima stanowi swietny akcent w ogrodzie. W tym roku nie kwitla, bo to dwuletnia roslina.

Przerabianie ogródka pod swój gust 07:04, 20 wrz 2019

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 06:48, 20 wrz 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Zrobiłam kilka zdjęć moich włości bez ściany z tuj .

Powiem ci, że tak piękny kawałek pobudza nawet moją mało konstruktywną ogrodniczo wyobraźnię
Jest perfecto Nie za dużo, nie za mało. Oj będzie się działo. Następny tysiączek stron w mig.
Zerknęłam na początek wątku. Ty kochana dopiero od 2017 te rewolucje robisz? I taaaaakie masz efekty!!!
Ja też od tego samego roku, ale wychodzi na to, że muszę przyspieszyć, bo jak na razie mam tempo żółwia i to takiego najwolniejszego
Ogród bez reguł 05:33, 20 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Dereń kousa odm. chińska dla Mrokasi

Sama widzisz, Kasiu, że szału nie ma. Mierzy sobie w tej chwili jegomość 1m. Ma dojść finalnie do 4-5m. Miejscówkę mu wymyśliłam, ale z realizacją krucho, bo nie wyrabiam czasowo, a w robocie jestem sama i lecę na pysk .
Zdjęcia też niczego nie urywają , bo dziś w ogóle ciężko było cokolwiek sfocić, bo wiatr pi...dzi niemiłosiernie, prawie wszystkie zdjęcia nieostre...

Też sobie takiego derenia chińskiego sprawiłam ale jeszcze nie posadzony. Przez tę niemoc z kręgosłupem mam mocne obsuwy. Mój będzie miał miejscówkę w półcieniu a raczej w rozproszonym cieniu cały czas. Mam nadzieję że sobie poradzi. A twój gdzie będzie?
Pszczelarnia 23:37, 19 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tutaj są takie miniaturki (skleroza) ale kwitną non stop (zapytam Vivę)

To "Olivia' Austina, niewysoka, pięknie pachnie, kwitnie (3 razy w sezonie) i jest cudowna

kwitnienie non stop to coś czego poszukuję - jeśli zdobędziesz nazwę - będę wdzięczna

A Olivia mi chodzi po głowie, tylko jeszcze nie wiem gdzie by tu ją wcisnać

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:32, 19 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)

Kasiu, tak podpisalam umowę z gminą, kupiłam zbiorniki, po zamontowaniu składam dokumenty rozliczeniowe i czekam na zwrot pieniążków
Dzięki!

Ożankę mam o tu, te cztery sadzoneczki na pierwszym planie. Rośnie przy Doorenbosie. Powiem Ci, że cholernie trudno sobie zaplanować taką mieszankę bylinową jak kupuje się takie tycie sadzoneczki...

superancko

moja ożanka równie wielka gdzieś trzeba ją będzie wcisnąć...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies