Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 12:23, 01 lut 2025

Basieksp napisał(a)
Trochę tego jest jak tak tną, to szkód nie narobią? Ja mam jedno drzewo do cięcia i boję się, że to co małe pod nim, to mi się poniszczy. Myślę, żeby jakoś to zabezpieczyć, sami będziemy cięli, syn będzie pomagał. Zobaczę jak nam to się uda.

No właśnie za to lubię tego ogrodnika, że nie tylko tnie ładnie ale nawet jak lecą 3 metrowe czuby to jest w stanie idealnie nimi celować. A przy dużych drzewach i dużych konarach są już alpiniści, to oni podwiązują konary i powoli je spuszczają. Odpukać ale jeszcze szkód nie zaliłyłam ani u siebie ani u sąsiadów, a 4 akcje cięcia już były
Patrycja_KG_Lu 18:39, 01 lut 2025

kasiek napisał(a)

Nowy ogród jest mocno przemyślany - będzie nieco inny niż ten w Krakowie, dużo trawnika, dużo części użytkowej.
Wstępny plan jest taki:

Na środku dom docelowy, z lewej domek tymczasowy nad którym teraz pracujemy i obok niego garaż.
[...]
W zasadzie realizacja planu nawet zgodnie z planem (część prawa)

Witam się pierwszy raz na wątku. Cieszę się, że mogłam obejrzeć dojrzewanie planu nasadzeń. Lubię oglądać powstawanie ogrodu od podstaw, bo jestem na podobnym etapie (zaczęłam sadzenie w 2023 roku).
Rumianka 18:40, 01 lut 2025

Fajnie, gdy fachowcy tak starają się, by nic nie zniszczyć. Dzisiaj właśnie u sąsiadów fachowiec scinał 2 brzozy takie 10-12metrowe...opuszczał na dół z taka starannością, ze podziw...
Alija 21:20, 01 lut 2025

kasiek napisał(a)

Kurcze że też nie idą święta - obstawiłabym rynek iglakami

Kasiu, solidne sterty gałęzi, wiem coś o tym, w ubiegłym roku mieliśmy takie większe cięcie z pomocą panów, a co roku podcinamy sami.
Siły dużo życzę.
sylwia_slomc... 10:18, 02 lut 2025

Cięcie wre Ja w tygodniu cięłam klona kilka gałązek, spłakał się okropnie, nawet maść ogrodniczą zmyło. Większe cięcia jeszcze przede mną. Musze wystąpić o pozwolenie na wycinkę wierzby w podwórku bo została zaatakowana przez trociniarkę pewnie z orzecha u sąsiada. i grzyb typu huba i jeszcze jakiś inny też się na niej pojawił. Bo w te dziury po robaku dostaje się woda. Jest mocno osłabiona, a za blisko domu i kable z prądem do budynków gospodarczych ma w koronie.
Kordina 18:57, 02 lut 2025

Kasiu obwołuję Cię Królową Cięcia, a kto mi zabroni?
kasiek 20:31, 02 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Witam się pierwszy raz na wątku. Cieszę się, że mogłam obejrzeć dojrzewanie planu nasadzeń. Lubię oglądać powstawanie ogrodu od podstaw, bo jestem na podobnym etapie (zaczęłam sadzenie w 2023 roku).

Witam u siebie, przyznam że znam nieco Twój wątek bo odkąd zaczęłam się interesować nowoczesnymi formami ogrodów to odwiedziłam Twój wątek (podziwiam zapał warzywnikowy, to jeszcze przede mną).
W 2021 r. było tak

W zasadzie wszystkie prace ogrodnicze odbyły się w tym roku
2024 Czerwiec - poplon

2024 Sierpień - glebogryzarka + sianie trawy + żywopłot + drzewa

2024 Wrzesień - drugie sianie trawy bo przez upały słabo wzeszła poprzednia + krzewy i iglaki

2024 Listopad - pierwsze koszenie + krzewy i iglaki

A w tym roku kostka, garaż i zadaszenie domku, ale wcześniej niż w kwietniu-maju nie da się wejść bo rozjeżdżą..
kasiek 20:32, 02 lut 2025

Rumianka napisał(a)
Fajnie, gdy fachowcy tak starają się, by nic nie zniszczyć. Dzisiaj właśnie u sąsiadów fachowiec scinał 2 brzozy takie 10-12metrowe...opuszczał na dół z taka starannością, ze podziw...

Naprawdę dobrze się spisali i przerw nie robili. A leciały naprawdę giganty z wysokości domu czyli ok 8-10 metrów

kasiek 20:34, 02 lut 2025

Alija napisał(a)

Kasiu, solidne sterty gałęzi, wiem coś o tym, w ubiegłym roku mieliśmy takie większe cięcie z pomocą panów, a co roku podcinamy sami.
Siły dużo życzę.

Oj ramiona wysiadają - jednak kilka lat temu jeszcze dałam rade a teraz po 10 worach mam dość. Pewnie 1 transport zamówię, niestety pesel daje się w znaki a trochę pofolgowałam za bardzo drzewom...
kasiek 20:35, 02 lut 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cięcie wre Ja w tygodniu cięłam klona kilka gałązek, spłakał się okropnie, nawet maść ogrodniczą zmyło. Większe cięcia jeszcze przede mną. Musze wystąpić o pozwolenie na wycinkę wierzby w podwórku bo została zaatakowana przez trociniarkę pewnie z orzecha u sąsiada. i grzyb typu huba i jeszcze jakiś inny też się na niej pojawił. Bo w te dziury po robaku dostaje się woda. Jest mocno osłabiona, a za blisko domu i kable z prądem do budynków gospodarczych ma w koronie.

Wierzby to ogólnie są słabsze. My już nie zdążyliśmy z brzozą i jesionem bo soki się lały - cięcie przełożone na czerwiec. W weekend jeszcze pociełam krzewy i w zasadzie tylko horty mi zostały (nad morzem mam już pocięte)