Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:42, 19 sie 2019

Do góry
Cykady podobnie jak jak lubią lasy piniowe, grają w nich jak szalone

Wiem, że to głupio zachwycać się zwykłymi sosnami ale w końcu na wakacjach każdy robi, co lubi
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:38, 19 sie 2019

Do góry

Nippon i Sirene

obiedka szerokolistna (owadzica)

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:27, 19 sie 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Piękne miejsce, szkoda że nie udało mi się znaleźć takich straganików. Latałem i robiłem zdjęcia roślinką
Czekam na zdjęcia z ogrodu.

Robiłam też zdjęcia ulubionym roślinom pozwolę sobie wstawić jeszcze kilka zdjęć z wyspy Hvar
Natura robi najpiękniejsze kompozycje, wszystko gra woda, góry i jako tło zieleń

Na tle zieleni lasów piniowych, srebrzą się gaje oliwne...i tak przez kilkadziesiąt kilometrów...uwielbiam takie pustkowia. Odpoczywam nawet, gdy wracam do wspomnień

Sosna pinia, to jedno z moich ulubionych drzew. W zestawieniu z Adriatykiem oznacza..aromatoterapię i relaks

W moim ogrodzie też mam dorodne sosny i też lubię ich zapach szczególnie po deszczu Wszyscy narzekają na opadające igły i rzeczywiście już zaczynają brązowieć, ale jakoś mi to nadmiernie nie przeszkadza..

Zielony zakątek z Antonówką 15:25, 19 sie 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Chodziło mi o te malutkie ździebełka trawy przy ogrodzeniu. Jestem ciekawy efektu jak podrosną.
Dziękuję za nazwę odmiany hosty, myślałem że to zasługa deszczu a tu niespodzianka
Czy ona ma liście na "nóżce"?
Wątek jest zamknięty, kiedyś wrócę do prowadzenia zielonego pamiętnika

Tak, to ta Turzyca zwisła, miałam dwie stare kępy i podzieliłam je na sadzonki, przyciełam ją ale chyba nic z tego ... Jak była młoda wyglądała jak liliowiec
Mam takie słabe zdjęcia już starej kępy, kwitnie na 2m-owych łodygach takimi długimi "kluskami"

Ta hosta ma liście na nóżkach - ogonkach Liście tej odmiany wykładają się tworząc kopułkę - zdjęcia słabe bo robione przy dość dużym słońcu

Czekam na Twój wątek, pozdrawiam

Przerabianie ogródka pod swój gust 15:19, 19 sie 2019

Do góry
I jeszcze fotki z Rijeki z molo w porcie.

Tajemniczy Ogród 14:54, 19 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Aga, to nie moje, to wojsławickie . Rosną obok siebie i tak się przytuliły
O, zobacz tutaj:

A paproć to paprotnik Brauna, docelowo ma mieć 90 cm, ten jest jeszcze niski. Ta rodgersja Crug Cardinale z kwiatostanem do 1m - czyli dobrana para

O, dzięki, o takie detale mi chodziło Rzeczywiście fajnie razem wyglądają. Zapisane
Tajemniczy Ogród 14:48, 19 sie 2019

Do góry
Aga, to nie moje, to wojsławickie . Rosną obok siebie i tak się przytuliły
O, zobacz tutaj:

A paproć to paprotnik Brauna, docelowo ma mieć 90 cm, ten jest jeszcze niski. Ta rodgersja Crug Cardinale z kwiatostanem do 1m - czyli dobrana para
Przerabianie ogródka pod swój gust 14:45, 19 sie 2019

Do góry
Dorotko- bardzo mi milo- jak juz spacerujesz, to pomiziaj Eddiego Jemu wiecznie malo, a mnie juz reka boli Wiem, ze zanudzam, ale wziecie Eddiego to byla najlepsza decyzja, jaka moglismy podjac. Urlopy z nim, wyjazdy,sa kompletnie bezproblemowe. Doprowadza nas ciagle do smiechu i wiecznie chce sie piescic

Ogród Małej Mi 2017 14:32, 19 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Niestety piasek pomaga na krótką metę. Wrzuciłam kilka ciężarówek. Po kilku latach robi się z tego glina z piaskiem i dalej nie przypomina to ziemi. Mokro się klei, sucho to jest kamień. Na pewno jest lepiej i warto dodac, ale ... nigdy to nie będzie ziemia która się przesypuje w rękach.
Jak kora to tylko przekompostowana. Ja korę sypałam tylko na powierzchni by się nie zajechać z pieleniem jak było wszytko małe. Niestety cena kory jest znacznym kosztem, a jak sama widzisz 50 worków to nawet na jedną rabatkę jest mało. Nawet do posypania z wierzchu a co dopiero mówić o przemieszaniu z ziemią.
Natomiast dołki pod rośliny zaprawiałam ziemią kupną z worków.. by dać lepszy start korzeniom.
"Książkowo " to tylko jedna rabatę pod kwasoluby zrobiłam.. zajęło mi to tyle czasu, ze potem tylko różaneczniki na podwyższonych rabatach posadziłam przygotowując dość solidnie podłoże. I wyszło oczko..bo ziemię przerabiałam z piaskiem i kwaśnym torfem.. i podwyższałam rabaty by w wodzie RH nie stali.

Rozrabiałam glebogryzałką, bo łopatami to by mnie śmierć zagryzła.. i tak wynajęłam do tego chłopaków Niewiele rzeczy robili u mnie inni, ale kilka razy musiałam poprosić o pomoc. Jak się kupiło kilkadziesiąt RH i zaplanowało spotkanie ogrodowiska, a ogród w rozsypce, to po kilku rh się poddałam.
Tylko ja miałam tak głupie pomysły.. najpierw robiłam a potem myślałam

Dzięki temu mam jednak kilka fajnych rzeczy w ogrodzie na które nigdy myśląc rozsądnie bym się nie porwała

Edit, bo foto powtórzyłam

Rabata RH..jedne z szalonych pomysłów.

Lubię takie opisy. I ten początek pamiętam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:28, 19 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

jak reszta ketmi podrośnie to one będą dawały kolor w tym momencie

Ostatnio widziałam żywopłot z ketmi pięknie prowadzony i zachwyciłam się. Te kwiaty bardzo pasują do sierpniowego kolorowego, energicznego ogrodu.
Ogród Małej Mi 2017 14:25, 19 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

W tym tygodniu możemy ogarnąć doniczki... jeszcze ze dwa dni totalnego wariatkowa, a potem wariatkowo ale już mniejsze..

Jak będziesz odpowiadać na pytania to ustawiam się w kolejce .
Znasz odmianę tej jasno różowej jeżówki?
Piękne są
Moja bajka 14:22, 19 sie 2019

Do góry
róża od Sylwii jest niezmordowana. Kwitnie baaaardzo długo, robi króciuteńką przerwę, po czym znów zachwyca

kolor jest obłędny i za nic w świecie nie umiem aparatem go uchwycić
papryczka niespiesznie sobie dojrzewa

budleja cieszy oczy i nos

i wiciokrzew gwiazdorzy znowu - najpierw jak kwitnie i teraz kiedy ma owocki
Problemy z tujami 14:19, 19 sie 2019

Do góry
Witam.
Mam ten sam problem co apiniu. W 2018 pojawiły się usychające gałązki po dokładnej weryfikacji w gałązkach był czarny robaczek.Nadgryza dziurkę w gałązkę wchodzi w nią I gałązka usycha. W szkółce doradzono mi oprysk Mospilanem.
W 2018 oprysk zrobiony parę razy. 2019 kwiecień zrobiony oprysk. Lato znowu suche gałązki I te robaczki.zrobiono oprysk mospilanem. Robaczki dalej są, jeszcze trochę to z tuj ok 150 szt nic nie będzie.
Co to za robaczki ? Jak je zwalczyć? Dodam że sąsiedzi też to mieli I psiaki też Mospilan.
Bardzo proszę o pomoc.
Moja bajka 14:18, 19 sie 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Kasieńko bajkowo
a podarowana hortka - zjawiskowa
\
Dziękuję Dominisiu .
A zobacz tutaj, no jak nie kochać?

Różyczki Lupo powtarzają, ale znacznie skromniej niż pierwsze kwitnienie

rozchodniki się rozkręcają

oczar też już czuje jesień
Tajemniczy Ogród 14:17, 19 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

To dosadź sobie tam jeszcze jakąś paproć - zobacz jakie cudo samo się zrobiło

A co to za bordowa piękność w tej paproci?
Moja bajka 14:15, 19 sie 2019

Do góry
te rudbekie same się tu posiały. Mądre roślinki

i jeszcze jedno zdjęcie z serii "było"
Moja bajka 14:12, 19 sie 2019

Do góry

smagliczka - taka niepozorna roślinka, a jej zapach wręcz upaja zapachem gdy siedzi się na huśtawce

wiat hortensji Hot Chocolate
bzyczki szaleją za sadźcem. Aż serce rośnie na takie widoki . Nieraz po kilka na nim siedzą
Ogród Małej Mi 2017 14:10, 19 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)
Kadry na ogród ekstra, kanciki pod bukszpanami ....ja odpadam
no i doczytałam że brzydkiego nie pokazujesz no i to jest dla mnie inspiracja

pozdrawiam

To nie kanty, to założone obrzeże .....kantów to nie robiłam od zeszłego roku.. to już fanaberia

Reszcie odpowiem wieczorkiem, bo muszę kończyć.. zajrzałam na chwilę

Widać obrzeże?? Nie widać ... lepszego foto nei mam..

Moja bajka 14:09, 19 sie 2019

Do góry
i z drugiej strony

tu coś mi się zjechało , ale o horcię mi tylko na tym zdjęciu chodzi, więc wytrzymajcie te turbulencje

zawilce szaleją
Ogród Małej Mi 2017 14:08, 19 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Samo przycięcie buksów i widok piękny ciekawe czy jakbym moje przycięła to i u mnie będzie ładniej czy jeszcze bardziej wtedy drażnić będzie błoto

Tylko Wy możecie mieć tyle samozaparcia do walki z błotem.. ja bym się dawno poddała.. na tyle roboty co chwila mnie po prostu nie stać. I szczerze mówiąc nie wiem co bym zrobiła na waszym miejscu.. chyba sad, z dzika łąką.. a ogrod tylko na górze..

Ale Ty to na szczęście nie ja

Jeden z nielicznych rozchodników co się uchował przed opuchlakami.. i dlatego rozchodników już nie kupuje.. bo to walka o nie to jak walka z twoim błotem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies