Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kondziowy ogrod cz II 15:58, 08 paź 2016

Do góry
Kondzio, w astrach jest moc Sama wczoraj zakupiłam 3 kolory A w Anglii to piałam z zachwytu nad obłokami astrów.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 15:56, 08 paź 2016

Do góry
Jak widać nawet nasionka procentują. Wielka jest moc nasionek Pozdrawiam.
Z miłości do brzozy ... 11:48, 08 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdecydowanie fajny pomysł, bo kup kulki "Miriam" - do tego ciemne jeżówki i beżowa Stipa. Co prawda Stipa za bardzo nie zimuje (rozsiewa się potem w nieoczekiwanych miejscach) więc może lepiej Carex 'Evergold' ?

Danusiu cieszę się, że zaglądnęłaś i napisałaś do mnie
No to teraz mam dylemat, są dwie opcje kulki miriam, beżowa stipa (myślałam że stipa jest tylko jedna ) i jeżówki.
albo rozchodniki, rozplenica i .. nowłaśnie i co do tego?
Rabata jest dość wąska i w pełnym słońcu...

... aha no i póki co nawadnianie para ręczne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:24, 08 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agaa dziękuję

Byłam wszędzie u Was, ale nie wszędzie napisałam. Walczę z różnymi przeciwnościami A szczególnie z brzydką pogodą, która nastraja mnie kiepsko, oj kiepsko. Jestem żywym przykładem człowieka, którego zła pogoda dołuje strasznie.

Danusiu, podobno nie ma złej pogody Tylko czasami lepiej oglądać ją przez okno, co własnie robię Znając Twoją niesamowitą naturę, jak tylko jakiś promyk słońca wyjrzy zza chmur, zaraz coś nowego albo wymyślisz albo zrobisz Pozdrawiam serdecznie życząc Ci słoneczka nie tylko na niebie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:58, 08 paź 2016

Do góry
A takie kwiaty miała magnolia wielkokwiatowa w Anglii kilka dni temu 30 września)

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:56, 08 paź 2016

Do góry
Tak, kupiłam duży okaz, duży, bo miał z 3-4 metry, dałam za nię prawie 5.000 zł!
I po zimie padła, zmarzły wszystkie liście, zrobiły się brązowe w lutym czy marcu.

Zapewne by z gałęzi odbiły, ale mnie zależało na łądnym wyglądzie ogrodu, a nie na reanimowaniu magnolii więc stwierdziłam, że bryła jest tak ciężka, a miejsca mało, że ręcznie nie da się jej wyjąć i gdzieś przesadzić. Pocięłam, wyrzuciłam.

Może nie powinnam, ale taki miałam wtedy zamysł. Było to kilka ładnych lat temu (2008 rok), podczas tworzenia ogrodu i jego metamorfoz. Teraz na tym miejscu rośnie miłorząb 'Pendula" - parasol.

W Anglii teraz widziałam egzemplarz kwitnący.

Po wyszukiwarce prześledź kto u nas ma jakieś doświadczenia tutaj https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=magnolia+grandiflora&search_in=posts&commit=Szukaj

To moja Magnolia grandiflora

Po zimie najpierw wyglądała tak

A na koniec pozostały same gołe gałęzie. Koło Warszawy nie daję jej szans, ale koło Wrocławia tak.
Brzoza - Betula 08:36, 08 paź 2016

Do góry
Trochę słabo widać, ale takie przycięcie wymaga jako takiego pojęcia o samym cięciu, i o tym jaki pokrój z tego wyjdzie. To najlepiej ocenić jednak w realu. Moją propozycję nie przyjmuj w ciemno, tylko przed cięciem mocno się zastanów i wyobraź czy nie wyjdzie z drzewa "pokraka", bo tego bym żałowała. To jak tworzenie swego rodzaju rzeźby.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:31, 08 paź 2016

Do góry
Agaa dziękuję

Byłam wszędzie u Was, ale nie wszędzie napisałam. Walczę z różnymi przeciwnościami A szczególnie z brzydką pogodą, która nastraja mnie kiepsko, oj kiepsko. Jestem żywym przykładem człowieka, którego zła pogoda dołuje strasznie.
Z miłości do brzozy ... 08:28, 08 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)
Tak sobie jeszcze myślę o tej mojej rabarcie przy tarasie ... a może tujki kulki danica czy w zółtawym odcienu porozrzucane ze stipą i jeżówkami ?

Zdecydowanie fajny pomysł, bo kup kulki "Miriam" - do tego ciemne jeżówki i beżowa Stipa. Co prawda Stipa za bardzo nie zimuje (rozsiewa się potem w nieoczekiwanych miejscach) więc może lepiej Carex 'Evergold' ?
Z miłości do brzozy ... 18:52, 07 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cieszę się że Toszka zalinkowała i akurat oba ogrody to moje projekty

Dzień dobry Pani Danusiu , strasznie mi miło, Panią gościć. Zalinkowane ogrody cudowne... zdecydowanie moje bajki
Brzoza - Betula 18:13, 07 paź 2016

Do góry
Dzisiaj poszłam w okolice poczty w Komorowie, pod linią elektryczną firma dawno temu przycięła wiele brzóz, bo właziły w druty. Jak wiemy i widzimy, elektrownia z drzewami się nie patyczkuje i często robi z nich kaleki.

Te brzozy nawet nieźle wyglądały, kikuty zarosły gałęziami. Cięcie było bardzo mocne, pień gruby. Ale cięcie poziome. Widać że próchnieje, woda wnika wgłąb drzewa. Brzoza to drzewo o niezbyt mocnym drewnie, kruche jest, brzoza łatwo może się łamać, jak zapałka.

Ważne jest, aby cięcie wykonać pod skosem, aby woda spływała po pniu, a nie wnikała w drzewo.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:03, 07 paź 2016

Do góry
Sosna czarna ma igły w pęczkach po 2, są spłaszczone, sztywne, ciemnozielone i spiczaste, bardzo długie, tutaj na takie długie nie wyglądają. Kluczowa jest ich ilość w pęczku.

Tylko, że sosna bośniacka też ma po 2.

Nie wiem jak bez tej informacji można od razu ocenić jaka sosna. Żółta dla przykładu ma po 3.

A ile ma Twoja sosna? Może po prostu sosna zwyczajna a sprzedana jako bośniacka? Jak na bośniacką to ma zbyt długie igły.

Zwyczajna w młodym wieku ma po 3-4 igły na krótkopędach. Potem po 2.
Elinkowy ogród 17:48, 07 paź 2016

Do góry
Ta rabata tu gdzie bukszpan już się powinna kończyć, jest zbyt okazała a wypełnienie jej z sensem nie jest możliwe.

Elinkowy ogród 17:12, 07 paź 2016

Do góry
Za dużo masz naćkane w tym ogrodzie. A ja nie jestem w stanie w minutę tego naprostować. to nie jest z mojej strony przemyslane, tak nie lubię a na myslenie nie mam czasu.

Nie wiem dlaczego mi wchodzi do góry nogami

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 15:36, 07 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oj tam, nic nie znalazłam, słabo szukasz albo źle szukasz, zawsze jest.

Chodzi o to, że dostępność roślin się zmienia, dziś to jest tutaj i tutaj, a po info na Ogrodowisku - jutro już nie ma. Taka jest siła Ogrodowiska. Dlatego jeśli ktoś chce coś kupić dla siebie, dla własnego "dobra" nie pisze, bo jutro nie kupi.

Szkółki zamieszczają, wysyłają swoje oferty, ale ilość roślin jest ograniczona. Co da powiedzenie że cis jest tutaj, skoro już go nie ma?

pewnie tak, nie miałam o tym pojęcia

Na szczęście nie myliłam się, w Ogrodowisku jest moc i już mi kolega BarteZ pomógł
"Dziczki" - dzikie pędy na różach 14:40, 07 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyginać do dołu. Przywiązywać jak tu

albo tu

Dziękuje Danusiu
Bukszpan (Buxus) - uprawa 13:30, 07 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Od kiedy się ochłodzi, spadnie deszcz, generalnie musi byc chłodno, żeby rośliny przeszły w stan spoczynku. Teraz są upały.

Czy teraz po przymrozkach bo u mni ejuż były nadal mozna jeszcze sadzic kopane z gruntu?? jakoś je specjalniej inaczej potraktować ?
Brzoza - Betula 11:08, 07 paź 2016

Do góry
Oddal się i przekręć aparat o 90 stopni. Obejmij całe drzewo.
Soliter - drzewo liściaste 11:02, 07 paź 2016

Do góry
przemek_zalecki napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieję, ze w waszych ogrodach pączków coraz więcej a robota w rękach się pali )))

Mam pewien dylemat jako początkujący amator ogrodnik.

Muszę wybrać jakieś drzewko liściaste oby jak najpiękniejesze, ale nie za duże bo ogródek mały ;( Drzewko będzie stało cały dzień w słońcu i ma być główną ozdobą mojego skrawka ziemi

Co polecicie?

Pozdrawiam z Wałbrzycha

Aga i Przemek
Ogród z pergolą 11:02, 07 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tej inspiracji nie są jarzmianki tylko orliki.

3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

https://pl.pinterest.com/pin/431008626815733078/

Danusia wypatrzy wszystko
a jakiej odmiany orlika szukać?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies