Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:45, 22 sie 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Niezwykłe te kolekcje i te smaczne Twoje kompozycje. Uroczy zakątek. Gdzie można kupić takie wypasione eonia?

Jak Twoja Mama je przechowuje?
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:34, 22 sie 2019

Do góry
Kilka obrazków z kanaryjskiego ogrodu Casa Gaudi. Cieszę się, że w końcu udało się opanować Wielki Pożar na Gran Canarii

Awokado..

prosto z drzewa ..
W ogródku emerytki 13:07, 22 sie 2019

Do góry
Chyba wiem, co to za trawa, najbardziej przypomina turzycę Blue Zinger.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:05, 22 sie 2019

Do góry
Witam.
Wiosną zaczęłam swój ogród. Część rabat zagospodarowałam ale mam problem z rabatą ciągnącą się wzduż ogrodzenia. W projekcie ma tam uwzględnione;jałowiec pospolity na przemian z miskantem chińskim, ale mam problem z dostaniem jałowca a oprócz tego w szkółkach mało ze nie mają to i odradzają sadzenie tego. Teren jest otwarty w pełnym słońcu moze macie jakies pomyśły. Dodam że nie chciałabym tui ani żadnyc wysokich drzew ponieważ ta rabata ciagnie sie blisk domu. Dołączam zdjecia.

Ogród na tle lasu malowany 12:56, 22 sie 2019

Do góry
Z cyklu życie przy lesie:

W donicy na rogu rabaty wsadzam nowy cyprysik, bo poprzedni został wykończony przez sarnę, a właściwie kozła, który wykorzystał niezamkniętą bramę nocą, przetuptał wokół domu i dopadł cyprysika, po czym niezauważony opuścił posesje
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:45, 22 sie 2019

Do góry
Balea napisał(a)
Effka, nie wyglada az tak zle. To znaczy jeszcze dobrze widac ze to klon bordowy

Obejzalam dzisiaj fotki na google i niektre klony to zeczywiscie az prawie cale ciemnozielone sie robia, nie maja nic bordowego w sobie.

Moj na poczatku byl czerwony a teraz zrobil sie bordowy. Wrzuce fotke.

Ja jestem pewna, ze te kropki na lisciach i wysuszone liski, nie moge byc ze slonca, bo powstaly na poczatku maja, i juz wtedy stal w polcieniu, no i w maju nie mylo zadnych upalow.

W moim ogrodku dosc wiatr wieje, wiec moze przez to. albo za duzo lub za malo podlewalam

Kiepsko wygląda, to znaczy bordowy jeszcze jest ale lstki bardzo wyschnięte ale ja podejrzewam, że jak mnie nie było 2 tg. w domu w lipcu, rodzice ustawiali zraszanie trawnika tak, że lało mu po liściach, plus słońce i wiatr i taki efekt. Na szczęście na wiosnę odbije z nowymi listkami

Dobrym przykładem jest mój klon Nicholsonii, który całkowicie stracił wszystkie liście (stał jeszcze w donicy), tez zlewany zraszaczami przy okazji podlewania trawy a teraz odbija nowymi pięnymi listkami w kolorze lekkiego pmarańczu, herbaty

Piękny ten Twój klon, wygląda jak szczepiony?
Przerwa na kawę... 12:43, 22 sie 2019

Do góry
Jola - dla ginnala będzie mało słońca do odpowiedniego wybarwienia. Ja z tego powodu i z powodu możliwej docelowej wielkości za płotem go posadzę bo też mam w doniczce czekającego na zmiłowanie.
April napisał(a)

Klon palmowy - jeżeli jest to róg w którym zawiewa - może nie przetrwać. Derenie ładnie powinny się tam prezentować, np. Ivory Halo. Tylko to krzak i raczej wcześniej lub później na rabacie a nie w ten róg. Bo tu coś powinno być eleganckiego. Kousa są w większości o ciemnozielonych liściach, jasne listki są ale u dużych i rozłożystych okazów. Cięcie niestety będzie konieczne. Ja bym bukszpanu nie wyrzucała - jak góra ma być bardziej rozwichrzona - taka obwódka ładnie by to uporządkowała. Tylko przycięta musi być. Jak nie bukszpan to Anulajda (bodajże) robiła obwódki z cisa, jakaś niska odmiana była.

Ja tylko jeden problem widzę - tu wcześniej jest perukowiec - jaki? I czy on zostaje w tym miejscu? Toto ogólnie małe nie rośnie. Wręcz przeciwnie. Tak z 1,5-2 m szerokości i kilka wysokości a on wciśnięty w rogu. Ja jakoś kojarzę, że tam jest mniej na więcej jak u mnie na tyłach, mało miejsca. Dopiero za domem się rozszerza. Mój perukowiec ma obecnie z 4-5 metrów wysokości i metr szerokości. Pamiętasz mojego potwora ciętego co roku? jest wąski bo... ma podwiązane, formowane i cięte gałęzie. Kupa pracy 2 razy do roku. Jeżeli perukowiec zostaje to tu musi być małe drzewo, najlepiej o jasnej koronie, ogólnie coś jasnego bo inaczej zginie na tle tujek i ciemnego perukowca. Zbyt wiele opcji na razie mi nie przychodzi do głowy.

Zerknij na brzozy, które wybrałam (tam na początku też brzozę widzę, mogłyby się zgrać) i na listę drzew moich wybieranych w miejsce gdzie trafił Alpens Globe.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=786&quoted_post_id=3423232

Brzozy - jedna to odmiana Yellow Wings a druga Fox valley. Jest też pendula Gracillis - ta do cięcia bo finalnie duża, mam kupiłam, schowałam, później zdjęcie pokażę . I ew. na magnolię Isis - jej tu by było dobrze z tym że oprócz wiosny to zielony krzak ale ładny wrzecionowaty. Sunsation też ogromna nie rośnie i jest strzelista. Nigdzie nie ma podanej jej szerokości ale na zdjęciach ona ma taki wydłużony kształt. Może Amanogawa? Jabłonie ozdobne też powinny wytrzymać może Adirondack? O tej trzeba poczytać bo u Joli np. przemarzła. Ja ją kupiłam i się zastanawiam nad sensem zakupu. Ciągle w doniczce.
A i może jarząb? Zerknij na white wax (wiem gdzie jest sadzonka ładna do kupienia, on jest taki lekko przewieszający. I jeszcze jeden klon mi przychodzi do głowy z jasnymi listkami - Carnival - lubi półcieniście

Perukowca bym stamtąd zabrała tak czy siak chyba, że jasnego wsadzisz
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:41, 22 sie 2019

Do góry
Nareszcie skończyłam komplet dwóch wiszących półek na kwiaty. Makrama + drewno orzecha + gałęzie znad morza... Do wzięcia gdyby się komuś spodobało.
Ogród na tle lasu malowany 12:40, 22 sie 2019

Do góry
Donica przed domem, co kilka tygodni zmienia środek, tym razem jest tam nowy zakup - hortensja Magical Mont Blanc. Kwiatostany większe niż moja głowa Niedługo muszę ją wsadzić do gruntu, miejsce już na nią czeka za rozplenicą. Gdybym miała lepsze warunki wodne i glebowe to poszalałbym bardziej z ilością hortensji, ale dobre i to co mam.

Polar Bear też już znalazł swoje miejsce. Wietrznie i ponuro dziś u mnie na fotkach, co wyjdę z aparatem to słońce zachodzi

Przydałaby mi się jeszcze jedna rozplenica, przed Polar B. tylko jakaś mniejsza odmiana, bo miejsca mało. To co tam obecnie rośnie i tak będzie usunięte.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:33, 22 sie 2019

Do góry
Effka, nie wyglada az tak zle. To znaczy jeszcze dobrze widac ze to klon bordowy

Obejzalam dzisiaj fotki na google i niektre klony to zeczywiscie az prawie cale ciemnozielone sie robia, nie maja nic bordowego w sobie.

Moj na poczatku byl czerwony a teraz zrobil sie bordowy. Wrzuce fotke.

Ja jestem pewna, ze te kropki na lisciach i wysuszone liski, nie moge byc ze slonca, bo powstaly na poczatku maja, i juz wtedy stal w polcieniu, no i w maju nie mylo zadnych upalow.

W moim ogrodku dosc wiatr wieje, wiec moze przez to. albo za duzo lub za malo podlewalam

Migawki z ogródka 12:24, 22 sie 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
A to nasz nowy domownik Tofina czyli Toffi...

Cudo, napisz coś więcej, ze zdjęć jakoś inaczej malucha zapamiętałam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:16, 22 sie 2019

Do góry
Balea fotki klona Bloodgood for you

W czerwcu po posadzeniu, piękny bordowy:

A tu w sierpniu, listki dużo jaśniejsze, jakby wyblakłe i przypalone

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:59, 22 sie 2019

Do góry
Balea napisał(a)
Effka, juz od dluzszego czasu sledze twoj watek ale klona Bloodgood jeszcze u ciebie nie widzialam Gdzie on u ciebie stoi?

Moze jak bys kupila Atropurpureum to by jeszcze bardziej zzelenial niz twoj bloodgood.

Ja mam Skeeters Broom i choc stoi w polcieniu to wogole nie zielenieje. Na poczatku byl czerwony a traz jest bordowy, tylko ze ma te kropi na lisciach i niektore liscie sie wysuszyly ale to napewno nie ze slonca, tylko raczej przez wiatr.

Zobacz fotki mojego klona.

To nowy nabytek, już wklejam foty u siebie, rośnie na mikro oczkiem. Nie wiem czemu tak wyblakł...
Twój trzyma ładnie kolorek, może u mnie też te przyschnięte listki to przez wiatr, sama nie wiem.
Coś by się chciało.... 11:57, 22 sie 2019

Do góry
Witaj Wiolu

fajnie, że mnie odwiedziłaś. Tak wiem, naoglądałam się tych Waszych pięknych ogrodów i widzę, że w większości rabaty są wokół domu. Tak jak u Was mi się to podoba u siebie się boję, wydaje mi się, że będzie za dużo tego wszystkiego, nie chciałabym przesadzić.

Toszko, rabaty wolałabym proste. Polbruk mam położony w kształcie prostym, murek pod skarpą prosty, danici wzdłuż schodów proste, prostą bym też chciała rabatę nr 1 z platanami.

Rabate nr 2 narysowałam półokrągłą bo chcę tam postawić na środku huśtawkę, skierowaną przodem w kierunku tarasu. Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jej na prostokątnej rabacie. Może wyprowadzisz mnie z błędu

Edit: A może jednak cyprysik na pniu z lewej strony a stożek cisowy przy tarasie?
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:56, 22 sie 2019

Do góry
Effka, juz od dluzszego czasu sledze twoj watek ale klona Bloodgood jeszcze u ciebie nie widzialam Gdzie on u ciebie stoi?

Moze jak bys kupila Atropurpureum to by jeszcze bardziej zzelenial niz twoj bloodgood.

Ja mam Skeeters Broom i choc stoi w polcieniu to wogole nie zielenieje. Na poczatku byl czerwony a traz jest bordowy, tylko ze ma te kropi na lisciach i niektore liscie sie wysuszyly ale to napewno nie ze slonca, tylko raczej przez wiatr.

Zobacz fotki mojego klona.

Migawki z ogródka 11:27, 22 sie 2019

Do góry
A to nasz nowy domownik Tofina czyli Toffi...
Hortensjowo 11:07, 22 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
A może coś takiego?

Kasia, ładnie to wygląda w Twojej wizualizacji. Zapytam eMa co On o tym myśli.
Przerwa na kawę... 10:46, 22 sie 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
W praktyce to ile godzin operuje słońce na tej rabacie?

Toszko, właśnie Iwonce napisałam

Zobacz, co ci to przypomina A jak się zagęści... Buziak
Moja działka na Dębowym Lesie 10:40, 22 sie 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Dla mnie dalie i mieczyki to damy jesiennego ogrodu

Trochę tak.ale póki co mamy lato i jeszcze ogrody bogate w kwitnienia i kolorki
Hortensjowo 10:39, 22 sie 2019

Do góry
A może coś takiego?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies