Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:53, 14 cze 2024

Do góry
Pokażę, choć z ciężkim sercem porażone rododendrony, teraz to już nie wiem,czy to efekt przemarznięcia, czy szkodników i chorób.Cieszy to, że mają dużo zdrowych przyrostów, tylko czy zostaną zdrowe i zakwitną.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:39, 14 cze 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Ja bym dała ambrowca na front albo roztrzepaną pissardi albo inne drzewo o roztrzepanym pokroju

A może lipę drobnolistną ?

i jeszcze dodam , że kolumnowych drzew to ja u Ciebie w ogóle nie widzę
o a może takie graby luźne jak moje-one tez piekne

Bardzo fajne Twoje dwie propozycje są. Widziałam foto Twoich ambrowców co ostatnio wstawiałaś u siebie lub u kogoś. Piękne przebarwienia. Kolorem by pasowały do przebarwień ŚŚ. Lipa zaplanowana jest na tyłach ogrodu - sentyment z dzieciństwa. Zapachowo-zabawowy, bo miałam na jej gałęzi huśtawkę jako dziecko.

Jak na razie mam brzozy wsadzone, ŚŚ oraz 3 sztuki wiśni piłkowanej na wschodzie. Muszę jeszcze je opalikować porządnie (P.S. pamiętam o tym Lidko, ale czasu ciągle brak).

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 10:20, 14 cze 2024

Do góry
Kocimiętki jeszcze nie przycięte, bo nie mogę trafić w okno czasowe, albo praca albo deszcz... Podpowiedzcie proszę co z moimi cisami dwoma z trzech, dlaczego tak pochylają młode przyrosty? Padało, więc sucho nie mają. Przenawożenie? Dostały wiosną naturalny nawóz jedynie, ale rosnący obok bodziszek Rozanne też jakiś rozlazły, wybujały, aż go przycięłam bo mnie denerwują te rozlazłe wylęgające gałęzie... Misecznika nie widzę, gałązki zdrowe, zielone. Przyciąć go?
Kaszubskie piaski 10:15, 14 cze 2024

Do góry
Długo myślałam nad kolejnym fragmentem żywopłotu. Nie chciałam kontynuować pęcherznicy Luteus bo żółty kolor liści nie ze wszystkim dobrze wygląda. Ten fragment płotu nie był obsadzony i gdy rano wychodziłam z domu i siadałem na schodkach wejściowych to mogłam podziwiać falujące zboże i kaszubski krajobraz.

Ale przyszedł czas aby trochę się osłonić od drogi, która zaczęła być coraz bardziej uczęszczana w miarę jak wyrastały kolejne domy letniskowe w pobliżu.

Wybór padł na jaśminowce i tak zamówiłam w szkółce 4 jaśminowce Lemoine'a i 1 jaśminowiec Belle Etoile do posadzenia w innym miejscu. Kurier dostarczył rośliny, które odbyły dłuższą kwarantannę na balkonie a ja mozolnie zrywałam darń przy siatce. Czas szybko mijał, jaśminowce zakwitły i wtedy się okazało, że mam 4 Belle Etoile i jeden Lemoine'a.

I tak posadziłam mieszany żywopłot z jaśminowców Belle Etoile, które mogą przemarzać i 1 Lemoine'a, który nie zmieści się w planowanym poprzednio miejscu.

Taki widok zasłaniam...

Przekwitający Belle Etoile. Kwiaty miały różową plamę wewnątrz jak na zdjęciach. Uff, szkółki wysyłkowe.

Ogród zacząć czas. 10:09, 14 cze 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
To zdjęcie pod tytułem- znajdź świdośliwę- chyba muszę wykopać kilka stip wokół niej, bo w ogóle nie chce rosnąć- krzew pendula prawie mi się z niej zrobił. Jakieś podpory jej dać? Stipa zjada tutaj wszystko. Nie podoba mi się tak- za dużo jej już mam.

Miszczoski zestaw- jak ta śliwa podrośnie to będzie ślicznie
Boso przez ogródek 09:46, 14 cze 2024

Do góry
Tak, rano je posadziłam. Właśnie się zalogowałam aby dodać zdjęcie. Dziękuję Justyno

Pomiędzy firletkami posadziłam moje sadzonki werbeny paragońskiej, wysiana 18 kwietnia do doniczki w szklarni. Początkowo myślałam, że nic z niej nie będzie, po wyniesieniu poza szklarnię ruszyła. Wysiana do butelki w styczniu niestety nie urosła taka silna.
Ogród w malinówkach 09:40, 14 cze 2024

Do góry
Trawnik wysiany tydzień temu. Ale jestem zadowolony, że w ogóle się udało w tym terminie

Ogród zacząć czas. 09:25, 14 cze 2024

Do góry
To zdjęcie pod tytułem- znajdź świdośliwę- chyba muszę wykopać kilka stip wokół niej, bo w ogóle nie chce rosnąć- krzew pendula prawie mi się z niej zrobił. Jakieś podpory jej dać? Stipa zjada tutaj wszystko. Nie podoba mi się tak- za dużo jej już mam.

Ogród zacząć czas. 09:20, 14 cze 2024

Do góry
Róże powoli kończą pierwsze kwitnienie:

A ta, którą wsadziłam do donicy dopiero będzie kwitnąć (mam nadzieję):
Ogród zacząć czas. 09:18, 14 cze 2024

Do góry
Moje to chyba z rodziną i znajomymi wracają...

Żeby nie było, że u mnie to tylko ślimaki w ogrodzie grasują i nic poza tym- kilka wczorajszych i porannych pstryczków mam.

Maliny na przykład wyjątkowo obrodziły w tym roku:

Na froncie szaleje sesleria i stipa (i szczawik- tutaj sprawdzone pomysły na uwstecznienie też chętnie poznam):
Ogródek Gosi 09:06, 14 cze 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Uwielbiam te niebieskie hosty.
Powojnik piękny.
Co to za odmiana ?
Co w tych skrzyniach sądzisz ?
Zacisze Alicji 09:03, 14 cze 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Ależ piękne róże.
Teraz najpiękniejszy czas w ogrodzie z nimi.
Ptasi gaj 09:00, 14 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Pęcherznice mam z dwóch stron od sąsiadów to mogę je obserwować i przycinać nawet bo za dużo wkraczają na mój teren.
Piękny powojnik. Co to za odmiana ?

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:19, 14 cze 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Uwielbiam twoja rabatę wzdłuż wejścia , kocimiętki trzymają się dzielnie pomimo obecności kotka, i już wiem że dam im szansę i miejsce w moim ogrodzie właśnie w tej odmianie która ty masz , no pamiętaj o drzewach wydaje mi się że do tej nowoczesnej bryły ładnie by pasowały odmiany kolumnowe.

Nie pamiętam u kogo, ale Asia wrzucała linka do fajnego porównania kilku kocimiętek, zerknij sobie - https://youtu.be/iLJQFyxgx6k?si=2UublXn3vQCieQTr
Z tej samej serii jest też filmik o szałwiach (te mniej znane odmiany) - https://youtu.be/WHa3_PdJFTo?si=mk931hSkQ4YrQraP

Moje pierwsze myśli dawno temu rownież krążyły wokół kolumnowych z uwagi na brak miejsca. Jednak w mojej ulubionej książce Rosemary Aleksander jest taki fragment, który mnie wybił z tropu.
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:59, 14 cze 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Moja nie miała jeszcze nowych pędów ,więc zawsze cięłam po samej ziemi.

Ale chodzi mi o takie boczne od tych przekwitniętych
Nie da się nie usunąć jak się tnie krótko
Jeszcze kwitnie a już mnóstwo bocznych gałązek z pąkami
Wilczy ogród 07:25, 14 cze 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Tawułki koło zwykłej brzozy szaleją

Dla Hani -ta szałwia co Ci dawałam kawalątek -jakaś jaśniejsza na fotce

Tu jeszcze nie plewione ,ale jesienne nasadzenia żyją ,tawułki przed domkiem fajnie się rozrosły
będę ich tu dosadzać

Piekne masz te tawułki. Też nasadziłam sporo tylko moje to maluchy.
Czy u Ciebie rosna w miejscu zacienionym?
W Gąszczu u Tess 03:56, 14 cze 2024

Do góry
Tess napisał(a)
I pomyśleć, że kiedyś nie chciałam róż w Gąszczu...

Dobrze że poszłaś po rozum do głowy

Piękne te róże, pięknie ci kwitną
I jakbyś podpisała to mogłabym iść spać dalej
W Gąszczu u Tess 03:10, 14 cze 2024

Do góry
W Gąszczu u Tess 03:06, 14 cze 2024

Do góry
A na rabatach zmienność. Ostatnie kwiaty Artemis i bodziszka, pierwszy kwiatek werbeny i jeżówki...

W Gąszczu u Tess 03:01, 14 cze 2024

Do góry
I pomyśleć, że kiedyś nie chciałam róż w Gąszczu...

Jazz

Novlis

Alden Bisen

Fortuna

Pomponella

Pashmina

NN, kupiłam kiedyś sobie na Dzień Kobiet w lm, bo ładna była w doniczce. A potem do gruntu ;
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies