Robiłam też zdjęcia ulubionym roślinom pozwolę sobie wstawić jeszcze kilka zdjęć z wyspy Hvar
Natura robi najpiękniejsze kompozycje, wszystko gra woda, góry i jako tło zieleń
Na tle zieleni lasów piniowych, srebrzą się gaje oliwne...i tak przez kilkadziesiąt kilometrów...uwielbiam takie pustkowia. Odpoczywam nawet, gdy wracam do wspomnień
Sosna pinia, to jedno z moich ulubionych drzew. W zestawieniu z Adriatykiem oznacza..aromatoterapię i relaks
W moim ogrodzie też mam dorodne sosny i też lubię ich zapach szczególnie po deszczu Wszyscy narzekają na opadające igły i rzeczywiście już zaczynają brązowieć, ale jakoś mi to nadmiernie nie przeszkadza..
Tak, to ta Turzyca zwisła, miałam dwie stare kępy i podzieliłam je na sadzonki, przyciełam ją ale chyba nic z tego ... Jak była młoda wyglądała jak liliowiec
Mam takie słabe zdjęcia już starej kępy, kwitnie na 2m-owych łodygach takimi długimi "kluskami"
Ta hosta ma liście na nóżkach - ogonkach Liście tej odmiany wykładają się tworząc kopułkę - zdjęcia słabe bo robione przy dość dużym słońcu
Czekam na Twój wątek, pozdrawiam
Dorotko- bardzo mi milo- jak juz spacerujesz, to pomiziaj Eddiego Jemu wiecznie malo, a mnie juz reka boli Wiem, ze zanudzam, ale wziecie Eddiego to byla najlepsza decyzja, jaka moglismy podjac. Urlopy z nim, wyjazdy,sa kompletnie bezproblemowe. Doprowadza nas ciagle do smiechu i wiecznie chce sie piescic
róża od Sylwii jest niezmordowana. Kwitnie baaaardzo długo, robi króciuteńką przerwę, po czym znów zachwyca
kolor jest obłędny i za nic w świecie nie umiem aparatem go uchwycić
papryczka niespiesznie sobie dojrzewa
budleja cieszy oczy i nos
i wiciokrzew gwiazdorzy znowu - najpierw jak kwitnie i teraz kiedy ma owocki
Witam.
Mam ten sam problem co apiniu. W 2018 pojawiły się usychające gałązki po dokładnej weryfikacji w gałązkach był czarny robaczek.Nadgryza dziurkę w gałązkę wchodzi w nią I gałązka usycha. W szkółce doradzono mi oprysk Mospilanem.
W 2018 oprysk zrobiony parę razy. 2019 kwiecień zrobiony oprysk. Lato znowu suche gałązki I te robaczki.zrobiono oprysk mospilanem. Robaczki dalej są, jeszcze trochę to z tuj ok 150 szt nic nie będzie.
Co to za robaczki ? Jak je zwalczyć? Dodam że sąsiedzi też to mieli I psiaki też Mospilan.
Bardzo proszę o pomoc.
\
Dziękuję Dominisiu .
A zobacz tutaj, no jak nie kochać?
Różyczki Lupo powtarzają, ale znacznie skromniej niż pierwsze kwitnienie
rozchodniki się rozkręcają
oczar też już czuje jesień
smagliczka - taka niepozorna roślinka, a jej zapach wręcz upaja zapachem gdy siedzi się na huśtawce
wiat hortensji Hot Chocolate bzyczki szaleją za sadźcem. Aż serce rośnie na takie widoki . Nieraz po kilka na nim siedzą
Tylko Wy możecie mieć tyle samozaparcia do walki z błotem.. ja bym się dawno poddała.. na tyle roboty co chwila mnie po prostu nie stać. I szczerze mówiąc nie wiem co bym zrobiła na waszym miejscu.. chyba sad, z dzika łąką.. a ogrod tylko na górze..
Ale Ty to na szczęście nie ja
Jeden z nielicznych rozchodników co się uchował przed opuchlakami.. i dlatego rozchodników już nie kupuje.. bo to walka o nie to jak walka z twoim błotem.