Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Moja glebo terapia 23:15, 08 gru 2018

Do góry
ewsyg napisał(a)
Witaj Jolu

Trafiłam do Ciebie przez przypadek a tu taka niespodzianka. Ogród podany na tacy w programie " rok w ogrodzie" Oglądałam i przez ekran czułam, że masz tam cudowny mikroklimat. Super miejsce do odpoczynku. Też lubię floksy i mam kilka odmian.
Pozdrawiam i życze dalszych ogrodniczych sukcesów

Miło mi, że Ci się podobało i dziękuję

U mnie floksy mają specjalne miejsce i są prawie wszędzie, lubię je za zapach, za delikatność, długo kwitną i po prostu pasują do mojego ogrodu

Moja glebo terapia 21:06, 08 gru 2018

Do góry
Witaj Jolu

Trafiłam do Ciebie przez przypadek a tu taka niespodzianka. Ogród podany na tacy w programie " rok w ogrodzie" Oglądałam i przez ekran czułam, że masz tam cudowny mikroklimat. Super miejsce do odpoczynku. Też lubię floksy i mam kilka odmian.
Pozdrawiam i życze dalszych ogrodniczych sukcesów
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:11, 14 lis 2018

Do góry
popcorn napisał(a)

Ale cudnie masz

Karola akurat ta zacytowana rabata była w tym roku poszerzana sporo przy układaniu obrzeży. Sporo na niej dosadziłam( dzieląc oczywiście to co zakupiliśmy, no bo jak nie)I teraz trzeba poczekać by się rozrosłoW chwili obecnej najbardziej ją lubię jak kwitną szałwie bodziszki róże i piwonie
Ale dosadziłam niskie floksy, pysznogłówki, stipy, jeżówki, knautię i ratibidię, doszły też kolejne cebulowe, rozsiał się wilczomlecz od Małej Mi z czego się bardzo cieszę bo go uwielbiam...... teraz trzeba czekać

Jesienią jak rozplenice kwitną, a potem się przebarwiają też jest fajna.
Wychodzi na to, że fajna trzy razy w sezonie bo szałwie i róże powtarzają kwitnienie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:26, 12 lis 2018

Do góry
2 dni porządkowałam ogród. Ledwo żyje ale jest już wszystko przygotowane do zimy. I dobrze bo za chwilę szykuje sie budowa, czyli spełnianie marzeń cd
Wokół oczka wycięte floksy, w oczku zaś rośliny wodne.

Ukojenie 15:38, 10 lis 2018

Do góry
Bylo:

Jest:

Obcielam liscie liliowcon i usuunelam gnijace rozchodniki /z ziemi wyglada mnostwo kapustek/. Obcielam czerwona chryzanteme i zwiazalam rozplenice.

A tutaj usunelam badyle odetki i floksy oraz zwiazalam zebrinusa. Rozchodniki ktore tu rosna - briliant - wycielam juz dawno bo porozlamywaly sie i szpecily.

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:26, 08 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No proszę kolejna rabatka się szykuje Co planujesz sadzić na niej?

Tak teraz sobie szykuję, to na wiosnę mniej roboty z plewieniem będzie... będą trawy, hortensje na pniu, kocimiętka i floksy zobaczymy jak wyjdzie
Przedziwny Ogród 10:22, 28 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Cześć Aguś!
Piękne niedobitki jeszcze masz w ogrodzie, niestety coraz mniej koloru. Wiatr strącił u nas większość liści... chyba zima powoli się do nas wybiera
Masz zdolnego Syna i jaki chętny Super, może moi tez kiedyś będą tak mamusi dogadzać
Buziaki!

Teraz u mnie to samo....Przycięłam prawie wszystkie róże. Obcięłam hosty, jeżówki, floksy, Wyrwałam wszystkie jednoroczne kwiaty, Powoli wiąże trawy.... Drzewa łysieją
Kwitną teraz kremowe chryzantemy !

U syna krucho z czasem. Będzie robił wieczorami. Do wiosny zdąży

Ach te kolory...wracajcie....

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:56, 26 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A pod domkiem jeszcze nie było tarasu, ale było kolorowo. Jak teraz patrzę, to nawet bardziej kolorowo niż w tym roku

Przepiękna, energetyczna kompozycja kolorystyczna Niesamowite kolory jesienią. Danusiu, dzięki Twoim zdjęciom, znów zakochuję się w daliach, które kojarzą mi się z wiejskim ogrodem babci, gdzie rosły m.in dalie, floksy, kosmos, cynie i piwonie Cudowne wspomnienia
Ogród w budowie - nieustającej 22:06, 25 paź 2018

Do góry
Mariola Hania- marchew wysianą mam zamiar przykryć ściółką z trawy, po pierwszych mrozach i mam nadzieję że się uda.
Ziemia już w skrzyniach, ależ ja mam ładny kompost, nawet nie myślałam że aż tak ładny. I nie myślałam że mam aż tak dużo miejsca na nowy kompost.
Zdjęcia zrobię mam nadzieję jutro i wstawię przy piątku.

Kasia - astry średnio radzą sobie w suchym miejscu, tzn. podsychają im łodygi od dołu, tym niskim odmianom też. Grunt to dobrze je podsadzić czymś co zasłoni gołe nogi.

Ewy - obie - pamiętam dalie spod sklepu chociaż po ciemku. U mnie jednak floksy nie zmieniają tak kolorów, jakieś niedobitki na pojedynczych pędach mają jeszcze kwiatki.
Biały aster od Dzidki? Niestety nie mam, dostałam za to od niej w zeszłym tygodniu winnik zmienny, ależ on ma turkusowe owocki, szał po prostu.
W białe astry zaopatrzyłam się w Holandii, więc będzie ich więcej.

Ponieważ już mamy długie, zimowe wieczory, to polecam serię filmów Jardins d'ici et d'ailleurs. Co prawda po francusku, ale jakie piękne ogrody, np:

https://www.youtube.com/watch?v=cc7yqR1V52U&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF&index=12

https://www.youtube.com/watch?v=PDl7ECusUtM&index=23&list=PLLZpvxOtAP3j9_ZbMl-xF5Lo1xk9DNoAF

Reszta do wyklikania po prawej stronie ekranu.

Żywopłotki cisowe. 17:29, 23 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Przyszłam do ciebie Haniu, za sprawą Ani-anpi.
Dzisiaj przy kawie zagadałyśmy się o tych twoich pięknych donicach.
I teraz sama jeszcze sobie je pooglądałam.
Ale ty masz wszystkich roślin dużo.
Podoba mi się u ciebie.
A dali przepięknych, ojoj!!
Ja też je lubię.Ale tylko kilkanaście ich mam.
A u ciebie to chyba kilkadziesiąt.
Marcinków też duużo.
Aloha śliczna.Jest na liście moich chciejstw.
pozdrawiam Haniu

Aniu! miło Cię gościć, ja też zaglądam do Ciebie, wiem że jesteś też miłośniczką dalii, jednak są ładne kuszą oczy. Tylko my maniaczki uwielbiamy wszystkie kwiaty ja jeszcze stawiam na floksy.
Aloha jeszcze u mnie kwitnie.
Wśród brzóz i dębów 08:41, 23 paź 2018

Do góry
marba napisał(a)

Mireczko, cieszę się że do mnie zaglądasz. Na suche i słoneczne stanowiska jest wbrew pozorom bardzo dużo roślin. U mnie na skarpach jaru jest dużo szydlastych floksów, macierzanek, smagliczek, płożących jałowców i rozchodników. Gorzej, jeśli jest suchy cień, tu wybór roślin jest mniejszy. Epimedium zdaje się daje radę w takich warunkach Jeśli masz kawałek lasku to oczywiście można go czymś podsadzić, np. paprociami, bluszczem, rododendronami, ale te akurat lubią mieć wilgotno. Jakoś las nie kojarzy mi się z sucholubami, ale jeśli w Twoim jest, jak piszesz, sucho i słonecznie to możesz spróbować, zawsze można też pozostawić go w stanie naturalnym.
Ładnie zagospodarowany lasek widziałam ostatnio w Bajkowym Ogrodzie Weroniki, może tam znajdziesz inspiracje.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

mam jedną mają kępkę Epimedium może spróbuję rozmnożyć na wiosnę
Właśnie chyba jeszcze floksy tam posadzę, macierzanki u mnie przemarzają ale też spróbuję
Dziękuję Basiu za dobre rady
O takim wilgotnym zakątku z paprociami marzę ale u nas na pomorzu jest generalnie mało deszczu a moje drzewa to pijaki kilka paproci posadziłam na rabacie z Rh i tam jest nawadnianie więc dają radę. Natomiast szukam roślin samoobsługowych
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:06, 22 paź 2018

Do góry
Basiu, Aniu - jakże mi miło.

Dzisiaj sadziłam astry i floksy 'Narwiański Wir' (blady róż). Uwierzycie? Pachną jak maciejka, prawie, ale pięknie pachną. Jak je wiozłam to pachniało w samochodzie
Moja ostoja 23:20, 20 paź 2018

Do góry
Elu, w tym roku natura trochę zaszalała z tym kwitnieniem, u mnie we wrześniu zakwitły ponownie, i nadal kwitną floksy szydlaste, choć nie tak obficie jak wiosną.
Dziękuje za życzenia, nawzajem.
Ogród z rzeźbą 21:38, 20 paź 2018

Do góry
Poodpisywałam na zaległe posty, miałam pobiegać po Waszych wątkach, ale mnie eM na kanapę na film zaciągnął.

Haniu czytałam u Ciebie o opryskach mocznikiem. Trochę za późno chyba to zrobiłam, przy okazji prysnęłam również na róże, też wyczytane u Ciebie. O propionianie muszę jeszcze doczytać. Generalnie to ja mam zdecydowanie za mało czasu na ten ogród. Dzisiaj wpadłam, opryskałam, ścięłam padnięte hosty, przekwitnięte floksy, rudbekie, jarzmianki. Posprzątałam opadnięte liście róż, zadołowałam 11 doniczek, zadołowałam kilka wykopanych roślin, przekopałam ok. 20 m2 przy bramie no i trzeba było się zbierać do domu. Liści leży już dużo, ale to zostawiłam na za tydzień.

Kasiu hibiscusowie to się już chyba coś pomerdało. Tynk na ruderze zostawiam bez komentarza.

Johanka karmelowe hosty poszły już dzisiaj pod nóż. No jesień psze pani panoszy się coraz szerzej. A sporobolusy też złapały więcej żółtego koloru:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:07, 20 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Róża, krwawnica 'Robert', czyściec wełnisty, czyściec 'Hummelo', białe floksy. Z tyłu - śmiałek darniowy.

dziekuje Danusiu a czy pamieasz jak sie ta roza nazywa?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:14, 20 paź 2018

Do góry
Balea

Danusiu, czy mogla bys mi powiedziec co tu rosnie?

Róża, krwawnica 'Robert', czyściec wełnisty, czyściec 'Hummelo', białe floksy. Z tyłu - śmiałek darniowy.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:54, 18 paź 2018

Do góry
Jutro odniose się do wpisów

powiedzcie co z wiórkami rogowymi - teraz rozsypać ? - właśnie chodzi mi o strukturę gleby na bylinowej
większość wiórek dam do warzywnika ale też pod floksy i inne - tylko nie wiem kiedy
jak dam teraz to fajnie zrobią z liśćmi strukturę gleby i proces rozkładania się rozpocznie - mam wątpliwość jedynie czy na wiosnę nie wyplewię ich razem z gwiazdnicą której mam zawsze masę

jak dam na wiosnę to nie wyplewię bo dam po plewieniu no ale nawozem tak zaraz nie będą

tak źle i tak niedobrze - czyli jak ma być
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:41, 17 paź 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Floks też u mnie zawitał ostatnio

Ten szaleniec wyrósł w miejscu, w ktorym floksy zlikwidowałam.... taki twardziel
Z Pszenicznej ... 10:59, 14 paź 2018

Do góry
Jestem, musiałam nieco "przetasować" swoje życie. Zmienić priorytety, poszukać innych rozwiązać, obrać nieco inną drogę. Ale powoli wychodzę z niebytu, chyba zaczyna się klarować coś co uspokoi mnie wewnętrznie i pozwoli normalnie spać.

tyle o mojej nieobecności - chyba się usprawiedliwiłam

W tym roku zrobiłam dużo prac fizycznych sama, więc czas wczesnojesienny był dla mnie czasem na odpoczynek. Poza tym dzieci zaczęły szkołę - syn VI klasę, a córka poszła do zerówki. Jest co robić

W ogrodzie jesień jak u każdej z Was.
Początek października na bylinowej. Wymaga już uwagi w przyszłym roku, wiosną floksy muszę wysadzić i podzielić, jak zdążę. Kilka roślin wyleci i wciąż w głowie mam cisy na bylinowej. Może kiedyś

Pięknie "świeci" miskant ballerina

Rododendronowy ogród II. 00:58, 13 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Zawsze jednakowo od siedmiu lat pokazuje te same widokiWiosną krokusy i rh , potem piwonie i troszke róż, potem głównie floksy, to główne rośliny w moim ogrodzie.Nie jest źle bo mało przy nich pracy (poza różami).

Aha, rozumiem.
Jest tak cudnie, że najlepiej nic nie zmieniaj. Tylko pokazuj.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies