Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na 300 metrach kwadratowych

Ogród na 300 metrach kwadratowych

malkul 21:56, 15 maj 2013

no widzisz ja ostanio kupiłam rozplenicę Vertigo i w pośpiechu wrzuciłam do auta, po drodze sie poprzewracała i połamała. na razie wygląda kiepsko ale ona rosnie bardzo szybko więc licze że zaniedługo to co połaman ebędzie zakryte nowymi przyrostami.
A tu sprawa wygląda smutno trzymam kciuki mocno za powodzenie akcji ratunkowej.
EwaG 20:57, 17 maj 2013

Dokładnie rok temu robiła te zdjęcia. A dziś? W parku prawie tak samo. Ale oszałamia mnie ten wybuch witalności, zieleni i kwiatów do tego stopnia, że nie zawsze zabieram na spacer aparat. To jest tak niesamowite wrażenie, że trudno je wyrazić obrazami i słowami. To trzeba przeżyć. Zaprawdę niejedną wiosnę mam za sobą, ale ta jest wyjątkowa.

Tawuła

Jarzębina

Śnieżne kule czyli kaliny

Rozmazany złotokap

Słoneczne derenie

A to kwiaty berberysu (naprawdę dość śmierdzą)

Dwa niezydentyfikowane osobniki w trawie

A na koniec zapowiedź nocy

EwaG 17:22, 19 maj 2013

Spieszę donieść, że połamane cukinie stopniowo dochodzą do siebie.
W moim mini ogrodzie zadziwiają czosnki. Nie wyobrażałam sobie, że mogą mieć tak długie pędy kwiatowe. Rosną ukryte między krzewami, aby nie było widać ich żółtawych liści. Czosnkowe kule wdzięcznie kołyszą się na wietrze.

Późne tulipany kwitną w najlepsze.

Przekwitające też potrafią być piękne

EwaG 17:48, 19 maj 2013

I kilka widoków bardziej ogólnych, bo przecież ogród to nie pojedyncze rośliny, nawet najpiękniejsze i najdroższe.

Oczywiście ogród, mój ogród również poddawany jest ciągłej metamorfozie. Bo mój ogród to ogrodowa dekonstrukcja.

Okolice kompostownika.

Rabata "kulkowa" ma już parę lat. Kule wyprowadzałam po 2-3 latach od zasadzenia bukszpanów. Teraz wymagają przycięcia (czekam do czerwca).

Zwisły jałowiec. W tle szpaler z żywotników posadzonych po łuku. Ma wydzielić strefę wejściową i osłonić od sąsiedztwa.

Rabata pod świerkiem

a obok "skalniak". Mam nadzieję, że nie sprawia wrażenia "kupy kamieni". Miał być w stylu japońskim (czyli minimalistyczny).

Pojawiły się trawy. Posadziłam między nie sadzonki cynii. Zobaczymy co s tego wyniknie.

Bez kupiłam go chyba dla jego poskręcanych gałęzi.

"Sweterek" na podpórce przetrwał zimę.

Zeszłoroczny nabytek - grujecznik japoński. Muszę dbać o niego szczególnie, bo jednak gleba jak na jego wymagania jest zbyt przepuszczalna.

W warzywniku nie mam wydzielonych grządek. Tu obowiązuje maksymalne wykorzystanie miejsca.

Gabriela 19:08, 19 maj 2013

Fatalna przygoda z cukinią, ale ona sobie radę da, tylko pewnie trochę później będzie miała te owoce. Ty stłukłaś cukinie a ja doniczkę z trawą cytrynową. Jakaś taka ona mało rosnąca jest, muszę obfocić i wstawić zdjęcia do naszego kącika eksperymentalnego.
Bardzo mi się podobają okolice kompostownika, ja u siebie przerabiać będę i zagospodarowywać, to już będzie ostatnia większa robota w ostatniej zaniedbanej części w ogrodzie z mieleniem ziemi, itp.
Grujecznik też chciałam mieć, ale nie było go w szkółce.
Przetacznik 21:50, 19 maj 2013

Zgadzam się z Tobą Ewo, że tegoroczna wiosna wynagradza z nawiązką czas oczekiwania i teraz jest naprawdę oszałamiająco od zieleni, kwiatów i aromatów. Piękna kalina i czosnki, które bardzo lubię.
kaisog1 22:21, 19 maj 2013

Ewuniu zobacz :

...okazało się, że te same tulipany posadziłam u siebie Ale numer
ewalm 22:44, 19 maj 2013

Wszystko sie poprzesuwało i wczesne kwiaty kwitną razemz tymi późniejszymi. Ale to u Was. U nas tak zimno że ledwo bzy rozkwitły, a czosnki jeszcze nie. W zasadzie takie temperatury to tu panują i w grudniu.
agata_chrosc... 09:49, 23 maj 2013

Święte słowa Ewa na temat tego co powinno być wiosna a jest na dobrą sprawę czymś między zimą a jesienią. Fuj!
Ale ja tu z pytaniem przyszłam do właścicielki wątku, też akurat Ewy
Ewo, znalazłam w wątku o dereniach Twój post o nich. Chcę dla koloru posadzić jednego derenia elegantissima albo sibirica, tylko nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji czym one się różnią. A ja potrzebuję w miarę obszerny krzak - tak ze 2m szerokości i podobnie wysoki - tak 2-2,5m. Który Twoim zdaniem będzie lepszy? Chcę go wsadzić jako jasną plamę między intensywną zieleń buków i ma zasłonić domek na narzędzia, żeby z domu nie rzucał sie tak w oczy. Masz dla mnie jakąś światłą radę?
pozdrawiam serdezznie
EwaG 06:29, 24 maj 2013

kaisog1 napisał(a)
Ewuniu zobacz :

...okazało się, że te same tulipany posadziłam u siebie Ale numer