Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Chora dracena 13:25, 29 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

POkaż zdjęcia tych plam, więc albo suche powietrze i wtedy końcówki zasychają, a jeśli plamy jak w poprzednich postach, to przyczyna jest podana w tym wątku.

Jak uprawiasz tę dracenę, pokaż czy w donicy z otworami, czy w osłonce i wtedy może stoi w wodzie. Za mało informacji i brak zdjęć

Nie mam pojęcia czemu zdjęcia nie są widoczne, dodam raz jeszcze. Dracena możliwe że miała za dużo wody, bo zauważyłam pod nią niewielka ilość (ale jednak) ma otwory w doniczce i wszystko powinno być okej.
Jeśli zdjęcia się nie dodadzą to opiszę: są to brązowe plamy z żółtymi obwódkami (dlatego martwie się że to grzyb) i mam wrażenie że jest ich coraz więcej.
Dodatkowo większość liści jest czarna na końcach (to chyba jak Pani wspomniała suche powietrze)
Plamy na trawniku 00:11, 29 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem jeszcze może dojść spalenie trawnika.
Nie mów hmmm... bo siewnik akurat taki jaki użyłeś, jest najgorszy do siania nawozu . Tu gdzie bardzo ciemny trawnik moim zdaniem jest za dużo nawozu i do tego gęste siewki - masakrę zrobiłeś z tego trawnika.

Teraz to niech przeschnie, co padnie wygrabić i czekać co będzie dalej. Pokazać za tydzień. Wtedy zobaczymy co robić.

Ok, dziękuję, tak zrobię. Pozdrawiam!
Mój 4 arowy azyl... 19:37, 28 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostnica pasuje do wszystkiego, też wczoraj dodałam jeszcze jedną rabatę w ostnicą, ale z niebieskościami i fioletami oraz różem.

O matko, Danusiu witaj!

O dziwo ostnica raz sadzona sieje się jak szalona, nawet mroźne zimy jej nie szkodzą. Już za dużo jej mam, muszę stopniowo usuwać, część odpowiednio zgrupować. Wolę ją niż rosplenicę. Jest wdzięczniejsza.
Mój 4 arowy azyl... 19:30, 28 cze 2021

Do góry
Ostnica pasuje do wszystkiego, też wczoraj dodałam jeszcze jedną rabatę w ostnicą, ale z niebieskościami i fioletami oraz różem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:28, 28 cze 2021

Do góry
W ulotce przeczytałam że 8 ml / 100 m2 na 7 l wody
Plamy na trawniku 19:27, 28 cze 2021

Do góry
Moim zdaniem jeszcze może dojść spalenie trawnika.
Nie mów hmmm... bo siewnik akurat taki jaki użyłeś, jest najgorszy do siania nawozu . Tu gdzie bardzo ciemny trawnik moim zdaniem jest za dużo nawozu i do tego gęste siewki - masakrę zrobiłeś z tego trawnika.

Teraz to niech przeschnie, co padnie wygrabić i czekać co będzie dalej. Pokazać za tydzień. Wtedy zobaczymy co robić.
Usychający iglak, czy to może być przędziorek? zamkn. 19:23, 28 cze 2021

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3376-choroby-i-szkodniki-swierkow-swierk-picea?page=39#post_7
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 19:23, 28 cze 2021

Do góry
Ola21 napisał(a)
Witam,
Mam problem z iglakami w ogrodzie. Najpierw usechł czubek jednego z nich a następnie coraz większe partie drzewka. Zauważyłam również na nim pajęczynę. Na kolejnych krzewach też jest pajęczyna. Stosowałam najpierw dwa preparaty na przędziorka a ostatnio powiesiłam zawieszki z dobroczynkiem kalifornijskim.
Chciałam się zapytać jakie preparaty/ metody warto zastosować i czy to może być jakiś inny pasożyt?

Tak to może być przędziorek, te świerki mają tego szkodnika "wpisane" w swoje życie.
Plamy na trawniku 16:02, 28 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nasza wiedza jest taka, że na odległość to widać że to nie jest równomierne nawożenie. Moim zdaniem tu gdzie gnije jest za mokro i trawa za g ęsto posiana, nie ma miejsca i gnije w tym upale i wodzie lanej na trawnik.

Wydrap te miejsca ze zgniłej trawy, ogranicz podlewanie, rób to z umiarem nie lej w ciemno ile wlezie. Jest za mokro i za gęsto nasion było, nie ma miejsca na siewki dlatego obumierają.

hmm do nawożenia był używany siewnik jeżdżący to nie wiem czy aż tak się mogło rozsypać w tych miejscach. Tego jest się bardzo dużo zrobiło i to w miejscach gdzie była już ładna, gęsta trawa... a co po wygrabieniu? mają zostać takie puste miejsca, czy trzeba dosiać czy coś? Podlewane było z umiarem, popołudniową porą jak już słońce tak nie grzało i to tylko w momentach suszy. a co z tymi pojawiającymi się w różnych miejscach grzybami? dzisiaj znowu jeszcze większego wyrwałem, jak pół pięści.
Plamy na trawniku 14:27, 28 cze 2021

Do góry
Nasza wiedza jest taka, że na odległość to widać że to nie jest równomierne nawożenie. Moim zdaniem tu gdzie gnije jest za mokro i trawa za g ęsto posiana, nie ma miejsca i gnije w tym upale i wodzie lanej na trawnik.

Wydrap te miejsca ze zgniłej trawy, ogranicz podlewanie, rób to z umiarem nie lej w ciemno ile wlezie. Jest za mokro i za gęsto nasion było, nie ma miejsca na siewki dlatego obumierają.
Suche liście wierzba hakuro zamkn. 14:24, 28 cze 2021

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/10599-salix-integra-wierzba-calolistna-szczepiona-na-pniu?page=1#post_3
Salix integra - wierzba całolistna szczepiona na pniu 14:24, 28 cze 2021

Do góry
lukidan napisał(a)
Jakiś czas temu kupiłem 3 wierzby hakuro, niedługo po przesadzeniu z doniczki uschły liście wszystkich drzewek. Czy da się je jeszcze uratować czy już nic nie pomoże?
Dodaje zdjęcie jak to wyglądało.

Wyrzucić i nigdyu nie sadzić tej wierzby, to chwast, za kilka lat i tak wykopiesz.
takie jest moje zdanie.
Podlewanie trawnika 21:53, 27 cze 2021

Do góry
Jeśli schnie to lepszym wyjściem jest podlanie nawet w upał niż wysuszenie go na wiór. Czy to trawnik świeżo zasiany czy położony z rolki? Czy to trawnik już stary istniejący?

Jest taki punkt "krytyczny" trawnika, że wyraźnie matowieje, kładzie się lub ma ciemniejszy kolor wbrew pozorom (u mnie tak okazuje braki wody), wtedy leję bo do wieczora to już przy upale nie będzie co ratować, a jak luniesz wodą nawet w słońcu, odżyje do rana. Wieczorem trzeba poprawić, jak trochę się ochłodzi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:51, 27 cze 2021

Do góry
Może to kupkówka? wycinaj skoro się nie podoba, innej możliwości nie ma. Cudownego środka na to nie ma.
Plamy na liściach draceny przeniesiony 21:50, 27 cze 2021

Do góry
Odpowiedź jest tutaj, poczytaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1397-chora-dracena?page=2#post_6
Chora dracena 21:49, 27 cze 2021

Do góry
Sylwia_679 napisał(a)
Dzień dobry! Jakiś czas temu zauważyłam plamy na liściach mojej draceny. Co to może być za choroba i co zrobić żeby pomóc roślince? Dodam, że nie jest ona narażona na ostre naslonecznienie.

POkaż zdjęcia tych plam, więc albo suche powietrze i wtedy końcówki zasychają, a jeśli plamy jak w poprzednich postach, to przyczyna jest podana w tym wątku.

Jak uprawiasz tę dracenę, pokaż czy w donicy z otworami, czy w osłonce i wtedy może stoi w wodzie. Za mało informacji i brak zdjęć
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:31, 26 cze 2021

Do góry
Ania i ja na hortensjowo-limonkowej Dalej widać cudną łąkę jak wyrosła w owsie zasianym jako nawóz zielony.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:29, 26 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, aleś zdjęcia porobiła Super, dziękuję za liczne odwiedziny i wspaniały dzień jak za dawnych czasów ogrodowiska Byłyście super. Aniu poproszę o przepis na cudo-ciasto.

Jutro znajdę więcej czasu

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:22, 26 cze 2021

Do góry
Aniu, aleś zdjęcia porobiła Super, dziękuję za liczne odwiedziny i wspaniały dzień jak za dawnych czasów ogrodowiska Byłyście super. Aniu poproszę o przepis na cudo-ciasto.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:36, 26 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie trzeba oglądać, trzeba przyjechać.

Oczywiście, racja. Na żywo najlepiej wszystko zobaczyć.
Na pewno kiedyś się wybiorę. Chyba jesienią.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies