Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:31, 01 lut 2025

Jaki dobry środek polecacie do dezynfekcji i mycia narzędzi?

Cięcia będzie u mnie coraz więcej, więc chcę ograniczyć możliwość rozprzestrzeniania się patogenów. Zwłaszcza przy drzewach, które mam pierwszy rok.
MagdaLenka 09:35, 01 lut 2025

L'eau de Naturat.
olciamanolcia 10:07, 01 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Jaki dobry środek polecacie do dezynfekcji i mycia narzędzi?

Cięcia będzie u mnie coraz więcej, więc chcę ograniczyć możliwość rozprzestrzeniania się patogenów. Zwłaszcza przy drzewach, które mam pierwszy rok.

Wódka polej
Gorąca woda i tyle
Marcin89 10:17, 01 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)

Wódka polej
Gorąca woda i tyle
No co Ty, wódki aż tak nie lubię, ale i tak było by szkoda wylać Wódka to mój wróg, a wroga leje się w gębę

To z czajnikiem na dworzu mam stać?
Patrycja_KG_Lu 11:05, 01 lut 2025

Hania polecała rok temu chusteczki dezynfekujące. Łatwo w kieszeni paczkę mieć przy cięciu. Sylwia wtedy polecała tańszą wersję - denaturat albo coś podobnego, tyle że raczej mniej wygodne to.
Marcin89 11:17, 01 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hania polecała rok temu chusteczki dezynfekujące. Łatwo w kieszeni paczkę mieć przy cięciu. Sylwia wtedy polecała tańszą wersję - denaturat albo coś podobnego, tyle że raczej mniej wygodne to.
Dzięki, zobaczę co tam w necie dostanę. Jest jeszcze mydło potasowe czosnkowe i pewnie wiele innych. To chyba Ty pytałaś kogoś jak często przecierać ostrze? Albo czy po zmianie ciętego gatunku. Ale nie pamiętam odpowiedzi. Pewnie czytałem na szybko w pracy.

A Twoje ciemierniki sadzone rok temu już kwitną?
olciamanolcia 11:51, 01 lut 2025

MagdaLenka napisał(a)
L'eau de Naturat.

Hahaha
Marcin89 20:07, 01 lut 2025

Helleborus niger
Patrycja_KG_Lu 11:01, 02 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Dzięki, zobaczę co tam w necie dostanę. Jest jeszcze mydło potasowe czosnkowe i pewnie wiele innych. To chyba Ty pytałaś kogoś jak często przecierać ostrze? Albo czy po zmianie ciętego gatunku. Ale nie pamiętam odpowiedzi. Pewnie czytałem na szybko w pracy.

A Twoje ciemierniki sadzone rok temu już kwitną?

Jakoś słabo z ich kwitnieniem. Jeden pączek dopiero jest. Dostały popiół już 2 lub 3 razy. Może powinnam im coś mocniejszego sypnąć. Kupokulki?
P.S. Będę mieć kolejne dwa ciemierniki o ciekawym kolorze różowego za tydzień
Marcin89 11:04, 02 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jakoś słabo z ich kwitnieniem. Jeden pączek dopiero jest. Dostały popiół już 2 lub 3 razy. Może powinnam im coś mocniejszego sypnąć. Kupokulki?
Na pewno nie zaszkodzi dać Może skorupki z jajek lub mączka bazaltowa? Dobrze było by określić odczyn gleby. Ja mam tą najprostszą płytkę i płyn Helliga - coś tam niby pokazuje. Robiłem test z torfem kwaśnym itp. Barwiło zgodnie z potencjalnym odczynem.