Dzień dobry,
W nowo zakładanym ogrodzie mam do zagospodarowania rabatę 3.5x5m (słońce umiarkowane). Na rabacie jest już brzoza Doorenbos i hortensje.
Będę wdzięczna za pomoc. Temat przerósł nowicjuszkę
Z góry ogromnie dziękuję!
Mam tak samo jak Wacław 5 rozplenic posadzonych i .... no właśnie - może rozchodniki
Twoja trawiasta Monia bardzo mi się podoba, fajne kolory i wysokości roślin. Sama kombinuję ze swoją, ponieważ teraz najlepsza pora na zakup traw. Patrząc na drzewo przy red baronie - to buk czy grab? - tak sobie myślę, że może i ja swojego graba kolumnowego przesadzę na trawiastą, ale właśnie na początku... Ciekawie wygląda takie rozbicie proporcji. Ten mój grab spędza mi sen z powiek, myślałam że muszę dokupić drugiego aby zachować symetrię, ale może wystarczy jeden, ale na początku... Zrobię jutro zdjęcie, może coś doradzisz. Nie ma nic gorszego niż kombinowanie rabaty z roślinami, które już na niej rosną.
Uwielbiam twoje kompozycje, to nie lukier ale szczera prawda - masz dar Monia do łączenia roślin. Zapisuję od jakiegoś czasu ogrodowe inspiracje i w folderze byliny mam folder Monia - wgapiam się w tegoroczne fotki, absolutnie genialne zestawy. Nawet te typowe ogrodowiskowe połączenia u ciebie nabierają lekkości i niepowtarzalności. Dar wielki kochana
Renia, Ty nie narzekaj, tylko zapraszaj fotografów do ogrodu. No po prostu miodzio I łączenie roślin i zestawienie kolorystyczne super
Co to za piękna trawka - bordowo-brązowa z kotkami (3 i 4 zdjęcie)?
Dziękuję pierwszy raz tak mi narosło młodych pędów, wcześniej nie chciały mi powtarzać kwitnienia. Teraz są tak ciężkie od kwiatów, że muszę im dawać bardziej stabilne osłonki. Niektóre nie mieszczą się na parapecie.
W ty mroku moje roślinki maja wolne od ciecia.. tylko cisy przycięłam na froncie.. trochę wolności każdemu się należy I nie mam odcisków
A tak na poważnie denerwują mnie te poczochrańce, ale co mam zrobić?? Doba ma 24 godziny a ja tylko 2 ręce .. są priorytety .. tym razem ogród jest na drugim miejscu.
Za to w sobotę działałam kilka godzin, pierwszy raz od miesiąca lub lepiej.. nie liczę godziny z Anią na wyrywaniu z brzegu gorszych chwastów przed spotkaniem i koszenia trawnika, czyszczenia filtrów w oczku
Wypierniczyłam wielkie trawy w oczku, bo się pokładały.. 3 godziny w ogrodzie i kilka worów zielska do wywalenia..ja to mam rozmach
Ta kępa ma wysokość ok 70 cm, tak siewypiętrzyłą już .. pora odmłodzić, ale nie ma pojęcia jak to wydrzeć oczka i nie zniszczyć folii.
A tak wogle to mam wrażenie że już jest jesień, liści tyle że przypomina to jesień a nie lato.
Ogród mam prawie 5 razy większy i też robię w nim sama. Ale z tego powodu nigdy bym nie przeprowadziła się do bloku, najwyżej bym rozważała ogród mniej obsługowy.. i nigdy z powodu pracy w ogrodzie nie pomyślałabym nawet o bloku.
Mam inne rzeczy pod górkę.. a ogród jest po prostu zaniedbany. W zeszłym roku przezywałam, że marnuje mi się kupa roślin, w tym się pogodziłam.. przetrwają najlepsze gatunki, taka naturalna selekcja mojego kokoszkowania
Warzywnik w tym roku również psuty, brak czasu, ale werbena i te brązowe kopry nie narzekają na brak mojej ingerencji.. rosną wszędzie.. mam kilka marchewek, ogromny rabarbar i 3 buraki liściowe, ale za to jakie okazałe Gigganty, muszę im zrobić foto