Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 11:46, 20 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Spowiedź ogrodniczki na plus, prawie wszystko zrobione, grzechy naprawione, nowych brak. Odpoczynek bez wyrzutów sumienie Aż dziwna ta myśl, że nic do roboty, prawda
Chwilo trwaj chciałoby się powiedzieć. Na pocieszenie dodam, że będzie robota jak się drzewa rozrosną, rabaty ze słonecznych staną się cieniste. Dlatego pilnuj rozmiarów drzew, ja wiele przegapiłam i teraz się bujam

Widok piękny, jest lekko i bujnie, mimo, że robota była ciężka. Z pozostałymi rabatami też tak będzie Chociaż jakby tak wszystko już było skończone to faktycznie nuuuda! Człowiek tak się przyzwyczaja do główkowania nad remontami, że aż głupio zostać bezrobotnym w tym temacie
Powiem ci coś okropnego - ja już nastepną robotę wymyśliłam ale może żeby nudno nie było to już na następny rok. Chyba, ze teraz uda się namówić eMa na zrobienie pergoli. bo jak przeniosę huśtawkę na pergolę i do tego dodam hamaczek to będę miała nie jedną a dwie nowe rabatki i trochę się jeszcze zadrzewię
nowa rabatka powstałaby w miejscu huśtawki, o tu

A na pergolę jest idealne miejsce tu ale w innym stylu niż pokazywałam. Chyba bezczelnie skopiuję Kasyi projekt lub Ani Kwartet...

I głupia myśl zakiełkowała w mojej głowie po wizycie w cienistym zakątku za domem, że chcę tu coś jasnego, że chcę tutaj brzozy... muszę temat przespać, przemyśleć, przerysować, pomierzyć co ew. mi tu wejdzie ale ze 2 drzewa jeszcze muszę mieć na swoim terenie.
Podmiejski ogródek 11:42, 20 sie 2019

Do góry
MonikA napisał(a)

Piękny , lubię takie zakupy

A tutaj tak pomyślałam o Marikenie, no nie wiem, coś na pniu

Taki był pierwotny plan, ale dziewczyny uznały, że za ciasno

mrokasia napisał(a)

Bardzo mniam .

A myślałam, że choć jedną rabatkę uda mi się zrobić minimalistyczną: pierwotnie miała być tylko limka i hakone. No nie będzie mi dane

inka74 napisał(a)
Pamiętaj co Kwartecik radziła - dodawaj i upychaj
Dobrze ci to wychodzi

Jak widać - nie mogę się powstrzymać

effka napisał(a)

Ehehe, no ok, jak ona kazała, to się słuchaj, bo ma babeczka oko, patrząc na jej ogród

Oj ma!

Pszczelarnia napisał(a)
To może drugi dąbek tam w trójkącik? 'green dwarf' - zazdroszczę.

Dwa grzybki w barszcz?
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Naparwdę nie wiem, kiedy ja te wszystkie wątki ponadrabiam po tygodniu niebycia, ale Twój mam odhaczony I powiem Ci, że jestem pod wrażeniem, jak konsekwentnie poprawiasz wizerunek tej rabaty. Pieknie! Harmonijnie!

Ja po długim weekendzie mam problem żeby nadrobić
Ogrodowe kreacje 11:40, 20 sie 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)

Cudne co to?
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 11:06, 20 sie 2019

Do góry
Widzę potencjał na kolejne poszerzenie rabaty

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:05, 20 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Śliczne. Piękna kolorystyka. Jaki to berberys? Jaki rozchodnik i jaki miskant?

Trawnik wzorcowy, tyle nowych roślin się u Ciebie pojawiło! Miły spacer odbyłam.

Ewo, bardzo się cieszę, że miałaś przyjemność ze spacerowania u mnie To naprawdę zasczyt! Hmm akurat ta rabata była jedną z pierwszych kiedy wszystko bardzo intuicyjnie robiłam, bez wdawania się w odmiany... Zarówno miskanta jak i berberysa kupiłam u jednego pana w małej miejscowości Wieleń, który sprzedaje nadwyżki ze swojego ogrody i nie psytałam wtedy go o dokładna nazwę... natomiast rozchodnika otrzymałam od Iwki forumki i pisałam mi, że to prawdopodobnie bezodmianowe i bardzo stare, nikomu nie udało się zidentyfikować...
To Ci odpisałam hehe

aha ten miskant to jakiś mieszaniec, pewnie siewka, nigdy go nigdzie nie spotkałam ani w szkółkach ani w sklepach. Nie ma specjalnie ozdobnych kwiatostanów, takie zwykłe jak ja to nazywam chwastowate.
Tu trochę widać (to ten bliżej po lewej):

I z teraz:
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 10:54, 20 sie 2019

Do góry
Potrzebuję przesadzić magnolie i znaleźć miejsce dla niej
Mam takie jedno ale musiałabym powiększyć rabaty wrzucę fotkę tego miejsca

To tu gdzie są gracki rosła by przed nimi

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 10:47, 20 sie 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Kochana, jeszcze nie jeden raz przesadzać (na drugi dzień ) będziesz...
Czekam na foty jutro. Myślę, że ta hakone fajna by tam była...

Pod Miłorzębem mam Turzyce evergold może bym ją podzieliła i dała pod Red barona wtedy pociągnęła bym Reda pod Miłorzęba ale czy mogę dzielić teraz Turzyce ?

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:23, 20 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
Trawiasto-berberysowiasto

Śliczne. Piękna kolorystyka. Jaki to berberys? Jaki rozchodnik i jaki miskant?

Trawnik wzorcowy, tyle nowych roślin się u Ciebie pojawiło! Miły spacer odbyłam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:17, 20 sie 2019

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Kasia z nieba nie chcą mi spadać to przynajmniej takimi się pocieszam

kolejne kwitnienie

wspomnienie górskich wędrówek (oczywiście kupiona nie wyrwana)

Po cóż Ci z nieba skoro masz gwiazdy u stóp. Aaaaale cudny kolor ma ra róża'
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:12, 20 sie 2019

Do góry
U mnie sprawa wygląda tak:
Trawnik założony w czerwcu, z folii
wcześniej przekopany ogródek, ziemia ph 6,5 więc taka została
Lane było codziennie po 30 min wahadłem wynurzającym się Gardeny nad ranem o 5.30
Trawa szybko się ukorzeniła.
Trawnik jest mały, ma 33m. Co 5 tyg sypię 1kg azofoski siewnikiem.

Problem polega na tym, że u podstawy jest brązowa.
Dodatkowo, po podlewaniu pojawiają się w losowych miejscach małe brązowe kapeluszowe grzyby. Usuwam je ręcznie bo trawnik moim zdaniem za młody na chemię.

Trawnik rośnie nierówno - być może to źle rozsypany nawóz. Miejscami jest ładna wysoka ciemno-zielona trawa, miejscami zdecydowanie krótsza i słabsza.

Obecnie podlewam go raz na 3 dni bo dodatkowo też co 1-2 dni pada deszcz.
Trawnik ma miejscami plamy jak na zdjęciach.
Koszony jest raz w tygodniu, po koszeniu podlewany. Po nawożeniu przez 2-3 tyg koszony jest 2 razy w tygodniu. Wysokość koszenia wg. instrukcji kosiarki 43mm.

Podpowiecie jak pozbyć się tych plam? Irytują jak patrzy się z góry

Poniższe zdjęcia są robione rano więc rosa nieco niweluje wygląd tych plam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:05, 20 sie 2019

Do góry
Kasia z nieba nie chcą mi spadać to przynajmniej takimi się pocieszam

kolejne kwitnienie

wspomnienie górskich wędrówek (oczywiście kupiona nie wyrwana)
Wśród brzóz i dębów 09:58, 20 sie 2019

Do góry

Tyczka, po której wspinał się wilec złamała się niestety, i teraz wilec występuje w roli rośliny okrywowej. Nawet dobrze mu to wychodzi.

Aaaale dorodny ten wilec, śliczny kolor. Kobea w tym roku mi nie wzeszła, nie wiem dlaczego, bedę próbować w przyszłym roku, bo bardzo mi się podoba.

Napisałam odpowiedź na wiadomość na stronie, bo wczoraj cos nie przeszło..
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:55, 20 sie 2019

Do góry
mikolaj123r9 napisał(a)

Waldku jaki stosujesz chelat żelaza i w jakiej ilości go rozcieńczasz.

Sporządzam 0,2% roztwór.
Ogród Małej Mi 2017 09:52, 20 sie 2019

Do góry
Pytaliście się o rdesta... znalazłam nazwę to Fat Domino Podawałam Black Field..ale to zła nazwa
Ogród Małej Mi 2017 09:51, 20 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Doskonała.

Widziałam niedawno w jednym ogrodzie wielką plamę rudbekii na tle traw i innych preriowych - zachwycała każdego zwiedzającego. To piękne, żelazne kwiaty późnego lata ... .

Szczególnie ta Goldsturm super wygląda i wszędzie się skomponuje

Nawet przy/zamiast ognisku
Ogród Małej Mi 2017 09:48, 20 sie 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Tak, tak jeżówki w masie wymiatają!

Wszytko w grupie chyba wygląda lepiej.

Ogród Małej Mi 2017 09:47, 20 sie 2019

Do góry
Balea napisał(a)
Dzieki dziewczyny. Piekna ta katapla, tylko szkoda ze juz nie mam miejsca w ogrodzie.

Odwieczny problem

Ogród Małej Mi 2017 09:46, 20 sie 2019

Do góry
Hogata napisał(a)

Jak będziesz odpowiadać na pytania to ustawiam się w kolejce .
Znasz odmianę tej jasno różowej jeżówki?
Piękne są

Cherry Fluff
Niestety trochę słabo mi się rozrosła Muszę jej poprawić stanowisko

Przerwa na kawę... 09:43, 20 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Tak ogólnie to udało mi się posadzić platana. I 90% roślin z doniczek. Zostało już naprawdę niewiele roślin do wsadzenia (oprócz tych czekających na nowy domek, sąsiadka musi z wyjazdu wrócić). Tyły obsadziłam. Udało mi się uniknąć całkowitej symetrii. Rabata z magnolią przed ławką też zrobiona. Ogólnie jest OK. Dziś przez długi czas siedziałam na huśtawce i patrzyłam. I nie miałam myśli, że coś mnie drażni, czegoś mi brak, coś bym przesadziła. A to ważne w moim przypadku. Poszerzenia rabatek wyszły w miarę spójnie. Teraz tylko czekać na następny sezon na rozrośnięcie.

Jak to wszystko skończę to co ja będę robić w ogrodzie??? Tylko się delektować i pielęgnować? Dziwna myśl.

Spowiedź ogrodniczki na plus, prawie wszystko zrobione, grzechy naprawione, nowych brak. Odpoczynek bez wyrzutów sumienie Aż dziwna ta myśl, że nic do roboty, prawda
Chwilo trwaj chciałoby się powiedzieć. Na pocieszenie dodam, że będzie robota jak się drzewa rozrosną, rabaty ze słonecznych staną się cieniste. Dlatego pilnuj rozmiarów drzew, ja wiele przegapiłam i teraz się bujam

inka74 napisał(a)
I widok na ulubiony obecnie zakątek
Widok piękny, jest lekko i bujnie, mimo, że robota była ciężka. Z pozostałymi rabatami też tak będzie Chociaż jakby tak wszystko już było skończone to faktycznie nuuuda! Człowiek tak się przyzwyczaja do główkowania nad remontami, że aż głupio zostać bezrobotnym w tym temacie
Przerwa na kawę... 09:42, 20 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Pokażę drzewa.
Choć na razie ten zakątek mnie fascynuje

Powiem tak: marzy mi się mieć cały ogród w takiej stylistyce, tonacji, klimacie. Tylko, żeby to osiągnąć to muszę mieć starsze, dorodne drzewa i trochę więcej cienia. Temat do zrobienia nad mężem mus popracować i nad likwidacją większej części trawnika
co to jest za drzewo- krzew?1
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies