Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Atelier Ogrodowe... 22:33, 11 maj 2013

Do góry
Wolne się skończyło w poniedziałek do szkoły Ale przynajmniej popracowałem troche w ogrodzie i zrobiłem zakupy
Kilka sztuk bratków

małe co nieco na skalniak

bukszpany 4szt. złączyłem je razem i przyciąłem w kulę

i przy okazji natrafiłem na fajne pojemniki z odzysku
Perypetie ogrodowe Ali 20:20, 11 maj 2013

Do góry
Cześć!

Żebyś chciał wiedzieć , na brak zajęcia to ja raczej nie mogę narzekać. U Ciebie też byłam, nie doczytałam wszystkiego ale skalniak to mi się podoba
Zielony chaos u Dawida 19:05, 10 maj 2013

Do góry
Powojnik 'Frances Rivis' już w kwieciu

Widok na skalniak

Jeden, a cieszy - kwiat u goryczki

I w bielu - ubiorek

Zielony chaos u Dawida 18:14, 10 maj 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Ładny skalniak A tulipany "Flamming Spring" urocze

Dzięki A tulipany te mam pierwszy raz i też mi się podobają.
Zielony chaos u Dawida 18:03, 10 maj 2013

Do góry
Ładny skalniak A tulipany "Flamming Spring" urocze
Zielony chaos u Dawida 21:33, 09 maj 2013

Do góry
Śliczny skalniak i wiosnę masz podobną do mojej czyli spóźnioną , u mnie też dopiero pora tulipanów. pozdrawiam.
Ogród w lesie, projekt, pomożecie ? 21:09, 09 maj 2013

Do góry
Bardzo ładnie wyszło, tylko czy te świerki są tam potrzebne? One urosną przeciez duże i szerokie, zajmą cały skalniak. Bardzo pomysłowe drewniane wykończenie rabat, ale nie będzie to przeszkadzało w koszeniu trawy? Podobała by mi się taka szeroka ścieżka jak jest, wysypana tłuczniem na podsypce z piasku, a obok przy rabatach leżące wlaśnie to drewno. Byłoby niestandardowo i klimatycznie (ale to moja wizja). Kiedyś gdzieś taką ścieżkę widziałam, ale nie wiem dokladnie, jak to wygląda od strony technicznej. Pozdrawiam serdecznie
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 20:13, 09 maj 2013

Do góry
Skalniak tonie w kolorach i wzorach

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 18:35, 09 maj 2013

Do góry
Bardzo, bardzo dziękuję za słowa otuchy. Lira, marzę o chwili kiedy będę mogła zacząć przerabiać to co stworzyłam Póki co jednak walczę z przędziorkami na tujach i z mleczami. Kupiłam sobie wczoraj "narzędź" do ich wyrywania, ale nie wiem czy umiem się nim posługiwać, bo niestety tylko co któryś wyłazi z korzeniem. Może Wy macie jakieś sposoby na pozbycie się ich?

Co do samej działki to zrobiłam taką małą "inwentaryzację" dla ogólnego poglądu co na niej jest:

I dopiero teraz do mnie dotarło, że właściwie prawie wszystko rośnie lub jest umiejscowione po jednej stronie. Nie wiem z czego to wynika, czy z układu obecnych już nasadzeń czy z samego położenia działki względem słońca. Nieważne. Chyba jednak trzeba coś tu zmienić, to co się zmienić da oczywiście. A teraz szybciutko legenda:
Dom - to dom, tyle że bliźniak,
1 - właz od szamba
2 - studnia,
3 - tulipanowiec,
4 - kompostownik,
5 - wiata na drewno,
6 - grusza,
7 - tuje,
8 - tuja (została bida po sadzanie pozostałych, ze 2 lata była zadołowana w jakimś kącie, więc żal mi się jej zrobiło i wsadziłam tutaj na razie),
9 - niby skalniak, myślę, że do rozebrania, zwłaszcza, że rosnący w nim cedr wymarzł, albo cos go zeżarło, bo jest łysy i nic nie wypuścił),
10 - jabłoń,
11 - hostowisko (też nie jestem pewna czy to jego docelowe miejsce, ale w hostach się zakochałam i po prostu musiałam je mieć ),
12 - czarny bez (wciąż się zastanawiam, czy go nie wyciąć),
13 - śliwy,
14 - grusza (to jest rok ostatniej jej szansy; jak nie będzie owocować, to idzie pod siekierę),
15 - pergola, czy jak to tam zwał, z winoroślą (za tą pergolą planowaliśmy jakąś altankę z miejsce do grillowania, ale po tej "inwentaryzacji" ie jestem już tego miejsca pewna),
16 - piaskownica,
17 - huśtawka,
18 - świerk, podobno kiedyś był srebrny,
19 - leszczyna,
20 - chyba jakaś sosna, przepiękna, dla mnie oczywiście, bo się mało znam; rośnie niestety pod liniami elektrycznymi i co jakiś czas trzeba jej górę wycinać,
21 - magnolia średniej jakości,
22 - orzech włoski, zaznaczony na czerwono, ponieważ jest do wycięcia niestety.

Kto przebrnął ręka do góry
Roztoczańskie klimaty 10:03, 09 maj 2013

Do góry
Moje klony czerwone jak trzej muszkieterowie haha

Zarośnięty skalniak....na niego nie mam siły

Zielony chaos u Dawida 18:27, 08 maj 2013

Do góry
I ostatni rzut na skalniak

Zakwitła naradka rojnikowata.

I niecierpliwie czekam na kwiaty lewizji 'Little Plum'

Ogród do odświeżenia 18:20, 08 maj 2013

Do góry
No to żeby nie było, że nic nie rośnie, więc wrzucam...

skalniak c.d.

i konwalie się pod świerkiem rozbujały

Ogródkowy zawrót glowy 16:51, 08 maj 2013

Do góry

dzisiaj probowałam zrobic dalsza czesc skalniaka

13 jodła balsamiczna nana
14 cyprysik lawsona ktory chyba juz tam rosnie
15 Świerk srebrny Glauca globosa na pniu ktory juz jest
16 żurawki żółte
17 jakies dzwonki czy inne skalniakowe
18 cyprysik groszkowy boulevard ?? nie jestem jego pewna
19 swierk biały conika
20 / 21 niziutkie azalie

jezeli chodzi o teren to jest dosc płaski ten skalniak ze przechodzacy w skarpe z tyłu no ale moge podsypac ewentualnie ziemia troche
Ogródkowy zawrót glowy 14:46, 08 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

Alicya od Alicji, a od Alicji Ala
No to masz nie lada problem )) Jakbym znalazla jakiś ładny skalniak, co mi się podoba, to Ci podeślę linki Może coś podpatrzysz...
A jaka jest wielkość tego skalniaka w metrach? Może tak będzie łatwiej zadecydować ile iglaków

o rety nie wiem ile tam metrów musze zmierzyc
Kraina Czarów w fazie projektów 12:01, 08 maj 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)

taras piekny !!!!!!!! blaszak okrutny!!! ale tez budka z narzedziami nawet jak bedzie ladna to chyba nie najlepsze miejsce naprzecwko tarasu (chyba ze nie macie innej mozliwosci) wierz mi ze akura to co wokol tarasu jest najwazniejsze nic mnie tak nie denerwuje u mnie jak ten skalniak bo kolo tarasu z czasem budka moze tez zaczac cie wkurzac jak usiadziesz na tarasie i sobie wyobrazisz sliczne nasadzenia zamist niej

Nie no budka, chyba nie będzie straszyć, bo ona ma mieć wkomponowany grill i miejsce do przygotowania posiłków, tak więc raczej powinno być to przyjemne miejsce mam nadzieję Zresztą tam jest wylany fundament i to dość porządny, tak więc zbijanie go byoby jakąś masakrą, zwłaszcza, że przylega do sąsiada, który, kto wie o co by mnie później oskarżył (pękające ściany, tynki itp.)
A innego miejsca nie ma... widzisz jaki jest ogród w literę C i wszędzie raczej wąsko.
Póki co niech blaszak stoi, póki M nie obmyśli pełnego planu kuchni polowej bo nie będziemy mieli się gdzie podziać ze sprzętem
Kraina Czarów w fazie projektów 11:55, 08 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Dziś w końcu część trzecia ogrodu, czyli taj, na której zależy mi chyba najbardziej.
Mamy tam taras, uważam, że jest duży bo ma 30m2 i bardzo go lubię Na końcu jest już zamontowany regał na kwiaty – tam ma być taka zielona ściana… póki co trochę łysa… ale na bieżąco będę ją uzupełniać Na drugim końcu tarasu ma być zamontowana drewniana żaluzja, chroniąca nas przed spojrzeniami przechodniów.

Patrząc z tarasu mamy widok na: obskurny blaszak ale w jego miejsce ma być zbudowana o połowę mniejsza drewniana narzędziówka z przedłużonym dachem i blatem do przesadzania roślin. A fundament będzie też obłożony albo drewnem, albo granitem, ma się tam znaleźć grill i duże donice – tu projektu nie przedstawię, bo nad tym czuwa mój ślubny i póki co nie ujawnia szczegółów

Pod drewnianym ogrodzeniem na kamieniu ma pojawić się niska długa donica, w której sadzone lub wysiewane będą rośliny jednoroczne – zapewne mój ulubiony kosmos, maciejka i groszek pachnący, czyli kwiaty z dzieciństwa. Cały obszar pomiędzy tarasem a fundamentem blaszaka został już wysypany drobnym kamieniem, a pojawią się pomiędzy pewnie jeszcze płyty granitowe. Pas kamienia na 1m szeroki zostanie też poprowadzony jako ścieżka wokół tarasu.

Patrząc dalej z tarasu mamy też widok na brzozy, tu zostanie nawieziona ziemia, aby przykryć wystające korzenie, a na drugim planie widać murek z sosnami. Murek idzie do renowacji, a sosny pod siekierkę, bo niestety są po prostu brzydkie. W zamian na odnowionym murku zostanie zamontowane drewniane ogrodzenie i zasadzony 12m pas lawendy – gęsto, tak żeby powstał piękny szpaler – planuję 3 sadzonki na metr bieżący, tak jak radziła mi Danusia.

Pod murkiem zrobiłabym ścieżkę, aby ułatwić dostęp, a trawę zamieniłabym na: po prawej stronie, czyli pod brzozami na łąkę kwietną nie wymagającą skopywania, nie wymagającej koszenia lub raz do roku – z przeznaczeniem na gleby suche. Skład: Komonica zwyczajna, Rzepik pospolity, Dziewanna pospolita, Świerzbnica polna, Szałwia okółkowa, Żmijowiec zwyczajny, Bukwica pospolita, Cykoria podróżnik, Złocień zwyczajny, Wyka ptasia, Krwawnik pospolity, Chaber łąkowy, Dziurawiec zwyczajny, Dziewanna drobnokwiatowa, Rumian barwierski, Wiesiołek - kilka gatunków, Mydlnica lekarska, Mak polny.

Nie wiem, czy to możliwe, ale chciałabym też pod brzozami wsadzić krokusy, aby zwiastowały nadejście wiosny. Pytanie jednak, czy krokusy będą się lubiły z pozostałymi kwiatami z łąki?
Pod wiśnią pas traw ozdobnych, niewysokich - jeszcze nie sprawdzałam, jakiej odmianie by się tu dobrze rosło.

Po drugiej stronie od ogrodzenia planowałam duży pas piwonii, ale jeszcze nie sprawdzałam jakich – muszę jeszcze doczytać, chyba, że już ktoś coś może polecić Chciałabym ze 3 rodzaje od jasno różowych, prawie białych po mocny róż. Lubię takie pełne odmiany.
I tak samo jak pod wiśnią pas traw ozdobnych.

Całość wyobrażam sobie tak:

taras piekny !!!!!!!! blaszak okrutny!!! ale tez budka z narzedziami nawet jak bedzie ladna to chyba nie najlepsze miejsce naprzecwko tarasu (chyba ze nie macie innej mozliwosci) wierz mi ze akura to co wokol tarasu jest najwazniejsze nic mnie tak nie denerwuje u mnie jak ten skalniak bo kolo tarasu z czasem budka moze tez zaczac cie wkurzac jak usiadziesz na tarasie i sobie wyobrazisz sliczne nasadzenia zamist niej
Ogródkowy zawrót glowy 11:52, 08 maj 2013

Do góry
Alicya to skrót od Ali ? no nie wiem własnie jaka ilosc tych igakow , a wpisywałam w google skalniak ale w kazdym co inneo mi sie podoba haha

Alicya od Alicji, a od Alicji Ala
No to masz nie lada problem )) Jakbym znalazla jakiś ładny skalniak, co mi się podoba, to Ci podeślę linki Może coś podpatrzysz...
A jaka jest wielkość tego skalniaka w metrach? Może tak będzie łatwiej zadecydować ile iglaków
Ogródkowy zawrót glowy 11:47, 08 maj 2013

Do góry
Alicya to skrót od Ali ? no nie wiem własnie jaka ilosc tych igakow , a wpisywałam w google skalniak ale w kazdym co inneo mi sie podoba haha
Ogródkowy zawrót glowy 10:53, 08 maj 2013

Do góry

Dzięki Aga za miłe słowa aż mi troche sie lżej zrobiło ze moze w koncu cos sie uda z tym zrobić , nie bardzo wiem tylko czy te roslin tak beda wygladac jak urosna jak na tym moim pieknym zdjeciu bo np 6 ogladalam rozne zdjecia w internecie nie wiem jak to w wyglada na zywo podobnie jak cyprysik groszkowy nie wiem ile tego kupic by nie bylo za malo lub za duzo ..a te wrzosy to znaczy ze tam nie moga byc czy po prostu bardziej je powiekszyc nieregularnie? no i jeszcze jedno pytanie co masz na mysli mowiac " Jeśli podejmiesz decyzję o przerobieniu skalniaka na rabatę, to też będzie dobrym pomysłem" jakie roslin bys wtedy proponowała jesli moge cie prosic o rade?

Ja bym wrzosy zostawiła... tylko mogą przemarzać, a nawet jak nie to po kilku latach mogą zrobić się nieatrakcyjne. Danusia przerzuciła się na wrzośce, gdzieś na ogrodowisku czytałam całą wypowiedź szefowej na ten temat - doczytaj. Ja w ogóle myślałam o zrobieniu wrzosowiska, ale zrezygnowałam w końcu Co do nasadzeń, to chyba chodzi o to, że sadzisz koło siebie - dość blisko - kilka sztuk wrzosów, najlepiej nieparzyście - tak żeby powstała taka kolorowa duża plama.

Co do ilości iglaków, to uważaj, bo w moim ogrodzie, przez poprzedniego właściciela był założony skalniak, na którym już teraz to zostały same iglaki i wszystko poszło do ścięcia. Mogę się momyślać, że były tam jakieś rozchodniki, o jakieś pojedyncze gałazki widzę, ale nie przetrwały w ceniu iglaków.

Kasia, a jak wygooglujesz 'skalniak' to nie pojawiają się jakieś zdjęcia, które Ci się podobają, tak, żeby skopiować? wtedy tylko będziemy się zastanawiać, co to za roślina i jak gęsto ją sadzić albo czym zamienić ewentualnie... To tak w ramach pomysłu
Ogródkowy zawrót glowy 10:29, 08 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Duuużo lepiej. Dołóż berberys Admiration zamiast 7. Może być troszkę mniej iglaków, bo za kilka lat zdominują skalniak. Świerk glauca globosa przed świerki conica, miskanty niższe. Wrzosy sadzimy nieregularnie w grupach. Gratulacje za projekt, po małych korektach będzie ok (jeśli to ma być skalniak). Jeśli podejmiesz decyzję o przerobieniu skalniaka na rabatę, to też będzie dobrym pomysłem, tylko wtedy nasadzenia nieco inne. Przemyśl sobie kilka razy, pooglądaj inspiracje i wtedy ci się rozjaśni. Uważam, że jeśli skalniak, to zawsze połączony ze zróżnicowanym terenem, nigdy usypana na środku górka z kamieniami. Pomyśl, jak jest u Ciebie. Pozdrawiam

Dzięki Aga za miłe słowa aż mi troche sie lżej zrobiło ze moze w koncu cos sie uda z tym zrobić , nie bardzo wiem tylko czy te roslin tak beda wygladac jak urosna jak na tym moim pieknym zdjeciu bo np 6 ogladalam rozne zdjecia w internecie nie wiem jak to w wyglada na zywo podobnie jak cyprysik groszkowy nie wiem ile tego kupic by nie bylo za malo lub za duzo ..a te wrzosy to znaczy ze tam nie moga byc czy po prostu bardziej je powiekszyc nieregularnie? no i jeszcze jedno pytanie co masz na mysli mowiac " Jeśli podejmiesz decyzję o przerobieniu skalniaka na rabatę, to też będzie dobrym pomysłem" jakie roslin bys wtedy proponowała jesli moge cie prosic o rade?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies