Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Jak sadzić róże? 18:05, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nawozu sztucznego się nie daje podczas sadzenia, ale materię organiczną tak. Zaprawiasz dołek podczas sadzenia.

Bardzo Ci dziękuję
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 16:28, 11 paź 2016

Do góry
Mam podobne ważki.
Ogród z lustrem 16:25, 11 paź 2016

Do góry
Będziemy usuwać te płyty kamienne, ma zostać sam trawnik

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=202

A w przejściu do ogrodu użytkowego drugiego będą z kolei płyty kamienne łamane, ale szczelnie ułożone, albo też sam trawnik.
Ogród z lustrem 16:23, 11 paź 2016

Do góry
Oooo, są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=201
Ogród z lustrem 16:22, 11 paź 2016

Do góry
Dwa lata wcześniej chyba pokazywałam tutaj fajne donice. Teraz to tylko wymieniam front, tu przy tarasie jest ok.
Pszczelarnia 16:08, 11 paź 2016

Do góry
Na bank obsadzenia donic ocynk. musisz za rok poprawić dalia zbyt majtkowa Zbyt jasna Nie ma klasy. Poziom ogrodu wyższy jest.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:06, 11 paź 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
w tym roku po raz pierwszy nie podpierałam Vanilek. Nie wiem czy powowdem jest to że 'zmężniały" czy to ze są znacznie mniejsze niż zwykle

I jedno i drugie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:05, 11 paź 2016

Do góry
Nie, niedobrze.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:03, 11 paź 2016

Do góry
Wioletta napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź.Propozycja fajna,podoba mi się. Będę w tą stronę kombinować.
Pozdrawiam serdecznie.

Możesz jeszcze lekko pokombinować tu, poszerzyć tylko chyba tam jakaś oczyszczalnia jest i dekiel wystaje

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:55, 11 paź 2016

Do góry
iwona1980 napisał(a)

Miłorzęby są piękne,raczej rarytasy w ogrodach.Trochę się boję, że sobie z nimi nie poradzę.
Mi by też zależało, żeby się zasłonić od sąsiada,ta rabata z rozanecznikami jest przy ogrodzeniu z sąsiadem. Sąsiadka ma tam sznurki na pranie,chciałabym żeby trochę to zasłonić.

No to trzeba było od razu opisywać uwarunkowania, a nie teraz. Miłorzęby za rzadkie korony mają na zasłanianie. Najlepiej wklej zdjęcie tego miejsca bo jak widzisz można doradzać w nieskończoność

Miłorzęby to nie rarytasy, normalne drzewa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie za późno na przesadzenie jałowca.
Żurawki tak, jak namalowane.
Inne kule żółte Thuja 'Miriam' trzmieliny 'Emereld'n Gold formowane w kulę, berberysy żółte, Ilex crenata 'Golden Gem'.

Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że uda mi się wykonać te zmiany do końca tygodnia.
Chciałabym jeszcze zapytać, być może jest to głupie pytanie, ale bardzo mnie zastanawia. Chciałabym na tej "przerabianej" rabacie posadzić tulipany, ale nie jest ona jeszcze skończona i na wiosnę chcę dosadzić roślinki. Jak mam zaznaczyć miejsce sadzenia cebul żeby ich nie uszkodzić? Jak Wy rozwiązujecie taki problem?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 11 paź 2016

Do góry
Miskanty w nogi.
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 15:51, 11 paź 2016

Do góry
Mnie się podobają, zwłaszcza makówki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:15, 11 paź 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/77-kalendarz-pielegnacji-trawnika

Listopad

Przed nastaniem zimy powinniśmy zagrabić trawnik z wszelkich liści. Powoli kończy się obowiązek przede wszystkim koszenia.

- jeśli trawa jeszcze urosła, musimy je wykonać, aby zbyt długa nie gniła pod śniegiem
- wygrabiamy opadłe liście
- dbamy o kosiarkę, czyścimy ją przed zimą, oliwimy części narażone na wilgoć
noże tnące oddajemy do ostrzenia
- w razie potrzeby robimy przegląd w specjalistycznym serwisie kosiarek (wymiana oleju, świec zapłonowych w przypadku kosiarek spalinowych)

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:13, 11 paź 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/20-co-robimy-w-ogrodzie-w-pazdzierniku

TRAWNIK

- systematycznie wygrabiamy trawnik z opadających liści, najlepiej przy pomocy lekkich grabi w kształcie wachlarza. Jeśli odpadów jest bardzo dużo, zbieramy je specjalnymi ręcznymi zbieraczami do liści i trawy

- już nie nawozimy, gdyż pobudzona do wzrostu trawa źle przezimuje

- docinamy krawędzie trawnika, jeśli nie zrobiliśmy tego we wrześniu. Służy do tego szpadelek-nóż do cięcia kantów

- naprawiamy miejsca zniszczone

- w dalszym ciągu kosimy trawnik, ale już nie tak często
podnosimy ostrze kosiarki wyżej

- na początku miesiąca możemy jeszcze wysiewać trawnik
zakładamy trawnik z rolki

- możemy jeszcze wykonać jesienną aerację lub wertykulację, gdy pogoda jest sucha. Pomocne będą specjalne buty - sandały z kolcami oraz mechaniczny wertykulator

W każdym miesiącu jest opisany trawnik

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:48, 11 paź 2016

Do góry
Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

Gardenarium napisał(a)

Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.

Dziękuje za odpowiedź Danusiu.
Bardzo mi się podobają zachodzące na siebie korony drzew. Myślałam o grujecznikach. Tylko nie wiem jak drzewa poradzą sobie z biegiem lat. W jakiej bezpiecznej minimalnej odległości mogę je sadzić? Czy można je formować? I co można im w nóżki podsadzić co by w przyszłości ładnie wyglądało?
Pozdrawiam :*)
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:54, 11 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)

Witam Pani Danusiu i bardzo dziękuje za opinie. Staram się ogarnąć to wszytko powoli, za jakiś czas może będzie klarowniej. Sama się pogubiłam w Ogrodowiskowych "Cukierkach", dlatego wiem, że od mojego wątku może rozboleć głowa
Dziękuje za odwiedziny
Pozdrawiam serdecznie

Potem jak się wczytałam, to zobaczyłam, że dobrze kombinujesz i moje to pikuś, aż wstyd, że to wkleiłam
Elinkowy ogród 11:33, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co to znaczy, że niemodne są żółte? Ależ to tylko tło, a żółty tutaj akurat jest potrzebny, sine jest obok, żeby ciemne zielenie przed żółtym i mocne głębokie odcienie kwiatów i liści dobrze wyglądały.

Możesz mieć ciekawie, a nie pokopiowane sztampowe rozwiązania, tego nikt nie ma.

zgadzam sie z szefową
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:15, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z różanecznikami - miłorzęby. Różaneczniki mają ciemne liście, co w zestawieniu jesiennym ze złotymi liśćmi miłorzębów - będzie ciekawe.

Miłorzęby są piękne,raczej rarytasy w ogrodach.Trochę się boję, że sobie z nimi nie poradzę.
Mi by też zależało, żeby się zasłonić od sąsiada,ta rabata z rozanecznikami jest przy ogrodzeniu z sąsiadem. Sąsiadka ma tam sznurki na pranie,chciałabym żeby trochę to zasłonić.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:01, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nijak to się nie zgadza z tym, co zobaczyłam potem, poddaję się.

Witam Pani Danusiu i bardzo dziękuje za opinie. Staram się ogarnąć to wszytko powoli, za jakiś czas może będzie klarowniej. Sama się pogubiłam w Ogrodowiskowych "Cukierkach", dlatego wiem, że od mojego wątku może rozboleć głowa
Dziękuje za odwiedziny
Pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies